ЧЕСТИТО ДА БЪДЕ ИДЕЩОТО ВРЕМЕ!

Летоброенето  съществува по споразумение, но  е добило сила на природно явление, което се чака като край и начало във Времето.
Свършва Година, Век и Хилядолетие, започва Нова година, Нов век и Ново хилядолетие. Събитието не може да бъде обхванато.
През Хилядолетието народът ни премина две чужди господства: на Византия, както се е наричала Източната Римска империя, после на Османската. Попадна в силна зависимост от Третия райх и веднага след това от Съветския съюз. И четирите империи вече ги няма.
От хилядата години триста  сме били самостоятелна държава. През останалите седемстотин сме били управлявани предимно от наши хора, местни, българи, но пряко подчинени на чужда власт.
И все пак  през Хилядолетието - от началото до края му,  нашият народ го е имало, бил е, и то без прекъсване, защото властта идва и си отива, земните господари - от прошнописеца до императорите и султаните,  днес са тук, утре в Отвъдното заедно със службите си. Народът го е имало, защото е запазвал своята идентичност  като е възприемал с кротост съдбата си...
В предишните хилядолетия, поне от онова което се знае, земите ни винаги са били населени от хора, обединени в селища и племена. Създавали са култура, която все още е недоизследвана и недоосмислена. Отпреди 2 500 години започва държавният живот с неговите войни, вътрешни битки, възходи и падения.
Когато нахлуват разни племена - дори славяните, прабългарите, кръстоносците и по-късно турците - те се присъединяват към местното население, носят своите думи и обичаи, но приемат и постиженията на домакините. Така става, че онова, което сме днес, ние като единен народ от различни етнически и религиозни групи, е резултат на многохиляден исторически процес. Макар че не сме направили опис на своето наследство, то е наше - от начина, по който си клатим главата при "да" или "не", до бързината, с която разбираме или не компютъра. Казвам "компютър" и бързам да добавя, че е добре дето в неговото изобретяване е намесен българин. В този факт има висша справедливост. Нямаше да бъде редно, ние - потомците на хора, които вероятно са създали първата писменост, първи са култивирали лозата и са направили първото вино, участвали са в изобретяването на грънчарското колело и са започнали да строят с камък и дърво и прочие чудеса от забравеното минало, да нямаме никакво отношение към технологията, която може би ще определи обозримото бъдеще.


smithery

Инструментите на железарска работилница от пети век. Находка от Добричко.
Днешните инструменти са  идентични по форма.

Сложен път сме извървели, обитаваме свещена земя и добре ще бъде да продължим многохилядната традиция да се разбираме помежду си, каквито и да се чувстваме.
В тези дни бихме могли да си пожелаем:
- през следващата година да премахнем новопоявилия се страх от глада и мизерията;
- през следващото десетилетие да създадем условията, при които умният, трудолюбивият и находчивият по правило да бъдат богати;
- през следващите двайсетина години да изградим материалната инфраструктура и създадем социалния климат, за да бъде България една от най-привлекателните за живеене държави;.
- в следващия век да осъзнаем докрай своето историческо наследство, отговорност и идентичност;
- през хилядолетието да опазим и обогатим онова, което сме осъзнали и създали, и то да бъде органичната част от общочовешкото богатство.
Ние ще пожелаем, а народната воля и историческата съдба ще наредят пъзела на бъдещето, чиито парчета забелязваме днес - ту като ехтеж на бомби, ту като нов софтуер, ту като съобщение за разчетен геном или като нова хипотеза за потопа на Ной...
Изумително приключение ще бъде третото хилядолетие.
Дано Господ опази Човечеството, за да не бъде то гибелна авантюра. Дано Господ даде на Човечеството разум, енергия и мяра в социалната игра, за да бъдат достойни и добри хора онези, които ще  посрещат 3001 година.

Петко Симеонов

31 декември 2000