Иван Гайтанджиев: Нашата страна ще успее, ако провежда балансирана външна политика

 
 19 септември 2005 | 16:41
 радио Фокус - Велико Търново


Иван Гайтанджиев, действащ политик и външнополитически съветник на председателя на БСП, в интервю за Радио Фокус – Велико Търново. Днес Иван Гайтанджиев беше във Велико Търново по повод честване на 75-годишният юбилей на акад. Антон Дончев и откриването на Националните културни празници “Албена 2005”.

Фокус: Според социолога Юрий Асланов, за България най-добро е едно лявоцентриско управление. Вашето виждане? Вашият коментар за сегашната политическа обстановка?
Иван Гайтанджиев : Считам, че това, което става на практика в България, има всички елементи на лявоцентриско управление. Според мен това е работещо за България. Ако анализираме програмата и на носещата конструкция на тази коалиция, тя е според мен адекватна на проблемите на страната. Разбира се, аз считам, че това е полезно и за страната, защото донякъде до голяма степен дава възможност да се търсят известни промени на фона на това, което беше през последните години. И съм оптимист. Смятам, че този кабинет започва сравнително добре и ще бъде в състояние да отговори на големите предизвикателства. А в момента главното предизвикателство е преодоляването на последните препятствия по пътя за пълноправното членство на България в Европейския съюз. Така, че аз мога да прогнозирам, че този кабинет има ресурс и тази парламентарна конфигурация, която е в момента в Народното събрание, ще отговори положително на очакванията.
Фокус: И може би затова казвате в едно интервю, че “Голямата задача на БСП е да направи прехода по-възможен “за преглъщане” от българското общество?
Иван Гайтанджиев: Да, така е. Аз смятам, че ако говорим малко по-образно, по-иносказателно, една от мисиите на левицата е да направи цената на прехода “по-преглътуема”. Това е за мен голяма мисия. Това е всъщност тази социална отвореност или насоченост в програмата на БСП.
Фокус: А дейността Ви като външнополитически съветник на председателя на БСП? Кажете повече за нея.
Иван Гайтанджиев: Да, в последните години аз работех като външнополитически съветник на председателя на БСП. С него работим от доста години. Аз считам, че той е един комплексно изграден международник. Една от големите сили на Сергей Станишев е, че той е много компетентен в сферата на държавните отношение, има сериозен и академичен опит и теоретична подготовка. Аз считам, че това е комплимент, както за БСП, донякъде и за самия Станишев, че България, която стана пълноправен член на Социнтерна, самият Станишев е член на президиума на партията на Европейските социалисти. Това е много интересно, защото според правилата на най-мощната структура на левите партии в Европа - ПЕС, една партия която се вписва в изискванията и критериите на Партиите на европейските социалисти / ПЕС / и е пълноправен член при положение, че държавата от която е тази партия, е пълноправен член на ЕС. И въпреки, че България не е още член на ЕС, Станишев получи статут на член на президиума на Партията на европейските социалисти. И след като пред нашата държава въпросът за нейната международна реализация е много актуален, считам, че това е много добро развитие на обстоятелството, че министър-председателят на България е човек с един безспорно голям международен опит, и който се приема положително и поради това обстоятелство.
Фокус: Кой е според Вас най-добрият политик?
Иван Гайтанджиев: В моя опит като международник, считам, че в категорията на големите политици могат да се сложат архитекта на обновяващия се съвременен Китай, мога да посоча и кмета от Япония-Танака, например, а от съвременните политици- Путин, колкото и да са противоречиви оценките, откакто е начело на Русия, се развива към по-добро.
Фокус: За какво обичате да пишете най-често?
Иван Гайтанджиев: Стремежът и амбицията да се доказваш е стимул на един автор да пише. Животът е стремеж, да се доказваш постоянно. В последните години като външнополитически анализатор се опитвам да осмисля и разбера глобалните тенденции, темата за това дали светът трябва да бъде еднополюсен, както е сега, или многополюсен. Следвайки тезата и това, което аз пиша, че светът трябва да бъде мултиполярен, а не еднополюсен. Най ми е интересно да търся мястото, ролята и интереса на България в тези тенденции на глобалната политика. Нашата страна ще успее, ще има шанс, ако провежда балансирана външна политика, прагматична и икономизирана.
 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "БСП"