29 октомври - 5 ноември 2000

НА 5 НОЕМВРИ ПОЧИНА ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ.
Един голям човек, който изигра значителна роля в създаването на СДС. От 1990 година той беше най-значимата фигура в българската левица. Но след 45-годишното управление на радикалните социалисти - комунистите, беше трудно на "широките социалисти" да създадат силна партия. Бог да прости д-р Петър Дертлиев.


 

През изтеклата седмица в България уж се случиха събития. Искам да кажа, че вестниците излизаха редовно в пълен обем. Дори имаше неща, които трябваше да ни заинтригуват:
- Асен Агов, председател на Комисията за външна политика в Народното събрание, направи изявление, че България трябва да излезе от Пакта за стабилност, ако не бъдат премахнати визите за българите в "шенгенската зона". Това не е негова инициатива. Агов не е солов играч.  От неговите думи можем да извадим извода, че Иван Костов желае да разнообрази натиска на българското правителство върху Запада. Решете най-после  въпроса с визите, бе джанъм! Избори идат... Лековато прозвуча цялата работа. Но националният координатор за Пакта Карадимов подаде оставка в знак на несъгласие с правителството.
Визите са част от много дълбоки проблеми, които трябва да бъдат решени вътре в страната.  Костов трябва да разбере, че парите са само един от обществените регулатори. Само с валутен борд, финансова стабилизация, приватизация и други икономически хватки обществото не може да се промени. А Пактът за стабилност, какъвто и да е, е необходим на България. Лоша игра е да се съпоставя участието ни в него с визови въпроси. 
Иначе, смятам, че всички българи са солидарни с българското правителство в работата, която върши за присъединяване към Европейската общност.
- Екатерина Михайлова беше избрана за главен секретар на СДС на мястото на Бисеров. Бързината, с която се справи Костов в партията си, само подсказва колко е самотен той.
- Делото срещу българските медици в Либия отново беше отложено за началото на януари 2001 година. 
Според нас най-значимото събитие е "аферата Джейлан". За нея може да се прочете в българската и турска  преса. Българското правителство обвърза с тази подозрителна турска фирма изпълнението на два проекта: Горна Арда (язовири и електоцентрали) и довършването на магистрала Тракия (отсечката Оризово след Пловдив - турската граница). Още при сключването на договорите (настояваше и турското правителство) у нас се писа, че "Джейлан" няма да свърши работа. Сега става ясно, че "Джейлан" фалира, а българската страна не може да се откаже от договора с фирмата, защото той така е подписан. В добавка дойде и възмущението от страна на "Джейлан", че напразно е давал милионни рушвети в България... Аферата може да претърпи неподозирани развития, но едва тази сутрин в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" се спомена за рушветите.
- Анастасия Мозер бе преизбрана за председател на БЗНС-Народен съюз.


 

admin@omda.bg