http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2224&sectionid=5&id=0001101

април 2006

Властелинът на обръча

Ахмед Доган разбра, че предишните му признания могат да се изтълкуват погрешно от Европа, и затова даде обратна тяга

Даниела Добрева

Продуцентът на българския етнически модел и на касовата лента за обръча от партийни фирми внезапно отне газта и обърна посоката на движението.
В сряда Ахмед Доган пристъпи прага на Народното събрание, за да даде гласа си в подкрепа на кабинета, но истинската причина за усилието му бе друга. Ако се интересуваше какво мисли опозицията за правителството, Сокола щеше да влезе в пленарната зала и предния ден, когато се обсъждаше защо десните смятат, че кабинетът се е издънил покрай наводненията. Доган не си направи труда да защитава МС във вторник, а в сряда той посвети деня си на нещо друго -

да се изкаже по въпрос, който го вълнува;

да даде няколко знака и да натисне копчето по време на гласуването на вота.
Доган показа ясно, че оставки на министри от ДПС няма да има. Ако ще се правят някакви промени, хич да не се оглеждат за жертви от движението. Сокола плътно застана зад гърба на Емел Етем, която, милата, била направо за Нобелова награда с тоя скромен екип. Ако някой си е втълпил, че тя е неспособна да се справи с ресора си - да пребори щетите от наводнения, преливанията на Дунав и всякакви други бедствия, ако си мисли, че около въпросните дизастъри, спечелилите фирми и ДПС има пряка зависимост, си е негов дерт.
Истинската цел на появата на Доган в парламента бе да даде поредната си версия за наличието на обръчи от фирми, които кръжат около българските партии.
След като няколко месеца Ахмед Доган обяснява, че партийният обръч е най-нормалното нещо на света и затова се практикува от Япония до Америка, онзи ден той даде заден - грешно бил разбран.

Доган се изкара активен борец

срещу това грозно явление. Опозицията напразно се е хабила да доказва, че ДПС е обрасло като черноморска мида с фирми и фирмички, които се отчитат в централата на "Стамболийски" 45 (или в боянския сарай).
Каква е връзката между "обръча от фирми" и "номинираната" за Нобелова награда Емел Етем? Връзката е пряка. Обвиненията срещу Етем по време на вота бяха свързани именно с фирми, които покрай наводненията са били облагодетелствани от ДПС. Така твърди опозицията и някои журналистически разследвания. Никой от кабинета - и самата Емел Етем, не каза и дума дали има нещо вярно в това. Единствено цената на фургоните за пострадалите семейства стана обект на специално комюнике от министерството на бедствията.
Доган реши с един удар да подкрепи Емел, партията и правителството, като в същото време с големия парцал замаже собствените си изказвания за "обръча от фирми".
Преди месеци в "Шоуто на Слави" Доган изобщо не се поколеба да обясни, че

партиите много фино будалкат избирателите,

като обясняват, че се финансират от дарения и членски внос. Будалкат ни, разбира се, но не без неговото активно участие. Кой не знае, че Доган е един от най-добрите български политици? Той е експерт в политиката, няма спор. Тогава? Тогава е и експерт в будалкането. Ако някой е постигнал добри резултати от превръщането на партията си в политикоикономическа корпорация, то Доган сигурно е без конкуренция. Бавно и методично той си разчисти място в местната и централната власт и продължава да разширява присъствието на партията си чрез привличането на хора, които са му задължени за "намигването" в подходящия момент. Това също спада към най-нормалните неща на света.
Балонът на властовия ресурс се надува непрекъснато, желаещи да се качат на него изобщо не липсват, електоратът на ДПС е доволен, че има кой да го представлява на жълтите павета, и продължава да се движи под строй към урните. Както Доган обясни пред последната си национална конференция: "...най-важният

генератор на мотивация при обръча е

ефективната инвестиционна политика. В случая дейността е обща и е изградена върху взаимна изгодна основа". Макар и по философски усукано, който трябваше да го разбере, го разбра.
И точно когато всички бяха свикнали с мисълта, че ролята на ДПС е тази, Доган обърна тягата.
Защо? Моментът вероятно не е избран случайно. Доган винаги е гледал в перспектива, а перспективата сега се нарича Европейски съюз. Така както преди време се опитваше да побългари партията си и да я направи член на Либералния интернационал, по същия начин сега иска да изчисти визията на движението пред европейските си партньори. Те, партньорите, сигурно са забелязали

забележителните му признания

за обръчите от фирми, но няма как да пропуснат, че Доган настоява за ясни правила и че няма доказателства ДПС да е на хранилка при разни бизнесмени.
Да, ДПС е във властта. Да, около всички партии има обръчи и Доган е фотографирал този процес. Раздал е снимката, за да се стреснат всички и за да покаже, че родната практика не се различава от световната. Но ДПС е чисто като сълза - нито в АПИС, нито в "Дакси" има партийни фирми. В същото време кой може да обвини Доган, че се бори за засилване влиянието на партията си във властта? Нито е противозаконно, нито е срещу правилата. Партия, която не се бори за власт, нито е партия, нито има бъдеще, както вече е имал възможност да отбележи.
Внедрените във властта обаче трябва да помнят, че нямат право да излизат от обсега на неписаните правила за поведение. Ако го направят, потъват в небитието. Вероятно поради характера на партията си напъдените не изпитват желание да признават за корупционни схеми, за да не зачеркнат шанса си лидерът отново да ги върне в голямата политическа далавера.
И понеже Ахмед Доган си е извоювал правото да диктува правилата, останалите политици са принудени също да се взират в безкрайните му знаци. Дано и в ЕС са толкова благоразположени към властимащите ни.


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "ДПС - Архив от пресата (205-2008)"

Обратно към "Кой кой е"