Олигархът вика: "Дръжте олигарха!"

Ахмед Доган представи обръча от фирми като ореол на неговата борба срещу олигархията.

Снимка: Велислав Николов

Инициативата на Доган да се представи за защитник на почтените предприемачи е или наглост, или пореден опит на гущера да си отреже опашката

Любен Обретенов

Словото има изначална роля спрямо Делото. С тази сентенция започна фундаменталният доклад на Ахмед Доган пред конгреса на ДПС през уикенда. Ако използваме неговия речник, в тази сентенция имплицитно се подразбира, че Словото и Делото често са в опозиция. С думи прости - често едно се говори, а друго се върши.
Последвалото изложение на лидера на ДПС бе нагледен пример за разминаване между думи и дела. Най-фрапиращо в това отношение бе очакваното с трепет и вълнение обяснение за това що е то "обръч от фирми". Както правилно отбеляза председателят Доган (както му викаха навремето жълтите), тази фраза се откъсна от автора си както лъкът от своята тетива, и заживя самостоятелен живот. Само дето междувременно май се превърна в бумеранг.
Доган се опита да убеди обществото, че обръчът от фирми всъщност е

ореол на неговата борба

срещу олигархията в България. Подобно на старогръцки театър хорът от негови депутати веднага излезе с идея за закон за лобизма, който да регламентира отношенията бизнес-политика.
Тази безпардонна наглост май няма аналог, въпреки че през последните 16 години видяхме какво ли не. Доган да се бори срещу олигархията е все едно Тодор Живков да громи развитото социалистическо общество. Защото Сокола бе един от акушерите на българските олигарси. Според мнозина те процъфтяха именно по времето, когато ДПС за първи пръв път бе мандатоносител, а премиер бе проф. Любен Беров. Поведението на самия Доган неведнъж бе типичен пример за самодоволен олигарх, за когото няма невъзможни неща и за когото правилата не важат.
Не е учудващо, че Сокола даде доста точно определение на това що е то олигархия - финансово силни бизнесмени, които превръщат властта в своя функция и имат интерес от

административен хаос и "мътни води"

в държавата. За разлика от нея всеки уважаващ себе си обръч работел на светло. Веднага след това Сокола започна да изрежда фирмите, влизащи в обръча на ДПС...
Шегичка, все пак беше 1 април...
Естествено възниква въпросът защо Доган подхвана тази тема. Първото обяснение, което може да се даде, е, че и него вече го тресе синдромът на виртуалната реалност, който хваща всеки политик, задържал се по-дълго на власт. Скрит зад "Високата порта" в "Бояна" Сокола май започва да губи връзка със света и доказателство за това е фактът, че обяви война на медиите.
Но нека да приемем, че лидерът на ДПС все още е един от най-добрите политици у нас и знае какво прави. В такъв случай борбата му срещу олигархията и инициативата за

осветляване на отношенията бизнес-политика

биха могли да означават, че е дошло време гущерът да си отреже опашката. Това беше една стара идея на покойния Илия Павлов, близък приятел на Доган и според мнозина типичен пример за олигарх. Може би елитът - политици, бизнесмени и прочие - вече стигна до момента, в който има нужда обществото да го приема като обръч, а не като олигархия, което е последен етап от първоначалното натрупване на капитала. И кой друг, ако не Доган да се погрижи за новите дрехи на собственото си отроче?
Твърде съмнително е обаче дали инициативата ще успее предвид факта, че отвращението на т. нар. електорат към т. нар. елит се засилва ежедневно. През последните години ДПС безспорно постигна много успехи в политиката - как и защо е друг въпрос. Така или иначе обаче "Атака", която се обявява против елита, е с по-висок рейтинг от движението, което очевидно се изживява като негов защитник и се опитва да му е медиатор с хората.
Има и едно трето обяснение на опита на Доган да реновира олигархията и да я превърне в обръч. Не е изключено той да е влязъл в големи противоречия с някой олигарх и да се е набъркал някъде, където не е било позволено дори и на него. Това звучи логично предвид факта, че от известно време Доган има охрана и дори се появиха слухове, че срещу него е стреляно. Нищо чудно някои от тези, които "открито се хвалят, че имат неформални парламентарни групи", както каза самият Доган, наистина да са му вдигнали мерника. И сега той да се опитва да се изкара борец за правата и свободите на обръчите от предприемачи (разбирай нашите хора) срещу олигархичните кръгове (разбирай онези, от които го пази НСО).
Вероятно рано или късно отношенията между бизнеса и политика по времето на прехода ще бъдат осветени. Няма друг начин, след като сме тръгнали към ЕС. Едва ли обаче това ще е дело на хора като Доган и другите политици на прехода. Това най-вероятно ще се случи, когато тяхното време изтече окончателно.

http://www.segabg.com/

април 2006

 

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Кой кой е"

Обратно към "ДПС - Архив от пресата (205-2008)"