Смут и въпросителни след визитата на Гюл в Кърджали

Европейското лице на родопския град фамилиарничи с турски държавник

Вилдан Байрямова  (Монитор, 2006)
 

Турският външен министър Абдуллах Гюл (в ляво) бе посрещнат с големи почести от кмета на Кърджали Хасан Азис и елита на ДПС.

Два дни след безпрецедентната визита на турския вицепремиер и министър на външните работи Абдуллах Гюл в Кърджали никой не е наясно каква именно беше целта й или какви са ползите от нея. Официална информация за това от страна на кметската администрация, която беше домакин на посещението, нямаше нито преди него, нито дори вчера. Мобилният телефон на кмета Хасан Азис бе включен целодневно на гласова поща, както и тези на част от депутатските. Единствен Юнал Тасим благоволи да коментира, естествено, в бравурен тон. Според него ползата от визитата на Гюл била очевидна и за двете страни. "Всяко подобно посещение на високопоставен държавник в страната ни и, в частност, в Кърджали носи огромни ползи. Турският вицепремиер се убеди на място, че Кърджали е едно много добро място за инвестиции. А в чисто политически план ние за пореден път разсейваме някои съмнения по отношение на комшиите, нали влизаме в Европа", многозначително заключи той. С подчертана неохота пък евродепутатът Неджми Али препоръча на "Монитор" да не го занимава с тези въпроси, а да звънне на кмета, щото той бил домакинът. Все пак Али уточни, че не следва да има драми и съмнения около посещението и списъка на присъствалите на "онзи" обяд в Резиденцията. "Ние имаме ли някаква вина за това, че в цялата Кърджалийска област няма нито един кмет или председател на Общински съвет от друга политическа сила?! На обяда нямаше ДПС елит, там бяха само кметовете и общинарите, а не партийните лидери", каза той. Не стана ясно обаче, защо евродепутатът не сайдисва управленците и по-първите властници в родния си край като елитни депесари. Не така пък мислят политиците от другите партии в Кърджали.

 

Евронаблюдателят от ДПС Неджми Али (в ляво) препоръча на репортера на "Монитор" да не го занимава с въпроси около посещението на Гюл, а депутатът Юнал Тасим обясни, че визитата е много полезна за района.

"Цялата визита беше едно депесарско сборище и най-вече въпросният обяд в Резиденцията. Тревожно и подозрително е всичко около нея - селекцията на поканените, самата организация, демонстрацията на обвързаност и особена сърдечност спрямо турския министър. Никой от местните политици и общински съветници извън ДПС не беше уведомен официално за посещението на Гюл. Научихме от медиите и от самата блокада с полиция на целия град. Подразнен съм и от това, което ми казаха участници в срещата на Гюл с бизнеса - говорило се е само на турски език, а там е имало и българи, макар и само няколко", заяви областният лидер на БСП Милко Багдасаров. Съветникът от СДС и общински председател на сините в Кърджали Агоп Узунбохосян също разкри, че кметският оргкомитет по посрещането на Гюл не е съобщил предварително на никого за височайшата визита. "Ние сме чувствителни по отношение на чуждестранните и особено на турските държавници, когато идват в Кърджали. Но да не забравяме, че по време на управлението на СДС край Кърджали пристигна тогавашният турски премиер Бюлент Еджевит за първата копка на каскадата "Горна Арда". Дали сега не са се договорили за рестартирането на проекта?", поиска пак чрез медиите да се информира Узунбохосян. Според него никак не е трудно да се долови духът на скандала. "Тази визита точно в Кърджали е само заради факта, че цялата власт в областта е в ръцете на ДПС. Но да ни разправя Гюл, че защото пътят му за Турция минавал през Кърджали, та затова се отбил, всичко е дрън-дрън!  Бих искал да видя външен министър на Гърция или на друга европейска държава в Кърджали, не само към Турция да гледаме. Комшиите започнаха да се държат така, както някога руснаците - идват при нас като в бащиния!", коментира водачът на сините.
В скандална и конфузна ситуация пък беше поставен областният управител на Кърджали Ангел Коджаманов. Както изисква протоколът, той очакваше турския държавник пред входа на сградата, стиснал огромен букет за съпругата му. Когато автоколоната на госта спря на площада и цялата му свита се изсипа отпред, стана ясно, че кметът Азис вече го е посрещнал и е плътно до него. Не стана обаче ясно защо кметът почти тичешком поведе Гюл към входа и препусна по стълбите нагоре за мястото на срещата. Самият Коджаманов пък увисна като въпросителна и нищо друго не му оставаше, освен да връчи букета на забрадената г-жа Гюл.

 

Когато най-после успя да си проправи път към собствената си приемна, там вече го чакаха министърът, кметът и към 30-ина гардове. Стъписаният губернатор трудно пробил през щита на турските охранители, за да си седне на мястото на домакин за момента, довериха очевидци. До въпросното място не бе допуснат жив български журналист - по инструкцията на дама от министерския протокол, нетърпяща уговорки и възражения. Ордата турски екипи обаче избутала дори областния управител Коджаманов, за да заснеме "уникални" мигове от чакащия домакина си гост. Голям зор видяла и пиарката на Коджаманов, докато се добере до шефа си вътре. Той не бе открит за коментар по отношение на визитата. Срещата му с турския вицепремиер и външен министър трая съвсем кратко, била е по-скоро куртоазна, отколкото ефективна, коментираха осведомени, пожелали анонимност.
Иначе чуждоземният гост обиколи Кърджали и даже сръбна чай в квартал "Възрожденци" в заведение, собственост на местен турчин. Компания са му правили активисти на ДПС.
Хората в Кърджали все още не знаят защо градът им е бил посетен от турския държавник. В най-смелите си очаквания те предвиждат поредната "стратегическа" инвестиция на поредния ишлемеджия, който ще вкара шевни машини и ще плаща минимални работни заплати за къртовски труд. Никой вече не си въобразява, че в този град, който и според Абдуллах Гюл е на нищожно разстояние от Турция, ще стъпи някоя солидна верига. Но всички броят месеците до следващите кметски избори, когато Ахмед Доган пак ще нарочи някого /а защо не и отново Хасан Азис?/ за "европейското лице на България". Флиртът на ДПС с турската държава намирисва на опасно заиграване с търпението на българите, което не е на добро, коментират местните.

 

Евронаблюдателят от ДПС Неджми Али (в ляво) препоръча на репортера на "Монитор" да не го занимава с въпроси около посещението на Гюл, а депутатът Юнал Тасим обясни, че визитата е много полезна за района.

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "ДПС"