13 - 20 ноември 2000

 

Изчакахме, за да разберем тази вечер, че въпросът с визите за българските граждани в Зоната Шенген ще бъде решен в близките шест месеца.
Ще припомним, че българите не могат да влизат в Шенген без виза. Ще припомним още, че в рамките на следващите шест месеца в България предстоят редовни парламентарни избори.
Първото, което ни идва наум е, че изходът от тези избори ще определи въпроса с визите.
Вярно е, че в Западна Европа управляват предимно леви правителства. В България в момента е на власт христяндемократическа десница с доста мъглява идеология. Нейна опозиция е левицата с главен представител БСП - бившата комунистическа партия.
Да се очаква, че победа в изборите на българската левица ще ускори присъединяването ни към Европа, е илюзия. Западноевропейската левица е европейски политически субект, българската левица във външно-политическата си ориентация е геополитическа мешавица, в която са силни проруските тенденции. Като казваме "проруски тенденции", имаме предвид свързаност с онези сили в Русия, които живеят с имперските си мечти.
Въпросът с визите, който е индикатор за цялостния процес на присъединяването ни към Европа, е от драматично значение за нашето бъдеще. 
Най-образованата част на българското население винаги е имала самочувствието, че България е част от Европа. Българската мечта се нарича Париж, тя не се казва Херсон, без да имаме нищо против град Херсон и неговите жители. 
Българите обичат и уважават руснаците, но като изключим дейността на комунистическата партия, Руската империя никога не е била привлекателна за нашето население. Българите гледат на Запад. Ценят Запада. Ако подражават в бит, мислене, организация на живота на някого - подражават на Западните народи. На България не е нужен посредник (Русия или Турция), за да стане член на европейското съдружие. 
У нас се пораждат опасения, че на Запад искат насила да ни натикат в "балкански православен пакет". Такива опасения се пораждат в перспективата на предстоящата среща на "Западните Балкани" в Загреб, където се събират народите до католическата граница. Вторият факт е упоритостта, с която някои се опитват да ни закопчаят с белезници за Румъния. 
Това е опасна игра. Един "балкански православен пакет", създаден за удобство на мисленето на някои днешни европейски политици, може да се окаже бомба със закъснител. Нито Путин е вечен, нито те са вечни.
Днес България има проблеми. Но всичките й проблеми са решими, тъй като българите са интелигентни, образовани и ученолюбиви. Доказали са, че могат да бъдат трудолюбиви. Българите са добри граждани. С уважение се ползват българските колонии в Германия, Австрия, Унгария, Италия. 
Самата България като народностна психология, природна даденост, народностен потенциал и история е изцяло европейско явление. Да се отрича този факт е непрозорливо политиканство. 
Днес страната ни е изцяло в ръцете на днешното правителство. Правителството е определено про-атлантическо и про-европейско. Но то не е достатъчно ефективно вътре в страната, икономическата драма на българското население продължава. 
Иван Костов е длъжен да разбере в културната му дълбочина проблема за присъединяването на България към Европа - той трябва държавнически да решава въпросите с границата, митниците, обществената хигиена в страната, административните стандарти в дейността на държавния апарат, езиковото обучение на населението... Защо в наказателното право да не влезе в широк обем мярката "без право да напуска страната"?..
Имаше през изтеклата седмица и други новини. Съгласно решение на българския съд в България вече има две православни църкви с два синода, с две различни структури...

 

Петко Симеонов


 

admin@omda.bg