Филчев пуснал списъка на разследваните депутати заради неизпълнени обещания

БСП върти гешефти с подсъдими активисти

Вигенин оглавил листата в Ямбол срещу гарантиран имунитет за Стоян Проданов

ДИАНА ИВАНОВА БОРИСЛАВА РАДОЕВА

КРИСТИЯН ВИГЕНИН: Не съм се пазарил за мястото

Кристиян Вигенин

"Пазарлъци за това на кое място ще съм в листата в Ямбол не съм имал с когото и да е, защото водачите се определят от Висшия партиен съвет. Аз лично се запознах със Стоян Иванов (това е подсъдимият, известен повече като Стоян Проданов ­ б.р.) на събрание на областната организация на БСП, когато се определяха листите от второ място надолу. Него го предложиха местните структури на БСП, влезе в листите на четвърто място и така влезе в парламента.
Делото срещу него е от десет години това не е новост, или нещо пазено в дълбока тайна. Всички знаеха и въпреки това го номинираха и избраха.
Нямам информация бил ли е запознат със случая на Стоян Иванов Сергей Станишев, за това трябва него да го питате."

 

Велчев поиска 7 имунитета по обед

Главният прокурор Борис Велчев внесе в деловодството на Народното събрание искане да бъде снет имунитетът на седем народни представители вчера по обед. Става въпрос за Стоян Проданов и Иван Даков от БСП, Фидел Беев и Юксел Хатиб от ДПС, нашумелият Владимир Кузов, който до неотдавна бе в елита на "Атака", Атанас Атанасов от ДСБ и Йордан Костадинов от НДСВ. Те са разследвани за много видове престъпления ­ от присвояване в големи размери (Проданов) до гей-педофилия (Кузов). Някои от тях са били подсъдими, Хатиб дори има невлязла в сила присъда от 1 г.
Целта на искането на Велчев е 7-те депутати да бъдат лишени от законовата защита срещу наказателни преследвания, с която се ползват в момента. Ако то бъде уважено, делата срещу тези лица ще продължат. В случай на отказ обаче те ще останат недосегаеми до края на мандата на това управление.
Тепърва парламентът трябва да определи групи, които да разгледат всяко искане поотделно и да предложат в пленарна зала възможни решения по искането на Борис Велчев. На практика НС ще трябва да вземе решение по общо 8 искания, тъй като все още не е гласувано свалянето на имунитета и на бившия земеделски министър Венцислав Върбанов. То бе поискано от Никола Филчев.
 

Факсимиле от списъка на Никола Филчев с имената на всички разследвани депутати, пуснат в интернет през февруари. Сред тях е и червеният Стоян Проданов (снимката долу), обвинен за присвояване, което се наказва със затвор до 30 г.

Шефовете на БСП в София въртят политически гешефти с подсъдими. Те са спуснали човека на Сергей Станишев - Кристиян Вигенин за водач на листата в Ямбол, като в замяна са кандисали на настояването на местната червена организация да сложат на четвърто място в нея Стоян Проданов.
Това разказаха пред "Монитор" ямболски партийни активисти. Към онзи момент Проданов е бил подсъдим за присвояване на пари и престъпление по служба във връзка с фалита на Ямолската търговска банка и червените активисти прекрасно са знаели това. Делото е било пред приключване, но с вкарването на Проданов в Народното събрание е "замразено". Сега неговият имунитет е един от 7-те, които главният прокурор Борис Велчев иска да бъдат свалени.
Ако това се случи обаче делото срещу Проданов ще започне от нулата, тъй като след влизането му в парламента един от съдебните заседатели по него е починал. Така по закон то ще трябва да тръгне отначало, а пък по две от повдигнатите му три обвинения давността скоро ще изтече. По най-тежкото обаче тя изтича едва през 2014 г. В Ямбол се надяват дотогава съдът да може да свърши работата си по делото срещу Проданов.
В Ямбол си спомнят, че преди изборите през 2005 г. по въпроса с вкарването на подсъдим в депутатските листи е имало вътрешни разправии в БСП. В тази връзка на място ходил и сегашният министър на енергетиката Румен Овчаров. В крайна сметка обаче социалистите от София и Ямбол си стиснали ръцете при вариант "място за Вигенин срещу място за Проданов".

 


Към онзи момент е имало уговорка и с главния прокурор Никола Филчев да не закача "уязвимите" депутати на БСП и ДПС с искания за имунитети. Срещу това от двете партии са обещавали на Филчев да съберат мнозинство, което да му осигури висок пост с имунитет за в бъдеще. Той от своя страна работел в две посоки: опитвал се да ги убеди да гласуват поправка в конституцията, която да му позволи да кара втори мандат като главен прокурор. Паралелно с това обаче Филчев "залагал" и на втори вариант ­ да получи мястото на шефа на Върховния касационен съд Иван Григоров, като той бъде отстранен от длъжност.
Хората на Станишев и Доган дълго залъгвали бившия главен прокурор с приказки. В самия край на мандата си през февруари 2006 г. обаче за него станало кристално ясно, че е станал жертва на политически игри и максималното, което може да получи от червените и Доган е съгласието им да го пратят посланик в Казахстан. С това се съгласил и президента Георги Първанов.
"Филчев прие това като поражение и се вбеси. По тази причина през февруари 2005 г. той внезапно разпореди на новооткрития сайт на прокуратурата да бъдат публикувани имената на общо 8 депутати от сегашния парламент, които преди да влязат в него за били разследвани и съдени за престъпления. Знаете, че двама от тях са червени и двама ­ хора на Доган", коментира пред "Монитор" висш магистрат. Според него така Филчев е заложил и "бомба" пред приемника си Борис Велчев, за който при това положение единственият възможен ход бе искането за сваляне на имунитетите на изброените депутати. Това стана особено наложително след негативните констатации на евронаблюдателите за изоставането на България в борбата с престъпността и корупцията.
От вчера искането на Велчев е факт. Към списъка на Филчев приемникът му добави едно име ­ на Йордан Костадинов от НДСВ. Той е единственият в групата, който не е бил разследван преди влизането си в НС.

Сергей Станишев пред Слави Трифонов: Нашите имат преценка за хората*

 

В "Шоуто на Слави" стана ясно, че Сергей Станишев няма нищо против подсъдимите лица в депутатските листи на БСП.

­ Искам да ми обясните следното: какво прави в листата ви в Ямбол лицето Стоян Проданов Иванов. Той е член на УС на Ямболска търговска банка, която е раздала 430 необезпечени кредита. Банковата ревизия, която е направена е оценила щетите в размер на 2 млрд. 189 млн. и 999 хил. лв. В момента този човек е подсъдим и е лежал на "Развигор" през 1993-1994 г. В момента тече делото, а тече все още, защото 22 пъти се е отлагало по болест. Значи при положение, че най-голямата банкова криза беше по времето на вашето управление, хиперинфлацията беше по време на вашето управление, всички спестявания на вашия електорат се стопиха по същото време, какво прави в листите Ви този човек? Не е ли малко глупаво да слагат точно човек, който е забъркан в банкови далавери?
­ Вие може би не знаете, че и моите спестявания изгоряха в Банка за земеделски кредит през 1996 г.
­ Е тя е класическа?
­ Да, класическа е. Искам да Ви кажа следното, приключвайки моята теза. Аз уважавам мнението на областните съвети на БСП, които подреждат листите и имат преценка за хората, които са на по-задни позиции. Това което мога да Ви кажа и да Ви гарантирам е, че в следващия парламент, независимо от това кой е депутат и кой не, няма да има имунитетски чадър, ако някой е извършил престъпление или нарушение.
­ Ама той в момента е подсъдим и ако стане депутат, не дай си Боже, той получава имунитет за 4 години и делото спира. Имате една от най-добрите предизборни кампании.
­ Благодаря.(Из "Шоуто на Слави", 21 юни 2005 г.)
*Заглавието е на редакцията


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "БСП"