19 - 24 октомври 2000

На 23 октомври се проведе среща при президента Стоянов. Присъствало е ръководството на СДС. Бил е министър-председателят Костов. Разговаряли са три часа.
Официалните съобщения пропъждат налегналата ни дрямка след падането на Милошевич:
- Костов и ръководството на СДС приема да подкрепя Стоянов при кандидатирането му за втори мандат. Подкрепата е безусловна - Стоянов може да се кандидатира и като независим.
- СДС и Президентът Стоянов разглеждат предстоящите парламентарни избори като възможност да се продължат реформите точно от правителство на СДС и десницата като цяло. Беше заявено, че формулата ОДС ще бъде разширена. СДС ще търси съюзници сред всички политически сили с изключение на БСП.
- СДС заявява готовност да си сътрудничи с ДПС.
- СДС и Президентът заявяват, че гледат пет-десет години напред и се готвят да управлават още два мандата. Според някои сведения това е линията на Христо Бисеров.
 Ръководството на СДС още тази сутрин (24 октомври) пристъпи към обсъждане на въпроса за нови партньори.
За българския политически живот случилото се е топ новина. То е отговор на СДС на настъплението на БСП, отбелязано при признаването на Кощуница.
Реакцията на Позитано 20 на срещата при Президента, беше несериозна: тя била "сапунена опера". Румен Овчаров от свое име казал: "късно е либе за китка". СДС било закъсняло.
Независимо от социологически изследвания, независимо от изключително тежкото икономическо положение на мнозинството от населението, вероятността точно СДС и политическите сили, свързани с него, да спечелят предстоящите избори е значителна. Присмехулството на БСП е проява на излишно високомерие.
Въпреки че правителството на Костов не заслужава големи хвалби, то все пак сериозно пристъпи към преориентиране на България към Запада.
Неубедителни са декларациите на БСП, че ще продължи тази политика. Мимикрията сред членове на нейното ръководство е повече от очевидна.
Има един телевизионен журналист, Явор Дачков, със свое неделно предаване "Гласове". Той прави откровена партийна журналистика в интерес на СДС и правителството. В неделя негов гост беше Георги Първанов. Дачков беше агресивен, а Първанов - по скоро муден, отколкото спокоен.

Дачков систематично поставя въпроса за ролята на бившите служители на Държавна сигурност в ръководството на БСП. Постави го и сега. Не бих казал, че Първанов беше убедителен в своя отговор. Той самият като че ли не вярваше на думите си.
Последва още един конфуз. Първанов каза, че с ДПС ще управляват заедно след изборите. Последва светкавична реакция на госпожа Етем - заместничка на Доган: с БСП те такъв въпрос не са обсъждали.
Засилва се впечатлението, че БСП смята, че са спечелили изборите.

Явор Дачков

Георги Първанов

 

Другото важно през последните дни е, че се получи раздвижване в българо-югословските контакти. Надежда Михайлова, Александър Томов, ръководството на СДС - това са планирани или състояли се посещения в Белград.
Двете страни - България и Сърбия трябва да проявят разум. Сега имаме златен шанс трайно да подобрим отношенията си.
Не е редно два братски народа векове наред да се гледат само под вежди. Минаха тези години, векове и хилядолетия, когато такова поведение беше ако не оправдано, то поне обяснимо.
Ако проявим разум - чудеса можем да направим в интерес на двата народа и на Европа. Необходими са прости неща. Ще повторим казаното от нас преди няколко дена:

"1. В България трябва да падне табуто за престъпленията на българските войски в някои части на Сърбия по времето, когато България е съюзник на Хитлеристка Германия. Вярно е, че това са територии, отнети от България по времето на предишни войни, когато населението е било българско, но военните престъпления са престъпления. България трябва да заеме ясна антифашистка позиция по въпроса.
2. Това трябва да бъде свързано с не по-малко категоричното разделяне на сегашното югославско ръководство с лъжата за "македонската нация". Сталин, Коминтернът и комунистическите партии на България и Югославия сътвориха тази "нация" от тялото на бъгарския народ. Отричането от лъжата е нужно заради морала на бъдещето. Който се чувства "македонец" - да си бъде такъв. В крайна сметка излъганата жена може да роди. Нейното дете има правата на всички останали хора.
3. В Сърбия правата на българското малцинство трябва да бъдат реално гарантирани. (Българите населяват
Западните покрайнини.)
4. Двете страни трябва да направят всичко необходимо за развитие на крайграничната инфраструктура. Българи и сърби се разбират без преводач, при всекидневни контакти бързо се сприятеляват, взаимната симпатия между обикновените хора е неприкрита, често се случва границата да разделя селища, в които живеят едни и същи фамилии. Срамно е сегашното състояние на пътищата и телефоните. Малък е броят на пропускателните пунктове на границата.

Тези проблеми не са сложни, те се крепят от предразсъдъци, зад тях не стоят български или сръбски икономически интереси. Напротив, икономическите интереси и на двете страни са за разчистване на глупостите от миналото."

Добре е, че при посещението на Надежда Михайлова в Сърбия, сегашните сръбски ръководители сами поставиха въпроса за правата на българското малцинство. То да бъде от мостовете между двата народа. Така е.

Другите новини:
- заловен е запалянкото, който хвърли бомба след мача Левски-ЦСКА и уби един младеж.
- в пресата продължава натискът върху политиците за техните командировки и доходи.
...Застудя.
И накрая нещо трогателно: току-що по програма "Христо Ботев" на националното радио, в предаване за културата, беше представена стихосбирката на една дама, чиято дъщеря била поетеса. Стихосбирката била тайно написана от мъжа й, който нищо не подозирал и била подарък за някаква негова годишнина. Дамата се казва Диана Радева, а съпругът - Муравей Радев. Не може да се отрече, че "жить стало веселее".

 

Петко Симеонов

admin@omda.bg