СЕДМИЧЕН КОМЕНТАР

13 - 17 март 2000 г.

 

XVI КОНГРЕС НА ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

  На 26 февруари 2000 г. се проведе 16-ият конгрес на Демократическата партия, който ще се запомни със съпътстващите го скандали и с факта, че за първи път българска политическа партия избира двама лидери за ръководители. Конгресът започна с шумен скандал, повдигнат от 200 делегати, които не бяха допуснати до конгреса като нелегитимни. Те проведоха паралелен конгрес и избраха за свой лидер Тодор Тодоров. Битката между бившия заместник-премиер и министър на образованието Веселин Методиев и настоящия министър без портфейл Александър Праматарски беше с предизвестен край и не се състоя. Седмица преди конгреса Методиев се отказа от борбата за поста председател на партията, но на 11 март ще заеме новосъздадения пост председател на Висшия партиен съвет. По този начин ДП ще се ръководи и от двамата. На конгреса за председателския пост се бориха Александър Праматарски и заместник-министърът на правосъдието Златка Русева. Тя и други делегати остро разкритикуваха сделката между Праматарски и Методиев. Те отрекоха наличието на сделка и говориха надълго и широко, че по този начин се запазва единството и идентитета на партията. На конгреса се изсипаха многобройни критики относно отчетния доклад, състоянието на ДП и на нейното ръководство. Най-остро беше разкритикувана липсата на анализ в доклада и обезличаването на партията. Отбелязано беше, че в предходния парламент ДП е имала 20 депутати, а в настоящия – само 5. Привържениците на Праматарски обвиняваха привържениците на Методиев, че подчиняват ДП на СДС и я превръщат в присъдружна партия без идентитет. Привържениците на Методиев, от своя страна, обвиняваха привържениците на Праматарски в същите грехове, но спрямо БЗНС - НС на г-жа Анастасия Мозер. На конгреса стана ясно, че депутатите от провинцията подкрепят Праматарски, който сега е в правителството и разчитат на него, за да запазят позициите си в местната власт. Делегатите от София подкрепят Методиев и бяха разочаровани и обидени, че той се отказа от битката за лидерското място и затова някои от тях подкрепиха Златка Русева. Засега ДП избягна разцеплението, но формулата с двама лидери крие много изненади и несигурност. Изборът на Праматарски за лидер стана известен към полунощ на 26 февруари и първа го поздрави Анастасия Мозер, която търпеливо изчака преброяването на бюлетините.

  В ДП отдавна се говори за промяна в отношението както към  БЗНС-НС, така и към СДС. Всъщност това са само пожелания за повдигане на собственото самочувствие. Още покойният Стефан Савов беше казал, че "Коалиция Народен съюз е печеливша карта, но за съжаление партиите в нея са поотделно слаби." Ако ДП желае да влезе и в следващия парламент, ще трябва да следва както БЗНС-НС, така и СДС в коалицията ОДС. Конгресът реши да се сключи ново споразумение със СДС и БЗНС - НС. ДП ще продължава да подкрепя формулата и коалицията ОДС, която им дава много широк достъп до властта, който не съответства  на силата на тяхната партия. На практика, въпреки всички приказки и недоволство, ДП ще се бори за запазване на статуквото както във властта, така и в коалицията с БЗНС - НС и ОДС.
  На конгреса беше отчетено, че 9000 са членовете на ДП като членският състав бързо се е увеличил в последно време. Избран беше Висшият партиен съвет в състав от 60 човека, в който по право влизат председателят и депутатите. На 11 март освен председател на Висшия партиен съвет ще бъдат избрани и 3-ма зам.-председатели, чийто брой досега беше 4-ма.
    

   

  Камен Минчев
   
  6  март 2000, София


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"