СЕДМИЧЕН КОМЕНТАР

4 - 8 септември 2000 г.

   
  ЗАДЪЛБОЧАВА СЕ НЕДОВЕРИЕТО КЪМ ПАРТИИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ СРЕД БЪЛГАРИТЕ

   

  От 15 до 23 август агенция “Медиана” проведе социологическо проучване, което не поднесе изненади и потвърди задълбочаването на някои тенденции, оформили се още на местните избори през 1999 г. и отбелязани своевременно от Омда. Ако сега се провеждаха парламентарните избори, за СДС/ОДС биха гласували 17%; за БСП - 16%; за ДПС - 4%, а за Евролевицата - 2%. Тези, които заявяват, че няма да гласуват, вече са 52%. През март те бяха 41%, а през май - 48%.

  55% декларират, че очакват положението в България да се влоши. Релефно се откроява тенденцията на спад на доверието на избирателите в управляващите, но без да се увеличава доверието в опозицията. От други социологически проучвания през юли - август е очевидно, че сред политическите лидери с доверие, надхвърлящо недоверието, се ползват само неколцина политици, като на първо място е президентът Стоянов, следван от кмета Софиянски и цар Симеон Втори. На лице е значителна промяна в електоралните настроения на масовия избирател. Преобладаващата част от избирателите вече се интересуват само от своите много трудни ежедневни проблеми и дали някой може да ги разреши. Масовият избирател сега се интересува преди всичко дали има работа и колко ще получава за нея. Вече няма интерес към победата на демокрацията над тоталитаризма или наличието на алтернатива за по-добро управление. Малък е интересът и към въпроса за подкрепата на Запада в лицето на НАТО, ЕС и САЩ за България. Господства масово разочарование и от непрекъснатите вътрешнопартийни и междупартийни игри и игрички както и от следващите един след друг скандали.

  При това състояние все по-важно за парламентарните избори ще става поведението на управляващите от СДС и коалицията ОДС и промените, които те ще направят в избирателния закон. Засега се знае, че през есента СДС ще създаде 2 комисии, които ще се занимават с изборите. Едната от тях ще се занимава специално с избирателния закон, а другата - със стратегията и тактиката на изборите. Към настоящия момент от СДС заявяват, че големи промени в избирателния закон не трябва да се правят и ако има такива, те ще бъдат технически. Под технически промени от СДС разбират запазването на цветните бюлетини и въвеждането на избирателни книжки. Не трябва да се изключва възможността СДС да предложи намаляване на прага за влизане в парламента на 2%, особено ако доверието в СДС продължава да спада, което е твърде вероятно. По този начин ще се увеличат възможностите за следизборно коалиране. Твърде е възможно СДС да предложи и въвеждането на регионален донт за изчисление на гласовете. При него най-силно ще бъде засегнато ДПС, което ще се бори против този вариант. От СДС заявиха, че промените в избирателния закон ще бъдат съгласувани в коалицията ОДС и че запазването на коалицията ОДС е от първостепенна важност за СДС. Предвижда се това да стане с подписването на предизборно споразумение, за каквото от 2 години настоява Народен съюз /НС/. Партиите в НС - Демократическата и БЗНС на Анастасия Мозер, ще запазят своя съюз и по всяка вероятност ще се явят с общи листи със СДС. По всяка вероятност НС ще постави като условие за оставане в ОДС създаването на самостоятелна парламентарна група с гарантирани най - малко 18 депутати. По-вероятно е това да бъде максималното искане на НС, от което коалицията ще може да отстъпи малко. Резервният вариант на НС ще бъде самостоятелното явяване на изборите и коалиция с друга партия. Най - вероятно е това да бъде ВМРО. Двете партии си сътрудничеха много успешно на местните избори на много места и спечелиха заедно кметството в град Сандански.

  Малка е вероятността до изборите да се обединят всички земеделски партии в България под ръководството на вицепрезидента Тодор Кавалджиев, но всички ще обсъждат сериозно този въпрос, защото ако се стигне до такова обединение, това ще бъде третата по сила партия в страната. В началото на ноември този въпрос ще се обсъди на конгрес на БЗНС - НС на Мозер, а в края на ноември – на конгрес на БЗНС на Георги Пинчев, което е в ОДС.

  ВМРО със сигурност ще напусне ОДС и на изборите ще се яви в коалиция с други партии – монархически и патриотични. Твърде е възможно още през октомври двамата депутати на ВМРО в ОДС да напуснат парламентарната група на СДС. Въпреки това, ако ВМРО успее самостоятелно да влезе в следващия парламент, не трябва да се изключва възможността за следизборна коалиция със СДС, който за ВМРО е “стратегически партньор.”

  По-малките партньори на СДС в ОДС няма да напускат коалицията. Лидерът на БСДС Йордан Нихризов и Гюнер Тахир - лидер на НДПС, заявиха, че ще се коалират, за да овладеят лявото пространство в ОДС, но няма да напускат коалицията ОДС. Възможно е към тях да се приобщи и БЗНС на Пинчев, в което се води остра дискусия относно бъдещата коалиция, в която да се участва. Сред възможните изненади ще бъде евентуалното коалиране по места между ДПС на Доган и НДПС на Гюнер Тахир.
  Със сигурност може да се прогнозира, че положението на СДС ще става все по-трудно и сложно. СДС ще предложи промените в избирателния закон през пролетта на 2000 г., когато положението в СДС и ОДС стане значително по-ясно.

   

 Камен Минчев


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"