Доган обвини Симеон, че не обявил кризисно положение
ДСБ и СДС: ДПС да отговаря за действията на своите от “Напоителните системи”

 

ДПС обвини персонално министър-председателя Симеон Сакскобургготски, че не си свършил работата по задействане на закона за кризите, но не намери вина у своите представители в кабинета. В същото време десните формации Демократи за силна България (ДСБ) и СДС настояха във вторник независимо една от друга да се потърси персонална отговорност за некомпетентните и безотговорни действия на шефовете на “Напоителни системи”, които са назначени от управленската квота на ДПС.

 

Според ДПС министър-председателят не си е свършил работата, защото не са приети поднормативните актове, които уреждат действието на Закона за управление при кризи и не е обявено кризисно положение, съобщи пресцентърът на партията след заседание на Централното оперативно бюро. Партията на Ахмед Доган предложи бюджетният излишък да се използва за покриване на щетите от бедствията.

 

ДСБ и СДС също отчитат за грешка на правителството, че не са приети поднормативните актове и не е обявена кризисна ситуация, но също така изтъкват, че Движението за права и свободи сега се опитва да оневини своите представители във властта.

 

Мингова: Министър на ДПС отговаря за бедствията

 

Има обективни и субективни забавяния при подготовката на подзаконовите актове, което попречи да се обяви кризисно положение, призна председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова във вторник. Според нея обаче отговорностите са общи между коалиционните партньори в кабинета НДСВ и ДПС. Министърът на ДПС пряко отговаря за бедствията и авариите, аргументира се Мингова. Тя съобщи, че депутатите от НДСВ, които са и министри в оставка, даряват юлската си заплата за подпомагане на пострадалите. ПГ на НДСВ дарява отделно 20 хиляди лева.

 

Според зам.-председателя на ДПС Емел Етем двамата министри от ДПС са действали много адекватно. Филиз Хюсменова е направила всичко необходимо като координатор на комисията по бедствията и авариите. Служителите в "Напоителни системи" ЕАД към Министерството на земеделието и горите са действали според нормите и технологията, която им е разписана, а дали тя съответства на подобен род стихии, е друг въпрос, посочи Етем.

 

 “Напоителни системи” – част от “обръча от фирми” на Доган

 

По информация на ДСБ всички шефове на регионалните дружества на държавното дружество “Напоителни системи”, което е в структурата на Министерството на земеделието и горите, са от квотата на ДПС, заяви на пресконференция членът на националното ръководство на ДСБ Нено Димов. Тези хора са управители или собственици и на частни дружества и са част от “обръча от фирми” около Доган, допълни той. Никой от тях не е проверен за наличие на конфликт на интереси при назначаването му на държавна служба, каза още Димов.

 

Почти по същото време на пресконференция на “Раковски” 134 заместник-председателят на СДС Николай Младенов подчерта, че e необходимо веднага да се повдигне въпроса за отговорността, която носят членовете на ДПС в управлението на държавата. Това е политически, а не етнически въпрос, изтъкна Младенов.

 

От всички 21 регионални подразделения на “Напоителни системи” само петима са етнически турци, заявиха за Mediapool от дружеството. Такива са управителите на поделенията в Шумен, Хасково, Сливен, Пазарджик и Варна, но ние не знаем какво общо имат те с ДПС, допълниха от централата на държавната фирма.

 

Това, че останалите шефове на регионите дружества са етнически българи, не значи, че не са назначени от квотата на ДПС, контрира Нено Димов. И депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е българин, е назначен от ДПС за председател на временната парламентарна комисия за щетите от водните бедствия единствено като опит да се прикрият безотговорните действия на тези ръководители, каза още Димов. Той също посочи, че проблемът с причинените от некомпетентните действия щети не е етнически, а политически.

 

От дружеството се оправдават с липсата на координация

 

Не е коректно да се вменява отговорност на който и да било от регионалните шефове на “Напоителните системи” за действията им по време на кризисната ситуация с последните проливни дъждове, коментира пред Mediapool Ванчо Маринов, главен инженер на “Напоителни системи” ЕАД. Всичко, което нашите служители са сторили по време на последните проливни дъждове, е било в съответствие със законовите изисквания, допълни той.

 

Според Маринов, управителите на съоръженията на “Напоителни системи” са информирали общините и Гражданска защита за предстоящите изпускания на язовирите, още когато станало ясно, че вървят на преливане. И да не бяхме предприели контролираното изпускане на събралите се високи вълни, водоемите и по специално яз. “Тополница” пак щяха да прелеят, дори и да бяха празни, коментира инженерът на “Напоителни системи”. По думите му такива водни нива у нас не са регистрирани от 1981 г. Маринов посочи като основен проблем липсата на предварителна информация за прогнозирани проливни дъждове, която да се подава централизирано на службите, отговорни за стопанисването на язовирите.

 

В понеделник Икономическа полиция започна проверка за престъпна небрежност срещу шефа на “Напоителни системи” – Пазарджик Айдън Абаз, обвинен от жители в Пазарджишко, че забавил пускането на язовир “Тополница” в събота.Тогава мощна приливна вълна по река Марица предизвика разливи в градините и дворовете на Пазарджишко и Пловдивско и застраши с наводнение Пловдив, където реката преля.

 

Проверката срещу Абаз бе разпоредена от началника на РДВР – Пазарджик полк. Жоро Стоицев и ще се наблюдава от пазарджишката прокуратура.

Също в понеделник коалиция Атака обяви с декларация, че ще сезира прокуратурата да разследва Айдън Абаз, “под чийто контрол са изтекли в нощта срещу събота по 660 куб.м. вода в секунда, което е причина за наводненията в тракийското поле”.

 

Кабинетът действа хаотично и некомпетентно

 

Парламентарната група на ДСБ нарече действията на правителството по време и след водните бедствия “хаотични и некомпетентни” и внесе искане за изслушване на министър–председателя Симеон Сакскобургготски и още 9 министри като точка първа от дневния ред на парламента в сряда. ДСБ пита ръководствата на НДСВ и ДПС защо и до днес не свикан Съветът по сигурност към министър-председателя, защо няма национален кризисен щаб, не е определен вицепремиер, който да ръководи координираните усилия на държавата за справянето с кризата и последствията от нея.

 

Според заместник–председателя Екатерина Михайлова именно некомпетентността на кабинета е причина за големите щети от водната стихия.

 

“От НДСВ трябва повече да се интересуват от България, отколкото да се надлъгват за мандата. Той също стои на дневен ред, но има много по-неотложни задачи” каза Михайлова. От ДСБ се обявиха в подкрепа на идеята за незабавно съставяне на кризисен щаб към МС, който да ръководи и координира дейностите по излизане от създалата се бедствена ситуация и отхвърлиха като безсмислен варианта със свикването на Консултативен съвет към президента, предложен от СДС

 

“Президентът наистина може да свика консултативен съвет, но той няма да може да взима решения поради самата си функция – да консултира и да препоръчва, но не ида взима решения. Президентът не може да служи в тази ситуация за гръмоотвод, защото отговорността в този случай трябва да се понесе от правителството”, каза още Екатерина Михайлова.

 

Президентът да отложи местните избори във Велинград и Белово

 

СДС също обявиха действията на Министерски съвет по време на кризата за “безотговорни”. Според СДС трябва да се отпуснат средства за преодоляване на кризисната ситуация и ако е необходимо, да се актуализира държавния бюджет, за да се построят диги и други инфраструктурни съоръжения, които да предотвратят подобни бедствия за в бъдеще. Според ръководството на партията трябва да се приемат в най-скоро време поднормативни актове към закона за кризите. Сините освен това предлагат на президента Първанов да  отложи местните избори в общини като Велинград и Белово, които в момента са в бедствено положение. 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "ДПС - архив"