http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=61536&eid=546

 

Изборът на доставчик на 350 фургона бе непрозрачен, твърдят наши фирми

Емел Етем уреди мародерство за турци

Агенцията й им възложи поръчка за 1,7 млн. лв. без търг

Иван Асенов

Общинска съветничка от ДПС си построи хотел

Общинската съветничка от ДПС-Кърджали  Бахар Палова си построи триетажен хотел в областния град. Луксозната сграда се намира до общинската автогара в централната част на града. Разгърнатата площ на новата постройка е 2 300 кв м. Комплексът разполага с 50 легла.
Бахар Палова е собственик на "Хлебопроизводство" АД и председател на икономическата комисия в Общинския съвет. Благодарение на силните си позиции в ДПС, тя успява да приватизира хлебозавода с компенсаторки през 2001 г., като  придобива и целия сграден фонд на предприятието.
Пред "Монитор" депесарката заяви, че парите за новата сграда са банков кредит от 500 000 лв.  Според нея, половин милион лева била напълно достатъчна сума за построяването на луксозната сграда. Източници на "Монитор" от партийната централа на ДПС обаче твърдят, общинската съветничка Бахар Палова е подставено лице на народния представител от Черноочене Ремзи Осман. Те твърдят, че депутатът е осигурил парите за строежа на хотелския комплекс. Средствата са взети от излишъка за инфраструктурни проекти на територията на община Кърджали. Осман е забелязван многократно да прави оглед на обекта.
На въпрос на "Монитор" как е успяла придобие апетитното предприятие за жълти стотинки, Палова отговори, че разбирала от пазарна икономика, тъй като учила точно това в Пловдив.

Турската фирма "Хеким импорт експорт" получи поръчка за 1.7 милиона лева от Държавна агенция "Гражданска защита" за доставка на временни жилища за пострадалите от наводненията през тази година.
Поканата за възлагане на обществена поръчка е за доставка на 350 фургона. Агенцията, която в ресора на вицепремиера и министър на бедствията и авариите Емел Етем, е провела възможно най-бързо процедурата. Срокът за доставка на подвижните къщи е 45 дни.
На търга са поканени и българските фирми "А. Т. Гама Елит" ЕООД, "Карома" ЕООД, "Климат Инком ВК" ООД и пещерската "Техноком" ЕООД. "А. Т. Гама елит" е представител на турската фирма в София, сочи справка в информационните масиви на АПИС.
Според Евтим Евтимов - президент на софийското дружество "Карома", победителят бил предварително известен. "Поканиха ни, за да им бъдем публика", заяви той пред "Монитор".
Процедурата по избор на фирма-доставчик станала по непрозрачен начин, твърди Евтимов. Офертите на фирмите били оценявани по "точкова система" от комисия от отдел "Обществени поръчки". Евтимов подозира, че "Хеким импорт експорт" вероятно е част от прословутия обръч от приближени фирми на ДПС, които безпроблемно получават държавни пари.
От "Гражданска защита" уточниха, че участията в поръчката са били одобрени лично от директора на агенцията Никола Николов. Като мотив за съкратената процедура, се посочва решението на постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии от 20 октомври за спешно закупуване на фургони на граждани, останали без подслон след наводненията.
Главният секретар на държавната агенция Аляедтин Налбант обясни пред "Монитор", че основната причина турската фирма да получи 1,7 млн. лв. е заявлението им, че ще доставят фургоните за 45 дни от деня на възлагането на поръчката. За българските фирми това било много кратко време.
Налбант каза още, че са спазени "всички изисквания на закона". Част от фургоните вече били изпратени на общините в Пловдив, Ихтиман и Велинград. Съоръженията на "Хаким експорт импорт" не са еднотипни - къщите имат санитарен възел и са много по-добри от българските, заяви Аляедтин Налбант. Човекът на ДПС беше раздразнен от въпрос на "Монитор" за наличието на корупционни практики и толериране на турски фирми от държавната агенция.
"Хеким импорт експорт" е 100% чужда собственост. Турските граждани Кемал Хеким и Мустафа Караач  са съдружници в дружеството. Първоначално фирмата е еднолично дружество, притежавано от Хеким Хафъз, с адресна регистрация в Девин. През май 2003 г. фирмата става ООД и е регистрирана във фирменото отделение на Пловдивския окръжен съд. Предметът на дейност на "Хеким импорт експорт"е търговия на едро, сглобяеми къщи и павилиони, контейнери и метални конструкции, сочи справка в информационната система АПИС.

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "ДПС"