17 - 18 октомври 2000
От 59 държави България била на последно място по способността си да задържи своите млади специалисти. Така, съобщиха по телевизията, били казали на поредния форум за Югоизточна Европа.
Интересно е, че са успели да преброят до 59, като задържат в съзнанието си името на България. Но ако само заради това са броили, не си струва.
Споменах в предишния си коментар Слави Трифонов и препоръчах името му да бъде запомнено като на талантлив човек с бъдеще, но виждам че в един от вестниците го възхваляват за рождения му ден - 18 октомври. Повечето хора събират поздравления точно по такива поводи, за които нямат никаква заслуга. И на Трифонов да е честит рождения ден, но надеждата е, че той и други от младите ще заслужат поздравления за работи, дето сами са направили. С такава надежда помествам неговата снимка от последния му концерт.

Част от най-четените български вестници, като се оправдават с вкуса на читателите, са обидно посредствени в своята простотия, еклектизъм или партизанщина. В същия брой, в който се честити споменатият рожден ден, е публикувано дълбокомудреното "Куче чете писма"...
Трифонов е артист, който е "чалгаджия", но умее да прави интелигентно шоу като независим човек.
В България има дефицит от такива като него и точно този дефицит създава мрачноватата, глуповата българска атмосфера, която прогонва младите и ни запраща на 59 място в някаква тъпа класация.
В посредствените общества разни диктаторчета или претенциозни умници създават "списъците", "номенклатурата" на Важните, Примерите, Образците...
Свободното общество не се нуждае от господа с показалки. Но за Показалките - друг път.
Сега за новините:
- Напънът на някои медии с шумотевица да превърнат "вечното дерби" между ЦСКА и Левски в Голям мач подхрани страстите, които доведоха до хвърляне на бомба в едно заведение. Загина човек.
- Пристигна на официално посещение датската кралица, която изглежда много симпатична и приятна жена.
- Кощуница бил в Черна гора. Черногорците били сдържани. Във въздуха виси въпросът: докога ще съществува името "Югославия"? Докога Македония ще бъде наричана "Бившата югославска република Македония"? Тя от тази ли Югославия е "бивша"?..

В София времето продължава да е чудесно - топло и слънчево.

Послепис: Зюганов е в София. На 17 се е срещал с ръководството на БСП. Той е откровен: иска пресъздаване на СССР, комунист е.

Жив паметник на отминало време, който напомня, че битката за геополитическата ориентация на България продължава и никак няма да бъде лесно. Зюганов е умен, има убеждания и е силен. През 20 век сме видели достатъчно, за да знаем, че без ум, убеждения и морална сила няма да влезем в Обединена Европа.

 

Петко Симеонов

 

admin@omda.bg

Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени.