9 - 15 април  2001

НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО СИМЕОН ВТОРИ 

Симеон ІІ направи дълго чаканото изявление. За единадесет минути по категоричен начин той се включи в политическия живот на България. Още докато произнасяше думите, че основава Национално движение, то беше основано. 

Страданията на милиони от мизерията и разочарованието им от Властта, която от десетина години с мащенска настървеност вгорчава живота с демагогия, наглост и алчност, от само себе си бяха създали новата надежда в Симеон ІІ. Той е Цар. Той е част от приказката, в която доброто побеждава. Пепеляшка ще стане принцеса. 

Симеон ІІ обеща морал в политиката и поиска 800 дни, за да се види от всички, че страната е започнала да се оправя. Изрече думите си кротко, с трудно прикривано вълнение, но ничий глас не е прокънтявал така гръмко в последното десетилетие. Политическата система в България беше разтърсена. 

Според мен са възможни няколко варианта:

А. При ефектнивни и добре обмислени действия от Симеон ІІ и неговите хора: 

1. СДС, БСП и ДПС ще загубят част от потенциалния си електорат, а масата от неориентирани ще бъде привлечена към урните от призива на Царя. Приключено е с двуполюсния модел. Все пак БСП и ДПС ще понесат приемливи загуби, докато за СДС се очертават черни перспективи. Сините могат и да се сринат. 

2. Избирателната активност ще бъде по-висока от предполаганата до 5 април. 

3. Претендиращите за особена роля в политиката граждански движения като ГОДО и Гергьовден, стават несъстоятелни и за лидерите си. 

4. Малките партии като ВМРО, Евролевицата и всички други - стари и новоосновани, нямат переспектива вън от "големите" - Движението на Царя, БСП, СДС и ДПС. Възможни са напъни на "малките" да станат "големи". Например Александър Томов може да се опита да създаде (сам или в комбинация със СДС) някаква републиканска коалиция. Той е майстор на такива изпълнения.

5. Многобройните монархически организации ще изчезнат. Ще останат да съществуват само онези, които са поддържани от СДС или БСП, за да "крадат" гласове от Движението на Негово Величество. 

6. Очертават се четири парламентарни групи в бъдещото Народно събрание - Левицата, ДПС заедно с Либерален съюз, Движението на Симеон Втори, СДС. Най-голяма ще бъде парламентарната група на Симеон. При перспективата на такова развитие СДС е реално застрашен. След изявлението на Симеон Втори главният враг на СДС не е БСП. 

СДС ще търси контра-игра. Целта ще бъде: да бъде размит образът на Симеон и той да загуби харизмата си на ЦАР. 

Мисля, че СДС ще усили натиска върху избирателите чрез управляваните от него електронни медии и ще "изнесе" неофициалното начало на предизборната кампания още от следващите дни. 

Вторият ход на СДС е да започне "отстрела" на подбираните от Симеон Втори лица за кандидат-депутатските листи. 

Третият ход БИ МОГЪЛ да бъде в обратно направление - да бъде принуден Симеон ІІ да се произнесе по въпроса монархия-република. Да бъде принуден (чрез размиване образа му на ЦАР) да каже: "Аз съм Цар!". За СДС това е важно по много причини. В един от случаите ще му даде основание да зареже ОДС и да създаде Републикански Демократичен Съюз (РДС). Вместо досегашното делене демокрация или комунизъм, СДС би могъл да заиграе на република или монархия. Така ще приюти  Александър Томов и неговите социалдемократи, които иначе изпадат. Възможно е, ако Царското движение започне явно да заграбва електората на СДС, "сините" да се съблазнят от РДС дори ако Симеон ІІ избегне въпроса монархия-република. Това няма да бъде в интерес на БСП и ДПС. Играта ще стане твърде сложна за разказване и в края на крайщата СДС ще загуби, защото сам си отряза тези пътища още с гладната стачка на 39-те през 1991.  

Четвъртият ход на СДС е да "пусне" поне една "обидена" монархическа организация да се съзтезава в изборите. Заедно с това няколко партии ще получат такива бюлетини с ленти, които са цветово близки с "царската бюлетина" и са трудно различими от зле виждащи хора. Секционните избирателни комисии (около 12 500 на брой), където СДС ще доминира със свои хора, ще получат специални инструкции, за чието съдържание можем да се досещаме. 

Петият ход (може би - "първият") на СДС е да тръгне на преговори със Симеон ІІ. Какво ще му предложат е неизвестно, важно е Симеон ІІ да загуби време и темпо. Важно е той да бъде разколебан. В това направление ще бъдат използвани всички средства - от дипломатическите, до пропагандните. 

Б. При недостатъчно ефектнивни действия от екипа на Симеон ІІ: 

1. СДС ще понесе значими загуби като депутатски места. Няма вероятност Иван Костов да бъде следващият министър-председател. Но това не означава, че Костов ще се откаже. 

2. Във всички случаи ще има повишена избирателна активност. 

3. Парламентарната група на Симеон ІІ ще участва в следващата власт. 

В. При "лошо" развитие за Симеон ІІ, а знаем че "лошото" няма дъно: 

1. В следващия парламент ще има парламентарна група на Националното движение на Симеон ІІ и ще бъде положено началото на нова политическа партия. Политическият преход в България е приключен. Пред нас са безкрайните битки на демокрацията. 

Както и да се отнасяме към Симеон ІІ, неговото включване в политическия живот на страната е изключително положително за международния образ на България: 

- България се показва като добре скроена демократична държава. Тя е рупублика, но има механизъм да посрещне спокойно участието в парламентарни избори на политическа сила, водена от бивш държавен глава - монарх. 

- България е държава с бъдеще, защото Симеон ІІ никога не би направил своето изявление, ако нямаше влиятелна чужда подкрепа. България се намира в абсурдна социална и морална криза, но държавата България ще пребъде, въпреки своите правителства. 

Това е така, защото българският народ, който е съставен от различни етнически групи, е цивилизован. Той заслужава усилията на всеки от нас, роден принц или просяк.

Петко Симеонов

Послепис от 9 април, преди обяд:

Този текст беше излъчен на 8 април по обяд. В последвалите часове на Цветница имаше ново развитие:

- Движението Гергьовден (Любен Дилов-син), което в петък вечер в Шоуто на Слави намекна  на Симеон ІІ за тоягата, в неделя след обяд му връчи моркова: Бяха го изпреварили и регистрирали "Националното движение на Симеон ІІ" на свое име. Подариха му регистрацията. Искали да му покажат, че се намира в България, където се правят мръсни номера. 

"Гергьовден" търси контакта със Симеон ІІ, като си пази лицето. 

- Александър Томов се развихри на републиканска тема. Ще бъдат любопитни следващите му ходове.

- При учредяването на "Националното движение" Симеон ІІ направи категорично заявление, че въпросът за монархия и република не е актуален. Като лидер на новата формация той се записа като "Симеон Борисов..." 

Царят направи силен ход. С начина си на представяне той показа, че е готов на всякакви лични жертви, за да участва в политическия живот на България в името на високите цели, които заяви.

- В следващите дни ще бъдат важни действията на Доган. Те ще определят не само съдбата на ДПС, а и структурата на бъдещата власт.  

Петко Симеонов

admin@omda.bg