15 - 28 февруари 2001

ХЕЙ БАЛКАН ТИ РОДЕН НАШ

Навън е софийска февруарска нощ. Вали едър сняг на мокри парцали. Непривичноза зимата святка и гърми.
По БиТиВи върви шоуто на Слави. Той си прави закачки с министър-председателя Иван Костов..
Повече от една трета от българските граждани на практика са изпаднали от пазара. Те са зашеметени от бедност и безпаричие. Емигриралите по икономическипричини са около една трета от активното население. Една пета от останалитев страната българи са официално безработни...
Знаковата за българския напредък след Втората световна война авиокомпания “Балкан” фалира. Проблематично е бъдещето на всички, без изключения, големи български фирми...
Няма значение дали италианецът работи във Фиат. Той знае, че Фиат е частот образа на Италия.

Дали французинътима общо с Ер Франс е без значение. Той е убеден, че самолетитей са частот присъствието на Франция в света.
Няма съмнение, че марката  Бош, е един от знаците на немската организираност, целенасоченост и трудолюбие...
Всеки народ си има своите постижения и те градят неговото самочувствие. Тези постижения са резултат на неговия труд, талант, лишения. Няма значение дали е голям или малък народът. Той е съставен от ХОРА. От ЧОВЕЦИ.
Американецът е гражданин на най-великата страна в историята, но като човек, като индивид, той е равен на индивидите от всяка друга държава. Ние, човеците, сме много различни, но пред Бога, независимо от неговото име, сме равни...
Днес българите преживяват съзнателното унищожаване от свои и чужди на “българските”:
Фиат, Мерцедес, Филипс, Форд, АйБиЕм, Дженерал Мотърс, Сони, Митцубиши, Рено, Пежо, Панасоник, Омега...
Българският Холивуд не произвежда филми.
Българското селско стопанство е парализирано.
В българския Манчестър фабриките са затворили...
Всичко това накуп и за няколко години.
Бихме казали, че това е резултат от сложното преминаване към пазарно стопанство, ако в България имаше пазар.
Бихме оправдали това с нахлуването на новите технологии, ако имаше елементарна държавна грижа за тези технологии, за образованието на младите и за задържането на част от елитните ни специалисти.
В България властват сложно зависими хора. Омерзението на народа от политиката и политиците е повсеместно...
Един социолог, който провежда систематични наблюдения върху гражданскотосъзнание и жизненото равнище, казва: “Стотина добре организирани мъжеи жениса в състояние да направят чудеса на предстоящите избори.”
Сигурно е така, но в каква посока ще бъдат “чудесата”? По-натъшната дезинтеграция е опасна не само за България, но и за региона.

Затова споменах шоуто на Слави. От остроумните му  сигнали заключаваме, че народната воля за напредък е жива.  Дано утре се появи науката на “Слави”, фабриката на “Слави”, болницата на “Слави”... Дано.

Да, но през същото това време започна трагикомедията с националното радио, където работят елитни български журналисти, сред които има хора от висшанравствена и интелектуална категория. Инструментът на властта, НСРТ, изпратитам един нежелан от тях човек, за да им бъде директор. За публиката той енепознати неубедителен.
Вероятно е добър човек, защото от много преживявания получи инфаркт и сенамира в интензивното отделение на “Пирогов”.
Журналистите отсякоха, че не се интересуват от политика и партии, а от професията си. Затова искали да защитят свободата на словото.
Само че “свободата на словото” не е резултат на административни решения. Тя идва с политическа воля. Носители на тази воля в демократичното общество са партиите.
В България през последните десет години, както навсякъде в демократичниясвят, изборите се печелят и губят предварително от медиите.
Радиожурналистите бяха сред тези, които избраха това правителство. Предишното също. Следващото - и него ще изберат.
Ако те бяха полуграмотни хора, разбираеми са грешките им. Но може ли да бъдат оправдани хора, които виждаха, че СДС на Костов не носеше друго посланиеосвен: “който не скача е червен”. Защо още тогава, когато с ентусиазъм се обединяваха в “Свободно слово”, не се погрижиха за словото си?.. Какъв е техния избор сега?
Защото този избор ще бъде избор на гласоподавателите, за които радиото еАвторитет.
Защо мълчаха по времето на предишния директор Велев? Та радиото беше (вярно: по-освободено от телевизията) част от манипулацията на последните години.
“Балкан” не рухна онзи ден.
Балканът се срути от премълчавано, орязвано... В добрите случаи радиото беше част от вечната междугенерационна битка. Беше на страната на младите, а многообразието и многогласието на живота убягваше.
Свободата няма възраст, квалификация, народност или религия...
Без свобода нямат смисъл “българските”:
Фиат, Мерцедес, Филипс, Форд, АйБиЕм, Дженерал Мотърс, Сони, Митцубиши, Рено, Пежо, Панасоник, Омега...
СВОБОДА
- на словото (освен случая с радиото у нас господстват истините на ВАЦ);
- на сдружаването (и на него се посяга с новия закон за партиите, там услужливо притичват журналисти);
- на изборите (отново на властта помагат журналисти);
- на стопанска инициатива (Невероятно е деформирана от правомощията на различни държавни структури. А защо от радиото мълчат, че не става дума само за техния директор, избран по неясна процедура, а въпросът засяга “Златния фонд”, който някои искат да прилапат, както всичко друго налапаха; става дума  за рекламно време; за честоти... За пари.)...
Днес в България властта притиска всички свободи...
Ех, свободата, Санчо...


Петко Симеонов

admin@omda.bg