От името на главния прокурор Станишев обеща:
Още депутатски имунитети и повдигнати обвинения до края на април
Румен Петков нямало да има вина за предпазната клауза

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=116044&srcpos=2

До края на април главният прокурор Борис Велчев ще поиска имунитета на още народни представители, а прокуратурата ще повдигне още обвинения срещу хора от организираната престъпност, заяви премиерът Сергей Станишев във вторник. Такъв ще е българският отговор на изключително критичния предварителен доклад на еврокомисаря по разширяването Оли Рен за напредъка на България.

В същото време вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин коментира, че в борбата с престъпността и корупцията България няма да прави самоцелни демонстрации, по-важното е да се създаде среда, която максимално да ги ограничава.

Министър-председателят подчерта, че правителството не може да се намесва в действията на прокуратурата или съда, но изрази увереност, че новият главен прокурор, който е на тази длъжност от един месец, ще покаже воля за ефективни действия.

Станишев припомни, че в парламента в момента има много “бивши кметове на София и други общини и бивши министри” с висящи дела и допълни, че няма да има политически чадър над никого от тях.

Станишев защити Румен Петков

Станишев индиректно оневини съпартиеца си, вътрешният министър Румен Петков, като подчерта, че критиките на ЕС по глава “Правосъдие и вътрешен ред” по отношение на МВР са в ретроспекция към съдебната система, защото тя носи отговорността, че в момента няма осъдени фигури от организираната престъпност.

Самият Румен Петков преди седмица каза, че по-скоро правосъдието, а не вътрешният ред ще е причина за евентуалното налагане на предпазната клауза. Срещу това възразиха министърът на правосъдието Георги Петканов и шефът на ВКС Иван Григоров, които подчертаха че в междинния доклад на Брюксел критиките към правосъдната система са минимални, а отговорността а на МВР. 

Връщайки лентата още по-назад, на пресконференцията си във вторник Станишев подчерта още, че макар през 1998 г. тогавашният правосъден министър Васил Гоцев да е обявил тържествено, че реформата в съдебната система е приключила, и в момента предстои още много работа.

Той обясни напредъка на Румъния в сравнение с България с факта, че сегашният кабинет в Букурещ работи от пролетта на м.г. и е имал повече време да навакса изоставането.

Лидерът на БСП беше категоричен, че още през април миналата година левицата е изразила критична позиция си по отношение на действията на тогавашното правителство на НДСВ и ДПС и тя не е променена, но, по думите му, сега е важно да се предприемат необходимите мерки, а не да се търси вина.

Министър Калфин от своя страна успокои, че през последните месеци е направено много и когато промените в съдебната система влязат в сила, ако не веднага, то много бързо ще започнат да дават резултати. Той обясни, че докладът на Оли Рен не е окончателен и че още има неща, които трябва да бъдат свършени и които ще влязат в окончателния доклад през май.

В доклада на Оли Рен се прави ясно разграничение между България и Румъния и се допуска, че двете страни могат да бъдат разделени, като в момента оценката за северната ни съседка е по-обнадеждаваща, а България може да изпусне влака за 2007 г., според съобщения на европейски медии.

По този повод Калфин оцени като положителен отчетеният прогрес в Румъния за постигнатото в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Фактът, че за Румъния се отчита значителен прогрес е добре, защото разделянето на двете страни би създало политически въпроси и проблеми в Европа, които само ще затруднят членството и на двете страни, коментира министърът.

Във връзка с бележките на Оли Рен към реформите у нас, включително тези за промяната в конституцията, Ивайло Калфин каза, че нито парламентът, нито в обществото някой смята, че те са насочени към ограничаване на правомощията на съдебната власт. Това, което правим, е да изпълним настояването на Европейската комисия  от много години за по-прозрачна и по-отчетна пред обществото съдебна система в България, изтъкна министърът.

Според предварителната оценка еврокомисаря, в България напредъкът в реформите на съдебната система е ограничен. Страната ни е направила първите стъпки в борбата с корупцията, но съществуващите законови възможности за преследване на корупцията по високите нива се използват много рядко.

Одобрените миналата седмица у нас промени в конституцията са оценени като "стъпка напред" по въпроса за ограничения имунитет на депутатите, но са оставили някои двусмислия за независимостта на съдебната система, като е важно тези двусмислия да бъдат премахнати.

Преди седмица управляващото мнозинство отказа да се съобрази с препоръките на евроексперти, според които приеманите от парламента конституционни промени накърняват независимостта на съдебната власт. Бяха направени само дребни редакционни поправки, а премиерът Станишев упрекна Брюксел, че изпратените експерти не са били конституционалисти и поиска да бъдат изпратени нови.

Депутатът от БСП и председател на парламентарната комисия по евроинтеграция Атанас Папаризов, коментира, че 27 април е крайният срок, в който действията на българските власти могат да бъдат включени в мониторинговия доклад на ЕК, който трябва да излезе на 16 май.

Ще се съобразим с препоръките, доколкото съответстват на българските условия

Пред БНТ министърът на правосъдието Георги Петканов определи като очакван скептицизма на еврокомисаря Оли Рен, защото при такива проверки комисарите на ЕС поначало не са щедри на похвали, а трябва да бъдат взискателни.

Според Петканов поправките в конституцията се приемат “сравнително добре” от ЕС. Той допълни, че партньорската проверка е била направена от хора, които не са специалисти в конституционното право.

Въпросът е доколко тази оценка ще бъде обективна, коментира министърът като подчерта, че трябва да се съобразим с препоръките и да ги изпълним дотолкова, доколкото те съответстват на българските условия.

Правосъдният министър подчерта, че забележките на евроекспертите са основно в сферата на дейността на МВР, но отказа да коментира дейността на колегата си Румен Петков.

Без да изпадаме в излишен песимизъм, със същата инерция трябва да продължаваме напред и да се надяваме на положително решение, заяви наблюдателят в Европейския парламент Евгени Кирилов, депутат от БСП, по повод критиките на Рен.

Евгени Кирилов посочи, че Оли Рен е отчел напредъка на България в предишни проблемни области като защитата на интелектуалната област, и за отчасти постигнат напредък в земеделието. Най-критична област остава корупцията.

По повод на думите на Оли Рен, че с промените в конституцията не е достатъчно защитена независимостта на съдебната власт, председателят на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова каза, че управляващото мнозинство ще положи всички усилия, за да убеди Европейската комисия в правилността на приетите поправки. Коментара си Мингова направи след заседанието на групата на НДСВ късно следобед.

Според депутатката индикации, че може да ни бъде наложена някоя от малките предпазни клаузи при присъединяването, имало от няколко месеца, което можело да ни служи за стимул в законодателната дейност.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени