Ерата на Милошевич се завръща

 mediapool.bg

Най-неочаквано сръбското правосъдие отмени международната заповед за задържане под стража срещу съпругата на Милошевич Мира и срещу сина му Марко. Нима Милошевич отново управлява страната, този път от килията си в Трибунала за военопрестъпниците в Хага?

За всекиго в Сърбия е ясно, че ерата на Милошевич се завърна. Почти всички важни функции в страната отново се заеха от негови кадри. В случая със съпругата му, главният прокурор е издал на един от подчинените си прокурори т.н. “задължително указание“ да отмени заповедта за задържане под стража. Това е нещо уникално в нашата юридическа история. Действителната причина за тази благосклонност е сделка между Милошевич и премиера Воислав Кощуница. Работата е там, че правителството се нуждае от парламентарната подкрепа на социалистите на Милошевич.

Казват, че синът Марко контролирал контрабандата с цигари? Съдебното обвинение срещу него беше, че е заплашвал политик от опозицията с електрически трион. Но ето, че пострадалият опозиционер сега оттегля жалбата си.

А какво да прави човекът? Майка му ми писа потресаващо писмо: приятелите на Марко заплашвали семейството ден и нощ.

Могат ли да се приемат на сериозно обещанията, че двамата най-търсени военопрестъпници - генерал Ратко Младич и Радован Караджич щели да бъдат арестувани?

Младич е много често в Сърбия, най-вече в Белград. Както много от останалите военопрестъпници него продължават да го пазят армията, църквата и Кощуница. И то съвсем не само морално. Всички търсени заради военни престъпления лица, които се предадоха на трибунала в Хага, са получили обезщетения до 500 000 евро. Финансирането са поели щедро четири икономически магната, на които правителството в замяна възлага примамливи поръчки.

Но и правителството на Зоран Джинджич, чийто член бяхте Вие, знаеше за посещенията на Младич в Белград. Защо не наредихте тогава арестуването му?

Той беше под защита на армията, а тя не се подчиняваше на правителството. Полицията не можеше да започне война срещу правителството.

Процесът срещу убийците на Джинджич заплашва да се превърне във фарс. Неотдавна бе сменен и прокурорът по делото.

Защото той се противопоставяше на опитите на сегашното правителство да разводнява доказателствата. Няколко души в кабинета са пряко замесени в убийството на Джинджич. Оттук и техните опити за намеса.

Защо обвинителният акт игнорира изцяло въпроса за стоящите зад атентаторите сили?

Ами те са известни на всекиго. Става дума за партии, които при Джинджич нямаха никаква политическа перспектива, за група престъпници, както и за онези, които лежат в затвора в Хага. Организацията на заговора бе в ръцете на държавната и на военната тайни служби. Своята благословия е дал патриархът Павле с оправданието: Джинджич беше предател, а убийството на предател не е грях.

 

Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Сърбия"