Общински съветник на Доган ужилил над 150 човека в общината

ДПС пирамида прибра 2 милиона лева в Кубрат

Полицаи, учителки и чиновници теглили заеми за Йордан ХараламбевПавлина Живкова  (Монитор, май 2006)

Татяна Пенчева, преподавателка по музика в ОУ Христо Смирненски - Кубрат: Оказахме се поръчители на четири кредита, без да знаем

 

Татяна Пенчева

През 2001 година аз и съпругът ми изтеглихме по 5000 лева, после станахме поръчители на още 6 заема, а накрая се оказа, че сме гаранти на девет. Когато разбрахме, че всъщност сме теглили пари за Йордан Хараламбев, той започна да ни притиска да теглим по още един кредит.

Схемата се оказа много проста. Този "бизнес" Хараламбев започва чрез десетина подставени лица, които карат свои приятели да вземат заеми уж за тях. Ние със съпруга ми теглихме първите 10 000 лева за нашия добър семеен приятел Йордан Джипов, който беше зам.- директор на училището, в което работя. Той ни обясни, че ще започва селскостопански бизнес и ни помоли да му помогнем с пари. Обеща той да връща заема и ние го изтеглихме. Не мога да си обясня защо ни подведе така.

През 2003 година вече бяхме наясно, че всъщност сме теглили заеми за Хараламбев. Джипов си призна. На свой ред Хараламбев започна да ни притиска, да теглим с мъжа ми по още 10 000 лева. Аз отказах, защото дъщеря ми беше студентка в София и ми трябваха пари за издръжката й. Съпругът ми обаче бил поставен в много неудобно положение и са го принудили. Не искам да кажа как точно са го заставили, но не е имал друг избор.

Хараламбев нямаше да може да приложи тази схема, ако нямаше съучастието на банкови служители.
В момента дължим 81 000 лева, тъй като, освен нашите заеми, изплащаме и кредите на още четирима. На двама от тях действително сме поръчители, а за другите двама въобще не знаехме, че сме гарантирали заемите им с подписите си. Нямам пари да платя за графологична експертиза, която да установи фалшификацията. Едната кредитополучателка, на която съм станала поръчител, видях след като два месеца я издирвах. Получих писмо от банката, с което ме уведомяваха за нейния заем и тръгнах да я търся. Оказа се, че жената е бивша готвачка в заведението на Хараламбев.
Доскоро имах запор на 50 % от заплатата си. Половината заплата на съпруга ми също е запорирана, касиерката му удържа още 191 лв. по заема, които той е теглил, а останалата сума от заплатата му - 50-60 лв. отива в Експресбанк за наш личен кредит. Десети месец мъжът ми не получава заплата. До първи април той беше началник на "Електроразпределение-Кубрат".

Майка ми, която е пенсионерка, ни плаща тока, дава ни и храна, защото гледа животни. Когато някой се разболее, сестра ми праща пари от Лондон. Дъщеря ми изкара четири семестъра в Техническия университет и се наложи да прекъсне, защото нямаме пари за издръжката й. В момента работи. Зимата вземахме дърва и въглища от свекърва ми. Топлехме се с едно кюмбе, с което сгрявахме само една стая. В останалите температурата не ставаше повече от три градуса. Дъщеря ми се разболя.

Съпругът ми имаше прекаран инфаркт, а след разправиите получи и подагра.

 

Факсимиле от единствената разписка, която Йордан Хараламбев е издал.

За три години общинският съветник от ДПС в гр. Кубрат Йордан Хараламбев успява да прибере около 2 000 000 лв. от 150 свои съграждани. Ужилените са полицаи, пожарникари, учителки, специалисти от "Електроразпределение" и селски кметове. Всички те са теглили заеми между 3000 и 10 000 лева, които Хараламбев е прибрал.
Някои от потърпевшите са "взели" по няколко заема и са станали поръчители на други "кредитополучатели". Често без да знаят, че са гаранти. Подписите им са фалшиви.

Схемата е проста. Разработването й започва още през 2001 г., когато Хараламбев още не е общински съветник. Бившият борец от "Берое", който е и бивш служител на военна полиция, се завръща от Стара Загора в родния си град Кубрат.Намира десетина познати, които тръгват да зарибяват свои приятели да теглят кредити. Въпросните посредници твърдят, че ще започват собствен бизнес и искат от близки семейства да им помогнат. Обещават те да погасяват заемите. В пирамидата са включени и шефове на административни звена, които искат помощ от подчинени пак за същото - частен бизнес. Намекват им, че, ако откажат, може и да загубят работата си. И подчинените, и приятелите теглят заеми. В началото вноските действително се плащат. Около година.

След като Йордан Хараламбев става общински съветник от ДПС, вече няма нужда от посредници за "бизнеса си". В него се включва и общинският кмет Ремзи Халилов. Той вика колегите си от селата, обяснява им, че Хараламбев ще превърне града им в туристическа дестинация и успява да ги убеди също да изтеглят заеми. Само един от селските кметове отказва.

Междувременно общинският съветник започва да притиска и част от хората, които са теглили по един кредит за него. Иска от тях да изтеглят и втори. Използва различни заплахи. Най-честата е, че ще останат без работа. С това се обяснява големият брой зарибени полицаи, пожарникари и учителки. Потърпевшите подписват предварително подготвения пакет от документи за кандидатстване за кредит. Към него има дори и платежно нареждане за безкасово прехвърляне на сумата към негова сметка. Ужилените са категорични, че схемата не би работела така успешно, ако не беше обезпечена от три категории служители - шефовете на банковите клонове, директорите и главните счетоводители на кредитополучателите.

 

Кръчмата на Хараламбиев в Кубрат продължава да е отворена. В нея сега работи един от неговите приятели, който също е бил принуден да тегли кредит.


Най-рано са зарибени 11 човека от ОУ "Христо Смирненски" в Кубрат. Посредник на сделките е зам.-директорът на училището Йордан Джипов, който говорел с всеки поотделно, уверявайки го, че помага на самия него да започне свой бизнес. И обещавал, че той ще изплаща заемите. Действително една година вноските са плащани. След като става ясно, че парите всъщност са отишли при Хараламбев, част от учителките започват да негодуват. Следват заплахи от общинския съветник на ДПС. "Обаждаше ми се по телефона и казваше, че ще остана без работа. След това се заканваше, че ще подпали апартамента ми и ще ме убие", казва Татяна Пенчева.

Сред най-потърпевшите е и шефът на пожарната в Кубрат полк. Румен Калев. Той дължи около 15 000 лева. В момента е взел неплатен отпуск. Калев е леководолаз и ще се гмурка, за да изкара пари, с които да покрие кредитите, твърдят негови колеги. Има три деца.

Друг офицер от полицията, който помоли името му да не бъде публикувано, се оказал поръчител по договори за заеми, без да знае. Той вече е спечелил дело.

 

Зам.-директорът на ОУ "Христо Смирненски" Йордан Джипов бил посредник при сделките на Хараламбев.


Сержантът от полицията Владимир Стоянов "изтеглил" 7 заема. Не знае на колко е поръчител. Миналата година е загубил жилището си. Стоянов получава по 3 лв. от заплатата си и, когато не е на работа, чисти септични ями с камиона на баща си.

Учителки, полицаи и специалисти от "Електроразпределение" са се жалвали пред Районната прокуратура в Кубрат, пред Окръжната в Разград, пред ВКС. Писали са и на главния прокурор и са представили случая на банков надзор. Повече от година ужилените от Хараламбев чакат прокуратурата да повдигне обвинение срещу човека на ДПС за измама в особено големи размери.

Банкерите, замесени в аферата, не са уволнени. Водят се доброволно напуснали и вече са устроени на по-добри служби. Някои от тях са в други финансови институции, където отново са директори. Шефката на ДСК-Кубрат Невена Стефанова е назначена за началник отдел "Местни данъци и такси" в община Кубрат.

Йордан Хараламбев е отстранен от Общинския съвет в Кубрат преди няколко месеца, заради избухналия скандал. В родния му град твърдят, че е заминал за Стара Загора и развивал кръчмарскиCopyright 1998-2023  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "ДПС - Архив от пресата (205-2008)"