Малки и големи се страхуват да говорят за кмета си във Венец

Феодали на ДПС колят и бесят в Делиормана

И с вас съм роднина, опровергава обвиненията в шуробаджанащина Кахри Ибрахим

КРАСИМИР КРУМОВ
 http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=54609&eid=484

(септември 2005)

Каолиновският опит

Кметът на Каолиново Нида Намъков е за първи мандат на този пост и колегата от Венец му е нещо като партиен и колегиален настойник, а младокът прилага челния венецки опит на каолиновска почва. Без конкурси, съгласно изискванията на чл. 10 от Закона за държавния служител, Намъков назначил трима души. Заради видимото нарушение главният юрисконсулт Гюлджан Сабриева пише до тогавашния министър на държавната администрация Димитър Калчев и иска експертен отговор и становище на министъра относно назначаването на директори като стажанти. По нововъведена от Намъков практика директорите на дирекции "Финансови и стопански дейности" и "Административно обслужване и образование" Назике Хюсмен и Незиха Сюлейман, както и двама началници на отдели със значителен трудов стаж в системата официално се водели като стажанти. Такива стажантски длъжности в единния класификатор липсват. В отговор до юристката, с който "Монитор" разполага, министър Калчев пише, че "кметът на общината трябва да съблюдава закона и да издава законосъобразни актове". В противен случай възникналите служебни правоотношения са недействителни. Намъков се стресва от писмото и през август разписва конкурс за незаконно заетите длъжности.

Самият Намъков вчера не беше открит за коментар. Сред нарушенията му е и това, че в разрез с чл. 330 ал. 2 от НК е оставил на работа в общината баща си. Мъжът работел там повече от 10 години и случаят имал човешки измерения. Според юристи обаче, законът не бил спазен и с избирането си за кмет Намъков е бил длъжен да освободи баща си от работа. За нарушенията в Каолиновско също е сезирана прокуратурата. Според депутата Асен Агов обаче в прокуратурата в Шумен властвали колегите му Юнал Лютфи и Четин Казак.

 

За действията на Ибрахим (вляво) и Намъков (до него) e сезирана шуменската прокуратура.

Ние сме хората, това е мястото и сега е времето. Този надпис посреща всеки във фоайето на община Венец. Отдолу на 12 снимки е представен животът на общината в стил "Успехи, които радват". Фотосите, запечатали сплотения колектив на кметството, могат да минат вече за семейни фотографии, след като в деня за парламентарен контрол в петък стана ясно, че кметът на Венец Кахри Ибрахим е подредил на работа в общинската администрация голяма част от фамилията си.

Мястото е общинската администрация във Венец, а кои са хората задочно разшифрова депутатът от ДСБ Асен Агов, който отправи и питане за фрапиращи нарушения на трудовото законодателство в общините Венец и Каолиново. Според Агов кметът Кахри Ибрахим е назначил за свой заместник първия си братовчед Мехмед Кечеджи, брат си Хюсеин за свой шофьор и бодигард, а по-малкия си брат Фахри за шофьор на автобуса на общинското училище, снаха си Шерин и сина си Тамер в общинските служби "Социално подпомагане" и "Земеделие и гори". Според юристи Ибрахим е погазил новия чл. 107 от Кодекса на труда, който забранява да бъде сключван трудов договор с лице в йерархическа връзка на ръководството, което е роднина по права и съребрена линия до първи братовчеди включително. По същия челен почин е действал и кметът на Каолиново Нидам Намъков. Действията и на двамата кметове са били определени от Областната инспекция по труда като нередни, а за случаите е била сезирана и прокуратурата в Шумен.

 

Кахри Ибрахим беси и коли тука, а този автобус е негов, личен, твърди 47-тодишният Акиф Акифов.


За разлика от други села в района, във Венец пристигат вестници, а на местната спирка качват и оставят пътници над 20 автобуса дневно и хората минават за добре информирани. Нас това не ни интересува, други проблеми имаме, притеснено отговарят трима селяни в кръчмата на автобусната спирка. Въпросът към тях е дали е вярно, че кметът Кахри Ибрахим се е обградил с роднини в общината. Заради репортерското присъствие в пълно мълчание клиентите на кръчмата се изнизват навън един по един.
Тотопунктът пред сградата на кметството. Нищо не искам да коментирам, коментирах веднъж, казва тотаджийката и се премества в съседната баничарница да направи хамбургери на тукашните ученици. Жената е бивша медицинска сестра. От пет години си изкарва прехраната с каквото свари. Не се представя, питам за името й децата, които чакат за закуски. "Сьойлем" (не казвай) извиква предупредително красиво туркинче на другарчетата си. Страхът от говорене е обзел и млади и стари. Единствената разлика от времето на "бай Тошо", е че сега не ги глобяват, когато говорят на турски.

Анонимен заместник на Кахри Ибрахим със значка на ДПС на ревера се усмихва, но само докато разбере, че говори с репортер на "Монитор". Айде, отивайте си, няма го кметът, избутва ме с ръце от фоайето заместникът. Не бил братовчедът. Братовчедът бил в отпуска. Кметът днес не е идвал. Вчера, по информация на служители, също. Заместникът минава зад охраната и се скрива по горните етажи на кметството.

 

Многозначен лозунг и малка фотоизложба висят във фоайето на общината във Венец.

Служителките от фронт офиса също се спасяват поединично и помещението опустява. Никоя от тях не иска да коментира. Едната почти плаче: Като човек ви моля, отидете си.

Навън децата постепенно се разприказват. Министъра, оживяват се, докато черно БМВ в компанията на "Мерцедес" - "кубче" и няколко джипа профучава край автобусната спирка. Децата не знаели кой е министърът, но често идвал в "Паламара". Така и не става ясно дали Министъра е прякор на някой от местните депесари, или е действащ член на кабинета.

Тука Кахри Ибрахим коли, Кахри Ибрахим беси, затова ги страх да говорят хората, осмелява се да говори 47-годишният Акиф Акифов. Предишния кмет Юнал Раим много го плюехме, ама този мина всички преди него, разказва мъжът. Роднинските назначения били публична тайна. Ми ей го, тоя автобус тука на "Шаллъ" ООД е на самия Ибрахим, твърди мъжът и децата потвърждават - даа, всяка нощ даже е паркиран пред къщата на кмета в Ясенково. Автобусите на Ахмед Шаллъ-то имат договор с общината да извозват учениците селата до общинския център. Зад волана на единия сяда братът на кмета. Шаллъ-то е съселянин и роднина на кмета. И двамата са от Ясенково. Когато станал кмет, Кахри Ибрахим махнал от общината местните и назначил свои от Ясенково, твърди още Акифов.

"Нямам думи", е единственият коментар на продавачката на тотофишове и закуски за роднинските назначения на кмета.


Пладне минава, Кахри Ибрахим така и не се появява в кметството. По джиесема казва, че е в Шумен. Предлагам му среща там. За какво да сме се срещали, какво е станало, пита. Аз хора в щатното разписание, които да попадат под действието на чл. 107 от Кодекса на труда, нямам, отговаря Кахри Ибрахим. И за братовчеда -заместник Мехмед Кечеджи също отрича. За моралната страна на въпроса? Каква морална страна, аз и с вас съм роднина, ако става въпрос, твърди кметът и казва, че няма за какво повече да говори.


 

Фронт офисът на кметството опустява, след като репортер на "Монитор" пита колко роднини на Ибрахим работят в администрацията.

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "ДПС - архив"