СЕДМИЧЕН КОМЕНТАР

3 - 7 юни 2000 г.

 

УТВЪРЖДАВА СЕ ТЕНДЕНЦИЯТА НА РАЗОЧАРОВАНИЕ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

От местните избори през октомври 1999 г. досега всички социологически проучвания на общественото мнение неизменно показват утвърждаването на тенденцията за увеличаващо се разочарование от правитеилството, провежданите реформи и от политическите партии. Това показва и последното проучване на "Сова-5", проведено в края на май 2000 г. Нов момент в това проучване е, че разочарованието вече е обхванало всички социални, възрастови и електорални групи. В сравнение с ноември 1999 г. с близо 20% са се увеличили запитаните, които смятат, че България върви към дъното. През ноември, 99 г. 55% са смятали, че България не е преминала най-критичния период, а през май 2000 г. те вече са станали 72, 4%. Само 10% смятат, че България вече се е измъкнала от кризата и върви нагоре. Мнението, че България върви към дъното, се споделя и от 56% от избирателите на СДС.
Близо 60% от анкетираните смятат, че правителството симулира много дейност, но на практика реформи няма. Само 20% вярват, че реформите вървят добре и това са преди всичко от избирателите на СДС, въпреки че и сред тях има известно намаление в сравнение с ноември, 99 година. От анкетираните 53% намират, че в СДС има "приятелски кръгове" и корупция и само 11% - че такива не съществуват. Последното проучване на "Медиана" от края на месец май, 2000 г. показва, че 44% от запитаните смятат, че българските политици са по-корумпирани от колегите им в другите страни, 17% - че са еднакво корумпирани и само 2% - по-малко корумпирани.

Трайно се утвърди и тенденцията на увеличаване на броя на тези, които няма да гласуват. Според "Сова-5" през ноември,99 г. те са били 34,5%, а през май 2000 г. - 39,6%. От края на 1999 г. неизменно спада и рейтингът на всички политици като най-голямо е спадането при премиера Костов, а най-малко при президента Стоянов.

Проучванията показват убедително, че бързо се увеличава броят на хората, които посочват за най-голям проблем безработицата, следвана от бедността и престъпността. Даже авторитетното английско списание "Икономист" посочи, че за една година безработицата в България (март,99 - март 2000 г.) се е увеличила с 40% и е достигнала 19% от работоспособните хора в България, или 717 000 души. Според "Икономист" това са цифри, които биха стреснали всеки политик. Може би затова премиерът Костов обеща да се открият нови 250, 000 работни места през тази и началото на следващата година, но засега идват само съобщения за нови безработни от закриващи се заводи, мини и болници. Социолозите са единодушни в оценката си, че именно това са основните причини за разочарованието от управляващите и от политическите партии, както и за увеличаването на броя на тези, които няма да гласуват.

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"