Димитър Иванов, бивш шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност, издател на в."Земя": Дончева обиди хиляди членове на БСП
Емил Кюлев бе еднакво свой в три различни политически режима
[ 2005-11-02 ] Интервю на Майя Любомирска
 

   - Г-н Иванов, вие имате траен интерес към живота и делото на Стефан Стамболов. Излезе и последната ви книга за него "От перото до ятагана". Как ще коментирате факта, че и днес отново говорим за вихрещ се бандитизъм? Насилието ни преследва всекидневно.
    - Сега има насилие, сега има политически убийства. Политическото насилие в най-новата българска история е започнало по време на управлението на Стефан Стамболов. Той е опитен и хитър държавник, успява с един закон за унищожаване на разбойничеството да ликвидира т.нар. разбойнически бригади в рамките на осем месеца. С много крути мерки - бързо съдопроизводство, осъждане на място, изпълняване на смъртната присъда публично на дърво, на телеграфен стълб пред населението. Тогава е периодът на първоначалното натрупване на капитала в България.
    Сто години по-късно ние имаме едно ново първоначално натрупване на капитал. Поради тази характеристика двата периода много си приличат. Така се стига до доминирането на паричния и частния интерес над общодържавния, който се изразява от държавната власт. И се получава така, че в определен момент капиталът побеждава държавата.
    - Ето че и сега новото правителство иска извънредни мерки, специален закон за борба с организираната престъпност. Какъв е вашият коментар?
    - Според мен не е необходимо да се прави специален закон. Специалното законодателство ограничава демокрацията, свободата. Не е възможно, няма оправдание, след като се дадоха толкова жертви от страна на хората в името на свободата и демокрацията през тези 15 години. Всеки опит сега за ограничаване на вече постигнати права и свободи с извънредно законодателство не е оправдан.
    Проблемите не са в хората. Проблемите не са и в престъпния свят, който е следствие. Като всяко следствие той ще бъде ликвидиран, когато бъдат премахнати условията, причините, които пораждат тези следствия. А причините и условията са в политическата класа. Неусетно като че ли няколко партийни елита превърнаха обществото в свои заложници, заложници на техните тези.
    Ще започна от БСП, чийто привърженик и член съм. Тя непрекъснато се изживява като защитник на социалната справедливост и оттам идват претенциите й да упражнява властта. За съжаление и в двата досегашни опита, а ето и в третия сега, БСП не може да защити тези претенции.
    Политически център така и не се получи, тъй като в България няма средна класа, която е неговата база. Възможно ли е център да бъде Величеството Симеон Втори? Не е възможно, това даже е парадокс - един монарх, един аристократ да се явява представител на средната класа в обществото, на бюргерите, на чиновниците, на занаятчиите, на търговците. Това даже е обидно за него, той като че ли не си дава сметка, че принизява потомствения си авторитет. Може ли средна класа да бъде Емил Кюлев, за чиято смърт съжалявам? Този бързоразвиващ се капитал, чийто представител беше той, е причината за липса на средна класа в България. Той концентрира всички налични и свободни финансови ресурси в ръцете на 1-2% от населението. Т.е. имаме едно объркване на причините и на следствията.
    Десницата има най-голям интерес да разпространява определени версии, че бившите комунисти и бившите ченгета от Държавна сигурност все още дърпат конците, че има кукловоди.
    Между другото много успешно се вписват хора от левицата, които също нямат ясно политическо поведение като Таня Дончева. Макар Таня да е представител на левицата и тя да е получила всичко от БСП. Таня я приеха за член на партията и веднага я избраха за член на Висшия съвет с датата на приемането й. След това стана член на Изпълнителното бюро, стана депутат, получи важни функции и постове в комисии в Народното събрание. Тя като парламентарист се доближава до най-добрите образци на левицата в нейната стогодишна история. Но като политическо лице, което трябва да се занимава с управленска дейност, тя няма ясни идеи. Това може би неосъзнато я подтиква да прави изказвания, които са в противоречие с интересите на партията.
    - Затова ли една голяма част от членовете на БСП не я подкрепят като кандидат-кмет?
    - Това е една от причините. А другата е, че просто хората интуитивно усещат, че тя е едно мимолетно появяване. Тя не изразява вековните ценности на БСП. Тя си позволява публично да говори, че в БСП има цели групи, тъмни сили, които дърпат конците. Така тя обижда десетки, да не кажа хиляди членове и симпатизанти на БСП. Нейната критичност наподобяват тези на Иван Костов и Атанас Атанасов.
    - А какво се случва сега в МВР?
    - Министър Петков е външно лице за МВР. От тази гледна точка ние би трябвало да му дадем известен аванс от време, например до Нова година, и след това да започнем да правим критичен анализ на неговата дейност като министър на вътрешните работи. Лично аз, понеже го познавам г-н Петков от много години, мисля, че той има делови качества за министър. Друг е въпросът дали ще може да се освободи от навика си да разсъждава партийно-политически върху проблемите.
    - Не мислите ли, че ако му дадете време до Нова година, при периодика по 8 убийства за два месеца, представяте ли си какво ще стане дотогава?
    - Годишно имаме по 230 убийства в България. Че 8 станали за два месеца, е много по-малко от това. В случая обаче две са много знакови убийства - на Жоро Илиев и на Емил. И те са знакови не защото тези хора бяха много богати и много силни като лидери в своите групи, а защото са много различни - те са антиподни личности. Но пък имаме за първи път арестувана група. И то също знакова група, както е с братята Маринови. На мен много ми се иска да вярвам, че основанията за този арест са сериозни. Тъй като, ако се окаже, че те са арестувани без основание и бъдат освободени, това вече ще е сериозен гаф.
    - В деня на убийството на Емил Кюлев много лидери от БСП и министър Петков казаха, че неговото убийство е политическо. Така ли е?
    - Разбира се, че не е политическо. Емил не е бил политик. Напротив, Емил използваше политиката за бизнес интереси. Емил беше много близък приятел с ген. Бонев - силния човек в правителството на Костов. Емил влизаше в кабинета на Симеон Сакскобургготски, когато си искаше. Заедно с царя тръгнаха да правят проекта за Голям Боровец. По времето на царя той приватизира ДЗИ, получи право на претенции за сградите на половината територия на центъра на София. Той е близък на президента Първанов. Пише статии, подкрепя Станишев. Самият Емил имаше нагласа да става министър, дори министър-председател. В три различни политически режима той бе еднакво свой. Е, какъв политик е тогава?! Не е политик. Той е човек, който използва политиката за свои бизнес интереси. А политиците, които са свързани с него, се стреснаха, шашнаха и като на човек, който им е близък, те го възприеха като агресия към себе си. В неговото убийство няма нищо политическо.
    - Има ли някаква кампания срещу генералското движение в БСП?
    - Генералското движение защитаваше няколко тези, сред които беше и социалдемократизацията на БСП и най-важното - приемането ни за член на НАТО. Генералското движение оказа решителен подтик БСП на конгрес да приеме възможността България да стане член на НАТО. Няма организирана атака. В очите на партийните чиновници има една неприязън - типичен е примерът с поведението на Таня Дончева. Нейните тези са насочени срещу хората от генералското движение, защото самата тя не беше в него.
    - Има нещо, което среди в БСП в момента се опитват да насочат към генералското движение?
    - Тази клиноведска тактика и стратегия е все още на мода. Аз не съм адвокат на Станишев, нито на ръководството на БСП, но хайде да не говоря повече за Таня Дончева, че ще излезе, че имам лично отношение. А аз имам лично отношение, и то беше много положително към нея
    - Като към хубава жена, надявам се?
    - Не. Като към приятел. Неспособността за правене на анализ на политическите процеси винаги ражда митология.
    - Бойко Борисов ли е бъдещият кмет на София според вас?
    - Бойко Борисов е бъдещият кмет на София по две причини. Първата, защото той успя да се представи в най-симпатична светлина от всичките кандидати. Той го прави това в последните няколко години като главен секретар на МВР. От друга страна, е умората в обществото от политическата демагогия, от неизпълнението на организирано дадени обещания. Бойко Борисов действа утвърждаващо - казва това и това мога да направя. Докато Таня Дончева действа оплювателски. И затова хората вярват на Бойко, защото казва какво може да направи той самият. Мога да направя и една прогноза, че той ще бъде сравнително добър кмет, защото той се захваща само с проблеми, които може да реши, от които може да има видим положителен резултат.
    - Грешка ли беше, че министър Румен Петков го освободи?
    - Грешка беше, разбира се. Само че трябваше да се запази неговата оперативна свобода и размах на действие. Не се възприе като стратегия това нещо. Румен Петков му предложи да се оттегли. Те се разделиха по мъжки.
    - Как коментирате информацията за заловената престъпна група, която готвела убийството на ген.Любен Гоцев, на Иван Тодоров-Доктора? Вие току-що говорихте по мобилния си телефон с ген. Гоцев. Какво казва той?
    - Гоцев се чуди на това, което се е получило. Той твърди, че не се познава с тези хора и никога не е имал сблъсък на интереси, тъй като самият той не е реален бизнесмен. Работил е като консултант, като съветник, припечелвал си е прехраната, така да се каже. Но той никога не е разполагал с капитали. Така че или тук става дума за много сериозна грешка на тези, които лансират тази постановка със заловената престъпна група. Ако приемем, че следствието е права, тогава става дума за грешка на тези, които са планирали убийството, ако въобще има такова нещо.
    - Бившият главен секретар на МВР Цвятко Цветков прогнозираше, че ще има убийства и на политици?
    - Ами какъв политик е Гоцев?!
    - Но той е функционер на БКП - БСП. Беше в ДС, беше външен миинстър, активно участва във връщането на царя в България окончателно?
    - По скоро това е част от митологията. Той с личните си качества - финес и интелектуалност, създава впечатление, че е фактор, а това не е реално.
    - Страх ли го е ген. Любен Гоцев да ходи без охрана по улиците?
    - Не, не. Напротив - каза, че не може да се видим днес, но утре ще се видим.
    - Значи си ходи спокойно по улиците?
    - Според мене това е един балон, както за него, така и за Колю Дамянов от Химимпорт, т.нар. човек на ТИМ. Никакъв човек на ТИМ не е, той също е пенсионер.
    - Това ли е новата силна групировка сега - ТИМ?
    - Нямам достатъчно впечатления от нея. Но така, както ги наблюдавам тези момчета, наистина са силна групировка, и много добре работят - имат вече банка, застрахователно дружество, туризъм, търговски централи.
    - За коя банка става дума?
    - За Централна кооперативна банка говоря.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Кой кой е"