Доган разясни за обръча

02 април 2006 | 00:36 |

Няма безплатен обяд в условията на пазарна икономика. Обръчът създава стабилност и сигурност на всяка система - така лидерът на ДПС Ахмед Доган разясни на Шестата национална конференция на партията темата за “обръча от фирми” около ДПС. “Обръчът” се появил на бял свят преди 5-6 години като противодействие на олигархизма в политическия живот. За появата му имало и икономически причини - опитът да бъде преодоляна умората от дългото очакване на стратегически инвеститори. “Обръчът” възниква и се развива заедно с демократичното общество, пазарната икономика и конкуренцията, затова се различава от олигархизма, поясни Доган.


Агенция “Фокус”
ДПС работи за интересите на Турция, според Минчо Минчев

“ДПС е противоконституционна и етническа партия. Тя е партия, която не е подписала Конституцията и бе регистрирана по много странен начин. Един от основателите на ДПС сам призна, че не е очаквал движението да бъде регистрирано като партия. Това стана под натиска на външни сили – Турция и САЩ. Аз не мога да приема ДПС като една пробългарска партия, защото тя работи за интересите на Турция”, заяви в предаването на БТВ “Сеизмограф” Минчо Минчев, лидер на Общонародния комитет за защита на националните интереси.
Според него българите влизат в ДПС заради договори и облагодетелстване на лична основа, като това е купуване на хора. “Ние сме единствените в Европа и света, които допуснахме да се регистрира партия на етническа основа. Турция води една политика, която е насочена към разпадане на българската държава и това не е тайна за никого. Това, което се допусна, е твърде тежък грях, който граничи с престъпление. Единственото, което трябва да се прави в този случай, е да се спазва Конституцията – не трябва да има партия на етническа основа, това е валидно за ДПС, “Евророма”, ДРОМ, иначе губим идентичността на нашата нация”, категоричен бе Минчев.
“ДПС стана една национална партия, ДПС е може би единствената професионална партия в България.
Ахмед Доган успява да реализира онази визия за партията, която е адекватна за ситуацията и за бъдещата перспектива”, заяви в същото предаване Людмил Георгиев, член на ЦС на ДПС.
“Ние сме хора на настоящето и бъдещето, нека всички се опитаме да гледаме през тази призма към страната ни”, добави Георгиев.


Агенция “Фокус”
Шеста национална конференция на ДПС /ОБЗОР/

На Шестата национална конференция на Движението за права и свободи лидерът на партията Ахмед Доган разясни темата за прословутия “обръч от фирми” около партиите.
Няма безплатен обяд в условията на пазарна икономика. Обръчът създава стабилност и сигурност на всяка система - обясни Доган.
“Обръчът” се появил на бял свят преди 5-6 години като противодействие на олигархизма в политическия живот. За появата му имало и икономически причини - опитът да бъде преодоляна умората от дългото очакване на стратегически инвеститори.
“Обръчът” възниква и се развива заедно с демократичното общество, пазарната икономика и конкуренцията, затова се различава от олигархизма, поясни Доган.
Ахмед Доган заяви: “Ако от една каца или бъчва махнеш само един обръч, тя протича и започва да се руши във времето. Следователно обръчът създава стабилност и сигурност на всяка система”.
В своята реч пред делегатите от движението премиерът Станишев заяви, че е уверен, че предстоящите президентски избори ще бъдат успешни за България. По думите му те щели да гарантират политическа стабилност и трябва да помогнат за ефективното и стабилно участие на България в Европейския съюз. Той допълни, че отношенията между ДПС и БСП са преминали през различни моменти и определи като грях на своята партия възродителния процес.
Пред делегатите на конференцията говори и зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров. Той определи конференцията като особено важна, тъй като се провежда непосредствено преди очакваното членство на България в Европейския съюз.
Депутатът Юнал Лютфи заяви, че заедно с коалиционните партньори, ДПС ще положи всички усилия България да бъде приета за пълноправен член на Европейския съюз на 1 януари 2007 година.
Пред репортер на Агенция “Фокус” зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Росен Владимиров заяви, че шестата национална конференция на ДПС е много важна, защото на нея се прави отчет за миналото и в същото време се набелязват перспективите за бъдещето.
Решенията, които щели да се вземат на Шестата национална конференция на ДПС, щели да бъдат свързани с актуалните проблеми, които България трябва да решава в този важен за страната момент, именно предстоящото ни присъединяване към ЕС. Това пък каза Алиосман Имамов.
Ахмед Доган единодушно бе преизбран за лидер на Движението за права и свободи.
Сред официалните гости по време на Шестата Национална конференция на ДПС днес бяха министър-председателят Сергей Станишев, министърът на вътрешните работи Румен Петков, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров, зам.-председателят на ПГ на НДСВ Борислав Великов, главният мюфтия на страната Мустафа Хаджи и дипломати.
Конференцията продължава утре в НДК.


Агенция “Фокус”
Ахмед Доган е преизбран за лидер на ДПС

Ахмед Доган беше преизбран за лидер на ДПС с пълно мнозинство. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от пресцентъра на партията. Изборът стана по време на Шестата Национална конференция на Движението за права и свободи.


Агенция “Фокус”
Николай Свинаров: Време е мобилизиране на целия политически потенциал в името на стратегическите цели на държавата

Днешната конференция е особено важна, тъй като тя се провежда непосредствено преди очакваното членство на България в Европейския съюз. Това заяви заместник-председателят на НДСВ Николай Свинаров пред Шестата национална конференция на ДПС, съобщиха от пресцентъра на НДСВ. “Желаната от всички европейска цел е вече съвсем близо. Подкрепяни от много български граждани, през изминалите години заедно постигнахме сериозни резултати, основани на прилагането на либералните ценности и принципи. Ние либералите, въведохме нов тип разбиране за политическо сътрудничество и нова коалиционна култура в българския политически процес – култура на партньорство и взаимодействие, която спомага за реализирането на националните приоритети. Сега, в рамките на нашата тристранна коалиция, отново сме обединили усилията си за постигането на пълноправното членство в Съюза”, посочи Свинаров. Той изтъкна, че “сега не е време за противопоставяне, а за мобилизиране на целия политически и управленски потенциал, в името на стратегическите цели пред държавата и на по-добрия живот за поколения български граждани. “ Николай Свинаров обясни, че НДСВ нееднократно е декларирало своята воля за приемственост в политиката от предходния управленски мандат и за запазване на приоритетите - високия икономически растеж, стимулирането на предприемачеството и инвестиционния интерес, създаването на нови работни места и, което е особено важно, за все по- категорични мерки срещу корупцията и престъпността. Ето защо, от НДСВ са уверени, че “политиката за насърчаване на инициативността ще спомогне за успешното интегриране на българската икономика в общия европейски пазар и нашето участие в него ще бъде принос за Европейския съюз”, каза още Николай Свинаров, който приветства делегатите от името на НДСВ и лидера на движението Симеон Сакскобургготски.


Агенция “Фокус”
Алиосман Имамов: Въпросът за кандидат-президент, подкрепен от ДПС, БСП и вероятно НДСВ, тепърва ще се обсъжда

Решенията, които ще вземем на Шестата национална конференция на ДПС, ще бъдат свързани с актуалните проблеми, които България трябва да решава в този важен за страната момент - предстоящото ни присъединяване към ЕС.
Това заяви пред репортер на Агенция "Фокус" Алиосман Имамов, депутат от ДПС. Като специфичен момент за тази конференция той определи особения интерес към форума от страна на другите политически сили.
По думите му, това е израз на уважение и израз на желание за съвместна работа при решаването на всички проблеми, които стоят пред страната ни.
По повод заявеното от министър-председателя Сергей Станишев пред участниците в конференцията на ДПС мнение, че предстоящите президентски избори ще бъдат успешни и ще гарантират политическата стабилност в България, Алиосман Имамов изрази съгласие. Той пожела успех на десните политически сили в опитите им да се обединят.
По думите му обаче това обединение няма да бъде в достатъчна степен силно, за да може да се противопостави на евентуалната кандидатура, която ще подкрепят ДПС, БСП и вероятно НДСВ.
Алиосман Имамов поясни, че тези въпроси тепърва предстои да бъдат обсъждани.
Маргарита КОЛЕВА


Агенция “Фокус”
Росен Владимиров: Посланията на “Атака” са винаги деструктивни

В момента България повече от всякога се нуждае от спокойствие. Това заяви пред репортер на Агенция “Фокус” Росен Владимиров, заместник-председател на парламентарната група на ДПС. Той поясни, че мониторингът на европейските структури е почти ежедневен и затова трябва да се мисли точно в тази посока. “Да съхраним стабилността, да я затвърдим и да не допускаме изкушенията, които се появяват у някои, да надделеят и вземат връх. Отговорни сме да постигнем стабилността във всичките й измерения. Ние като част от управляващото мнозинство ще се стремим към това”, категоричен бе Владимиров.
На въпрос какво е отношението на ДПС към “Атака”, която е нов субект в политическата система на България, Росен Владимиров отговори, че ДПС гледа на “Атака” като на една от опозиционните партии.
“Ние имаме критично отношение към техните послания, защото те са винаги анти, винаги деструктивни. Техните послания са обратни на пътя, който България е извървяла до сега в правилната посока”, заяви Владимиров.
Маргарита КОЛЕВА


Агенция “Фокус”
Росен Владимиров: ДПС би трябвало да се концентрира върху качеството, защото конкуренцията ни вече е европейска

Шестата национална конференция на ДПС е много важна, защото на нея се прави отчет за миналото и в същото време се набелязват перспективите за бъдещето. Това заяви пред репортер на Агенция “Фокус” Росен Владимиров, заместник-председател на парламентарната група на ДПС. По думите му зад гърба на ДПС е по-лесният период. Този период е свързан със създаването на партията, утвърждаването на нейната идеология, утвърждаването й като национална партия и приемането й в международните структури.
Най-трудното обаче предстои, категоричен бе Владимиров. А именно ДПС да реализира политиката си по начин, който да бъде най-благодатен за българското общество. “Това е отговорност на всяка партия. Още повече на партиите, които участват в управлението”, допълни депутатът. Това, което извличаме от тази конференция, е свързано преди всичко с качеството. Може би досега количествените показатели са били водещи, но оттук насетне партия като ДПС би трябвало да се концентрира върху качеството във всяко отношение, защото конкуренцията ни вече е европейска”, заяви още Владимиров. Той изрази надежда, че решенията, които ще се вземат на днешната конференция, ще бъдат в правилна посока.
Маргарита КОЛЕВА


Агенция “Фокус”
Сергей Станишев: Никога няма да приема хората в България изкуствено да бъдат разделяни по етнос и религия

Сигурен съм, че предстоящите президентски избори ще бъдат успешни за България. Те ще гарантират политическа стабилност и трябва да помогнат за ефективното и стабилно участие на България в Европейския съюз. Това заяви премиерът и председател на ВС на БСП Сергей Станишев на Шестата национална конференция на ДПС, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
По думите на Станишев днес България се намира в различна ситуация от традиционното управление на страната. Досега правилата са се диктували от една партия, днес България се управлява от едно голяма социално-либерална коалиция.
“България се нуждае от патриотизъм. Моят патриотизъм се съдържа в разбирането, че всички български граждани трябва да имат равни права и отговорности. Никога няма да приема хората в България изкуствено да бъдат разделяни по етнос и религия”, каза още премиерът.
Той допълни, че отношенията между ДПС и БСП са преминали през различни моменти и определи като грях на своята партия възродителния процес.
Съдбата, която ни разделяше в един момент, ни обедини. Обединяващото бе, че симпатизантите на БСП и ДПС имат общи социални интереси.
ДПС се утвърди през последните 15 години като една от най-устойчивите политически формации в България, допълни Станишев.
Маргарита КОЛЕВА


Агенция “Фокус”
Юнал Лютфи: ДПС се легитимира като най-сериозен изразител и носител на либералните ценности в България

Нито един обективен наблюдател не би могъл да не отчете ролята на българския етнически модел за реализацията на стремежа за връщането на България в голямото европейско семейство, където всъщност тя винаги е била. Това заяви пред делегатите на Шестата национална конференция на ДПС Юнал Лютфи, предаде репортер на Агенция “Фокус”. В словото си пред гостите той припомни, че през 2003 година ДПС е било прието за редовен член на Европейската либерално-демократическа партия, а на 53-ия Конгрес на Либералния интернационал, провел се през 2005 г. в София, ДПС е било прието за пълноправен член на тази авторитетна международна организация. По думите на Юнал Лютфи по този начин ДПС се легитимира като най-сериозен изразител и носител на либералните ценности в България.
“Заедно с коалиционните партньори ДПС ще положи всички усилия България да бъде приета за пълноправен член на Европейския съюз на 1 януари през 2007 година. Ние нямаме друг избор. По този начин Евроатлантическият проект на България става реалност”, каза още Лютфи.
Официалните гости на конференцията са министър председателят Сергей Станишев, министърът на вътрешните работи Румен Петков, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, заместник-председателите на парламентарната група на НДСВ Николай Свинаров и Борислав Великов, Михаил Миков - председател на парламентарната група на Коалиция за България, Цветелин Кънчев - председател на “Евророма”, и председателите на двата синдиката КТ “Подкрепа” и КНСБ Константин Тренчев и Желязко Христов.
Маргарита КОЛЕВА


Агенция “Фокус”
Ахмед Доган: Обръчът създава стабилност и сигурност на всяка система

Нашето присъствие в централната власт е повече от скромно, но достатъчно за ефективно взаимодействие с местното самоуправление. Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган пред делегатите на Шестата национална конференция на ДПС, съобщи репортер на Агенция “Фокус”.
Важно е да се знае, че водещ принцип в Европейския съюз ще бъде принципът на регионализма, а не на централизма, заяви Доган.
В този контекст извличането на допълнителен ефект от взаимодействието с местната власт “не е преяждане с власт, а по-високо нейно качество”, каза още лидерът на ДПС.
По повод темата за прословутия обръч от фирми той заяви: “Ако от една каца или бъчва махнеш само един обръч, тя протича и започва да се руши във времето. Следователно обръчът създава стабилност и сигурност на всяка система”.
По думите на Доган в България “обръчът” се появил на бял свят преди 5-6 години като противодействие на две основни причини – първата е свързана със създаването на адекватен контрапункт на олигархизма в политическия живот на страната. Втората причина е следствие на преодоляването на умората от дългото очакване на т. нар. стратегически инвеститори.
За разлика от олигархизма, “обръчът” като формат и структура възниква и се развива заедно с демократичното общество, пазарната икономика и конкуренцията в нея.
Най-важният генератор на мотивация при “обръчът” е ефективната инвестиционна дейност
Тук няма нужда от корупционни схеми, спекулативни сделки и от прикриване на данъци. Защото всеки уважаващ себе си “обръчът” е достатъчно ресурсно обезпечен и по правило работи на светло, заяви Ахмед Доган.
Основният въпрос, който витае в обществото във връзка с “обръча”, е кой колко получава за правото си на участие в него.
Отговорът е ясен – заяви Доган – всеки в рамките на закона и съобразно дейността си би трябвало да получава достатъчно, защото няма безплатен обяд в условията на пазарна икономика.
Маргарита КОЛЕВА


Агенция “Фокус”
Започна Шестата национална конференция на ДПС

Започна Шестата национална конференция на ДПС, съобщи репортер на Агенция “Фокус”.
Сред официалните гости са министър-председателят Сергей Станишев, министърът на вътрешните работи Румен Петков, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров, зам.-председателят на ПГ на НДСВ Борислав Великов, главният мюфтия на страната Мустафа Хаджи и дипломати. В момента пред делегатите на форума говори Юнал Лютфи.
Маргарита КОЛЕВА


Агенция “Фокус”
Николай Свинаров ще представлява НДСВ на конгреса на ДПС

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е на неколкодневно посещение в Румъния. По тази причина той няма да може да присъства на конгреса на ДПС. Това съобщи за Агенция “Фокус” прессекретарят на Сакскобургготски Цветелина Узунова, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Визитата е по покана на принцеса Маргарита, най-голямата дъщеря на румънския крал Михай. На въпрос на “Фокус”, кой ще представлява жълтия лидер на конференцията, Узунова отговори, че Сакскобургготски е изпратил заместника си Николай Свинаров, който ще прочете поздравителен адрес.
Мария СТАЛЯНОВА


Агенция “Фокус”
ДПС ще проведе своята VI-та Национална конференция

Движението за права и свободи ще проведе VI Национална конференция днес и утре, 1 и 2 април. Първото заседание на VI-та Национална конференция на ДПС ще започне от 11 часа в Зала 3 на НДК, съобщиха от пресцентъра на ДПС.
Дневният ред на конференцията предвижда доклад на председателя Ахмед Доган, приветствия от гостите, след което ще има тричасова дискусия по доклада на председателя. В 19 часа ще се състои избор на председател на ДПС. На следващия ден ще продължат дискусиите по доклада на председателя на ДПС и по доклада на контролно-ревизионната комисия. След това тези два документа ще бъдат приети от конференцията. Комисиите по проекторезолюциите и проекторешенията ще представят пред делегатите постъпилите решения. Те ще бъдат обсъдени и след това приети като документи.
Начало на регистрацията на делегатите ще бъде днес от 10 часа. Акредитираните журналисти ще получат баджовете си пред Зала № 3 след този час.
Пресконференция е предвидена за 2 април след приключване на VI Национална конференция.


БНТ - По света и у нас – 22.00
С мнозинство близо до абсолютното тази вечер VІ-та Национална конференция на ДПС избра за пореден път начело на Движението да остане лидерът Ахмед Доган

С мнозинство близо до абсолютното тази вечер VІ-та Национална конференция на ДПС избра за пореден път начело на Движението да остане лидерът Ахмед Доган. Репортер: Както беше обещал в речта си, днес лидерът на ДПС отдели специално внимание за изясняване на понятията “олигархизъм”, “обръч от фирми”, “преяждане с власт”, “национализъм” и “модерен прогресивен патриотизъм”. В по-голямата си част докладът бе достоен поне за университетска аудитория. Казано популярно основните изводи са: при олигархизма се работи на тъмно, с корупция, спекулация и укриване на данъци; обръчът от фирми действа на светло в демократичните общества и целта му е ефикасна инвестиционна дейност. Визията за бъдещето обединява в една аура политиците и бизнесмените, смята Доган. Ахмед Доган: Обръчът създава стабилност и сигурност на всяка система, включително и на медийната, която уж е най-независима, но понякога зависи само от себе си.
Репортер: За първи път лидерът на ДПС, известен с добрите си контакти с медиите, си позволи остро да ги порицава. Според него клишето “обръч от фирми” е безспорна находка, но често се тълкува неправилно. Обвиненията, че ДПС “преяжда с власт” са опасни, защото внушават, че ДПС е особена партия и има по-малка тежест в обществото от политически партии, които прогресивно губят избиратели.
Ахмед Доган: Подобна шантава идея, дори само като идеологема в обществото, може да породи такива проблеми, които биха попречили на страната за десетилетия напред. Този филм вече сме го гледали преди повече от две десетилетия.
Репортер: Доган е категоричен - ДПС е във възход. Тя е увеличила с 60% доверието на избирателите към себе си след участието в управлението и е естествено да се включва в изпълнителната власт на всички нива.


БТВ - Новините - 22.00
Досегашният председател на ДПС Ахмед Доган беше преизбран за лидер на партията

Досегашният председател на ДПС Ахмед Доган беше преизбран за лидер на партията. Това стана ясно днес след първия работен ден на Шестата национална конференция на партията. Пред делегатите Ахмед Доган поясни, че “обръч от фирми” не е понятие, свързано с корупция и обвини медиите, че създават проблеми на партията ДПС като лансират внушения за преяждането й с власт. Лидерът на ДПС заяви, че медиите вървят след събитията в държавата и изкуствено задават теми като тази с обръча от фирми, свързани с ДПС.
Ахмед Доган: Разбираме амбициите на медиите да се утвърдят като четвърта власт без да знаят точно как, но да се изживяват като стратегически играчи, превръщайки се в говорители на определени политически субекти и бизнес структури, това вече ми е трудно да разбера.
Според Ахмед Доган около всяка партия има обръч от фирми.
Ахмед Доган: Разбира се основният въпрос, който витае в обществото във връзка с обръча е кой колко получава за малко самоучастие в него? Отговорът е ясен. Всеки в рамките на закона и съобразно дейността си би трябвало да получава достатъчно.
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е на посещение в Румъния и не посети като гост форума на ДПС. Левицата беше представена на ниво - министри, председателят на парламента и премиерът.
Сергей Станишев: Нашите отношения през последните 15 години преминаха през най-различни перипетии, те започнаха от горчивината, от спомена на възродителния процес и греха на моята партия пред българските турци.
След закрито заседание на Шестата национална конференция на ДПС, досегашният лидер Ахмед Доган беше преизбран и отново е председател на ДПС. Лесно е един изпитан войн да бъде преизбран отново на лидерския пост, каза Ахмед Доган пред делегатите на конференцията и призова младите в ДПС да следват принципите на организацията.


Нова ТВ - “Календар” - 23.30
Ахмед Доган беше преизбран за лидер на ДПС

Ахмед Доган беше преизбран за лидер на ДПС. Пред делегатите на Шестата национална конференция на ДПС той критикува медиите, които “отразяват в карикатурен вид правенето на политика в държавата и изостават от политическите реалности”.
Той направи разликата между понятия “обръча от фирми” и “олигархия” и обясни, че най-голямата предизвикателство за един политик е “Да акушира при реализирането на проекти и да направлява инвестиционния процес”.
Въпреки обещанието да чуят от него подробности за “обръча от фирми”, в голяма част от речта на Ахмед Доган журналистите слушаха критики за собствената си роля. Той упрекна медиите, че внушават на обществото колко деструктивна е ролята на ДПС. Ахмед Доган: Изкуственото задаване на теми, които са извън дневния ред на страната не е въпрос на прозорливост, нито на загриженост за съдбата на държавата. Ако това се прави за собствено оцеляване, тъй като в информационния пазар има крещящ дефицит на идеи, това го разбирам. Разбирам и амбицията на медиите да се утвърдят като четвърта власт, без да знаят точно как.
Лидерът на ДПС добави, че медиите се изживяват като играч и говорител на определени политически обекти и бизнес структури. Иначе по същество Доган направи разлика между понятията “обръч от фирми” и “олигархия”.
Ахмед Доган: Олигархията не познава друг подход, освен подкупи и опити за владеене на определени властови ресурси с подставени лица. За разлика от олигархизма, “обръчът”, като формат и структура, няма нужда от корупционни схеми, спекулации или от прикриване на данъци. Защото всеки уважаващ себе си обръч е достатъчно ресурсно обезпечен и по правило работи на светло.
За ДПС създаването на условия за развитието на бизнес са жизнено важен въпрос, подчерта Доган. Ако един политик изпусне възможността да създаде инкубатор за укрепването на родните предприемачи, означава, че се е родил в неподходящо време, добави лидерът на ДПС.
Ахмед Доган: Всеки предприемач, който споделя тази философия, виртуално може да се причисли като част от обръча на ДПС. Разбира се, не бива да се сърдим на медиите, че отразяват в карикатурен вид правенето на политика в държавата. Всеки прави това, което може.
По въпроса с ЕС Ахмед Доган подчерта, че членството на България в него не е абонамент за финансово донорство. Първите години в съюза ще са придружени с масови фалити на дребни производители и средни фирми, предупреди лидерът на ДПС. Затова според него страната спешно се нуждае от програма за адаптация към европейския пазар. По отношение на партийната политика Доган специално похвали ролята на младежкото ДПС и напомни на актива си по места, че ако не може управлява и да решава проблемите, ще бъде заменен от младежите на движението, които чакат на стендбай.


БНР – Централен осведомителен бюлетин – 19:00
Ахмед Доган заяви, че присъствието на ДПС в централната власт е повече от скромно

Лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви пред Шестата национална конференция на движението, че присъствието на ДПС в централната власт е повече от скромно, но достатъчно за ефективното взаимодействие с местното самоуправление. В отчетния си доклад той акцентира и върху прословутия си “обръч от фирми” и посочи, че неговата най-важна функция е ефективна инвестиционна дейност.
Ефективното взаимодействие между централната и местната власт е тайната на успех на ДПС. Това отчете в доклада си пред конференцията лидерът Ахмед Доган. Решаване на социалните проблеми е оценка за добре свършената работа, а не е “преяждане с власт”. За да не изпадне във властова недостатъчност, всяка управляваща политическа сила трябва да има достатъчно присъствие в местното самоуправление.
Ахмед Доган: Освен това е важно да се знае, особено за начинаещите политици, че водещ в принцип в ЕС, ще бъде принципът на регионализма, а не на централизъм. В този контекст извличането на допълнителен ефект от взаимодействието с местната не е “преяждане с власт”, а по-високо нейно качество.
Доган формулира и своята теза по въпроса за “обръча от фирми”.
Ахмед Доган: Основният въпрос, който витаем в обществото във връзка с обръча, е кой колко получава за правото си за участие в него. Отговорът е ясен – всеки в рамките на закона и съобразно дейността си би трябвала да получава достатъчно, защото няма безплатен обяд в условията на пазарна икономика.
Според Доган обръчът се е появил като противодействие на олигархизма в политическия живот, но за разлика от него, се развива в демократично общество с пазарна икономика и нужда от корупционни схеми или спекулативни сделки.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Партия, която губи апетита си към властта, започва да изневерява на избирателите си, заяви Доган

Партия, която губи апетита си към властта, започва да изневерява на избирателите си. Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган пред шестата Национална конференция на движението. Доган упрекна медиите, че изкуствено задават теми като „преяждането с власт на ДПС” и обяви, че всеки предприемач, който споделя философията на партията за инвестиции в регионите, може да се причисли към обръча на ДПС.
Присъствието на ДПС в централната власт е повече от скромно, но пък достатъчно ефективно е взаимодействието ни е в местна власт, заяви Доган. Според него някои медии и партии внушавали деструктивна позиция за мястото на ДПС в политиката като особена партия, свързани с обвиненията за „преяждане с власт”, което налагало разбирането, че вотът за ДПС имал по-малка политическа тежест от останалите партии. Разбирам амбициите на медиите да се утвърдят като четвърта власт, без да знаят точно как, но да се изявяват като стратегически играчи и говорители на определени партии и бизнес-структури, ми е трудно да го разбера, каза лидерът на ДПС. Доган обясни, че медиите изостават и вървят след събитията.
Той отхвърли дефиницията на „обръча от фирми” като мръсна дума и обясни, че обръчът създавал стабилност и сигурност на всички системи, включително и на медийната, давайки пример с каца или бъчва, на която ако махнеш един обръч, тя протича или се руши във времето.
Обръчът се появи преди 5-6 г. като противодействие на олигархията, каза Доган. Тя не познавала друг подход, освен подкупи и владеене на властови ресурси с подставени лица. Обръчът няма нужда от корупционни схеми, той е достатъчно ресурсно обезпечен и по правило работи на светло, обясни още лидерът на ДПС.
Сред гостите на форума са представители на ръководствата на управляващата партия на Турция и на опозицията в южната ни съседка.
В словото на конференцията на ДПС премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев каза, че тройната коалиция трябва да направи не малко, за да може отличният диалог на високо политическо ниво да се превърне в сътрудничество по места.
Тройната коалиция създава нова политическа култура в България, каза Станишев. По думите му в Политическия съвет въпросите се решават принципно и трябва ролята му да нараства, а работата му да става по прозрачна. За да стане ясно, че не стоим в една зала да правим сделки и разпределяме влияния, а решаваме проблемите, подчерта Станишев. Тази коалиция е в името на европейското бъдеще на България, добави той. Той отбеляза, че напоследък много се атакува действащия държавен глава с ясни и политически цели за дестабилизация на страната. Премиерът изрази увереност, че президентските избори ще гарантират политическа стабилност у нас. Станишев отново напомни безспорната роля на ДПС за запазване на етническия мир в страната. Няма да приема хората у нас да бъдат противопоставяни по етнос и религия, категоричен бе той. Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски не присъства на конференцията поради пътуване в Румъния. От името на движението зам.-председателят на партията Николай Свинаров каза, че всяка една от политическите сили в коалицията трябва да подчини политическите си различия на национални интереси. Въпреки трудностите, сега не е време за противопоставяния, а мобилизация на усилията в името на стратегическите цели на България, подчерта Свинаров.


Първанов иска такт, Сергей ги хвали, царят при принцеса
Десните липсват, но ромите са в залата
Задочен призив към ДПС за подкрепа на Георги Първанов на президентските избори отправи премиерът Сергей Станишев към делегатите на конференцията.
„Много се атакува сегашният президент с ясната цел да се дестабилизира страната. Сигурен съм, че изборите ще бъдат успешни и ще гарантират стабилност и ефективно участие на България в ЕС", каза Станишев. Той похвали ДПС за умението да инвестира в младите кадри, съхраняването на етническия мир и ефективното и предвидимо съюзничество в тройната коалиция.
„Никога няма да приема хората у нас да бъдат изкуствено разделяни. България се нуждае от модерен, просветен патриотизъм", заяви премиерът. Той припомни, че отношенията между ДПС и БСП не са били винаги розови, и не спести „греха на моята партия" към българските турци по време на възродителния процес. „Съдбата, която ни разделяше, ни обедини", заключи Станишев.
Президентът прати поздравителен адрес до конференцията на ДПС. В него той призова новото ръководство към такт, енергия и последователност за осъществяване на националните ни цели. „Между V и VI конференция на ДПС България стана член на НАТО, сключи договора си с ЕС и е на крачка от членството си в съюза", отчете Първанов. Той призова ДПС да докаже способността си да формулира нови идеи и практически предложения за следващия етап на развитие.
Третият лидер в коалицията - Симеон Сакскобургготски, не дойде на форума.
От пресцентъра на НДСВ обясниха, че той е в Румъния по покана на принцеса Маргарита - дъщеря на румънския крал Михай. Шефката на ПГ на НДСВ Анелия Мингова също не дойде. Жълтите бяха представени от заместниците на партията Николай Свинаров и на групата Борислав Великов.
Приветствие до ДПС прати и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. „Подкрепата за ДПС на последните парламентарни избори не само в местата със смесено население, но и в други региони на България доказа още веднъж, че ДПС е модерна демократична партия", се казва в телеграмата на Ердоган.
Никой от десницата не уважи конгреса. Появиха се обаче синдикални шефове Константин Тренчев и Желязко Христов, омбудсманът Гиньо Ганев, шефът на „Евророма" Цветелин Кънчев. Пристигнаха и представители на турските управляващи и опозиция, лидери в Европейската либерална партия и Либералния интернационал. Сред поканените бе и главният мюфтия Мустафа Хаджи.
Текст под снимка:
Освен премиера и лидер на БСП Сергей Станишев националната конференция на ДПС уважиха с личното си присъствие вътрешният министър Румен Петков и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (отляво надясно), както и шефът на ПГ на KБ Михаил Миков и заместникът му Атанас Мерджанов. Червените шефове изслушаха с интерес 38-минутната реч на Сокола.
в. 24 часа – стр. 6


Защо обръчът е по – добър от олигарха?
В 38-минутна реч пред 1050 делегати и гости лидерът на "професионалната партия" ДПС разясни
Шефа не харесва медиите и това нямаше нужда от тълкуване
Ахмед Доган избра 1 април, за да каже "твърде сериозни неща на шега".
Вчера лидерът на ДПС пред 1050 елегантни активисти и гости разтълкува сложни думи от своя речник:
1. Що е тройна коалиция
2. Има ли преяждане с власт
3. Защо "обръчът от фирми" не е мръсна дума
4. Против "шантавата идея", че ДПС е особена партия
5. Подходите на олигархията
6. Разликата между олигархия и "обръчи"
7. Що е то български предприемач
8. Истината за евроинтеграцията
9. Кратко за национализма.
Виж речника на Ахмед Доган, разтълкуван лично от него, на 7-а стр.
Всички документи на шестата конференция на "професионалната партия" ДПС, бяха побрани в елегантни черни кожени чанти, които делегатите и гостите получиха на входа на зала 3 на НДК.
Четири огромни светещи колони с надписи ДПС убеждаваха делегатите, че точно те крепят стабилността на държавата. Към символите, които трябваше да подсказват голямата роля на движението, бе и плакатът зад президиума, на който бе изобразен ключ.
Само 38-минутната реч на Шефа и приветствията на гостите бяха открити. Всичко останало - изказвания и битки за постове, се случи при закрити врати. Президентът прати телеграма, но не получи публично обещание за подкрепа на изборите.
Плахо го поиска лидерът на БСП Сергей Станишев.
Царят отиде на гости при румънската принцеса и пратеникът му Свинаров чу името НДСВ само веднъж, и то като елемент от тройната коалиция. Виж на 6-а стр. части от поздравленията, включително и от турския премиер. Ахмед Доган похвали силно своите, че са избегнали политическата грешка на всички партии след победа на избори - да заемат повече административни постове и да се оголи партийната власт. Така при следващи вотове обидените в партийните структури ставали повече от "облажилите се с власт".
Присъствието на ДПС на централно ниво "било доста скромно, но ефективно".
От 38-минутната реч на Шефа, както го наричат в партията, се разбра, че едно нещо няма нужда от разясняване. Доган не харесва никак българските медии.
Лидерът на ДПС, който е известен с това, че не ходи на работа в парламента, а още по - рядко дава интервюта, обясни, че медиите сериозно изостават от новите политически реалности, искат да се утвърдят като четвърта власт, без да знаят точно как. Но най -лошото било, че опитвали да се изживяват като стратегически играчи, "превръщайки се в говорители на определени политически субекти и бизнес структури". „Не бива да им се сърдим, че отразяват в карикатурен вид правенето на политика в държавата. Всеки прави, каквото може", заключи Доган.
След това публично "обяснение в любов към медиите", изслушано в гробовно мълчание от делегатите, по-смелите поискаха да чуят какви ще са заглавията от конференцията.
“Доган нападна медиите -това ли ще четем?", питаше един от опитните депутати на движението. Видял погледите на репортерите, започна да обяснява, че не са разбрали правилно Шефа. Доган всъщност не атакувал, а обучавал.
ДПС лидерът бе преизбран за шести пореден мандат начело на партията със 100% от гласовете късно снощи.
Текст под снимка:
Най-видната представителка на младежката организация на ДПС в зала 3 на НДК бе манекенката Алтен Алиева.
Текст под снимка:
Членове на партийното ръководство аплодират лидера след речта му.
в. 24 часа – стр. 6 - 7


Ахмед Доган: Обръчът създава стабилност
Лидерът пред VI национална конференция на ДПС:
Няма преяждане с власт от страна на ДПС. Медиите изостават от събитията. За разлика от олигархизма „обръчът" се развива заедно с демокрацията. Професионалната политика е непрозрачна
в. Труд – стр. 1


Доган: Обръч стяга медиите
755 делегати единодушно преизбраха Сокола за лидер
Разбирам амбициите на медиите да се утвърдят като четвърта власт, без да знаят точно как. Но да се изживяват като стратегически играчи, превръщайки се в говорители на политически субекти и бизнес структури, вече ми е трудно да разбера. Това обяви лидерът на ДПС Ахмед Доган пред VI национална конференция на движението. 755 делегати единодушно го преизбраха за лидер.
Обръч не е мръсна дума, обяви Доган. И допълни: "Обръчът създава стабилност на всяка система, включително и на медийната". Той се появи преди 5-6 години като отговор на олигархията, която се срасна с властта, разясни Доган. Според него обръчът няма нужда от корупционни схеми и прикриване на данъци. Всеки предприемач, който споделя философията на ДПС, виртуално може да се причисли към обръча на движението, заключи Доган.
в. Стандарт – стр. 1


Станишев изпорти Първанов
Иван АСЕНОВ
Президентът Георги Първанов е в основата на създаването на трипартийната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС. Признанието бе направено официално за пръв път от премиера Сергей Станишев пред националната конференция на ДПС.
Премиерът заяви в прав текст, че държавният глава има огромен принос за сближаването на българските социалисти и етническата партия. "Голям личен принос за процеса на диалог, партниране, сближаване между българските социалисти и ДПС имат моят предшественик Георги Първанов и вашият лидер Ахмед Доган", заяви премиерът и лидер на БСП.
Станишев оправда действията на държавния глава с думите, че "умният човек винаги се променя".
Доган не пропусна за пореден път публично да унижи БСП и излъченият от нея премиер. Приветственото слово на Станишев бе включено в дневния ред едва след поздравителните адреси на Либералния интернационал и Европейската либерална демократична и реформистка партия, както и на партийни лидери от Турция. В крайна сметка Станишев да не забравя кой е мандатоносителят, обясни пред "Монитор" делегат от Кърджали.
Лидерът на етническата партия отправи скандални обвинения към българските медии и ги упрекна, че лансират "шантави идеи". Според него, на медиите им липсва визия, което пък водело до изкуствена промяна на дневния ред на обществото.
Повод за гневните изблици на Доган бяха оправданията му за депесарския обръч от фирми, който източва държавния бюджет чрез обществени поръчки на министерства, контролирани от ДПС. Той обвини четвъртата власт, включително и националната телевизия, че около тях също има обръчи от приятелски фирми, както и че прокарват интересите на "българската олигархия". "Медийните атаки" срещу ДПС били подкрепяни и от политически партии, които нямали интерес България да влезе в Европейския съюз.
"Актуализацията на подобни теми явно показва, че и медиите сериозно изостават от продуцирането на нови политически реалности. И затова вървят след събитията", заяви Доган под нестихващите овации на делегатите на турската партия. По думите му, тази тема е "внушение на някои медии и определени политически сили", които имат "деструктивна позиция за мястото и ролята на ДПС в обществено-политическия живот на страната". Според него описването на аферите на депутати от ДПС било тенденциозно. "Обръчът от фирми обединява политиците и бизнесмените в една аура, без която не може да се прави нито сериозна политика, нито значима инвестиция", каза Доган. "Тук няма нужда от корупционни схеми и спекулативни сделки защото всеки уважаващ себе си обръч е достатъчно ресурсно обезпечен и по правило работи на светло", обясни Ахмед Доган.
Текст под снимка
Премиерът Станишев бе принуден да чака повече от час, за да приветства висшия форум на ДПС. Той седеше видимо раздразнен в компанията на вътрешния министър Румен Петков.
в. Монитор – стр. 1, 3


Апотеоз на обръча
В Деня на шегата вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган не на майтап нападна медиите в 38-минутното си слово пред VI национална партийна конференция (избрано от изказването му виж по-долу).
Атмосферата на конференцията бе еуфорична. Делегатите, пременени в явно най-хубавите си костюми, заприиждаха много преди началото. Жените се бяха нагласили. Една дори бе сложила риза без гръб - само с мрежа и пайети. Десет автобуса докарали още в петък делегатите от провинцията. Многобройните пушачи в ДПС бяха окупирали терасата на НДК и водеха оживени разговори къде на турски, къде на български
Всички с трепет очакваха лидера си. В почивката 755-те делегати получиха сандвичи и безалкохолни напитки. ДПС демонстрира високо самочувствие, подплатено от нарасналото им влияние - членската им маса е над 95 0О0. мандатоносители са, имат 3-ма министри и 34-ма депутати.
Със словото си Доган създаде прецедент - за първи път лидер на управляваща партия напада медиите от висш партиен форум. Той обвини четвъртата власт, че се изживява като стратегически играч и се превръща в говорител на политически субекти и бизнес структури. Но не ги назова. Политиците не трябвало да се сърдят на медиите, че отразяват дейността им карикатурно. „Всеки прави това, което може", язвителен бе Сокола. Според Сокола медиите също имат „обръчи". Преди изборите миналото лято той каза, че всяка партия има обръч от фирми, фразата стана нарицателна за
източниците на финансиране на ДПС. Вчера Доган с тънка усмивка
обяви фразата си за „безспорна находка", защото заживяла свой живот и се използвала във всички сфери, дори в материал за „Мис България" и „Мис Свят". Доган подробно обясни защо „обръчът" всъщност е нещо положително (виж речта му по-долу).
За ДПС било по-важно да има солидно присъствие в местната власт, защото водещ принцип в ЕС е регионализмът. Той нарече „повече от скромно участието им в централната власт. Но било достатъчно за добро взаимодействие с местната. Сокола индиректно удари по НДСВ и претенциите им към властта в регионите. Според него, ако управляваща партия няма достатъчно присъствие в местната власт(както е с царската -б.р.), тя не може да постигне високо качество на управление и в централната. Въпрос на време било тя да изпадне във „властова недостатъчност".
Президентът Георги Първанов изпрати поздравителен адрес до форума, както и турският премиер Ре-джеп Тайип Ердоган. На конференцията нямаше гости от десницата. СДС не бе представен, защото в сряда опозицията ще внася вот на недоверие на кабинета. От НДСВ дойде „вторият ешелон". Зам.-шефът на царската партия Николай Свинаров поздрави делегатите от името на Симеон Сакскобургготски, който е в Румъния. Затова пък на най-високо ниво бе представена БСП - от лидера Сергей Станишев и заместниците му Румен Петков и Румен Овчаров. Червените „цепиха секундата" и влетяха в залата точно в 11,00. Доган закъсня с 8 минути - всички чакаха само него. Посрещнаха го със ставане на крака, аплодисменти и скандирания „ДПС!". За разлика от предишната конференция на движението преди 3 г., когато червените бяха в опозиция, този път, вече в коалиция с Доган, Станишев дойде без броеница
И в подчертано добро настроение. Той говори пред делегатите ведро и уверено. Похвали ДПС, че е предсказуем партньор, на който може да се има доверие. Доброто сътрудничество на централно ниво трябвало да се пренесе и на местно в името на гражданите. Работата на Съвета на коалицията пък трябвало да е по-прозрачна, за да не мислят хората, че там се правят сделки. Според премиера президентските избори ще са успешни за страната и ще гарантират политическа стабилност.
в. Труд – стр. 2 - 3


Ахмед ДОГАН пред делегатите: Не сме преяли с власт
Напоследък се ширят твърде фантасмагорични представи и внушения за ДПС, което уж преяжда със съществуващи и несъществуващи властови ресурси... Ние сме втора политическа сила с 31 общински кметове, със 700 общински съветници, с 550 кметове на кметства и с 230 кметски наместници. Като прибавим към това и експертно-административните позиции в общинските администрации, се получава реалисти ч-на картина за участието на ДПС в местната власт.
Няма преяждане с власт
След успешно проведената предизборна кампания - 2005, резултатите бяха смайващи за всички избиратели. ДПС получи подкрепата на 14,07% и направи растеж над 60% - от 340 000 на 467 000 гласоподаватели, респективно от 21 на 34-ма народни представители. Вотът за нас на „Избори 2005" беше безпрецедентен през последните 15 години. Затова първата ни задача като политици, законодатели и държавници беше да декодираме смисъла и значението на тази „подкрепа"... Извличането на допълнителен ефект от взаимодействието между централната и местната власт не е „преяждане с власт , а по-високо нейно качество, оценка за добре свършена работа...
Партия, която започва да губи апетита си към властта, започва да изневерява и на избирателите си и от този момент тя престава да съществува като политическа организация на отвореното общество.
Медиите вървят след събитията
В самото внушение на някои медии й на определени политически сили за „преяждане с власт" е скрита де-структивна позиция за мястото и ролята на ДПС в обществено-политическия живот на страната. А именно: че ДПС е „особена" партия, затова политическата цена и тежест на вота за нея трябва да се мери с друг аршин. Подобна шантава идея, дори само като идеологема в обществото, може да породи проблеми, които биха попречили на страната за десетилетия напред.
Актуализацията на подобни теми явно показва, че и медиите сериозно изостават от продуцирането на нови политически реалности. И затова вървят след събитията. Изкуственото задаване на теми, които са извън дневния ред на страната, не е въпрос на прозорливост, нито на загриженост към съдбата на държавата. Ако това се прави за собствено оцеляване, тъй като в информационния пазар има крещящ дефицит на идеи, това го разбирам. Разбирам и амбицията на медиите да се утвърдят като четвърта власт, без да знаят точно как. Но да се изживяват като стратегически играчи, превръщайки се в говорители на определени политически субекти и бизнес структури, това ми е трудно да го разбера. Защото дефинитивно това е част от образа на прословутия обръч, за анатемосването на който всички участваме в хорово пеене.
Визуализация на обръча
Ако от една каца или бъчва махнеш само един обръч - тя протича и започва да се руши във времето. Следователно обръчът създава стабилност и сигурност на всяка система, вкл. и на медийната, която по определение уж е „най-независимата", разбира се, понякога по изключение зависи само от себе си. В България „обръчът" се появи на бял свят преди 5-6 години като противодействие на две причини:
Първата е свързана със създаването на адекватен контрапункт на олигархизма в политическия живот на страната.
Втората е следствие на преодоляването на умората от дългото очакване на т.нар. стратегически инвеститори и най-вече на осъзнаването на сакралната истина „Господ помага само на онези, които сами си вършат работата".
Обръчите срещу олигархията
Олигархията представлява финансово силни за деня бизнесмени, които превръщат част от законодателната, изпълнителната и съдебната власт в своя функция. Те са против всякакви ясни и точни правила, затова най-благодатната им хранителна среда са „мътните води" и административният хаос в държавата. Основният принцип на олигархията е да внедряват „свои хора" по всички етажи на властта, защото постоянно имат нужда от съдействие - както за спекулативни сделки и легитимиране на капитали, така и за дейности, свързани със сивия сектор. За разлика от олигархизма „обръчът" като формат и структура възниква и се развива заедно с демократичното общество, пазарната икономика и конкуренцията в нея. Най-важният генератор на мотивация при „обръча" е ефективната инвестиционна дейност. Съобразно с това субектът на отговорност е колективната личност, профилирана от взаимодействието и взаимната зависимост между бизнеса и политиката.
При „обръча" няма нужда от корупционни схеми,спекулативни сделки или от прикриване на данъци. Защото всеки уважаващ себе си обръч е достатъчно ресурсно обезпечен и работи на светло...
Основният въпрос, който витае в обществото във връзка с „обръча", е: кой колко получава за правото си на участие в него? Отговорът е ясен: всеки в рамките на закона и съобразно дейността си би трябвало да получава достатъчно. Защото няма безплатен обяд в условията на пазарна икономика.
А за всеки реализиран инвестиционен проект в даден регион един политик получава одобрение, доверие и влияние... Не ми е известно някой да е умрял от глад с тези качества! Но дори и само „да плете камшик от слънчеви лъчи", както казва поетът, то и това му е достатъчно.
Внимание към предприемачите
За ДПС създаването на условия за развитие на бизнеса беше и си остава жизненоважен проблем.Всеки предприемач,който споделя тази философия, виртуално може да се причисли към част от обръча на ДПС. Не бива да се сърдим на медиите, че отразяват в карикатурен вид правенето на политика в държавата. Всеки прави това, което може. Защото колкото и прозрачна да е политиката, по-голяма част от нея остава извън полезрението на обществото. Защото професионализмът в политиката е в обратнопропорционална зависимост от нейната прозрачност.
в. Труд – стр. 2 - 3


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Кой кой е"