6 - 12 ноември 2000


 

Бихме откроили три неща през изминалата седмица:
- годишнината от 10 ноември 1989 година
- гласуването в Народното събрание на "декларацията за визите"
- протестния митинг на БСП и съюзниците в така нареченото обединение "Нова левица"
Но преди да се спрем върху тях, ще споменем  "случая Джейлан". Българското правителство елиминира турската фирма от двата договора - Горна Арда и магистрала "Тракия". Стана известно, че "Джейлан" са били елиминирани и от строителство на летище в Израел.
Сега нашето правителство ще търси нов "стратегически инвеститор". Остана ни горчилката от спомена за тържествата на "първата копка" на Горна Арда, на упоритостта, с която правителството отхвърляше предупрежденията на пресата, че "Джейлан" са ненадеждни. Спомням си изблика на политическо тържество, запечатан в многоминутни телевизионни кадри, в които се виждаше как радостните министър-председатели на Турция и България наблюдават  "първата копка" на "Джейлан". Имаше фойерверки, хвалебствени коментари как хората в Източните Родопи ще имат работа. Седмици по-късно започнаха аферите за безотговорното жилищно строителство на същият този "Джейлан". Хиляди хора загинаха при земетресенията в Турция, затрупани от сградите на "Джейлан", издигнати в грубо нарушаване на строителните норми. Трябваше да минат месеци, за да прекрати България договора с "Джейлан" за строителство на язовири (!). Договорът е прекратен не заради рухналите сгради в Западна Турция, а  заради фалиралата му банка.
Нима официалните власти не са имали или не биха могли да имат информация за начина, по който "Джейлан" работи, още при подписването на договора?
Имали са или са могли да имат.
Политическата система прилича на човек, който знае за вредата от пушенето, но продължава да пуши, докато не го събори някоя болест.
Нещо подобно е шенгенската завеса. България е извън Шенген. Българите пътуват на Запад с трудно придобивани визи.
Правителството съвършено точно формулира проблема с визите като геополитически. И той е такъв. Българите нямат визови проблеми със страните от  ОНД, следователно активността на българина на Изток е неограничена, активността му на Запад е много трудна.
В същото време шенгенската бариера е "проходима" за криминално проявените български граждани. Шенгенската бариера действа като "сухия режим" в Щатите. Публична тайна  в българското общество е, че срещу подкуп (това е цял бизнес) може да се получи виза за всякъде. Възможно е доходите на влиятелни лица от тези подкупи да е един от крепителите на "шенгенската завеса".
В България присъединяването към ЕО и НАТО се разглежда като "цивилизационен избор". Но мисля, че присъединяването на България към ЕО и НАТО е въпрос на "цивилизационен избор" и на Европа. България, българската нация, съставена от различни етнически групи, българската земя - всичко това е едно от началата на съвременната цивилизация. В момента, когато Европа изолира България, тя се отказва от пет-шест хиляди години история. Вероятно това няма значение за политиката на Брюксел, защото този град е отскоро и там не разбират, че миналото, както е видно от хилядолетия насам, непрекъснато ражда настояще.
На кой континет ще принадлежи бъдещето на българската праистория, античност и средновековие? От няколко години ЕО не иска да отговори  на този въпрос...
...А за годишнината на 10 ноември 1989 година, ще пишем по-нататък. Тогава ще пишем и за митинга на БСП и левицата. И двете неща са съвсем "шенгенски".

 

admin@omda.bg