http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=79481&cid=1&eid=701

 

Министърът на Доган Нихат Кабил се жалва на главния прокурор от “дървената мафия”

ДПС си къса опашката

Милиони текат към партията от незаконна сеч, твърди сдружение

Павлина Живкова Емилия Раданова   (2006)

Цигани бракониери карат лъскави джипове

В Самоков ромите, които държат легалните и нелегалните цехове за преработва на дървесина, не се крият, а карат спокойно лъскавите си нови джипове, заяви за "Монитор" представител на общината, пожелал анонимност. "Ние си ги знаем, но какво от това? Те се ползват с протекции. Само толкова мога да ви кажа", допълни той.
Циганите от региона правят по няколко курса на ден с каруци или автомобили без регистрационни номера, пълни с дървета. Предават ги в преработвателни цехове, които работят само нощем. На ден от една каруца се изкарват между 30 и 50 лв. За да не се "набиват на очи" други правят по няколко курса на ден с микробуси. Вече ромските банди не се крият и демонстративно опустошават дърветата край самият шосеен път. Когато горските се опитат да достигнат до тях и да им съставят актове за нарушение, циганите със заплахи ги гонят, сякаш горите са тяхна собственост, каза представителят на "ЕкоРила" Владимир Топчийски. 
Сред горските има корупция, местното лесничейство раздава площи за сеч без търг, а за самия кмет на Самоков имаме информация, че се е обаждал в полицията да пускат задържани бракониери, съобщи Топчийски.
По повод това обвинение кметът Ангел Николов заяви, че не е покровителствал никого.
Когато се замисли специална акция за лов на бракониери, те се изпокриват, защото някой ги информира предварително, заяви за "Монитор" Ангел Николов.
В района на Самоков горите са на път да изчезнат, ако продължи незаконната сеч с тези темпове, с които се сече сега, каза Владо Топчийски. Заради оголените хълмове, миналата година бяха наводнени околните села.
 

От 114 000 акта са платени едва 28

По неофициални данни всяка година у нас се секат незаконно над 1 млн. куб.м. дървесина. От 2001 до 2005 това са над 5 млн. куб.м. изсечени гори. За сравнение е достатъчно да си представим Родопите без нито едно дърво. Толкова са големи щетите, смятат еколози.
За периода 2001 - 2005 г. включително, незаконно добитата дървесина, за която са съставени актове за нарушение е едва 127 000 куб. м.
За последните 4 г. служителите на НУГ са съставили над 114 000 акта за установени административни нарушения, т.е. това прави средно по 22 863 акта годишно. Само за района на Самоков миналата година са съставени 3600 акта. Истината е, че едва 0.025% от тях са платени, каза миналата седмица зам.-министърът на земеделието Стефан Юруков. Това прави едва 28 издължени санкции от всичките 114 000. Платените доброволно глоби от нарушителите, обаче са повече от принудително събраните от Агенция за държавни вземания. За да се повиши събираемостта на вземанията от бракониерите, трябва АДВ да се намеси по-строго, смятат представители на НУГ.
Санкциите, които се налагат годишно под формата на глоби, са в размер на 5.267 млн. лв., според данните на НУГ. За последните 4 години това прави над 21 млн. лв., които трябва да постъпят в бюджета на националното горско управление.
 

Време е да обуздаем организираната престъпност

ИЛИЯ ПАВЛОВ, В. “ДУМА”, 13.03.1995 Г.

Правителството има два пътя да се справи с престъпните структури. Първият е да тръгне на война. С полиция, а ако се наложи и с армия. Смятам това за по-лошия вариант. Крайният резултат при него е предсказуем. Ще се лее кръв, и то вероятно и на невинни граждани.
Вторият и по-лек вариант е като структурите сами се откажат от незаконната част на своите деяния. И отрежат от себе си тази ненужна част от бизнеса си, както гущерът къса опашката си, за да спаси живота си.  
 

Главният прокурор Борис Велчев и земеделският министър Нихат Кабил се заканиха вчера на “дървената мафия”. Обвинител №1 заяви, че прокуратурата няма да се притеснява от политическата принадлежност на нарушителите.

ДПС явно си къса опашката, следвайки препоръката на покойния Илия Павлов отпреди 11 години. Това коментираха вчера зевзеци след посещението на земеделския министър Нихат Кабил при главния прокурор Борис Велчев. Министърът на Ахмед Доган поиска съдействие от обвинител №1 в битката с “дървената мафия”.
Публична тайна е, че един от основните обръчи от фирми на Доган е свързан с дърводобива и дървопреработването, а  назначаваните от ДПС шефове на Държавни лесничейства покровителстват незаконната сеч в тяхна угода. Горската мафия ще има големи проблеми, закани се главният прокурор след срещата си със земеделския министър. Борис Велчев обеща бързо придвижване на предадени в прокуратурата сигнали, свързани с незаконна сеч. Обвинителите не са спирали работата по тези случаи, а само в Пловдив има над 120 осъдителни присъди за престъпления на дървената мафия, допълни Велчев.
 Ще бъдат предприети нужните промени в Наказателния кодекс, а ако се установи участието на политици в тази мафия, без колебание ще бъде искан имунитетът им, допълни главния прокурор.

 

През това сечище, което е на километър от Самоков, бракониерите са минали преди 2 седмици. За да не се крият навътре в гората, а си позволяват да секат край оживен път, логичното обяснение е, че ползват нечии протекции.


Нихат Кабил се оплака, че зачестяват случаите на посегателства срещу горски служители. Той обаче нищо не каза за незаконната сеч, извършвана от местни лидери на ДПС, както и за привилегиите, които Държавните лесничейства, ръководени от кадри на Доган, създават за турските фирми.
Милиони левове от незаконна сеч на добре организирана от години “дървена мафия”, изтичат към партийните каси на ДПС и Евророма, твърдят от сдружението за борба срещу корупцията и нелегалното добиване на дървесина. Гласоподавателите на турската и циганската партия бракониерстват с каруци и стари автомобили без регистрационни номера из горите, като ги изсичат безнаказано.
Участието на активисти от ДПС и Евророма в незаконния дърводобив е публична тайна от години. Депесарите обаче непрекъснато усъвършенстват своята схема.
Партията на Доган е поставила свои хора на входа и на изхода на дървесината. Ръководните постове на регионалните лесничейства и дивечовъдните станции се получават от активисти на ДПС. Те имат отговорната задача да покровителстват провеждането на търговете за извършване на легална сеч. Така шефовете на лесничействата пускат в гората фирми, приближени до ДПС, които покрай легално разрешените им кубици за сеч, добиват 5 пъти повече.
Друг сигурен канал за облагодетелстване на приближените е чрез така наречените разрешения за добив извън тръжната процедура. Подобни тапии се придобиват след като Националното управление на горите (НУГ) и РУГ сложат подписите си. Така без конкурс и при процедура "на тъмно" ДПС активисти използват покровителството на партийната шапка. Известна е и тарифата за подобна услуга. Фирмите плащат по 10-15 лева рушвет за всеки кубически метър дървесина, който получават при облекчени условия, без да се явяват на търг.
Шефът на Държавното лесничейство в Пазарджик Мехмед Велият например за една година е подписал осем договора за изкупуване на дървесина без търг. Сред облагодетелстваните е фирмата "Ортаклар", регистрирана в Ракитово от трима граждани на Турция.
Право да купуват дървесина без търг имат само т. нар. големи ползватели, които годишно работят с над 50 000 куб метра. На тях лесничействата продават материал с 20-25% отстъпка.
При Евророма схемата е различна - висшите ръководители на партията, покровителстват избирателите си, като им осигуряват политически чадър при незаконната сеч. Сключват се устни споразумения с шефове на лесничейства, да не се "закача" ромското население. След последната среща на Цветелин Кънчев с шефа на жандармерията, полицията много смекчи тона при провеждането на съвместните акции с горските в Самоков, твърди д-р Владо Топчийски, от сдружение "ЕкоРила". Ромските групи, обаче стават все по-нагли и гонят горските служители с камъни и оръжие. Посегателствата върху горските стражари зачестяват и има немалко случаи, в които те са били пребивани от ромски бракониери. Покровителството на Евророма води до безчинства и чувство на безнаказаност у циганските бракониери, категорични са от сдружението.
Шефът на ромската партия Цветелин Кънчев категорично отрече пред "Монитор" формацията му да се финансира от незаконна сеч. Той обвини "ЕкоРила" в бракониерство - зам.шеф. на сдружението бил хванат с два камиона дърва миналата година.

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "ДПС"