25 - 26 октомври 2000

Вестник "Труд" от 26 октомври, чийто първи тираж може да бъде купен по софийските кръстовища вечерта на 25, е поместил сензационно интервю на Христо Бисеров - главен секретар на СДС. Бисеров, в името на новата коалиционна политика на СДС и като обявява президента Стоянов за обединител на демократичните сили, иска Иван Костов да напусне изпълнителната власт. Иска оставката му. Да се върне в партията, за да докаже на дело новата коалиционна политика на СДС. Това било в интерес на СДС.
Йордан Цонев е направил изявления в същата посока: Иван Костов да се върне в партията.

Веднага последва реакция на националната телевизия в програмата "Екип 4", последните за деня новини, и на националното радио в предаването "Без контрол" на Петър Волгин.
Александър Праматарски се изказа зад кадър по телевизията. Той оцени искането на Бисеров за "нахално". Демократическата партия, чиито председател е Праматарски, била против каквито и да са промени в кабинета.
Самият Бисеров отказа да отвори дома си за камерите на телевизията. Александър Арабаджиев заяви, че СДС е силна пратия и ще преодолее кризата. За него е неествено да се говори по начина, по който говори Бисеров вън от колективните органи на партията. Екатерина Михайлова е изразила изненадата си. Тя се срамувала от постъпката на Бисеров. Петър Стоянов на връщане от Скопие е заявил, че България има легитимно правителство начело с Иван Костов и той зад него.

В коментар по телевизията Диан Кюранов заяви, че това е безуспешен опит за вътрешнопартиен преврат, който е започнал през лятото с изявленията на Богомил Бонев.
В изказванията на граждани по откритите телефони на Волгин се чуха всякакви мнения, но ще бъде пресилено да се твърди, че гражданите са защитили премиера Костов от атаката на Бисеров или са проявили съчувствие към правителството на СДС.
Преди няколко дни ви препоръчахме Слави Трифонов като един от най-обещаващите млади шоумени с много силно гражданско присъствие. Сега намираме повод да споменем името на Петър Волгин. Интелегентен, разкрепостен, трезв ум, чиито публицистични предавания по националното радио доставят естестическа наслада. Трябва много, много да успее този млад човек.
На фона на младите, които идат, разпрата на Бисеров с Костов е грозна. Не е ясен мотивът на Бисеров - думите му, след години мълчание и постоянни обвинения в корупция, звучът подозрително.
Идат избори. На СДС са нужни силни ходове, които да разграничат партията от обвиненията в корупция. Ще припомним, че преди няколко дни бившият министър на транспорта на Костов- Вилхелм Краус беше даден на прокуратурата. Да не би Бисеров да е усетил, че Костов е готов драматично да се раздели с него?! Същото да се отнася и за Цонев?!
Не знаем, но без съмнение защитниците на Костов няма да изпуснат тази линия на размисъл.
Очевидно е едно - СДС вместо да направи силен ход напред след срещата с президента Стоянов, се зае с безплодна вътрешнопартиина битка.

Много успешно (поне на пръв поглед) посещение направи Петър Стоянов на срещата "на върха" в Скопие, където бяха президентите на няколко балкански държави. Петър Стоянов постигна дотговореност за среща в близки дни с президента на Югославия - Кощуница. Срещата ще се състои в Ниш.
Между България и Сърбия може да се развие чудесно сътрудничество. Необходим е елементарен прагматизъм. Когато се стъпи на атлантическите ценности, между двете страни няма нерешим въпрос.
И все пак - Косово. Това Косово! Кощуница трябва да намери формулата на мира.

 

Петко Симеонов
 

 

admin@omda.bg