10 - 11 октомври 2000

След падането на Милошевич настъпи сериозно разместване в българското политическо пространство. БСП реагира светкавично: приветства Кощуница и сръбските промени. Реакцията й беше искрена и логична на поредицата от акции за приближаване към европейската социалдемокрация.
За няколко дни БСП и кръжащата около нея левица се превърнаха в реална алтернатива на СДС и ОДС. Не че, ако дойдат на власт, биха предложили нещо ново в тези тежки времена, а точно поради обратната причина - ръководството на БСП показа, че е готово в критичен момент да препотвърди приемането на геополитическите реалности с техните вътрешнополитически измерения, т.е че ще продължи политиката на СДС.
Това не се хареса на Костов. От дълго време той има един властови ресурс: положението на Балканите. БСП му дръпна черджето.
За да се защити, СДС внесе в Народното събрание такава декларация, която подчертава предишното разделение между СДС и БСП в отношението им към въздушната операция на НАТО при косовската криза.
В разгорялата се парламентарна дискусия се чувстваше атмосферата на приближаващите парламентарни избори...

През тези дни журналистите се забавляват да изчисляват командировъчните на Костов, който заяви, че от 1998 година досега е спестил от командировъчни близо 15 хиляди долара. За българския стандарт това е фантастично постижение. Чиновниците от Министерския съвет са отказвали на журналистите да кажат по коя тарифа са изчислявани дневните и нощните на премиера.

От 1 ноември телефоните в България ше поскъпнат от 5,52 стотинки на импулс на 6 стотинки.

Георги Първанов е в Русия и вчера е бил приет от премиера Касянов. Двамата са констатирали, че българо-руските отношения "са незадоволителни".

От ден на ден социалното положение в България става по-критично, но тази вечер българският национален отбор по футбол направи равен на Дания в Копенхаген. В София се чуваха гърмежи при нашия гол. Колко му е на сиромаха да гръмне от радост!

 

Петко Симеонов

 

admin@omda.bg