Възкресението на Черна гора?22 май 2006 | 09:02 |

http://www.focus-news.net/?id=h1075

Черногорците гласуваха на референдум за отделянето на републиката от Сърбия. По неофициални данни на Центъра за свободни и демократични избори за отделянето от Сърбия са гласували 56,3% от имащите право на глас. За обявяването на независимост от Белград е необходимо предложението да бъде подкрепено от 55% от гласувалите. Окончателните резултати от референдума се очакват около 10 ч днес.
Министърът на външните работи на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович призова за спокойствие след референдума в Черна гора. Ако това е решението на черногорците, Сърбия ще трябва да го приеме. Това е исторически момент не само за Черна гора, но и за Сърбия. Сега е изключително важно да запазим спокойствие, посочи Драшкович.
Черна гора вече е нова независима държава, която ще бъде международно призната и ще претендира да стане част от европейското семейство, заяви от своя страна черногорският премиер Мило Джуканович.Агенция Фокус
На референдума в Черна гора са гласували 86,1% от гласоподавателите

Подгорица. Председателят на републиканската Комисия за организиране на референдума Франтишек Липка на пресконференция в Подгорица заяви, че до момента са обработени резултатите от 685 избирателни секции, от общо 1120 или 61,60%, съобщава Радио Телевизия Черна гора /РТЧГ/. Според последните резултати на референдума в Черна гора са гласували 86,1%.

Агенция Фокус
Черна гора става независима, но независимостта няма да бъде обявена преди есента

Виена. Черна гора става независима, но независимостта няма да бъде обявена преди есента, предаде австрийската агенция АПА, цитирана от сръбската ТАНЮГ. Съобщавайки, че според първоначалните неофициални резултати 56,3 на сто от избирателите са гласували за независимостта на републиката, австрийската агенция е изтъкнала, че при този резултат и последните две бивши югославски републики - Сърбия и Черна гора, са станали независими държави.

Агенция Фокус
Политическият блок за независимост на Черна гора обяви победа на референдума

Подгорица. Политическият блок за независимост на Черна гора обяви победа на референдума за държавния статут на републиката, предаде за Фокус черногорската агенция МИНА. Говорителят на Демократическата партия на социалистите Предраг Секулич обяви победа и съобщи, че скоро ще има обръщение на политическите лидери на Блока за независимост.
Съгласно изборния закон 50 на сто от всички регистрирани гласоподаватели трябва да участват, за да се признае общонародното допитване. За да бъде признато решението от референдума обаче, то трябва да получи подкрепата на 55 % от гласувалите.

Агенция Фокус
Черна гора остава проблем за Европейския съюз, се казва в доклад на "Стратфор"

Подгорица. Черна гора независимо от изхода на референдума за държавния статут ще остане протекторат на Европейския съюз и проблем за ЕС, се казва в доклад на американската агенция за стратегически изследвания "Стратфор", цитиран сръбската агенция ТАНЮГ. Окончателното решение не принадлежи само на черногорците, но и на Европейския съюз, който де факто контролира бъдещето на Черна гора, тъй като през изминалите години на няколко пъти попречи за отделянето й от държавното обединение, съобщава американският институт.


Агенция Фокус
Радио Дукагини, Косово: Черногорците празнуват независимостта

Прищина/Подгорица. Хиляди черногорци излязоха снощи по улиците на Подгорица, за да отпразнуват резултатите от вчерашния референдум, на който 55,5 % от избирателите се обявиха в подкрепа на отделянето на Черна гора от Сърбия, съобщи косовското радио Дукагини. Кореспондентът на радиото в Черна гора посочи, че цяла нощ черногорската столица е била огласяна от възгласите на ликуващите граждани и изстрели във въздуха.


Агенция Фокус
Косовапрес: Черна гора избра да бъде независима и суверенна държава

Прищина. Черна гора избра да бъде независима и суверенна държава, предаде Косовапрес. Агенцията посочва, че според предварителните резултати 55,85 % от гражданите на областта са подкрепили независимостта на вчерашния референдум. Хиляди граждани на Подгорица излязоха след 21,30 ч снощи, за да отпразнуват победата на поддръжниците на независимостта.


Агенция Фокус
Медиафакс, Румъния: Черна гора избра независимостта. Отделя се от Сърбия

Букурещ/Подгорица. Черна гора избра независимостта и се отделя от Сърбия след историческия референдум в неделя, предаде румънската агенция Медиафакс. Агенцията цитира черногорския премиер Мило Джуканович, който тази нощ обяви Черна гора за независима държава. Джуканович посочи, че в подкрепа на независимостта са гласували 55,5 от избирателите или с 0,5 % повече от минималния праг, изискан от ЕС.

Агенция Фокус
Историческо разпадане

Подгорица. В Черна гора се проведе референдум за отделяне от Сърбия. Още на 20 май в големите черногорски градове атмосферата беше необичайна. Във въздуха се усещаше наближаването на празник, а в същото време и стаено напрежение, пише руският вестник Российская газета. Даже традиционният въпрос за или против независимостта на републиката е на заден план. Хората се вълнуват много повече от това какво ще се случи след това. Например как ще живеят след референдума, ако гласовете се поделят по равно.
Експертите са убедени в едно, политическата интрига ще се запази до последно и крайният резултат ще бъде много оспорван. Нещо повече, ако след първото преброяване резултатите са твърде близки, то предварителните резултати от референдума няма да бъдат съобщавани, пише вестникът.


Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Черна гора"