7 - 10 октомври 2000


В медиите се коментира новото отлагане на гледането на делото срещу българските медицински работници в Либия по спин-скандала. Представителите на властта са сдържани и подчертават доверието си в обективността на либийския съд.
Падането на Милошевич и идването на Кощуница е съпроводено със смесени чувства. В България, ако е имало някакъв "сръбски проблем", той не е бил свързан с Милошевич, а със сръбския национализъм, който сътвори (с помощта на Сталин и Коминтерна) "македонската нация", грубо подтискаше българското малцинство в Западните покрайнини, стремеше се да превръща българо-сръбската граница в бариера за българските контакти с Европа. По един или друг начин тези факти намират проява в коментарите. Изразяват се опасения, че падането на Милошевич, ще означава ново безразличие към нашата страна от Запада.
Широко се коментират щетите и пропуснатите ползи от войните в Югославия. Падането на санкциите срещу СР Югославия се свързва с надеждите за разчистване на река Дунав.
Внимание предизвика отделянето на ВМРО от управлващата коалиция ОДС. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че "няма лява алтернатива" и че в бъдещото Народно събрание трябва да преобладава десницата.
Коментира се декларацията за имотно състояние на Иван Костов: обитава жилище от 500 квадратни метра, семейството му притежава 35 хиляда долара (15 хиляди били спестени предимно от командировки по думите на Костов).

 

Петко Симеонов

admin@omda.bg