Собствеността на сараите се пази в дълбока тайна, документите издавани на фирма “Акома”

Доган се крие зад 6-метров дувар

Лидерът на ДПС никога не е подавал декларация за доходи

Монитор / април 2006

Въпроси на “Монитор”

1. С какви средства е построена резиденцията на "Стар Беловодски път"?
2. Колко струва комплексът на ДПС?
3. Кое от твърденията на Доган е вярно - че сградите са на фондация "Толерантност", че са на младежкото движение или са му личен подарък?
4. Чия собственост е резиденцията? Ако е на фондация "Толерантност", то в чия полза работи организацията?
5. Защо Ахмед  Доган никога досега не е подавал декларации за доходите и имотното си състояние?
6. Не е ли време да се промени законът "Петканов", за да се проверяват за мръсни пари и лица, които не са следствени?
 

Вилата била подарък

В България ще има случаи на корумпирани държавници, които ще бъдат изправени пред правосъдието. Това заявява Ян Маринюс Вийрсма, заместник-председател на групата на Партията на европейските социалисти в Европейския парламент пред румънския вестник "Котидианул".
По този повод в кореспонденция от София на журналистката Валентина Поп "Котидианул" пише, че "в отговор на журналистически въпрос с какви пари е построил вилата, в която се срещнал с журналисти, лидерът на партията на турското малцинство, например, отговори спокойно, че е получил "подарък" от бизнесмени в замяна на някои услуги". "Тази представителна вила е получена като подарък, защото бизнесмените не обичат да разговарят в ресторанти или на други места, където могат да бъдат чути", цитира още вестникът Доган.
"Ахмед Доган е известен в България с приказното си състояние", посочва "Котидинаул". "Неговата партия - Движение за права и свободи, получи всички министерства, отговарящи за кризата с наводненията, по която бяха предприети катастрофални действия, като по-голямата част от договорите бяха възложени директно на фирми на приближени на Доган", пише румънският вестник.
 

40 гавази пазят имота му в "Бояна"

МОНИТОР
Около 40 човека лична охрана, полиция и НСО бдят денонощно за спокойствието на лидера на етническата партия, установи проверка на "Монитор".
Тяхната задача е да обикалят 24 часа около сараите на ДПС в столичния квартал "Бояна" и предотвратяват "атентати" срещу Ахмед Доган. Заплатите на личната охрана са за сметка на партийния бюджет. Денонощно гардовете обикалят близката гора с фенерчета. Полицаи пък проверяват документите на всички непознати, които се навъртат около Сараите.
Охраната от НСО бе поискана след сигнали на МВР за отправени заплахи към него. По­ късно стана ясно, че срещу Доган никога не е имало атентат, въпреки обясненията на най-приближените му, че животът на лидера им бил в опасност.
 
Снимка: Веселина Димитрова

Работници вдигнаха през почивните дни метални тръби, на които ще закачат нови платна на оградата, за да не се виждат от пътя сараите.

6 метра висок дувар вдига Доган около сараите си в Бояна, видя "Монитор".
През уикенда работници са заварили метални тръби, върху които ще бъдат окачени новите платна на дувара, зад които лидерът на ДПС ще скрие и покривите на сградите в имението си на "Беловодски път" 46. По закон оградата не може да бъде по-висока от 2.20 м.
В дълбока тайна до днес се пази чия собственост са сараите. Лидерът на ДПС никога не е подавал декларация за доходи.
Още при започването на мащабното строителство през 2002 година избухна скандал.Тогава лидери от ДПС обявиха,  че сградата е на сдружение "Толерантност", в което влизат 60 общини. Жителите на Якоруда, Джебел, Дулово, Гоце Делчев, Девин се противопоставиха, че  вместо за проекти в бедните им райони, парите се харчат от ДПС-централата за резиденция.
Официално имотът не е на ДПС - показаха проверки на  документите за строителството. Всички книжа за реконструкцията на старата почивна база, която се превърна в резиденция на Доган се водят на фирма "Акома" ЕООД с управител и собственик Кирилка Ангелова. Миналата година фирмата е прехвърлена на Васил Мишев.
Теренът е придобит от "Акома" с два нотариални акта. Единият е с номер 153 и е от 1997 г. С него едноличното дружество става собственик на общински парцел 545. На същия терен -на мястото, където сега е "сараят", навремето се издигал почивният дом на Министерството на леката промишленост.
Другият нотариален акт е с номер 195 е от 2001 г. С него "Акома" придобива съседния парцел 544. Дотогава той е на Николай Лев Главинчев. На мястото на тамошната ливада сега е построен внушителният спортен комплекс към резиденцията. Той е - със закрит басейн с олимпийски размери (25 м) и фитнес център. В подземното ниво е разположен хамам (турска баня), сауна и парна баня.
Резиденцията "Стар Беловодски път" 46  има 10 апартамента, ресторант, просторна зала за конференции. В нея е и президентския апартамент ползван от Доган с просторен кабинет и индивидуална сауна. В двора е изградено и барбекю. Вече е довършена и еднофамилната къща до резиденцията, чиято площ е около 400 кв м.
Истината за огромния строеж на Доган сарай бе разкрита първо от в. "Монитор" в края на 2002 г. След първоначално отричане лидерът на ДПС призна за строежа и обясни, че сараят не е негов, а е на ДПС и предназначението му е за семинари и обучение на кадри. По официални данни, квадратурата на първия Доган сарай е 3543 квадратни метра, плюс двор и басейн.
Вместо да кажете браво, че от съборетина направихме бижу, вие какво търсите", разгневи се Доган на "Монитор" в края на 2002 г. Тогава той увери: "Базата ще се използва за младежите, за семинари, за гости, за обучение. Всеки ден идват кметове на ДПС от провинцията и спят по хотели. Там всичко ще бъде на едно място. Възможно ли е, кой е тоя глупак с европари, че прави такива работи. Как стават тия работи? Това възможно ли е? Няма такова нещо".
Експертите в архитектурното звено са категорични, че е нарушена наредба на Закона за устройство на територията. Те твърдят, че във вилната зона край "Беловодски път" сградите не бива на да надвишават два етажа. Обектът, който е построен сега там е триетажен, без да се броят гаражите.
Бившият главен архитект на "Витоша" Георги Станоев, разрешил градежа на конака, не бе открит за коментар. Теренът е регулиран на 25.02.2002, като е увеличен със съседен имот, установи "Монитор". Това станало по молба на Кирилка Ангелова, която по това време е съсобственик на "Акома" ООД ­ бизнесцентърът на ДПС.
От свои източници "Монитор" научи, че фирмата която е извършила строителството е "Иса-инженеринг" ЕООД, собственост на Румен Стоилов Асенов. Фирмата на Асенов построи и СПА хотела "Орфей" край Девин.
 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "ДПС - Архив от пресата (205-2008)"

Обратно към "Кой кой е"