Октопод20 юни 2006 | 02:36 |

Прокурори от Върховна касационна прокуратура ще бъдат командировани в Италия, за да разследват на място информацията за евентуална българска връзка в корупционния скандал в Италия. От събота италианската, а вече и българската преса, се занимава с наследника на последния италиански монарх Виктор Емануил, корупционните схеми, в които е участвал, и “българската следа” в прането на пари и финансирането на предизборната кампания на НДСВ.
С най-голям интерес се очаква изявлението на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който проговори най-напред пред италианския вестник “Ла Стампа”, а днес дойде ред и на българските медии.Агенция “Фокус”
“La Voz de Galicia”: Инвеститор признава, че е плащал комисионни на Савойския принц

Под това заглавие испанското регионално издание “La Voz de Galicia” публикува в днешния си брой материал, посветен на скандала с наследника на последния италиански крал Умберто Втори Виктор Емануил и направените вчера признания от бизнесмена Роко Милиарди, че е дал 40 000 евро на наследника на Савойската династия, за да му ходатайства за присвояването на благородническа титла кавалер на Ордена на Св. Мавриций.
Изданието обръща внимание и на отзвука от италианския скандал в България и в частност разглежда разкритията, направени вчера от италианския ежедневник Novella 2000 и публикуваната снимка на Симеон Сакскобургготски в компанията на Виктор Емануил и бизнесмена Пиерпаоло Черани, “който твърди че в замяна на осигуряването улеснения за българския аристократ при покупката на недвижимо имущество е щял да осигури за него поръчки в публичния сектор в България на стойност няколко милиона евро”.


Агенция “Фокус”
РФИ: Със скептицизъм и ирония някои италиански вестници анализират следствието срещу Виктор Емануил Савойски

Със скептицизъм и ирония някои италиански вестници анализират днес следствието срещу престолонаследника Виктор Емануил Савойски, предаде РФИ. Достоверно изглежда Виктор, който не успя да стане крал, нито пък да порасне, макар че е на 69 години, пометен от надвишаващи го исторически събития, да е бил замесен от някаква дворцова клика на ръба на законността. Харесвали му красиви и млади проститутки, но може да ги е предлагал на аферистите. Използвал уличен език, но и това не достатъчно, за да му се отправят подобни обвинения. Невероятно е обвинението в престъпен сговор, корупция и измама, защото принцът може и да е познавал някой от тези среди, но липсват ясни доказателства. Усещането е, че присъстваме на кабаретен спектакъл с принцове, злодеи, джуджета и балерини, пише в редакционен коментар всекидневникът “Сичилия”.

Агенция “Фокус”
“Кориере дела Сера”: Виктор Емануил и неговите интереси в България

Снимката от “срещата на върха” между Виктор Емануил, Симеон Сакскобургготски, Пиерпаоло Черани и високопоставена служителка от здравеопазването в София, публикувана в тазседмичния брой на списание “Новела 2000”, предполага едно още по-задълбочено разследване, пише в днешния си брой италианският “Кориере дела Сера”.
Арестът на принц Виктор Емануил Савойски предизвиква бурен отзив не само в Италия. Сред замесените лица е и Симеон II Сакскобургготски, бивш цар и премиер на България и в страната му няма телевизия, всекидневник или информационна агенция, които да не цитират разкритията в италианските медии, с особено внимание към детайлите, отнасящи се лично до Симеон II.
“По-специално, Симеон Сакскобургготски е получил, с посредничеството на Виктор Емануил, комисионни от предприемача Пиерпаоло Черани в замяна на улеснения при продажбата на обществени имоти на стойност 200 милиона евро,” пише още в материала си "Кориере дела Сера".

Агенция “Фокус”
Макфакс: ВКП иска информация за скандала със Симеон Сакскобургготски

Върховната касационна прокуратура на България е поискала информация от Италия по повод корупционния скандал, в който беше замесен и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, съобщи македонската агенция Макфакс. Италианските магистрати разследват дали Сакскобургготски е обещал да помогне на своя братовчед Виктор Емануил, син на последния италиански крал Умберто Втори, да спечели търг за строителство и да сключи договори с български телекомуникационни фирми, като в замяна на това получи пари и услуги. Бившият премиер на България и неговата партия отрекоха твърденията, отбелязва Макфакс.
“Поискахме от италианските власти да ни предоставят доказателства, за да решим дали е извършено престъпно деяние от страна на български гражданин или не”, каза говорителят на ВКП Бойко Найденов. Той допълни, че София ще поиска разрешение да изпрати няколко прокурори в Италия, които да направят разследване.

Агенция “Фокус”
Бойко Найденов: Преписката за “царската болница” не е попадала при мен, докато бях в Софийска градска прокуратура

Преписката за “царската болница” не е попадала при мен, докато бях в Софийска градска прокуратура. Това каза Бойко Найденов, говорител на Върховната касационна прокуратура в предаването “Денят” на Дарик радио. Относно предполагаемата цена на този проект- това могат да кажат само експертите. Сумата, която е била гласувана от Министерски съвет, е 42 млн. лева, като 36 млн. лева от тях е предвидено да бъдат гарантирани от държавата, по заем от австрийска банка, но каква е реалната стойност- това ще подлежи на проверка, обобщи говорителят.
На въпрос, дали Симеон Сакскобургготски ще бъде разпитан като свидетел, Бойко Найденов отговори, че до този момент няма данни за образувано наказателно производство. Трябва да се изчака края на проверката и тогава, ако се наложи, ще бъде призоваван и разпитван всеки, който има отношение, допълни той.

Агенция “Фокус”
АНСА: Принц Виктор Емануил е договарял афера в Либия, става ясно от прехванат телефонен разговор

Принц Виктор Емануил е договарял със един от синовете на либийския лидер Муамар Кадафи (чието име не се споменава) ексклузивно разрешително за Роко Милиарди, който да продава в Либия нагласени за измами покер-машини, става ясно от прехванат телефонен разговор между Роко Милиарди и Уго Бонаца, а впоследствие и между Милиарди и Виктор Емануил, пише АНСА. По телефона, Принц Виктор Емануил заявява: “Ексклузивно разрешение ще рече, когато той е там, никой друг да не може да предприеме нищо”.

Агенция “Фокус”
“Ил Маттино”: Пиерпаоло Черани говори за “продажността” на Симеон Сакскобургготски

В обширен материал по повод разразилия се в Италия скандал с престъпните дейности на принц Виктор Емануил и неговото обкръжение, неаполитанският “Ил Маттино” помества информация и за “българската връзка”, а именно: “Към България сочат следите на големите печалби на принца, там интересите му са били представлявани от предприемача Пиерпаоло Черани, финансирал предизборната кампания на Симеон Сакскобургготски, министър-председател на България и братовчед на Виктор Емануил. По телефона, Черани се оплаква от колебанията на Симеон, който, в замяна на посредничество за продажбата на недвижима собственост за 100 милиона евро, е трябвало да осигури договор в телекомуникационния сектор в България. Отново по телефона, Черани се отпуска да дава оценки за премиера и неговата “продажност”, завършва “Ил Маттино”.

Агенция “Фокус”
Секретарят на принц Виктор Емануил е отказал да отговаря при днешния разпит

Секретарят и личен асистент на принц Виктор Емануил – Джан Николино Нардучи – е отказал да отговаря на въпросите на следователя Алберто Януци и прокурора Хенри Джон Уудкок при днешния разпит в затвора в град Потенца, предава Ай Джи Ен.
Признания обаче направи Роко Милиарди, ключов персонаж в историите с държавния орган за контрол по хазарта “Държавни монополи” и казиното “Кампионе д`Италия”, припомня Ай Джи Ен.

Агенция “Фокус”
Един от съучастниците на принц Виктор Емануил - Роко Милиарди - се е признал за виновен

Съучастникът на принц Виктор Емануил - Роко Милиарди се е признал за виновен, съобщава неговият адвокат Диего Бузака, цитиран от вестник “Кориере дела Сера”. На разпита в затвора в Потенца Роко Милиарди “е разказал за всичко, което се е случило, поемайки своята лична отговорност”, разкрива Бузака. Заради самопризнанията на Милиарди, адвокатът е пледирал за освобождаване под гаранция, за което следователят възнамерява да се консултира с вътрешното министерство на Италия.
Милиарди е обяснил, че се е познавал с принц Виктор Емануил покрай Уго Бонаца. Предприемачът от Месина (Милиарди - бел.ред.) и Бонаца са играели заедно по казината. Милиарди е предоставял на Савойския принц, под предлог на благотворителност, за различни цели суми от 30 000 до 40 000 евро, като е получил в замяна рицарски сан от Ордена на Св. Мавриций. Когато Милиарди имал проблем с разрешителните за 5 000 ротативки, блокирани от държавния орган за контрол по хазарта “Държавни монополи”, се обърнал за помощ към Бонаца, който му обещал съдействието на принц Виктор Емануил срещу заплащане от 20 000 евро. Милиарди дал парите на Акиле Де Лука и веднага след това получил разрешителни за първите 400 покермашинки, става ясно още от информацията.

Агенция “Фокус”
“Време”: Италианско-български кралски скандал

Италианските власти арестуваха принц Виктор Емануел (69), син на последния италиански крал Умберто Втори, по обвинение за корупция и за склоняване към проституция, пише днес македонският вестник “Време”. Виктор Емануел от династията Савой, която управлява Италия до края на Втората световна война, е прекарал една нощ в затвора. Той е обвинен, че е бил ръководител на група, която е имала бизнес с ротативки и с български проститутки. В обвинението се казва, че принцът е давал и подкупи, за да спечели търгове в областта на здравеопазването и телекомуникациите в България, чрез бившия български премиер Симеон Сакскобургготски, който му е братовчед. Става дума за спорен договор за изграждането на педиатрична клиника в София, подписан през 2004 г., когато премиер на България бе Сакскобургготски. Договорът на стойност 42 млн. долара е подписан с компания, близка до бизнесмена Пиерпаоло Черани, свързан и с Виктор Емануел. Черани и Виктор Емануел са предложили пари на Сакскобургготски, за да спечелят сделката. Според италианския вестник “Кориере дела сера” Черани е заявил, че е финансирал предизборната кампания на Симеон Сакскобургготски, но тези твърдения бяха отхвърлени от самия Черани.
Принцът досега е бил преследван заради убийство, членство в масонска група, която е искала да свали италианското правителство, притежание на оръжие и трафик на оръжие. Той, както и всички други членове на династията Савой, не са имали право да влязат в Италия до 2002 г. Италианският вестник “Република” пише, че принцът е бил арестуван, тъй като е имало опасност да избяга в Либия. Виктор Емануел е поддържал близки контакти с либийските власти, пише “Време”.

Агенция “Фокус”
Днес текат първоначалните разпити на 4-ма от съучастниците на италианския принц Виктор Емануил

Днес в Потенца текат първоначалните разпити на 4-ма от задържаните в рамките на разследването срещу италианския принц Виктор Емануил Савойски, съобщава АНСА.
Следователят Алберто Януци ще изслуша: Роко Милиарди - предприемача от Месина, управител на фирми за дистрибуция на видеоигри, който имал съдействието на Савойския принц Виктор Емануил, за да получава от италианския орган за контрол на хазарта “Държавни монополи” разрешителни за своите ротативки; Джан Николино Нардучи - един от секретарите на принца; Масимо Пица и Акиле де Лука, смятани за лидери на измамническа банда, които са имали контакти с Виктор Емануил. Де Лука е посредничел между принца и “Държавни монополи”, за да получава Милиарди разрешителни за видеопокер машините.
Затвора на Потенца тази сутрин са посетили и адвокатите на принца – Пиервито Барди и Людовико Изолабела, отбелязва още АНСА.

Агенция “Фокус”
“Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”: Цар, бизнесмен, политик – Симеон Сакскобурготски винаги е бил любимец на поклонниците на съзаклятнически теории

“Цар, бизнесмен, политик – Симеон Сакскобурготски винаги е бил любимец на поклонниците на съзаклятнически теории”- под това заглавие "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" помества в днешния си брой материал, посветен на бившия български премиер.
Бившият български министър-председател Сакскобурготски, за когото италианското радио съобщи, че бил замесен в афера около Виктор Емануил Савойски, бе дете през Втората световна война и за кратко време цар Симеон Втори. Кулминацията на политическата си кариера в България той достига през юни 2001 , когато неговото основано само два месеца преди това Национално движение спечели в парламентарните избори половината депутатски места. В триумфална предизборна борба , завърналият се от изгнание в Испания бивш монарх обеща че в разстояние на 800 дни жизненото равнище на българите щяло значително да се вдигне. В очите на повечето българи неговото правителство обаче не успя да постигне това. На парламентарните избори миналата година “ царската партия” понесе значителни загуби.Тя обаче продължава да е в управлението като младши партньор в правителствената коалиция на социалистите. Сакскобургготски е внук на Фердинанд Първи и на Борис Трети. Неговият дядо , роден през 1861 година във Виена , починал през 1948 г. в Кобург беше княз на България от 1887 г. и цар от 1908 г. до абдикирането си през 1918 г.
Избран за български княз той искаше срещу възраженията на Бисмарк и Александър Трети да създаде една Велика България със столица Истанбул , който през първата балканска война 1912/13 година бе атакуван от български войници. За Борис Трети бащата на Симеон , в България се говори често и до днес. Неговата смърт, малко след лошо преминало посещение при Адолф Хитлер през август 1943 , се обяснява с това че Борис Трети бил отровен по заповед на германския диктатор.
Противниците на Симеон обясняваха неговото завръщане през 2001 г., след десетилетна емиграция често също и със съзаклятнически теории и подозрения , за които и до днес липсват доказателства. Така между другото се говори , че Сакскобургготски бил “ внесен “ от намиращите се тогава в опозиция социалисти за да сложи край на прозападната реформаторска политика на страната. Други пък твърдят че родения през 1937 година Сакскобургготски навремето като бизнесмен в Испания е натрупал големи дългове и само по финансови причини бил заинтересован от властта в България.

Агенция “Фокус”
“Утрински вестник”: Италианските власти вероятно ще изпратят искане до София за разпит на Симеон Сакскобургготски

Италианските власти най-вероятно ще изпратят искане до София за разпит на Симеон Сакскобургготски във връзка със скандала за корупция, заради който е арестуван неговият братовчед Виктор Емануел, пише днес македонският “Утрински вестник”. Според документите на италианската прокуратура Симеон Сакскобургготски е получил подкуп, за да осигури на Виктор Емануел и неговите бизнес партньори спечелване на търгове в областта на здравеопазването и телекомуникациите в България. В интервю за италианския вестник “Стампа” Сакскобургготски посочва, че целта на всичко това е отново да се опетни неговото име. “Колкото до педиатричната клиника Виктор Емануел и един друг човек говореха с мен за клиника, която не съществува в София, но от която има голяма нужда”, е посочил бившият български премиер.
Българският президент Георги Първанов заяви, че трябва да се проверят информациите в медиите във връзка със скандала, след което ще може да даде изявление, пише македонският вестник.

Агенция “Фокус”
"Дневник": Италианските власти ще изпратят искане до София Симеон Сакскобургготски да бъде разпитан

Италианските власти най-вероятно ще изпратят искане до София бившият премиер Симеон Сакскобургготски да бъде разпитан във връзка с корупционния скандал, при който е арестуван неговият братовчед – италианският престолонаследник Виктор Емануел, пише днес македонският вестник “Дневник”. Италианските медии преди два дни съобщиха, че синът на последния италиански крал е арестуван по обвинение за корупция, измами и склоняване към проституция. Според италианската прокуратура Симеон Сакскобургготски е приел подкуп, за да може Виктор Емануел и неговите партньори да спечелят търгове в областта на здравеопазването и телекомуникациите в България. За италианския вестник “Стампа” Сакскобургготски отхвърли обвиненията, че е бил замесен в тъмните бизнеси на своя братовчед. Вестник “Кориере дела сера” прави паралел между двамата представители на фамилията Савой, родени в една и съща година, загубили престола и живели в изгнание, пише "Дневник".

Агенция “Фокус”
С парите за педиатричната клиника можеше да бъдат построени поне 6-7 подобни болници, според Емилия Масларова

С парите, които са били предвидени за построяването на педиатричната клиника е можело да бъдат построени поне 6-7 подобни болници, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, предаде репортер на Агенция "Фокус". Министър Масларова бе помолена да коментира "италианския" скандал, в който бе замесено и името на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Масларова припомни, че е била член на Комисията по здравеопазване в предишното Народно събрание, когато са се обсъждали фактите около сделката за изграждането на педиатричното заведение. Социалният министър заяви, че членовете на комисията били притеснени от финансовите ресурси, предвидени за построяването на детската болница - повече от 46 милиона евро. “Ние изчислихме, че едно легло би излязло два пъти по-скъпо от легло в най-модерната кардиохиругия и то за реанимационна дейност”, добави Масларова. Тя увери, че управляващата коалиция работи на пълни обороти и не се занимава “с нещата на други институции”.
Илина ГРИГОРОВА

Агенция “Фокус”
Прокуратурата ще проверява защо е забавен сигналът на ДСБ за детската педиатрична клиника

Говорителят на прокуратурата Бойко Найденов не можа да посочи причините, поради които папката със сигнала за корупционни практики при изграждането на детска педиатрична клиника в София, подаден от депутати от ДСБ преди две години, е отлежавала в прокуратурата без да се работи по нея. На пресконференция Найденов обясни, че по този сигнал Софийската градска прокуратура (СГП) е започнала проверка, материалите от която са изпратени и в МВР. Но след това – от Върховната касационна прокуратура са изискали делото от СГП и то било спряно. По думите на главния прокурор Борис Велчев – ще се търсят причините защо по този сигнал е имало такова забавяне, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Степан ХИНДЛИЯН

Агенция “Фокус”
Прокурори от ВКП ще разследват в Италия българско участие в корупционния скандал с Виктор Емануил

Има повод за образуване на наказателно производство, но няма достатъчно данни за това. По този повод от Върховната касационна прокуратура (ВКП) са изпратили писмо до Италия за предоставяне на материалите, с които разполагат италианските обвинители по скандала с Виктор Емануил и замесването на българската страна. Това заяви говорителят на Върховната прокуратура Бойко Найденов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Найденов – ще бъдат командировани прокурори от ВКП, които да извършат разследване на място.
От думите на главния прокурор Борис Велчев стана ясно, че все още не е получено искане от италианската страна Симеон Сакскобургготски да бъде разпитан.
Степан ХИНДЛИЯН

Агенция “Фокус”
“Навтемборики”, Гърция: Италиански принц - арестуван за корупция

Италиански принц беше арестуван за корупция, пише днес гръцкият вестник ”Навтемборики”. Според публикации в италианските медии 69-годишният Виктор Емануил, син на последния крал Умберто ΙΙ, е бил задържан и по обвинение за сводничество. “Имам доверие в правосъдието и съм убеден, че невинността ми ще се докаже”, е отбелязал Виктор Емануил. От съда са оправдали ареста с опасността принцът да избяга в чужбина, отбелязва изданието.
Агенция “Фокус” припомня, че в скандала около Виктор Емануил беше замесено и името на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Агенция “Фокус”
“Фигаро”: Има подозрения за корупционно финансиране на предизборната кампания на Симеон Сакскобурготски

Една от насоките на разследването на дейността на италианския принц Виктор Емануил се фокусира върху деловите отношения между Симеон Сакскобурготски и сина на последния италиански крал, съобщава френският Фигаро. Престъпната група, в която е замесен принцът, е предоставяла големи суми пари по време на предизборната кампания през юни 2005 г. в замяна на обещания за спечелване на обществени поръчки.

Агенция “Фокус”
Скандалът около Симеон Сакскобургготски е съшит с бели конци, смята депутатът Анелия Атанасова

Идват избори и не се знае кой е автор на атаките срещу царя, вече на нищо не се учудвам. Това каза днес за радио “Фокус” - Варна депутатката от НДСВ и председател на фондация “Царство България” Анелия Атанасова. Тя бе помолена да коментира избухналия през почивните дни скандал, в който името на Симеон Сакскобургготски се замесва в корупционни схеми.
“Това е поредното нещо, съшито с бели конци и не вярвам царят да е замесен в подобно нещо”, категорична е Атанасова. По нейните думи България само губи от подобно злепоставяне на Симеон.
Деян МИХАЙЛОВ

Агенция “Фокус”
“Ла Република”: Пиерпаоло Черани е обещал на Симеон Сакскобургготски посредничество при придобиването на собственост върху дворец

Замесеният в афери с италианския престолонаследник Виктор Емануил бизнесмен Пиерпаоло Черани, който е обект на разследване за корумпиране на държавни служители, е обещал на Симеон Сакскобургготски посредничество при придобиването на собственост върху дворец на Виктор Емануил, в замяна на ходатайстване от страна на българския политик за получаването на държавни поръчки в сектора на здравеопазването и телекомуникациите в България, пише престижният италиански ежедневник “Ла Република”. Според материалите от обвинението дадената недвижима собственост възлиза на 100 млн. евро.
Според италианския ежедневник, в прихванат телефонен разговор става ясно, че замяната е трябвало да стане срещу осигуряването на Виктор Емануил на сделка в телекомуникационния сектор в България.

Агенция “Фокус”
“Зиуа”: Принцът-престъпник

Румънският вестник “Зиуа” публикува в днешния си брой материал, посветен на скандала около наследника на последния италиански монарх Виктор Емануил. Под заглавие “Принцът-престъпник”, вестникът пише, че Виктор Емануил е обвинен във връзки с мафията, организиране на мрежа за проституция, както и че участвал на пазара на телекомуникационните и медицинските услуги в България. Вестникът пише, че според италианското издание “Кориере де ла Сера” Виктор Емануил спонсорирал предизборната кампания на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски, като в замяна получил обещание да спечели обществени поръчки в България. “Зиуа” цитира думите на българския министър по европейските въпроси Меглена Кунева пред Агенция “Фокус”, че с обвиненията срещу Симеон Сакскобургготски се цели неговото дискредитиране.

Агенция “Фокус”
"Либр Белжик": Замесеният в аферата с принц Виктор Емануил Симеон Сакскобурготски е гарантирал спечелването на "апетитни" търгове в България

Бившият български премиер Симеон Сакскобурготски, замесен в аферата с италианския принц Виктор Емануил, е “смазвал административния механизъм, за да гарантира спечелването на апетитни търгове”, съобщава белгийското издание Либр Белжик.
Италианският магистрат Алберто Януци, който разследва аферата, смята, че принц Виктор Емануил е използвал “систематично своите връзки във франк-масонството и институциите, за да създава необходимите условия за създаването на корупционни схеми” срещу заплащане. Според Януци Виктор Емануил е бил “визитката”, необходимият посредник за дейността на престъпната група, в която е участвал.

БТВ – Новините – 19.30
Симеон Сакскобургготски се е опитал да продаде реституиран имот, преди той да му бъде иззет обратно

Симеон Сакскобургготски се е опитвал да продаде с посредничеството на италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани, свой реституиран имот, преди той да му бъде евентуално иззет обратно от държавата. Това става ясно от документите на италианското следствие, с които БТВ разполага.
От общо две хиляди страници, 23 съдържат телефонни разговори между савойския принц Виктор Емануил и неговия бизнеспартньор Пиерпаоло Черани, които са свързани с България. Разговорите са прихванати, докато двамата италианци са били разследвани за корупция.
Предлагаме ви откъси от стенограмите на телефонните разговори, до които стигна нашият кореспондент в Италия - Антоанета Николова.
Разговорът, който ще чуете се води между савойския принц и Черани на 21 февруари, тази година.
Пиерпаоло Черани: “Пак отивам в България, защото ние имаме телефоните, самолетите, онова, как се казваше, по дяволите, болницата, диализата.”
Виктор Емануил Савоя: “Но той иска само да печели от това и толкова. “
Черани: “Връщам се в България. Ходил съм вече 30 пъти, ще отида и 31-ви, защото иначе не мога, прекалено много пари съм похарчил.”
Савоя: “Кога?”
Черани: “Сигурно на 6, 7 и 8 март.”
Савоя: “Той блокира всичко, защото видя, че няма да получи от нас директна парична облага.”
Черани: “Не е вярно, защото аз му предложих пари и му дадох и пари за изборите. Спомняш ли си, че отидох в България да му ги занеса? Той взе парите и освен това загуби изборите. “
Савоя: “Не, не, не със сигурност отиваме. Имаме всички тези неща там, но те са блокирани. “
Черани: “Блокирани са. “
Савоя: “Не можем ли да го направим без царя? “
Черани: “Той е този, който поддържа правителството, разбираш ли? Аз социалистите не ги познавам. Аз си изгубих четири или пет години да развеждам министрите му по света.”
Савоя: “Да. “
Черани: “И сега пак всичко зависи от него. Аз знам за какво иска да ми говори той. Или иска самолет, или иска да му разреша проблема с онзи негов терен зад къщата му, който струва сто милиона евро. “
Савоя: “И той какво иска да прави с него? “
Черани: “Той иска да намери. Първо иска да получи парите в чужбина, а не в България. Защото той се прави на много готин, но... “
Савоя: “Да.“
Черани: “И той иска аз да му намеря, както вече говорихме, някой който да купи терена. “
Савоя: “За сто милиона ли? Не.“
Черани: “Да, за сто милиона. Това е огромен имот, който той е получил. Всъщност според мен целият му интерес се състои в това да спаси този свой имот, преди да му го вземат и прави всичко възможно. “
Савоя: “Кой мислиш, че може да купи терен в България? “
Черани: “Има българи, които биха купили веднага, защото неговият терен.
Спомняш ли си къде беше къщата? “
Савоя: “Да, да.”
Черани: “Имотът е прилепен до магистралата, точно до царския парк. На него може да се строи. Може да се направи. Как се казва? Търговски център, блокове. Това е един от най-красивите райони. Това е бизнес, защото той има стотици хектари. Има 150 хектара.”
Савоя: “Да, да, това е голямо нещо. Да, значи това и самолета. За самолета дори няма и да говорим. Първото нещо, което трябва да направим, е да отстраним този. Симеон. Сега разбрах цялата му история. “
Черани: “А ти какво мислиш, да отида ли в България? “
Савоя: “Отивай. Виж, за последен път.”
Симеон Сакскобургготски ще наеме италиански адвокат, който да го представлява. Това научи БТВ от източници в Италия.
Междувременно, както вече ви съобщихме в БТВ Светът, говорител на фамилията Савой потвърди, че е имало телефонни разговори между принц Виктор Емануил и Пиерпаоло Черани. Но те по думите му, не са достатъчни, за да се повдигне обвинение.
Лучано Мара, говорител на фамилията Савой: “Телефонни обаждания между двамата е имало. Принцът е в роднински отношения със Симеон Сакскобургготски. Става въпрос за роднини на половината европейска аристокрация. Ясно е, че те си говорят помежду си. Извадки от телефонни разговори, отсети в услуга на сензационни твърдения, публикувани в печата, не могат да представляват обвинения.”
Най-малко двама прокурори от Върховната касационна прокуратура ще заминат за Италия, ако данните от разследването по корупционния скандал, в който е намесено и името на Симеон Сакскобургготски, пристигнат официално в София.
Главният прокурор Борис Велчев обясни, че вече е изпратено искане затова. Ако започне съвместно разследване на случая, Симеон Сакскобургготски и бившият министър на транспорта Пламен Петров, ще бъдат разпитани в България.
Българската прокуратура има свои данни за част от обвиненията, по които са задържани савойския принц Виктор Емануил и неговия роднина Пиерпаоло Черани. Още през 2004 година в нашата преса излиза дописка за злоупотреби на кабинета Сакскобургготски при проекта за строеж на детска болница с австрийски капитал в София. После опозицията сезира прокуратурата с този сигнал. Започват две проверки, които после са обединени. Папката с тези документи е намерена на бюрото на Никола Филчев след като той напуска поста на главен прокурор.
Въпрос: Какво има в тази папка?
Борис Велчев: Това е наблюдателното производство, именно на тази предварителна проверка.
Въпрос: След обединяването й.
Борис Велчев: Това е наблюдателното производство, което посочва движението, на коя дата, кой прокурор, къде е изпратен. Това е само една папка, в която се държат писмата, които са пращани по съответните институции.
Главният прокурор Борис Велчев обясни, че след края на проверката, и ако има достатъчно доказателства за корупция, нашата прокуратурата може да образува наказателно производство. В търсене на доказателства българските обвинители разчитат и на италианските си колеги.
Борис Велчев: Аз днес направих опит да се свържа с господин Грассо по телефона. За съжаление той ще бъде извън офиса си до четвъртък. Опитах се да се свържа с някой от неговите заместници, опитваме се да получим информацията максимално, максимално бързо. Изпратихме писмо до италианската прокуратура и искаме те да ни изпратят документите, които са събрали в хода на тяхното разследване.
В момента от прокуратурата имат пълното съдействие на МВР, което води паралелно разследване с полицейските органи на Италия.
Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова потвърди, че преди две години в качеството си на депутат от опозицията се е противопоставила на проектите за строеж на т.нар. царска детска болница. По думите на министър Масларова сделката е била неизгодна, защото с предвидените 46 млн. евро можело да бъдат построени поне 6-7 детски болници в цялата страна.
Емилия Масларова: Аз бях един от депутатите, който остро се противопостави не срещу изграждането на такава детска болница, а срещу ресурса, който беше предвиден в тази детска болница. Нашите разчети сочеха, че едно легло в тази болница излизаше близо два пъти по-скъпо, отколкото едно легло в най-модерната кардиохирургия и то за реанимационна дейност. Така че ние считахме, че там трябва да се прецизират финансовите параметри на тази сделка.
“Не ми е известно Пиерпаоло Черани да е имал интереси в сектора на комуникациите или да е развивал бизнес в България”. Това каза днес в Габрово, бившият министър на транспорта от кабинета на Симеон Сакскобургготски - Николай Василев.
Той обаче не отрече, че е имал срещи със скандалния италиански бизнесмен. Николай Василев каза, че се познава с италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани от събития в България и Италия, на които и двамата са присъствали.
Василев обаче заяви, че докато е бил транспортен министър в правителството на НДСВ, Черани не е имал интереси в бизнеса с телекомуникации в България.
Николай Василев: Никога не ми е било известно да има какъвто и да е интерес в сектора на комуникации, не ми е известно да е правил никакъв бизнес в България.
Бившият министър от кабинета Сакскобугготски отказа да уточни на какви теми са били водените разговори между него и Пиерпаоло Черани. Според него, Черани е сериозна фигура в рамките на Италия. Василев допълни, че при срещите си с италиански бизнесмени, е лобирал за инвестиции в България.

Нова ТВ - “Календар” - 19.15
От Върховната касационна прокуратура са изпратили писмо, с което молят италианските власти да им предоставят материалите от разследването срещу принц Виктор Емануил

От Върховната касационна прокуратура са изпратили писмо, с което молят италианските власти да им предоставят материалите от разследването срещу принц Виктор Емануил, в което беше замесено и името на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев. При необходимост ще бъдат командировани и двама прокурори, които да разследват случая на място, уточни говорителят на прокуратурата Бойко Найденов. По думите му ще бъде направено всички необходимо проверката да приключи максимално бързо.
Предварителната проверка за законността на проекта за изграждане на детска педиатрична болница е образувана през есента на 2004 година във Върховната касационна прокуратура. Преписката обаче не е била решена и е отлежавала в различни кабинети. Главният прокурор Борис Велчев подчерта, че ще изясни и причината за забавянето й.
Борис Велчев: Не бива да свързвате всички действия на прокуратурата с някакви големи, страшни тайни. Много е възможно да става дума просто за едно чисто прокурорско нехайство. Много е възможно да има и друго обяснение, но за да говоря за него, трябва да имаме доказателства. На този етап нямаме.
В момента въпросната преписка, която се води на производство в Софийската градска прокуратура, предстои да бъде решена, а материалите са изпратени и в Националната полиция за съвместно разследване. Решаващи за изясняването на случая обаче ще бъдат материалите, които евентуално италианските власти ще изпратят.
Бойко Найденов: ...образувано предварително производство, но все още не можем да кажем, че имаме достатъчно данни за образуването на такова. Разчитаме на материалите, които можем да получим от италианските власти.
Предварително производство по случая ще бъде образувано, ако се съберат достатъчно данни и доказателства за извършено престъпление. В този случай ще бъдат извикани на разпит всички уличени.
В Италия разпитът на принц Виктор Емануил е предвиден за утре. Разпитаните по случая днес отказаха да отговорят на въпросите на прокурора и съдията, което е предвидено в италианските закони. Сред тях беше и частният секретар на принца. Неговото има фигурира в доста от публикуваните извадки от телефонни обаждания.
В момента това, което се случва в Италия, може да се определи като начало на програма от рода “Големия брат”. Това определение даде министърът на правосъдието, който възропта срещу публикуваните в медиите извадки от подслушани телефонни разговори на обвиняемите, а част от тези извадки засягат именно бившия български премиер Симеон Сакскобургготски. Според документите на съдията обвинението към Сакскобургготски е свързано с подтикване към корупция в качеството му на премиер, “че за да гарантира на бизнесмена Черани и на Виктор Емануил Савойски спечелването на сделки в болничния сектор и в сферата на телекомуникациите на България, е получавал от Черани и Виктор Емануил както пари, така и други неща.” Според документите на съдията по повод на изборите в България през миналата година Черани предоставил значителна сума на Сакскобургготски, за да можело самият той, Черани, и Виктор Емануил да получат правото да построят болничен комплекс в България. Според съдията на 14 март тази година Черани бил обещал на Сакскобургготски да стане посредник при отстъпването на недвижимо имущество за сто милиона евро, собственост на бившия премиер. В замяна на това трябвало да осигури на Черани и на Савоите сделки в телекомуникациите в България.
Повечето от предявените обвинения към арестуваните и към замесените в следствието се базират на подслушани телефонни разговори. Както стана ясно днес, близо сто хиляди телефонни разговора в Италия биват подслушвани всяка година.
Утре в десет часа сутринта Симеон Сакскобургготски ще направи изявление по случая в централата на НДСВ.

БНТ - По света и у нас – 20.00
Българската прокуратура може да образува паралелно наказателно производство за корупция срещу Симеон Сакскобургготски

Българската прокуратура може да образува паралелно наказателно производство за корупция срещу Симеон Сакскобургготски и министъра на транспорта от неговото правителство Пламен Петров. Обвинител №1 Борис Велчев ще командирова в Рим прокурори, които да разследват на място аферата. На Националната полиция е възложено да провери скандалния проект за педиатрична болница, който според италианската преса е бил основен проводник на корупционните взаимоотношения между български политици и италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани.
Върховната прокуратура започва собствено разследване на италианската корупционна афера. За момента обаче нашите власти могат само да четат италианската преса, защото нямат почти никакви материали по случая. От сутринта прокурорите пишат писма и търсят връзки с колегите си в Рим, за да изяснят имало ли е нерегламентирани отношения на български политици с Виктор Емануил и Пиерпаоло Черани. Положителен отговор би означавал, че в България също ще има обвинения и наказателен процес.
"Към настоящия момент имаме законен повод за образуване на предварително производство, но все още не можем да кажем, че имаме достатъчно данни за образуването на такова. Разчитаме на материалите, които можем да получим от италианските власти", заяви Бойко Найденов. "Естествено, че ако се образува досъдебно производство всички лица, които са замесени в него или протичат по него ще бъдат разпитани, няма съмнение", каза Борис Велчев.
Засега няма съдебна поръчка от италианските власти за разпит на Симеон Сакскобургготски и Пламен Петров. Главният прокурор обаче не изключи възможността да се появи такова искане. Според прокурорите има очевидна връзка между италианския корупционен скандал и разследването на т.нар. “царска педиатрична болница”, което е започнало през 2004 г.. И днес никой от върховната прокуратура не можа да обясни защо материалите за клиниката са стояли заключени в кабинета на Никола Филчев близо две години.
Новият главен прокурор ще назначи проверка, за да изясни истинските причини и виновните за това забавяне. Борис Велчев отказа да се ангажира със срок, в който прокуратурата трябва да се произнесе дали български политици са замесени в корупция. Отказа също да коментира дали и как тази афера ще се отрази на Тройната коалиция и предстоящите президентски избори.
Италианските медии публикуваха цитати от обвинителния акт на прокуратурата в град Потенца, които потвърждават, че Симеон Сакскобургготски е разследван за корупция във връзка със скандала около принц Виктор Емануил. Днес започнаха разпитите на арестуваните.
Един от тях призна, че е дал подкуп на сина на последния италиански крал. По повод разпространяването в медиите на компрометиращи записи от прихванатите телефонни разговори, италианският министър на вътрешните работи заяви, че е обезпокоен и ще въведе по - строг контрол.
Арестите в Италия предизвикаха отзвук и сред българските политици. Според заместник-председателя на НДСВ Пламен Панайотов твърденията в италианската преса, че бившият премиер Симеон Сакскобургготски е замесен в скандала с принц Виктор Емануил, са абсолютно неверни. В Сутрешния блок на БНТ Панайотов заяви, че определени политически сили се възползват от този скандал, като се целят в предстоящите президентски избори и се опитват да дискредитират предстоящото ни членство в Европейския съюз.
Бившият здравен министър от кабинета “Сакскобургготски” – професор Божидар Финков, призна за срещи с италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани. Провалилият се проект за изграждане на педиатрична болница у нас, за която също се твърди, че е свързана с интересите на бизнесмена Черани е бил финансово неизгоден. Според социалния министър Емилия Масларова с милионите, предвидени за педиатрията би могло да се изградят няколко детски болници. Министърът на държавната администрация Николай Василев, който беше вицепремиер в кабинета “Сакскобургготски” определи скандала като вътрешно италиански и ненасочен конкретно срещу България.
Скандалът с братовчеда на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски Виктор Емануил е вътрешно-италиански и не е насочен конкретно срещу България. Това каза в Габрово Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа.
Името на България е споменато случайно и то само в медиите, а не от официалните италиански институции, коментира министър Василев. С цялата информация, с която разполага като министър вече пет години, той смята, че няма основания да се замесва името на България и на бившия министър-председателя Симеон Сакскобургготски и тези твърдения и намеци са абсурдни и неверни. Според него всички от НДСВ стоят зад лидера си. По думите му в нито един от големите български телекомуникационни оператори няма италианска връзка и всичко казано е в сферата на хипотезите.

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
ВКС е изпратила днес писмо, в което моли италианските власти да предоставят материали, по повод разследването срещу Виктор Емануил

ВКС е изпратила днес писмо, в което моли италианските власти да предоставят материали, по повод разследването срещу Виктор Емануил, в което беше замесено името на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски. В Италия ще бъдат командировани и български прокурори, които ще разследват случая на място.
Главният прокурор Борис Велчев от своя страна увери, че ще бъде изяснено защо материалите по т. нар. царска детска болница са стояли в кабинета на бившия главен прокурор Никола Филчев и по тях не се е работело. На въпрос, дали върху неговия предшественик Никола Филчев е оказван натиск за това забавяне, Велчев отговори: не бива да свързвате всички нередности в прокуратурата с големи и страшни тайни. Много е възможно само да става въпрос за прокурорско нехайство. Опитваме се да получим информация максимално бързо, увери още обвинител №1. От своя страна, говорителят на прокуратурата Бойко Найденов обясни, че трябва да се съобразим и с италианското законодателство.
Бойко Найденов: В настоящия момент материалите по преписката са дирекция “Национална полиция”, където е възложена проверката по реда на чл. 119 от Закона за съдебната власт. Предприемаме всички мерки, тази проверка да приключи по- бързо. От друга страна, поради големия интерес искам да Ви уверя, че прокуратурата ще направи всичко възможно да получи материалите, които в момента предполагаме, че се намират в ръцете на италианските власти.
Говорителят на ВКП съобщи още, че ако в Италия има законова забрана да ни предостави тези доказателства, българската страна не може да ги принуди да нарушат собствените си закони.
Италианският посланик в България Джан Батиста Кампаньола коментира, че няма информация прокуратурата в Италия да е търсила съдействие от българската прокуратура във връзка със скандала с обвиненията срещу савойския принц Виктор Емануил за корупционни схеми, в който беше замесен бившият премиер Симеон Сакскобургготски
Посланик Кампаньола, който участва в откриването на втората Световна конференция на жените парламентаристки в София коментира, че няма официална информация италианската прокуратура да е търсила съдействие от българската прокуратура след замесването на Симеон Сакскобургготски в скандала с Виктор Емануил: “Не съм запознат с това, защото научавам всичко от пресата, както и вие. Само това, няма официална позиция. Има много ясно очертано разделение между дипломацията и съдебната власт.”
Посланик Кампаньола коментира още, че не знае бизнесменът Пиер Паоло Черани да е търсил съдействие от италианските власти, за инвестиции в здравеопазването и телекомуникациите у нас. Премиерът Сергей Станишев, който уважи откриването на форума на жените парламентаристки не коментира скандалът, в който е замесен бившият министър-председател Сакскобургготски.
Смятам, че няма никакво основание името на България и това на бившия министър- председател Симеон Сакскобургготски да се замесват в подобен корупционен скандал. Всякакви твърдения и намеци за ходатайстване и даване на държавни поръчки в секторите “Здравеопазване” и “Телекомуникации” са абсурдни и неверни, каза в Габрово министърът на държавната администрация Николай Василев. Според него, всички в НДСВ стоят зад своя лидер и нямат никакви притеснения по същество. Министър Василев е категоричен, че Италия никога не е имала никакъв интерес към българската телекомуникация. Никой от българските оператори няма италианска връзка.
20 милиона евро щеше да ощети държавата проектът за финансиране и строеж на детската болница. Това заяви председателят на здравната комисия в този парламент д-р Борислав Китов и председател на комисията в предишния парламент, която проучваше проектът за финансиране и строеж на детската болница. Той допълни пред Дарик радио, че документите още преди две години са подадени в прокуратурата, но Никола Филчев не е дал ход на преписката. Д-р Китов беше потърсен за коментар на информациите в италианския печат, че савойския принц Виктор Емануил задно с братовчед си, бившият премиер Сакскобургготски, са участвали в корупционни схеми, именно в проекта за детска болница в България и в сферата на телекомуникациите.
Борислав Китов: В крайна сметка, в документациите никъде не се споменаваше нито Виктор Емануил, нито Паоло Черани. Така или иначе, не беше наша работа да се занимаваме с посредници и роднински връзки. Аз мисля, че това е работа на прокуратурата. Бяха тръгнали да строят, без да се знае къде е мястото, без да има строително разрешение, без да има включително застрояване, без да бъде бутната другата болница. Имаше парадоксални неща в договора, например, че фирмата може да си внесе включително пясък и чакъл от чужбина, за което тя се освобождава от ДДС в съответната страна, а и в България също се освобождава от ДДС. Така че си представете за какво идва реч. Да не говорим, че например само за една информационна система на една болница, която по всички експертни оценки е съвсем достатъчно между милион и половина и два, беше предвидена една сума от осем милиона, само за извършването на плана и инвеститорският контрол – 15 милиона, изобщо над 20 милиона евро щяха да бъдат отклонени от държавата. Когато попитахме министъра на финансите по това време, дали знае къде ще се строи тази болница, той каза – “ми там някъде”.
Детска болница в София трябваше да се построи с финансиране от “Кредит-Анщалт” – Австрия. Това заяви бившият министър на здравеопазването в правителството на НДСВ Божидар Финков пред Дарик радио. Проф. Финков уточни, че познава австрийският бизнесмен Пиер Паоло Черани, който също беше замесен в скандала с принца и бившия премиер Симеон Сакскобургготски.
Проф. Божидар Финков: По мое време договор не беше сключен, тъкмо поради това, че имаше елементи на нецелесъобразност и на недостатъчно ясна финансова обосновка от страна на строителя, само че защо непрекъснато се коментира някакъв роднина на Симеон, като ставаше въпрос болницата да бъде финансирана от една австрийска банка - “Кредит-Анщалт”. По отношение на детската болница, с тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски аз не съм разговарял. Върху мен също не е бил упражняван натиск.
Въпрос: Проф. Финков, познавате ли Пиер Паоло Черани?
Проф. Божидар Финков: Виждал съм го може би два или три пъти в министерството. Имаше интереси към хемодиализата. Очакваше, че ще има приватизация на сектора и имаше намерение да участва в това. Разбира се, аз му казах, че това скоро няма да стане. Нито по мое време, нито в следващите години. Както виждате, и досега не стана. Така че, мисля, че даже му бях дал съвет, че ако толкова много...понеже знам, че той имаше производство на някои от консумативите, свързани с хемодиализата, казах му – постройте си нов център. Защо да приватизирате стар. Той предпочиташе да закупи няколко, но просто беше невъзможно, както и досега. Тъй като това е свързано с много сериозни промени в законодателството и в структурно отношение. Тези центрове са така интимно обвързани с болниците и административно, и нормативно, че не виждам как ще се приватизират и до ден днешен.
В 10 часа утре лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски ще направи изявление за медиите по повод скандала, в който бе замесено неговото име. Това съобщиха от централата в партията.

БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Прокуратурата поиска от италианските власти всички материали, отнасящи се до България в започналото разследване срещу принц Виктор Емануил

Прокуратурата поиска от италианските власти всички материали, отнасящи се до България в започналото разследване срещу принц Виктор Емануил. Това съобщи на специална пресконференция главният прокурор Борис Велчев. Говорителят на ВКП Бойко Найденов добави, че в изпратеното писмо е изразено желание, в Италия да бъдат командировани български прокурори, които да разследват случая на място.
По другия случай, със сделката за детската болница, Найденов уточни, че действителната работа по нея е започнала едва на 16 април 2006 година.
Борис Велчев: Не ми е ясно въобще къде са стояли материалите. Предстои да се изясни кой носи отговорност за това забавяне. Знаете, ние обявихме забавянето по тази преписка много преди италианците да съобщят за този скандал, така че едва ли някой може да ни упрекне нас, че се опитваме да прикрием каквото и да било, но за да съобщим конкретни факти, първо трябва да ги има, засега ги нямаме. Естествено, че ако се образува предварително производство или досъдебно производство, всички лица, които…по него и са замесени в него, ще бъдат разпитани, няма съмнение. На този етап обаче не сме готови да образуваме такова производство, нямаме достатъчно данни за това.
Бойко Найденов: нека да имаме търпение да получим материалите от Италия. Те ще бъдат решаващите в случая. Единственото, което трябва да имаме предвид, е че все пак трябва да се съобразим с италианското законодателство, защото ако те имат законова забрана да ни предоставят тези доказателства, ние не можем да ги принудим да нарушат техните закони. Българската проверка разчита на италианските събрани материали доколкото, пак от пресата знаем, са провеждани СРС, има разпити и т.н. Ако ги получим тях, ние ще можем да свържем това, което е като материал в нашата преписка, и вече да направим съответните изводи - дали има, или няма корупционно поведение. В нашата преписка засега няма основание да се направи такъв извод.

Скандалът с братовчеда на Сакскобургготски е вътрешно-италиански, според Николай Василев и Станимир Илчев
Скандалът с братовчеда на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски Виктор Емануил е вътрешно-италиански и не е насочен конкретно срещу България. Тази позиция споделиха в Габрово министърът на държавната администрация Николай Василев и евронаблюдателят от НДСВ Станимир Илчев в Габрово, предаде БНР.
Замесването на името на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски се прави от заинтересовани сили у нас. Това каза евронаблюдателят в Европейския парламент от НДСВ Станимир Илчев в Габрово, където министърът на държавната администрация Николай Василев връчи компютри на областната управа и общината в града. Илчев отказа да коментира дали случаят в Италия има пряка връзка с президентските избори у нас, но припомни елиминирането на няколко потенциални кандидати по-рано.
На въпрос дали този скандал ще доведе до промяна на Закона за финансирането на партиите, Станимир Илчев заяви, че най-старите партии у нас винаги са оказвали скрита или полуприкрита съпротива. Когато финансирането на партиите стане прозрачен процес, ще се оздрави политическата и обществена среда в България.

Симеон не даваше да платя дори сметка в ресторант
Бизнесменът съобщил на царя, че братовчед му е арестуван
Абсурдно е Симеон Сакскобургготски да вземе пари, той не позволяваше да платя дори сметките в ресторант. Това заяви бизнесменът Пиерпаоло Черани, когото „24 часа" откри в Италия. За него следствието срещу Виктор Емануил твърди, че е дал пари на Симеон, за да гарантира сделки у нас. Черани съобщил първи в петък на Симеон, че братовчед му е арестуван.
В. 24 часа - стр. 1

Този път прокуратурата случи на Главен
Юлиан ПОПОВ

Навремето в учебниците по история винаги имаше по една малка глава, наречена "Ролята на личността в историята". Тя ни напомняше, че личността има малко влияние върху това как точно ще протекат събитията, които така или иначе ще си протекат. Било защото пролетариата вече е достатъчно узрял за тях, или защото буржоазията е достатъчно загнила.
Образованието по онова време беше много добро. Вероятно затова продължаваме дълбоко да вярваме в тази теория. Убедеността ни, че "всички са маскари" е буквален превод на това, че личността няма място в нещата, защото така или иначе всички са боклуци. Сега се развихря скандал около дочути телефонни разговори, които оневиняват Симеон, че разпродавал родината ни за милиони. "Ами и той като всички", шепне учебникът по история. Луканов краде, Костов краде, Беров краде, Виденов краде и Симеон краде. Как иначе? Няма излизане, такива са системата и националният характер. Други опонират: "Трябва нов закон." По-радикалните искат нова конституция. 7 г. България се трови с един главен прокурор и си мислеше, че нещо не е наред със системата. Станахме за резил. Ненадейно обаче главен прокурор стана уравновесен и работлив човек, вдъхновен от идеята за процедура. Костов крал! Има си процедура. Симеон крал! Има си процедура. Прокурорите са мошеници. И за това си има процедура. Оказва се, че историята започна ; да се променя. Вместо да се сменя конституцията, просто се прилага процедурата. Може да е скучно. Къде-къде по-интересно е да живееш в свят на велможи и джуджета, на вещици и бойкоборисовци.
Ако перифразираме леко Гоя, ще кажем, че "Сънят на процедурите ражда политически чудовища". Трябват обаче личности, които да държат процедурите будни. Ето една полезна роля на личността в историята на българската политика. Полека-лека хората започват да се замислят за това дали всички са разбойници. И започват да проявяват съмнение. И плахо изчакват процедурата, преди да направят заключението за маскарите. И така започва да се ражда демократичното общество.
В. 24 часа – стр. 11

Симеон казва днес истината по скандала
Лили КЛИСУРОВА, Елица ГИЛТЯЙ, Невелин ГАНЧЕВ

Царят свика жълтите на тайна сбирка. Чакаме
Българската прокуратура е поискала вчера с писмо от италианските власти материали от разследването срещу принц Виктор Емануил и бизнесмена Пиерпаоло Черани, в които се споменават имената на наши политици.
Това съобщиха главният прокурор Борис Велчев и говорителят на Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов. Според медиите в Италия Черани бил записан да казва, че е дал пари на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, за да спечели проект за строителство на детска болница у нас. Възможно е да бъдат пратени и прокурори от ВКП в Италия, които да разследват на място, заяви Велчев. Според Найденов обаче не е сигурно дали законите в Италия позволяват на тяхната прокуратура да предостави на нашата тези доказателства. Очаква се в 10 ч днес Симеон да каже своята истина за скандала, в който според италианските медии е замесен и той. Това ще е първото му изявление по този повод пред българските медии.
По случая с детската болница е разпоредена предварителна проверка на Генерална дирекция на полицията. Ако се съберат достатъчно данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство, заяви Найденов. Прокуратурата
има само законен повод, но не и достатъчно данни засега за започване на разследване. Взети са мерки проверката да приключи максимално бързо, увериха прокурорите. При евентуално разследване ще бъдат разпитани всички лица, които протичат и са замесени в него - така Велчев отговори на въпрос дали Симеон ще бъде разпитан. В ревизионния доклад на ВКП се споменава, че преписката за болницата е престояла 1,5 г. в кабинета на Филчев без движение. Поводът за образуването й са били сигнал на депутати и публикация в "168 часа". От 6 януари т.г. тя била при прокурор във ВКП, а на 16 април е пратена в Софийската градска прокуратура, която е наредила проверката. По една или друга причина преписката не е решена в срок, каза Найденов. Предстои да се изясни кой носи отговорност за това забавяне, коментира Велчев. Той посъветва да не се свързват "всички нередности в прокуратурата с някакви големи и страшни тайни". Много е възможно да става дума просто за едно прокурорско нехайство, допълни Велчев. Главният прокурор заяви, че е бил изненадан от публикациите в италианската преса не по-малко от репортерите. Той допълни, че по време на скорошното му посещение в Италия "не е ставало дума за тази операция". До вчера официална комуникация с италианските власти по случая не е имало, отговори Велчев дали има искане да бъде разпитан бившият премиер. Нямам информация прокуратурата в Италия да е търсила съдействие от българската във връзка с обвиненията, коментира пък италианският посланик у нас Джан Батиста Кампаньола. Дипломатът призна, че и той научава всичко от пресата. „Има много ясно разделение между дипломацията и съдебната власт в Италия", обясни той. Дипломатът не знае дали бизнесменът Пиерпаоло Черани е търсил съдействие от италианските власти за инвестиционните си намерения у нас. Посланикът отговори на въпроси при откриването на Втората световна среща на жени парламентаристи. За разлика от него премиерът Сергей Станишев и шефът на НС Георги Пирински избягаха от репортерите. Цял ден вчера тайни совалки и срещи провеждаха жълтите шефове заради скандала. Още в 9 ч един след друг на" Врабча" започнаха да прииждат в. Сега - стр. тревожни лица замовете на партията Пламен Панайотов, Николай Свинаров, Милен Велчев, Даниел Вълчев. Минути по-късно в централата влезе и шефката на жълтите депутати Анелия Мингова, а в следващите 30 мин пристигнаха още министърът на евроинтеграцията Меглена Кунева, Долорес Арсенова, Владимир Дончев и Соломон Паси. (Интервю с Арсенова - на 14-а стр.) Повече от час жълтите шефове обсъждали как да съберат още данни по скандала. Коментирахме как да поискаме такива, защото властите в Рим не общуват с партиите, разкри присъствал на срещата. Самият Симеон не бе на разговора на подчинените си, но ги свика на тайна сбирка по-късно през деня, научи "24 часа". Запитан от БНТ за цитирания запис на телефонен разговор със споменаване името на Симеон, Пламен Панайотов отвърна: "Хубаво е, че цитирате, че е имало записан разговор, както се твърди в италианската преса, но ще си позволя да направя една аналогия. Т.е. все едно аз сега да ви обвиня, че вие сте изнасилили сестра ми, а пък вие да тръгнете да доказвате, че аз нямам сестра. (В скоби да отбележа - наистина нямам сестра.)" Като юрист той заяви, че подхвърлена по този начин информация без нужните доказателства не може да бъде сериозно разисквана.
В. 24 часа – стр. 14 – 15

Долорес Арсенова, депутат от НДСВ: Черани сигурно е чаровен, но аз не си го спомням
Лиляна КЛИСУРОВА

- Г-жо Арсенова, каква е позицията на НДСВ по скандала със Симеон?
- До момента разполагаме само с данни на италианската преса. Твърдим, че нашият лидер, както и НДСВ нямат никаква връзка със случая. Ще съдействаме за разкриване на обективната истина и съм убедена, че ще дойде време,в което някои ще ни дължат извинения. До нас не са достигнали официални документи. Нека да дадем възможност да си свършат работата италианските разследващи органи, както и на българските.
- НДСВ ще иска ли документи от Италия?
- Не знам дали като политическа сила имаме такива правомощия, но ще се консултирам. Ако е в правомощията ни, ще се възползваме. Всичко, което се е случвало в процеса на нашата работа, сме се стремили и в максимална степен сме успявали да бъдем прозрачни.
- В сайта на екоминистерството пише, че през 2002 г. и вие сте се срещала с Пиерпаоло Черани.
- Сутринта се върнах от провинцията и направих проучване. Открих информацията, на която се позовавате, и официален документ - мой доклад като министър до премиера, където съм описала срещата с представители на австрийската държава и на бизнеса. Визитата ми е била по заповед на премиера - нормална командировка. Проведени са срещи в австрийското министерство и с крупни бизнесмени.
- Сред които и Черани?
- Сред които и Черани може би. Защото макар и да чета в пресата, че той е изключително чаровен мъж, харесван от дамите, не мога да си го спомня.
- Как така нямате спомен за срещата?
- През тези 4 г. съм направила толкова много срещи, че не бих могла да си спомням имената и физиономиите на всички. Г-н Черани сигурно е бил на срещата, но за да не мога да бъда категорична, означава, че на срещата не се е случило нищо фрапантно, което да ме впечатли. В доклада не пише Черани да е бил там.
- В съобщението пише, че сте предложили на Черани 5 проекта за финансиране.
- Така е, но от доклада, който съм дала, не е видно да съм ги представила на срещата. Явно това е било наше добро намерение, защото по наша преценка те са били от изключителна полза за страната.
- Като министър пътували ли сте за сметка на Черани?
- Аз съм била във Виена със заповед на премиера и с командировъчни за сметка на МС.
- Черани твърди, че е финансирал предизборната кампания на НДСВ.
- Категорична съм, че такива пари не са постъпвали в НДСВ. Има отчет пред Сметната палата и няма нищо скрито-покрито.
В. 24 часа – стр. 14

Адвокатът на принца : Той може да е бил наивен, но не е сводник
Не вярвам нито за минута във вината на моя клиент и приятел Виктор Емануил Савойски. Това заяви вчера адвокатът на италианското кралско семейство Доминик Варлузел пред швейцарския в. „24 часа".
В живота на италианския престолонаследник гилдията на адвокатите винаги е играла основна роля, твърди изданието. Сега отново на негова страна е тежката артилерия на защитниците. Варлузел признава, че принцът понякога проявявал наивност.
„Но той няма нужда от пари и в контекста, в който изгради състоянието си, никога не е имал допирни точки със сводничеството. Не мога да изключа, че е възможно някой да си е послужил с него с такава цел Но директно той не е вземал участие в действия от този род", казва адвокатът. Доминик Варлузел твърди, че засега изчаква какъв обрат ще вземе процедурата в Италия. Всъщност едва днес той ще има възможност за първи път да се види с клиента си след избухването на скандала. „Тогава ще разберем дали задържането му ще бъде продължено", казва защитникът. Пред вестника той остро критикува личността на съдията, натоварен с аферата, без да споменава името му.
„В региона на Потенца за него се говори, че би арестувал дори папата, ако му се даде възможност А сега има подръка цял принц. Това е един от онези дребни съдии, които искат да направят име и да се хвалят с визитната си картичка", заявява Варлузел. Попитан за подслушваните телефонни разговори между Виктор Емануил и множество събеседници, големи пасажи от които бяха публикувани от италианските медии, адвокатът признава, че това са транскрипции на пеперливи и непристойни слова, но че не бива да се смесват „казармените волности" и наказателното преследване. Известният женевски юрист твърди още, че съжалява за неприятностите на принца на Неапол с правосъдието, тъй като го познава много добре. „Аз съм отдавнашен приятел както на него, така и на семейството. Бях с него в самолета, когато той се върна в Италия през 2003 г. Мога да свидетелствам колко много обича родината си",
сочи в заключение Варлузел. Швейцарският вестник припомня, че заради многобройните му гафове завръщането на Виктор Емануил в Италия няколко пъти бе отлагано. Арогантността и лошият му италиански му оставили почитатели само в тесен кръг монархисти. Останалите затворници в Потенца пък го посрещнали с нескрит сарказъм.
В. 24 часа – стр. 14 – 15

Сумата била като за шест болници
Аз бях сред депутатите, които най-остро се противопоставиха на изграждането на детската болница, заяви вчера социалният министър Емилия Масларова по повод скандала. Тя бе в парламентарната комисия, сформирана за проекта.
Реакцията ми бе не срещу необходимостта от такова лечебно заведение, а срещу огромните суми, предвидени за изграждането му, обясни тя. Абсурдна била сумата от 46 млн. евро, което значело, че леглото в него ще е 2 пъти по-скъпо от леглото в модерна кардиохирургия. С такива пари можело да се направят 5-6 болници.
Черани имаше интереси в здравеопазването единствено в приватизацията на диализните центрове у нас, защото е собственик на завод за диализна апаратура в Триест. Това разказаха приближени на бившия здравен министър Славчо Богоев, пред когото италианецът е представял такива проекти. За целта е създадена фирмата „Диако медикъл кеър БГ", но до приватизация или отдаване на центрове под наем не се стига. С тази фирма Черани не е участвал и в търгове по държавна поръчка за диализни консумативи. Проектът за австрийската детска болница първоначално включвал и нова инфекциозна болница и 43 млн. евро бяха приемлива цена за двете, разказаха още бивши служители на МЗ. Впоследствие инфекциозната отпаднала.
Проектът мина през МС, но бе спрян от парламента. Според бившия депутат д-р Димитър Игнатов лично Симеон е посочил австрийския изпълнител на проекта, определен без търг.
В. 24 часа – стр. 14

Разследват Сакскобургготски с още 23-ма за корупция
Ирина СТОИЛОВА

В италианските медии бяха оповестени точните обвинения срещу Симеон Сакскобургготски във връзка със скандала. Бившият български премиер е разследван от прокуратурата в Потенца заедно с още 23-ма души за корупция.
Италианската информационна агенция Апком публикува цитати от обвинителния акт, с който се придружава заповедта за арест на Виктор Емануил, издадена и подписана от съдията по предварителното разследване Алберто Януци. В документа на прокуратурата се казва, че Сакскобурготски е разследван, защото в качеството си на премиер на България "с множество конкретни действия , които са част от един и същ престъпен план, е получил и са му били обещани и от Пиерпаоло Черани,
и от Виктор Емануил пари и други облаги, за да гарантира на Черани и на Виктор Емануил Савойски получаването на държавни поръчки в сектора на болниците и телекомуникациите в Република България." Според обвинителния акт Черани е дал значителна парична сума на Симеон за изборите в България на 25 юни 2005 г., за да бъде възложена на Черани и на Виктор Емануил поръчката за построяване на болничен комплекс в България. Според следователите нечистата сделка е имала и продължение, тъй като на 14 март т.г. Черани е обещал на Сакскобургготски "той и Виктор Емануил да посредничат по преотстъпването на една недвижимост, собственост на Симеон, за да им гарантира в замяна получаването на държавни поръчки в българските телекомуникации". Според италианското законодателство гражданите, срещу които се води разследване, могат да бъдат извикани за разпит. Това важи и за чуждите граждани, в случай, че престъплението е извършено в Италия. Дали да бъдат разпитани решава съдията, ръководещ предварителното разследване, в зависимост от хода на разследването и на основание на уликите, събрани от следователя. Човек, срещу когото вече е започнало разследване, не може да бъде извикан в качеството на свидетел според италианските юристи. Междувременно Виктор Емануил прекара още една нощ в затвора в Потенца, където дели килията с още един обвиняем. Негови близки, които го посетиха, разказаха, че той е спал добре и се е събудил спокоен. Принцът е леко наранен и има синина на ръката, защото предишната нощ паднал от леглото, намиращо се над леглото на другия затворник, докато се е опитвал да слезе през нощта.С него е разговарял психологът на затвора, на когото той е казал, че няма намерение да се самоубива. Принцът има дори сили да се шегува. Споделил, че в затвора се отнасят с него много добре, почти "като с цар". Навестилите го политици от християндемократическата партия разказаха, че най-много липсват на Виктор Емануил неговата малка внучка и скоро се надява да види отблизо и второто дете на сина му Емануеле Филиберто, което трябва да се роди това лято. Днес Виктор Емануил се очаква да бъде разпитан. По този повод представители монархическите движения вече се събраха пред затвора в Потенца и обещават, че ще пристигнат и други с автобуси от цяла Европа. Вчера започнаха разпитите на останалите 12 арестувани по делото. Личният секретар на принца Джан Николино Нардучи отказа да даде показания. Бивш посланик в Сърбия и Черна гора, той е обвинен, че се е опитвал да разшири нечистия бизнес на организацията с ротативки към тези страни. Отказа да отговори на следователите и бизнесменът Де Лука.
Докато Роко Милиарди, бизнесмен по хазартни игри, с криминално минало и според властите свързан със сицилианската мафия, е признал, че е платил откуп от 20 хиляди евро за ходатайството, което Виктор Емануил е направил пред държавни служители, за да получи Милиарди разрешения да инсталира 5 хиляди ротативки. От нечистия бизнес на Виктор Емануил в България, Либия и Сомалия са се заинтересували и италианските разузнавателни служби. Разрастващият се скандал в Италия е придружен и с политически полемики. Бившият министър на външните работи Джанфранко Фини нарече скандала медийно линчуване. В скандала е замесена неговата жена и говорителят му Салваторе Соттиле, който е искал сексуални услуги от начинаещи момичета, за да им уреди участие в предавания на италианската държавна телевизия RAI. Записите са силно компрометиращи. В тях се говори за проститутки и Виктор Емануил по вулгарен и арогантен начин се пазари за пари.
В. 24 часа – стр. 15

Симеоне, кажи си!
Георги ШАРАБОВ

Истината и знанието освобождават човека. А от три дни българите се гърчат в оковите на неведението. Мъчат ги страшни въпроси. Като например: давал ли е италианският бизнесмен Пиерпаоло Черани пари за предизборна кампания на НДСВ? И ако е дал, какво е получил в замяна? Или: ако Черани е искал достъп до българските телекомуникации, за продадената евтино БТК ли е ставало дума? И друго: защо една детска болница трябва да струва на държавата колкото четири 4-звездни частни хотела?
Или: ако сме взели Савойски замък за 100 млн. евро на концесия, как човек може да се уреди на работа там - зер, ще трябват градинари, прислуга, иконом, коняри и други? И още: ако искаме да поръчаме засукана италианска тв водеща за ергенско парти, на кой телефон да звъним сега, след като принц Виктор Емануил е в ареста? Ако днес Симеон отговори на тези въпроси, ще се почувстваме по-свободни републиканци.
В. Труд – стр. 1

Симеон събра кризисен щаб
Емилия КАРААБОВА

Бившият премиер ще се изпрати пред медиите днес
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски сформира кризисен щаб от заместниците си вчера в партийната централа, научи „Труд".
Членовете на жълтото политбюро се събраха, за да измъдрят стратегия за измъкване на шефа си от скандала с братовчед му Виктор Емануил.
В събота италианската преса разтръби аферата за корупционни схеми, в която освен Савойския принц Виктор Емануил е замесено и името на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. До редакционното приключване на броя официална позиция на НДСВ не се появи. Симеон лично ще даде обяснения пред журналисти на брифинг от 10 ч днес.
„Нямам информация прокуратурата в Италия да е търсила съдействие от българската прокуратура", каза вчера италианският посланик Жан Батиста Кампаньола. Той присъства на откриването на втората световна конференция на жените парламентаристки у нас.
Запитан дали прокуратурата в Рим е търсила връзки с българските си колеги по случая през последните три дни, той каза: „Доколкото зная - не, научавам всичко това от пресата."
По случая властите на Ботуша нямат официална позиция, тъй като в Италия има много ясно очертано разделение между дипломацията и съдебната власт, каза още посланик Кампаньола. Той допълни, че не знае дали бизнесменът Пиерпало Черани е имал намерение да инвестира в здравеопазването и телекомуникациите при посещенията си в България.
Премиерът Сергей Станишев, който дойде на женската конференция, отказа коментар. Същото направи и шефът на парламента Георги Пирински.
В. Труд – стр. 5

Искаме документи за скандала с принц Виктор
Светлана ЙОРДАНОВА

Върховната касационна прокуратура (ВКП) изпрати вчера писмо до италианските власти с молба да й бъдат предоставени документи и информация за разследването срещу принц Виктор Емануил, в което бе замесено и името на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.
„Имаме законен повод, но не и достатъчно доказателства за образуване на следствено дело. Разчитаме на италианските колеги. При необходимост ще бъдат командировани и прокурори от ВКП, които да направят разследване в Италия", съобщи говорителят на ВКП Бойко Найденов. На въпрос дали Симеон ще бъде извикан на разпит у нас, той отговори: „Ако получим достатъчно доказателства, ще се разпитват всички замесени."
Свързаната със скандала на Апенините преписка за т. нар. царска детска болница у нас е изпратена от градската прокуратура на полицията за проверка.
Главният прокурор Борис Велчев обеща вчера, че ще бъде изяснено колко са папките по случая, защо са държани година и половина в кабинета на Никола Филчев и кой носи отговорност, че преписката е забавена. От 6 януари т. г. до 16 април тя била при Цеко Йорданов, държана е и в други кабинети. На въпрос дали допуска, че за царската болница е оказван натиск върху Филчев, Велчев отговори: „Не бива да се свързват всички нередности в прокуратурата с големи страшни тайни. Възможно е да става дума за прокурорско нехайство."
Велчев е търсил по телефона шефа на италианската „Антимафия" Пиеро Грасо, но той отсъствал.
Досега по преписката за болницата няма данни за корупция. „Не очаквайте да участвам в политическия процес и да правя политически коментари", отсече Борис Велчев в отговор на въпрос дали италианската афера може да доведе до разпадане на управляващата коалиция у нас.
В. Труд – стр. 5

НДСВ: Тепърва ще оценяваме щетите
„Все още не може да се каже каква щета е нанесла медийната новина от Италия на НДСВ, на авторитета на партията и на президентската кампания." Това заяви вчера жълтият депутат Станимир Илчев, който е член на царското политбюро.
С доста некоректни средства през последните месеци бяха предварително елиминирани от президентската кампания други евентуални кандидати, допълни той. И даде пример със скандалите около шефа на ВКС Иван Григоров, както и ареста на председателя на БЧК Христо Григоров. И двамата бяха спрягани за евентуални кандидат-президенти на десницата. „Ако се подозира, че някой ще участва в нещо, най-добре да го контузим, без значение дали самият той има намерение да участва в играта, каза депутатът. Сами преценете не става ли същото и със Симеон Сакскобургготски, категоричен бе Илчев.
В. Труд – стр. 5

Царската болница равна на 7 други
Средствата, предвидени за т. нар. царска детска болница, биха стигнали за изграждането на 6-7 подобни здравни заведения.
Така министър Емилия Масларова коментира вчера италианския скандал, в който бе замесен лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Масларова припомни, че е била членка на комисията в предишния парламент, обсъждала проекта за болницата. Тогава тя се противопоставила на сделката, притеснена от високата й стойност -42,7 млн. лв. Комисията изчислила, че 1 легло в болницата би излязло 2 пъти по-скъпо от легло в най-модерната кардиохирургия.
На въпрос как ще се отрази скандалът върху управляващите, Масларова каза: „Работим на високи обороти и не се занимаваме с неща, които са ангажименти на други институции.
В. Труд – стр. 5

Спас Русев, български бизнесмен в Лондон: Скандалът е пагубен за Симеон. И за НДСВ
Валерия ВЕЛЕВА

Аферата хвърля петно и върху Българин, и върху кралските фамилии в Европа
- Добър ден, г-н Русев. Намирам ви в Лондон, но сигурно вече знаете за корупционния гейт, който тресе Италия и България.
- Да, чета в интернет, а и от телефонни обаждания имам информация.
- Обаждам ви се, защото знам, че вие се познавате с Виктор Емануил. Кажете какъв човек е той, къде сте се срещали?
- Познавам Виктор Емануил от няколко години. Всичките ни срещи са били на светски събития. Впечатленията ми от него са като от партимен - човек, който обича да ходи на партита. Знаете, че кралските особи много често биват канени на партита за благотворителни дейности. Може да ги видите и в бордове на банки, на компании. В такава обстановка съм се запознал и с Виторио Емануеле.
- Обичал блондинките?
- Нямам представа за това. До такива подробности в отношенията си не сме стигали.
- Виктор Емануил е „лошото" момче на италианската кралска фамилия -пристрастен към хазарта, към разгулния живот, към далаверата. Познавате ли го и като такъв?
- Нямам това впечатление, защото съм го виждал в изискана обстановка, в присъствието на десетки или стотици други хора, които изискват друг тип поведение. Разбира се, това не попречи на Виторио Емануеле да удари шамар на един от гостите на сватбата на принц Фелипе, сина на крал Хуан Карлос.
- В каква степен е близостта между Виктор Емануил и Симеон II? Освен че са първи братовчеди, вече става ясно, че са и бизнес партньори. Как поддържаха отношенията си те в тези години?
- По мои впечатления отношенията им не са особено сърдечни. На сватбата на Калина например нямаше представител на Савоите, на семейството на Виторио Емануеле. Имаше роднини от Бурбоните. А двете фамилии в Италия не се обичат. И обратното - на сватбата на Виторио Емануеле нямаше представител от българското кралско семейство. А от това кого ще изпратиш на сватбата, става ясна и формата на респект -дали ще е престолонаследникът, дали ще е вторият син, третият и т.н. Така че аз нямам впечатления, че Симеон II и Виторио Емануеле са в добри отношения. Бях чул, че, през март, в Швейцария е имало форум, на който царят е изнесъл лекция. Виторио Емануеле има вила и зимата живее там. Но не е присъствал на лекцията на братовчеда си и те даже не са се видели.
- Според италианското разследване принцът е финансирал кампанията на Симеон II. През 2001 г., когато Симеон реши да се върне в България, вие бяхте плътно до него. Имате ли информация за финансовите канали?
- Нямам информация царят да е финансиран от Виторио Емануеле.
- А познавате ли бизнесмена Пиерпаоло Черани?
- Познавам го.
- Откъде?
- Виждал съм го на същите места, където съм срещал Виторио Емануеле. С принца всъщност се запознах на една вечеря в Париж през декември 2002 или 2003 г. Кралските особи са обект на голям интерес. И колкото по-голямо е името, толкова по-голям е интересът. Очевидно някой си е направил сметката, че както могат да бъдат използвани за благотворителни дейности, така могат да бъдат използвани и за користни цели. Доколкото познавам Виторио, смятам, че той няма капацитета да се занимава с такива неща. Но допускам, че може да е бил въвлечен. Той е наивен човек, обича сладкия живот.
- Според сестрата на Виктор Емануил, алкохолът го е провалил.
- Не знам. Ако погледнете в Европа, сред кралските семейства има хора, които не са с много добра репутация. Това, че са от кралски фамилии, не значи, че са светци.
- Изненадва ли ви фактът, че и Симеон II попада в компанията на кралските особи с не особено добра репутация?
- Чувам, че в Италия разполагат със записи за дадени пари от Виктор Емануил на Симеон II срещу строежа на детска болница. Ако е вярно -за мен това е скандал!
- Кога за последен път се чухте със Симеон II?
- Може би преди четири месеца.
- И как ще се отрази този скандал върху имиджа на България, и то точно сега, когато ние се стремим към еврочленството ни?
- Не знам. Но със сигурност ще се отрази на политическата кариера на царя, ако не се защити публично.
- В Н ДСВ мълвят, че това е краят на кариерата на Симеон II. Вие смятате ли, че оттук нататък той изобщо може да има политическа
кариера?
- Имам мнение по този въпрос, но не бих желал да го коментирам.
- Да не би да сте допускали, че Симеон Сакскобургготски се кани да участва в президентските избори у нас? В България някои казват, че имало сценарии царят да използва ракетата носител ГЕРБ на Бойко Борисов.
- Щом човек продължава да е лидер на една партия, значи има политически планове. Не може да е партиен лидер просто ей така.
- Скандалът ще сложи край не само на кариерата на Симеон II, но и на партията му.
-Не зная. Всичко е възможно.
- В България все по-често започва да се задава въпросът:
Кой всъщност доведе Симеон и защо той се върна в България? Бил е воден от родолюбиви чувства, или с мисия да източи апетитните държавни предприятия?
- Не вярвам в това. Не го допускам. Не искам да го допускам. Може би е бил воден от стремежа си да се реализира по някакъв начин.
- Г-н Русев, цялото управление на Симеон Сакскобургготски е белязано с корупционни скандали. Почти всички приватизационни сделки бяха направени сега - този мегаскандал. Това е огромно падение за личност като Симеон II, за наследника на царската династия в България.
- За съжаление! Последните шестнадесет години България имаше прекалено много скандали.
- В своето интервю пред „Стампа" Симеон II се жалва: „Какво щеше да каже чичо", имайки предвид крал Умберто. А какво би казал баща му, цар Борис III, ако знае какви ги е вършил синът му?
- Естествено, може би съжалявал. Но вие ме карате да се обърна назад и да си спомним - защо Симеон II се върна в България. Моето запознанство със Симеон Сакскобургготски тръгна от Георги Марков, който си спомняте, че агитираше царя да се върне. Тогава ние мислехме, че той би бил добър президент. Но впоследствие нещата се развиха по съвсем друг начин. Знаете съдбата, която сполетя Георги
Марков. Те направиха дори закон срещу него. И царят не каза дума в негова защита.
- Познавам хората, които помогнаха на Симеон II да се върне в България - той се отвърна от всички. Просто ги захвърли като употребени кърпи: и проф. Чирков, и Иван Татарчев, и Венцеслав Димитров, и Георги Марков, и т.н. Как е с вас?
- Не мога да претендирам, че съм някакво голямо изключение.
- Така ли? Това ме изненадва! Значи царят и вас е изхвърлил?
- Не, не мога да кажа, че ме е захвърлил. Въпросът е деликатен и не искам да ви отговарям. Аз съм човек, който не иска да обиди никого. Не искам да казвам лоша дума за никого. От тази гледна точка темата е много деликатна за мен. Но искрено съчувствам на Георги Марков за това, което му се случи. Беше крайно несправедливо. Той не заслужаваше това.
- Какво да си мислим за морала на този човек?
- Всеки си прави сам изводите.
- Жалко е един човек да има такъв житейски финал. И срамно, и тъжно за България. Все пак бил ние четири години министър-председател!
- За съжаление царят промени няколко пъти кръга от хора, които му помогнаха да се върне в страната. Дойдоха втори, трети ешелон от хора. Тези кръгове непрекъснато се сменяха. И никой не знаеше защо? Как? С какви мотиви? Колкото повече времето минава, толкова повече се убеждавам, че ние просто сме били използвани.
- Знаете ли, г-н Русев, в последните години името на Симеон II в България беше свързвано все със стремежа му към лично облагодетелстване. Това, изглежда, е било водещото, старателно скрито зад неговата благородническа осанка.
- Не знам. Възможно е. Но аз нямам впечатленията, че той е комерсиален човек, че крои планове за защита на собствения си интерес. Но някои негови действия наистина могат да те наведат на тези мисли.
- Усещам, че разговорът ни е доста труден за вас. Така ли е?
- Труден е, да ще върнат доверието в партиите
Всички партии в последните 16 години се финансират и легално, и нелегално. Защото не може да се обявяват разходи за една кампания 700-800 хиляди лева, след като само за тв реклама отиват няколко милиона. Не казвам, че това финансиране е от черни каси, но то е неясно и недостатъчно регламентирано. Защото партиите се финансират от държавата в такъв мини мащаб, който не стига дори да си платят тока и телефоните на централите.
В. Труд - стр. 12- 13

Принцът към Берлускони: Ако загубим изборите, таковани сме в з...
Стенограми от записи на телефонни разговори между бизнесмени и политици в Италия не спряха да се появяват в пресата на Апенините през последните дни.
По неуточнени пътища документите, представляващи следствена тайна, свързана със скандала около принц Виктор Емануил, станаха публично достояние и разбуниха духовете в цялата страна.
„Труд" помества част от материалите, разкриващи тъмните бизнес дела на принца и обкръжението му.
Италианка с арабска кръв за принца През юни 2005 г., след разговор с Виктор Емануил, предприемачът Уго Бонаца се обажда на едно „момиче" на име Соня:
Бонаца: Свободна ли си довечера... има да се ходи в Женева... Човекьт е много важен... принц Виктор Емануил Савойски.
Соня: Аха.
Бонаца: Италианка ли си?
Соня: Да, по произход. Наполовина само. Наполовина съм арабка.
Бонаца: Как изглеждаш? Висока, ниска, дребничка? А?
Соня: Висока съм метър и седемдесет.
Бонаца: Добре! Млада?
Соня: На 20 години.
Двамата се съгласяват да се чуят пак и да организират вечерта. Цената с комисионната отгоре. В друг подслушан запис уличеният във връзки със сицилианската мафия Роко Милярди обсъжда с Виктор Емануил проблемите, които създават за бизнеса му с незаконни ротативни финансовите власти. Милярди разчита на влиянието на Виктор Емануил, но въпросът му не се решава и Бонаца се обажда на принца на 14 декември 2005 г.
Бонаца: В Рим блокира всичко, не знам защо...
В. Емануил: Защото са обикновени задници!
Бонаца: Италиански задници, както тук!
В. Емануил: (...) Трябва да ми даде истинската цена.
Бонаца: Всичко колко?
В. Емануил: Цената заедно с комисионната отгоре.
Когато Бонаца заговаря за секретаря на принца Джан Николино Нардучи, Виктор Емануил избухва.
В. Емануил: Защо той е толкова жаден да печели?
Според прокуратурата корупцията при нелегалния внос на ротативни стига чак до Държавния монопол, който регулира хазарта и минава през римския политически елит, където се правят намеци за „посредници" като Ахиле де Лука. Има пратки с пари, които са заснети от следователите и се споменава за „тортички" и „плодове", които покриват пратките. На 4 февруари 2005 г. Нардучи телефонира на Де Лука и му казва:
„Намесата на принца размрази всичко... Още повече че той ще ни бъде полезен и иначе, защото ще му се отблагодарят и по други начини освен тези, които е поискал, разбра ли?"
Кадафи-младши одобрил сделка
Виктор Емануил е започнал проекти в Либия, за които говори директно с Милярди на 25 октомври 2004 г.
В. Емануил: За това искам да говоря после... говорих вече, нали? В Либия.
Милярди: Да.
В. Емануел: С тези хора там... Всички са съгласни. Те биха се съгласили да им дадат изключителни права.
Милярди: Това е хубаво нещо.
В. Емануил: Играта е, че това, което се е отклонило малко повече, е било премахнато и ние сега ще го подхванем наново. „Ние" имам предвид сина. Първият син на...
Милярди: Казаха ми нещо там.
В. Емануел: Синът на Кадафи, с когото... одобрихме всичко и сме напълно съгласни да вървим напред. Синът на Умберто II иска да разблонира и въпроса с наследството на Савоите, по който е вход съдебно дело с държавата. За да се сдобие с подкрепа, Виктор Емануил отива да говори с тогавашния премиер Силвио Берлускони.
На 30 януари 2006 г. разговаря по въпроса с някой си Ажудичи, когото магистратите посочват като „човек, който трябва да бъде идентифициран".
Виктор Емануил: „В цялата тази бъркотия Берлускони ме прие веднага, и аз тогава му казах, господин премиер, не можем да си позволим лукса да загубим тези избори."
Джудичи: Абсолютно.
В. Емануил: Всички приятели трябва да идат да гласуват, трябва да гласуват за „Форца Италия" и за десницата, ако ли не, сме в таковани в задника. Трябва всички да отидат, защото левицата, тези копелета, ще отидат.
Джудичи: Добре де, тези болшевики гласуват винаги.
В. Емануил: Болшевиките гласуват винаги, разбираш ли? (Смее се.) Трябва тази история да се промени, сега... Каза да, така че излезе и по всички вестници, че Виктор Емануил взима позиция.
Мръсни леви издания Други политически оценки принцът беше направил преди година, коментирайки със секретаря си освобождаването на Джулиана Сгрена, лява журналистка, която беше отвлечена в Ирак.
В. Емануил: Как се казва оня вестник? Това е доста хубава хартия да се избършеш...
Нардучи: Даже и за това не става, защото ви остава винаги черно по задника, мастилото им не е хубаво. В. Емануил: Истински тъпаци са, нали, да имат този антиамериканизъм...
В. Труд - стр. 14- 15

€ 20 000 подкуп за Виктор Емануил?
Подкуп от 20 000 евро е платил италианският бизнесмен Роко Милярди на хора близки до скандалния принц Виктор Емануил, за да се сдобие с разрешително за продажба на покермашини. Това съобщи „Кориере дела сера".
Милярди е признал аферата пред прокуратурата на град Потенца, заяви неговият адвокат Диего Бусака. Милярди имал запор за продажбата на 400 ротативки от държавната комисия по хазарта. Той помолил за помощ своя познат бизнесмен от Венеция - Уго Бонаца. Именно чрез Бонаца станала връзката с Виктор Емануил, който разблокирал продажбата на игралните автомати. За „услугата" Милярди платил 20 000 евро на друг бизнесмен -Акиле да Лука като вероятно от него парите са попаднали у принца. Да Лука също трябваше да бъде разпитан вчера, но до редакционното приключване на броя изявления от неговите адвокати нямаше. С по-голям интерес обаче се чака срещата с магистратите на Виктор Емануил, която е предвидена за 10 ч местно време днес.
Във връзка с грандиозния скандал не е изключено да бъде призован като свидетел и бившият ни премиер Симеон Сакскобургготски. Според прокуратурата в Италия двамата са „подбуждали към корупция служебни лица на чужда страна" (най-вероятно България - б.р.).
Освен Виктор Емануил пред прокурорите ще се яви и арестуваният кмет на градчето Кампионе д'Италия (предполагаемата централа на бандата. б.р.) - Алберто Салмоираги. „Прокуратурата няма никакви доказателства", заявиха неговите адвокати.
Междувременно бе обявено, че обвинението срещу Салваторе Сотиле - бивш говорител на външния министър Джанфранко фини от дясната партия „Национален съюз" ще се води в Рим. Сотиле е заподозрян за вземане на подкупи под формата на сексуслуги.
В. Труд - стр. 14

Стига „Биг брадър"!
Органите на реда в Италия били в същинско състояние на булимия, заяви правосъдният министър Клементе Мастела, пише в. „Република".
Той остро разкритикува постоянно излизащите в медиите на Апенините записи от подслушвани разговори на политици и бизнесмени покрай скандала с принц Виктор Емануил. „Стига с този „Биг брадър", възкликна Мастела. Той допълни, че парламентът на страната трябва незабавно да вземе законови мерки за употреба на подслушвателни устройства и публикуването им в пресата.
Последният „Бръмбаргейт", излязъл наяве покрай разследването на принца, бе свързан с внучката на диктатора Бенито Мусолини - Алесандра - лидер на движението „Социална алтернатива". На местните избори през м.г. тя опита да се кандидатира за управител на областта Лацио, под чиято юрисдикция се намира и столицата Рим.
Всички кандидати от „Социална алтернатива" обаче бяха спрени от участие във вота. Причината бе фалшификация на подписите на граждани, които е необходимо да се съберат за издигане на кандидатите.
Вчерашни публикации в италианската преса обаче показаха, че случаят, наречен „Лациогейт", е бил разкрит след нерегламентирано подслушване на телефоните на Мусолини и нейни съпартийци.
До употребата на специални разузнавателни средства се стигнало след натиск от страна на Салваторе Сотиле, говорител на бившия външен министър Джанфранко фини. Сотиле е заподозрян за съучастие в престъпната мрежа на Виктор Емануил.
В. Труд - стр. 14

Десните да научат урока си по морал
- Как ще коментирате ареста на вашия съпартиец Салваторе Сотиле?
- Ако са верни нещата, изнесени в пресата, Сотиле може да бъде съден от морална гледна точка. От гледна точка на правосъдието обаче не виждам нищо аргументирано.
- Съгласен ли сте по медиите да излизат следствени тайни?
- Телефонни подслушвания трябва да се правят в услуга на правосъдието и за да бъде доказана истината, но в никакъв случай не трябва да излизат по вестниците.
- Какво е мнението ви за скандала около Виктор Емануил?
- Мисля, че това е поредната серия от „Магистратура шоу". В същото време е необходимо италианската десница да си научи урока по морал.
В. Труд - стр. 14

Сексскандал се вихри в тв РАИ
В същински Содом и Гомор се била превърнала италианската телевизия, сочат последните разкрития във връзка с престъпната мрежа на италианския принц, пише в. „Кориере дела сера".
От подслушани от прокуратурата телефонни разговори ставало ясно, че привлекателни девойки с амбиции в медиите ставали водещи, след като минавали през леглата на видни политически фигури. От сексуслугите най-много се възползвал Салваторе Сотиле, говорител на бившия италиански външен министър от правителството на Берлускони - Джанфранко фини.
След тежки развратни нощи с привлекателни прохождащи актриси те изведнъж получавали примамливи предложения за работа в предавания на националната телевизията РАИ.
„Трябва да бъдат взети превантивни мерки. Не можем да си слагаме главата под ножа. Ще обсъдим въпроса на административния съвет", гневно заяви президентът на Раи Клаудио Петручиоли. В телевизията щяло да започне вътрешно разследване. Сред журналистките под политически чадър са споменати и сексбомбите Мария Монсе и Елисабета Грегорачи.
В. Труд - стр. 15

Не знаем какво да мислили
Виолина ХРИСТОВА

Специално за „Труд" На домашния телефон на Виктор Емануил Савойски в Женева отговаря жена, която се представя за Джанкарла. Тя се представя като жена, която се намира там, „за да помогне". - Как коментира семейството на принца публикуваните телефонни разговори по медиите и по-точно „българската следа"?
- В този момент все още не знаем нищо с точност. Дори ние научаваме всичко от медиите. Затова и не знаем какво да мислим, нямаме никакъв коментар. Принцесата (Мария Дория, съпруга на Виктор Емануил - бел. peg) в момента не е вкъщи.
- А имали ли сте някакви контакти напоследък с България, със Симеон Сакскобургготски?
- Не мога нищо да ви кажа. И ние, подобно на 50 милиона италианци, четем какво пишат вестниците...
- Предполагам, че настроението в дома на Виктор Емануил е тревожно...
- Не мога нищо да прибавя, можете да си представите какво е настроението тук...
В. Труд - стр. 15

Реакции
Германия
Цар, бизнесмен, политик - Симеон Сакскобургготски винаги е бил любимец на поклонниците на съзаклятнически теории. Това писа вчера германският в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според противници на Симеон навремето като бизнесмен в Испания той натрупал дългове и затова се върнал в политическия живот в България, допълва вестникът.
Италия
Присъстваме на кабаретен спектакъл с принцове, злодеи, джуджета и балерини,писа вчера в редакционен коментар в. „Сичилия". Медии на Ботуша отразиха със скептицизъм и ирония следствието срещу престолонаследника Виктор Емануил. Според в. „Падания" зам. -прокурорът Хенри Джон Удкок пак търси сензация. Той имал колекция от шикозните следствия, защото от 10 г. всички негови заподозрени са във фракове и вечерни тоалети.
Белгия, франция, Англия
Бившият български премиер Симеон Сакскобургготски е смазвал колелата на администрацията, за да гарантира сочните печалби от аферите на братовчед си принц Виктор Емануил. Това писа вчера белгийският в. „Ла Либр Белжик".
„Принцът и скандалът с проститутките". Под това заглавие британският в. „Таймс" описва разкритията за италианския престолонаследник. Скандали тресат Савойската династия, коментира френският в. „фигаро".
В. Труд - стр. 15

Разпитват Емануил зад решетките, Симеон чака
Румен МИХАЙЛОВ

Днес в затвора на град Потенца ще бъде разпитан италианският престолонаследник
Виктор Емануил Савойски. Вчера започнаха разпитите на някои от арестуваните заедно с него дванайсет политици, високопоставени чиновници, мениджъри и обикновени бандити.
Срещу всички тях е отправено обвинение в престъпно сдружение с цел корупция на държавни служители, измами и трафик на проститутки.
Под заглавие "Симеон - другият цар в беда" притежаваният от фамилията Берлускони вестник "Ил Джорнале" съобщи формулираните от съдия-следователя Хенри Джон Уудкок обвинения към бившия български премиер Сакскобургготски. Става дума за получаване на подкупи и за подстрекателство към корупция на български служители на отговорни постове с цел предоставяне на неговия братовчед Виктор Емануил Савойски и на племенника му Пиер Паоло Черани на възможности за лесни печалби от българското здравеопазване и телефонните услуги.
Вестник "Стампа" пък публикува нещо като некролог на политическата кариера на бившия ни премиер, изреждайки подробно всичките му прегрешения, според магистратите от Потенца.
Последният записан от тях разговор на Черани със Сакскобурготски според всекидневника от Торино бил от миналия 14 март, когато предприемачът обещал на лидера на НДСВ да посредничи за придобиването на имот за над 100 милиона евро. За целта обаче е трябвало да осигури на него и на италианския престолонаследник държавни поръчки за строителството на болница и за участие в телекомуникационния сектор.
Първи пред съдията Алберто Януци се яви шейсет и три годишният личен секретар на Виктор Емануил - Джан Николино Нардучи, който, според прокуратурата, е координирал далаверите на своя шеф. Очаква се самият наследник на италианската корона да бъде разпитван днес.
Вчера пък единствената новина за него от Потенца бе тази, че през нощта бил паднал от намиращото се на "втория етаж" легло в килията му и ожулил ръката си. На въпроса на психиатъра на затвора дали не смята да се самоубива Виктор Емануил бил отговорил бодро: "Не, няма такова нещо!"
Скандалът около арестуването на Виктор Емануил Савойски и други дванайсет души, както и вписването в регистъра за следствени на още двайсетима, вчера набра допълнителна скорост. Това стана, след като в телевизионно предаване в неделя вечерта лидерът на дясната партия Национален алианс и до преди месец вицепремиер и министър на външните работи Джанфранко Фини поиска оставката на съдия-следователя Хенри Джон Уудкок.
Магистратът бе обвинен, че е режисирал цялата постановка около закопчаването на Виктор Емануил Савойски така, че да бъде нанесен съкрушителен удар най-вече на неговата партия. Фини посочи, че целта била не само да се дискредитират сексманиаци и далавераджии - някои негови приближени, но и самият той, чрез съпругата му Даниела Ди Сотто. Според събраните от Уудкок информации тя била съдружничка в няколко фирми на разследвания бивш секретар на Фини и сега сенатор Франческо Пройети Козими и печелели в комбина от държавни поръчки. Както писаха някои вестници, изнесените факти за жената на лидера вече били предизвикали "брожение" в Национален алианс и гласовете за неговата оставка ставали все по-чести се чуват все по-често.
От публикация във в."Република" вчера пък може да се направи изводът, че скоро скандалът ще помете и самия лидер на дясната опозиция и доскорошен премиер Силвио Берлускони. Всекидневникът писа, че в средата на миналия март Виктор Емануил Савойски му бил обещал на среща в правителствения дворец "Киджи" подкрепа на предстоящите през април избори. Тоест монархистите в Италия щели да дадат гласовете си за десницата, но при условие, че при нейна победа Берлускони ще върне конфискуваните имоти на династията Савоя след обявяването на Италианската република през 1946 г. Освен това, както подчертава "Република", Берлускони, Фини и повечето от техните министри имали основно заслуга за връщането в Италия с промяна в конституцията на Виктор Емануил и синът му Емануил Филиберт след дълги години изгнание. И за благодарност престолонаследникът в не един от записаните от магистратите разговори се хвалел с доброто си приятелство с Берлускони, Фини и техните приближени, както и с готовността им да работят за него.

***
Прокуратурата ни иска материали от Италия
Върховната касационна прокуратура ще изиска от колегите си в Италия всички материали, които касаят България, в започналото в Италия разследване срещу Виктор Емануил. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев вчера. Той припомни, че в прокуратурата е образувана проверка по материали от пресата и сигнал от група народни представители за проектирането и финансирането на детска болница.
На 10 юни 2004 година проверката за длъжностно престъпление - неизгодна сделка, е била възложена на прокурор Борисова. По същото време и за същия случай обаче в Софийската градска прокуратура е започната още една проверка. След като установила това, прокурор Борисова е обединила двете преписки, отменила е второто, дублиращо постановление на градската прокуратура и е изпратила обобщената преписка за продължаване на проверката. Непосредствено след това папките по случая са били прибрани от тогавашния главен прокурор Никола Филчев и е престояла при него до 5 януари 2006 година. След това е била разпределена на тогавашния шеф на отдел Цеко Йорданов. На 6 януари 2006 г. обаче той я е разпределил на прокурор Ваня Несторова от ВКП. Тя, на свой ред, възложила на градската прокуратура да извърши проверка, която и към момента продължава.
Папките по случая са държани в различни кабинети, каза говорителят на прокуратурата Бойко Найденов. Според него има основание да се смята, че изграждането на болницата има връзка с италианския скандал. Материалите по преписката сега са изпратени в полицията за доразследване, каза Бойко Найденов. Той допълни, че прокуратурата ще направи всичко възможно, за да получи пълните материали от италианските си колеги и, ако е нужно, в Италия ще бъдат командировани прокурори от ВКП.
Възможно е забавянето на преписката да е и в резултат на прокурорско нехайство, отбеляза главният прокурор Велчев. Ако по случая бъде образувано следствено дело, всички, свързани с този случай, включително и Симеон Сакскобургготски, ще бъдат разпитани.

***
Савойски луд по гърли
Оказа се, че намиращият се зад решетките в Потенца престолонаследник на Италия Виктор Емануил Савойски е нещо като истинско копие на своя прапрадядо, обединителя на страната Виктор Емануил II. По простата причина, че също като него е луд по нежния пол и нищо не може да го спре, ако в съзнанието му замержелее призракът на жена. В това италианците успяха да се уверят през последните дни, когато имаха възможност да прочетат във вестниците си десетки извадки от негови телефонни разговори с еротичен привкус.
Освен че обичал да препоръчва за телевизионна кариера "хубави патици", като покрилите се неочаквано с печалната слава на леки жени телевизионни звезди Елизабета Грегорачи и Мария Монсе, често престолонаследникът си искал и най-обикновени проститутки. Така например преди година при едно гостуване в Милано той си поискал от свой съмишленик жена, тъй като имар 45 минути престой в града и нямало какво да прави. В следващ пък разговор престолонаследникът убеждава друг свой доверен човек да му осигури висока и яка блондинка, а не "предишния дребосък, колкото и да е обигран в занаята". Понякога 69 годишният сексуален маниак, чиито прапрадядо имал 7 законни деца и най-малкото още толкова от различни жени, искал по няколко момичета наведнъж, но не заедно за групов секс, а да ги кара едно след друго, на конвейр. За да има винаги под ръка "свежо месо", той бил направил даже комендатор на своя рицарски орден Леле Мора - най-известния импресарио в Италия на теле- и кино-звезди.
Когато пък му предоставяли класна мадама от занаята Виктор Емануил не пропускал да се пазари за цената й, въпреки че богатствата му според печата на Апенините надхвърлят 400 милиона евро в пари, имоти и ценни книжа. Обикновено бил склонен да дава до 200 евро на нощ, като обичал да обещава като "разлика" в цената "телевизионна промоция" на красивата жрица на любовта. Но недай се Боже, някоя проститутка да направи номер на особата със синя кръв! В един от записаните разговори братовчедът на Симеон се оплаква на свой човек от Сицилия, че бил платил за някаква мръсница 500 евро, а тя въобще не се появила в хотелската му стая. При изразената готовност от "събеседника" неговите хора да й поискат сметка, престолонаследникът съветва: "Не, нека да не я убиват, ами само да я напляскат яко!" Като уточнява даже интимното място, където това да стане. При друг случай пък за неизпълнена порно-уговорка той бил готов да накаже виновната с …неистов полов маратон.
И ако на сексуалния нагон на лицето с претенции за техен крал италианците се смяха от сърце, то тръпки ги побиха, когато разбраха, че той е заплашил със смърт главния редактор на жълтото списание "Новела 2000" Лучано Реголо. Журналистът бил пуснал статия преди време за нередности в отчетите на благотворителния орден на Виктор Емануил, от които ставало ясно, че той прибирал в джоба си повечето от събираните от волни пожертвования пари. И съответно от тогава Реголо е винаги придружен от охрана, но разбрал защо едва когато съдия-следователя Хенри Джон Уудкок го повикал да прослушат заедно записи на няколко телефонни разговора.
Не съвсем лицеприятни са и епитетите, които Виктор Емануил Савойски използва за представителите на левицата, наричани най-често от него "болшевики" и "лайняни комунисти". Които според мнозина в Италия дошли един път на власт, сега си му го връщали тъпкано, пращайки го зад решетките.

***
Сабичката и неговият род
Коментирайки телефонните секспротуберанси на Виктор Емануил Савойски, италианските медии припомниха креватните приключения на всичките му деди. Така например неговият прапрапрадядо Виктор Емануил II, който се смята за обединителя на Италия, не прощавал на нито една жена, изпречила се на пътя му. Забърсвал още в колесницата си всяка по-хубава селянка, видяна да копае на полето или пък игрива прислужница в ловните хижи, където прекарвал всяка минута от свободното си време. В същото време кралят се отчитал редовно и на законната си съпруга, която му родила седем наследника и починала от изтощение след идването на бял свят на последния от тях. Официално Виктор Емануил II признал седем незаконни деца, но злите езици говорят, че бил имал поне още толкова извънбрачни отрочета. Като доказателство за безбройната му челяд се сочи репликата, която веднъж той подхвърлил на посрещналите го с хубаво вино и вкусни гозби селяни: "Не ме наричайте ваше височество, а само господин Савойски, защото и аз съм като вас - имам толкова гладни гърла да запушвам!"
Всепризнат Дон Джуан бил наследникът на Виктор Емануил II - крал Умберто І. За разлика от своя баща той се подвизавал предимно из артистичните среди и до убийството му от анархисти ходел навсякъде със законната си съпруга - кралица Маргарита и със своята последна любовница - известна балерина. Неговият пък наследник - дядото на Симеон и на закопчания италиански престолонаследник - Виктор Емануил III, още от юношеските години наричали "сабичката". Лепнали му прякора както заради неговите 150 сантиметра височина, така и затова, че "сечал" наред певачките, артистките и ученичките в Неапол, където служел. С цел да подобри рода го оженили за снажната черногорка Елена и тя наистина му родила пет деца, всичките най-малкото една глава над баща си.
Истински креватен лъв бил и бащата на Виктор Емануил Савойски - последният италиански крал Умберто II. Като ерген той следвал плътно примера на своя дядо-адаш и не излизал от женските гримьорни на оперите и театрите в Торино, Милано и Рим. После, след емигрирането му в Португалия през 1946 г., когато италианците решават да живеят занапред в република, кралят започнал често да се подвизава из будоарите на аристократичните дворове в Европа. Точно поради тази причина кралицата Мария Жозе го напуснала без да се развежда и заживяла с децата си край Женева.
В. Монитор - стр. 1, 2 – 3

Фатален гол във вратата на Симеон
Анелия БАШЕВА

Ей, не му върви на това НДСВ и туй то. Откак се пръкна та до днес, все го тресат проблеми. И то не какви да е, а такива, че ехото им отеква месеци наред.
С драма тръгна създаването му. Едно, че видните юристи не можаха да го учредят като хората от първия път, ама и впоследствие се оказа, че Георги Петров, известен като Гошо с оня прякор, платил наема за залата. На втория път Симеон се запъна и върна учредителите по родните места, за да осмислят дълбоката му идея за движение.
После пък се почнаха едни дълги и протяжни разправии и люспения в групата му, които се точиха цели 4 години.
След това дойде включването на партията в тройния управленски съюз, в резултат на което тя стигна до дъното на общественото доверие и социолозите в последно време й отреждат незавидното място на бъдеща извънпарламентарна сила.
Да не говорим за нескончаемата драма около законността на върнатите царски имоти.
Тъкмо, когато на хоризонта взе да се задава освестване в жълтите редици покрай заявките за самостоятелно участие на НДСВ в президентските избори, и "Врабча" 23 бе поразена от мощен гръм. Той дойде откъм Италия и удари директно Симеон Сакскобургготски. Но понеже движението е лидерска партия, мълнията е на път да я изпепели цялата. Освен ако не настане чудо, и формацията за първи път в историята си не реагира адекватно.
Международният скандал, според който Симеон и братовчед му - италианският принц Виктор Емануил, връткали едни огромни суми и се пазарели как изгодата от български държавни поръчки да си остане в семейството, изглежда тепърва ще се разраства. Да не говорим, че в аферата вече са намесени имената на бившите министри на екологията, на транспорта и на здравеопазването Долорес Арсенова, Пламен Петров и Славчо Богоев, а главният прокурор изиска папките от Рим.
Сега от реакциите на царя ще зависи и собственото му бъдеще, и това на партията му.
Към момента поведението на Сакскобургготски нещо не вдъхва доверие. Вместо да отхвърля текст по текст обвиненията към себе си, той го е ударил на емоции. Само че изблиците от типа "Какво щеше да каже чичо Умберто" по повод замесването на династията Савоя в огромен скандал и с мъка отроненото "Аз съм смутен и огорчен" по-скоро будят съмнения, отколкото да предизвикват съчувствие.
Да не говорим, че владетелят на "Врана" дава прочувствените си изявления пред италианския в. "Стампа".
Вярно е, че драмата тръгна от Италия, но като български политик, той беше длъжен да даде обяснение първо пред българските си избиратели. Изглежда Симеон не може да се отърве от маниера, който прихвана по време на премиерстването си - да не се обяснява пред родните медии и, ако има нещо, да го казва пред чуждите. Само че вече времената са други. Сега, ако иска да съхрани формацията си, той ще трябва да убеди първо българите, че името му е чисто.
Другата грешка, която лидерът на НДСВ допуска, е, че разрешава на негови подчинени да развиват из медиите световната конспирация и да се опитват да оправят положението.
Едни жълти депутати вече започнаха да отсичат, че скандалът си е вътрешноиталиански и няма какво София да се взира в него. Това направо е върховна глупост, защото аферата разтресе държавата ни. Зариването на главата в пясъка в случая е възможно най-сбърканото поведение.
Други избраници пък започнаха да лансират съмненията си, че в дъното на скандала прозира и българско участие, и че името на началника им е замесено, за да се удари партията преди предстоящите президентски избори.
Не че наистина не изглежда съмнително как аферата гръмна точно сега. В момента всички основни играчи за "Дондуков" 2 са настръхнали, дебнат се взаимно и калкулират как никому не достигат гласове, за да победи останалите. При това положение елиминирането на един от съперниците - самият Сакскобургготски или издигнат от него претендент, ще докара до бурна радост другите мераклии да превземат президентството. Така че скандалът с италианския принц Виктор Емануил върши страхотна работа не на една и две политически сили у нас.
Само че партийното разузнаване дали има българска следа в избухването на аферата и обясненията кой има полза от него у нас биха били полезни единствено като съпътстващ рефрен в изчистването на царското име. Би било грешка той да е водещият мотив в жълтите обяснения, защото може единствено да задълбочи съмненията. А и на хората отдавна им е писнало политиците да им обясняват, че те са чисти, ама опонентите им ги клепат.
Затова най-правилното и най-полезното за НДСВ би било лидерът му да излезе пред обществото и да му обясни с думи прости, а не с емоционални отклонения, за какво точно иде реч. В противен случай нито той, нито партията му имат шанс да излязат чисти от този скандал.
В случая е важно да се отбележи, че въобще не става дума за това виновен ли е Сакскобургготски или не. По този въпрос ще се произнесат магистратите. Става въпрос за това доколко адекватно е поведението на жълтите и началника им с оглед на тяхното бъдеще.
Пред НДСВ изглежда има три варианта.
Единият е по познатата традиция царистите да се правят, че проблем не съществува и да се напъват, колкото могат, да омаловажават нещата. Това окончателно би ги загробило. Защото просто никой няма да се интересува от обясненията им.
Другият е партията да се разцепи и той въобще не изглежда нереалистичен. Обществена тайна е, че жълтите отломки са разделени на три враждуващи лагера, които се боричкат помежду си за влияние. Единият е около бившия парламентарен шеф Огнян Герджиков. Другият е около зам.-председателя на партията Милен Велчев. В третия са старите юристи, които навремето кръжаха около Пламен Панайотов, а сега са припознали за свой фаворит вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев.
Откритите битки между тези три лобита досега бяха възпирани единствено от авторитета на Симеон Сакскобургготски. Нито един от водачите им нямаше смелостта открито да заяви претенциите си за влияние в партията. След удара, който лидерът им понесе, нищо чудно, някои от тях да добият самочувствие. И да решат, че са достатъчно опитни и силни, за да превземат формацията отвътре. Стигне ли се дотам НДСВ просто ще загине. Защото без Симеон такава партия просто не съществува. И не след дълго за нея ще си спомнят само политическите хроникьори.
Третият вариант е Сакскобургготски и приближените му да спрат да се въртят като пиле в кълчища и да се чудят от колко кладенеца вода да донесат, за да се изкарат чисти. А просто да започнат да се държат като нормални политици. Царят да се вземе в ръце и след ясно и кратко обяснение пред хората да се съсредоточи върху непосредствената политическа цел пред партията му - предстоящите президентски избори.
Сега повече от всякога изглежда задължително движението да излезе с достоен собствен кандидат за "Дондуков" 2. Вярно, че шансовете на НДСВ да спечели са никакви, още повече, че Сакскобургготски е окончателно отрязан от надпреварата. Но пък участието във вота е възможност за партията да се маркира на политическата сцена. И да се покаже като нормална, макар и малка формация, чийто живот не е в пряка зависимост от личните перипетии на лидера й.
При сега създалото се положение е очевидно, че подкрепа на жълтите за Георги Първанов би се равнявала на политическо самоубийство. Подобен ход само би затвърдил тезата на опозицията, че за жълтите социалистите са естественият им партньор и те само за заблуда на врага твърдят, че насила са влезли в сегашната управленска коалиция.
Партньорство с анемичната десница, която без подкрепата на Бойко Борисов изглежда няма никакви шансове за победа, пък допълнително би обезличило движението.
Успех би било коопериране със столичния кмет, но той твърди, че нито възнамерява да участва в президентските избори, нито пък му трябва рамо от царя и НДСВ. Така че пред жълтите остава единствено възможността да се мобилизират максимално и да се включат със собствен претендент. И да се молят дотогава да не е изпята лебедовата песен на тяхната партия.
В. Монитор - стр. 15

Отчаян опит на царя да се измъкне от италианската афера
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски ще направи днес отчаян опит да се измъкне от италианската афера. Той ще направи изявление, в което ще отрече всякаква съпричастност към далаверите на своя първи братовчед Виктор Емануил Савойски.
Според италианската прокуратура Савойският принц и бизнесменът Пиерпаоло Черани са обещали на Сакскобургготски пари и други облаги, за да спечелят търгове в България, свързани с болници и телефонни услуги. Черани бил финансирал и кампанията на НДСВ за миналите избори. Сакскобургготски е в списъка на италианската прокуратура с 24 разследвани за подкупи, фалшификации и експлоатация на проститутки.
Главният прокурор Борис Велчев изиска вчера от Италия материалите по случая.
НДСВ определи като пълна глупост твърденията на италианската прокуратура. Станимир Илчев съзря индиректна връзка между скандала и предстоящия президентски вот. Той отбеляза, че през последните месеци с доста некоректни средства предварително са били елиминирани трима от евентуалните кандидат-президенти - шефовете на ВКС Иван Григоров, на БЧК Христо Григоров и на ВМРО Красимир Каракачанов. И тримата бяха замесени в скандали. Сега същата участ сполетяла и Сакскобургготски.
"Раздухването на скандала у нас цели страната да не бъде приета в ЕС", заяви зам.-председателят на НДСВ Пламен Панайотов. Според министъра на държавната администрация Николай Василев името на България е споменато случайно в скандала. Той каза, че Италия никога не е имала интерес към българските телекомуникации, и отказа да коментира решението на бившето правителство за строежа на педиатрична болница в София.
"За тая болница няма нищо реално. Много хора идваха да предлагат проекти, но в крайна сметка нищо не беше направено", коментира за "Сега" икономическият съветник на Сакскобургготски Ник Маринов. Той гарантира, че за кампанията на НДСВ от 2001 г., за чието финансиране отговаряше, не е постъпила и една стотинка от чужбина.
Премиерът Сергей Станишев отказа коментар по скандала. БСП още няма официална позиция, социалистите ще разглеждат днес въпроса на Изпълнителното бюро. Червените признаха, че ситуацията е деликатна и не бива да се прибързва с оценките. БСП не е искала спешно събиране на Политическия съвет на тройната коалиция, на който да бъде изслушан Сакскобургготски.
"С парите, които са били предвидени за построяването на т. нар. "царска" детска болница, е можело да бъдат построени поне 6-7 подобни болници", коментира социалният министър Емилия Масларова. Тя бе член на здравната комисия в предишния парламент, когато бе обсъждана сделката.
В. Сега – стр. 1, 3

Борис Велчев иска от Италия материали по скандала
Доротея ДАЧКОВА

Засега няма достатъчно данни за започване на разследване у нас
Българската прокуратура засега е с вързани ръце по скандала, който се вихри в Италия, тъй като все още не разполага с достатъчно данни за започването на разследване у нас. Това стана ясно от изказване на главния прокурор Борис Велчев.
Вчера прокуратурата е поискала от италианските власти да й предоставят материалите по случая. Ако се наложи, висши прокурори ще бъдат командировани в Италия, за да разследват на място. "Ако се съберат достатъчно данни, ще бъде образувано досъдебно производство и всички замесени ще бъдат разпитани", каза Велчев.
Специалните разузнавателни средства, които са основно доказателство по скандала в Италия, обаче няма да могат да се ползват в съдебен процес в България, обясниха юристи.
Проверката за т.нар. царска болница фигурираше в доклада от ревизията на ВКП. Близо две години тя е събирала прах в кабинета на бившия главен прокурор Никола Филчев.
Преписката е образувана през 2004 г. и е разпределена на прокурор Борисова, която проверява за длъжностно престъпление и неизгодна сделка. По същото време започва проверка и на градската прокуратура. Борисова обединява двете преписки и ги праща на СГП на 16 юли 2004 г. След това преписката е изискана от Филчев. На 5 януари т.г. тя е предадена на зам. главния прокурор Цеко Йорданов. Той веднага я разпределил на Ваня Несторова от ВКП и тя с постановление е възложила на СГП да извърши проверката, която продължава и към момента.
"Има основания да се свърже изграждането на болницата със скандала в Италия", каза вчера говорителят на прокуратурата Бойко Найденов. Преписката е възложена на полицията и ще бъде решена максимално бързо.
Велчев нямал информация за евентуална връзка между замотаването на преписката в кабинета на Филчев и назначаването му като посланик. "Не бива да свързвате всички нередности в прокуратурата с някакви големи и страшни тайни. Възможно е да става дума за прокурорско нехайство, възможно е и да е друго", каза той.

***
Де юре
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски може да откаже да свидетелства в Италия, без да бъде санкциониран за това. Според Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, ратифицирана и от България, Италия може да поиска нашата страна да връчи призовка на свидетел по наказателно дело, което се води на нейна територия. Лицето обаче може да откаже. Санкция се предвижда само ако свидетелят влезе доброволно в Италия и там получи призовка по съответния ред.
Ако Италия призове Сакскобургготски и той доброволно се яви като свидетел, то тя се задължава да не го задържа, преследва или ограничава свободата му.
Ако срещу бившия премиер бъде повдигнато обвинение, Италия може да иска екстрадицията му. Така, както тя направи в случая с няколкото десетки роми, обвинени в трафик на хора. С последните промени в конституцията ни през 2005 г. за първи път в българската история бе допусната възможност за предаване на българи за съдене в чужбина, но тази норма ще е валидна едва когато влезем като пълноправни членове в ЕС.
В. Сега – стр. 3

Българска следа и в далаверата на Виктор Емануил с ротативките
Българската връзка в италианския скандал се разширява. Вчера името на страната ни бе замесено и в далаверата с износа на ротативки за Русия и Либия, за която обвиняем също е Виктор Емануил Савойски. Това става ясно от публикация в "Кориере дела сера".
Разследването в Потенца е установило, че фамилиите Милиарди и Танкреди са въртели незаконна хазартна дейност. Те били подкрепяни от "лидера на сдружението" Виктор Емануил и хора от партията Национален съюз, които в замяна били щедро възнаградени. Благодарение на тлъсти подкупи за органа за контрол на хазарта - "Държавни монополи", те са получили лиценз за инсталиране на фалшиви игрални автомати в цяла Италия. Това е далавера за милиарди, която организацията развива и в чужбина, като установява контакти с властите в Либия и България, твърди вестникът.
Съучастникът на принц Виктор Емануил - Роко Милиарди, се е признал за виновен, съобщи неговият адвокат Диего Бузака. На разпита в затвора в Потенца той "е разказал всичко, което се е случило, поемайки своята лична отговорност".
Милиарди е обяснил, че се е познавал с принц Виктор Емануил покрай Уго Бонаца, с когото са играели заедно по казината. Милиарди е предоставял на Савойския принц за различни цели суми от 30 000 до 40 000 евро. Когато имал проблем с разрешителните за 5000 ротативки, блокирани от държавния орган за контрол по хазарта "Държавни монополи", се обърнал за помощ към Бонаца, който му обещал съдействието на принц Виктор Емануил срещу 20 000 евро. Милиарди дал парите и получил разрешителни за първите 400 покермашини.
Бившият шеф на Държавната комисия по хазарта Георги Петров заяви за "Сега", че няма данни фамилиите Милиарди и Танкреди да са внасяли ротативки в България. Според него Сакскобургготски никога не е проявявал интерес към хазартния бизнес. Той уточни, че в България 5-6 фирми произвеждат игрални автомати за 480-те игрални зали и няма интерес към вносни съоръжения. Прихванатите телефонни разговори разкриват, че в далаверата участват значителен брой карабинери, финансови инспектори, тайни агенти и митничари.
"Кориере дела сера" споменава и още една "българска следа". В разследването са се включили и италианските тайни служби СИСДЕ, чийто представител обяснява, че в тази история циркулират прекалено много печалбари-авантюристи, мрачни фигури и много странен трафик от Италия за Либия, Сомалия и България. Не се уточнява за какъв трафик става дума.
Вчера в скандала с братовчеда на Симеон Сакскобургготски попадна и националната телевизия РАИ. Оказа се, че Салваторе Сотиле - говорителят на лидера на дясноцентристката партия Национален съюз и бивш външен министър Джанфранко Фини, е получавал сексуални услуги от млади жени в замяна на участието им в тв емисии или развлекателни програми. РАИ обеща да обсъди въпроса и да вземе превантивни мерки.
Савойският принц Виктор Емануил трябва да бъде разпитан днес от следователя Алберто Януци. "Няма да се самоубия", заяви вчера той пред "Кориера дела Сера". Предната вечер той паднал от леглото си по време на сън, но се чувствал добре.

***
Кой е прокурорът Хенри Джон Удкок
39-годишният зам.-прокурор от трибунала в Потенца, който води разследването и арестува Виктор Емануил Савойски, е син на англичанин и неаполитанка. Той не за първи път подхваща шумни дела.
През 2003 г. Удкок започва да нищи аферата "ВИП-гейт", завършила с обвинение срещу 78 души. Сред тях са политици, двама министри, журналисти, хора от шоубизнеса, служители на министерства и кметства. Те бяха обвинени в изнудване и корупция.
Знаменита е и операция "Хиени-2", започнала на 22 ноември 2004 г. Тя разкри тесни връзки между престъпни босове и политици, довели до сключване на стотици незаконни контракти в областта Базиликата. Разкритията доведоха до ареста на 52-ма души.
Последният случай на следователя бе "Сомалиягейт" от 6 май т. г., завършил със 17 ареста. При разследването бе установено, че една престъпна организация и правителството на Сомалия са подмамвали бизнесмени да инвестират в страната.
В. Сега – стр. 3

БТВ – Новините – 19.30
Симеон Сакскобургготски се е опитал да продаде реституиран имот, преди той да му бъде иззет обратно

Симеон Сакскобургготски се е опитвал да продаде с посредничеството на италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани, свой реституиран имот, преди той да му бъде евентуално иззет обратно от държавата. Това става ясно от документите на италианското следствие, с които БТВ разполага.
От общо две хиляди страници, 23 съдържат телефонни разговори между савойския принц Виктор Емануил и неговия бизнеспартньор Пиерпаоло Черани, които са свързани с България. Разговорите са прихванати, докато двамата италианци са били разследвани за корупция.
Предлагаме ви откъси от стенограмите на телефонните разговори, до които стигна нашият кореспондент в Италия - Антоанета Николова.
Разговорът, който ще чуете се води между савойския принц и Черани на 21 февруари, тази година.
Пиерпаоло Черани: “Пак отивам в България, защото ние имаме телефоните, самолетите, онова, как се казваше, по дяволите, болницата, диализата.”
Виктор Емануил Савоя: “Но той иска само да печели от това и толкова. “
Черани: “Връщам се в България. Ходил съм вече 30 пъти, ще отида и 31-ви, защото иначе не мога, прекалено много пари съм похарчил.”
Савоя: “Кога?”
Черани: “Сигурно на 6, 7 и 8 март.”
Савоя: “Той блокира всичко, защото видя, че няма да получи от нас директна парична облага.”
Черани: “Не е вярно, защото аз му предложих пари и му дадох и пари за изборите. Спомняш ли си, че отидох в България да му ги занеса? Той взе парите и освен това загуби изборите. “
Савоя: “Не, не, не със сигурност отиваме. Имаме всички тези неща там, но те са блокирани. “
Черани: “Блокирани са. “
Савоя: “Не можем ли да го направим без царя? “
Черани: “Той е този, който поддържа правителството, разбираш ли? Аз социалистите не ги познавам. Аз си изгубих четири или пет години да развеждам министрите му по света.”
Савоя: “Да. “
Черани: “И сега пак всичко зависи от него. Аз знам за какво иска да ми говори той. Или иска самолет, или иска да му разреша проблема с онзи негов терен зад къщата му, който струва сто милиона евро. “
Савоя: “И той какво иска да прави с него? “
Черани: “Той иска да намери. Първо иска да получи парите в чужбина, а не в България. Защото той се прави на много готин, но... “
Савоя: “Да.“
Черани: “И той иска аз да му намеря, както вече говорихме, някой който да купи терена. “
Савоя: “За сто милиона ли? Не.“
Черани: “Да, за сто милиона. Това е огромен имот, който той е получил. Всъщност според мен целият му интерес се състои в това да спаси този свой имот, преди да му го вземат и прави всичко възможно. “
Савоя: “Кой мислиш, че може да купи терен в България? “
Черани: “Има българи, които биха купили веднага, защото неговият терен.
Спомняш ли си къде беше къщата? “
Савоя: “Да, да.”
Черани: “Имотът е прилепен до магистралата, точно до царския парк. На него може да се строи. Може да се направи. Как се казва? Търговски център, блокове. Това е един от най-красивите райони. Това е бизнес, защото той има стотици хектари. Има 150 хектара.”
Савоя: “Да, да, това е голямо нещо. Да, значи това и самолета. За самолета дори няма и да говорим. Първото нещо, което трябва да направим, е да отстраним този. Симеон. Сега разбрах цялата му история. “
Черани: “А ти какво мислиш, да отида ли в България? “
Савоя: “Отивай. Виж, за последен път.”
Симеон Сакскобургготски ще наеме италиански адвокат, който да го представлява. Това научи БТВ от източници в Италия.
Междувременно, както вече ви съобщихме в БТВ Светът, говорител на фамилията Савой потвърди, че е имало телефонни разговори между принц Виктор Емануил и Пиерпаоло Черани. Но те по думите му, не са достатъчни, за да се повдигне обвинение.
Лучано Мара, говорител на фамилията Савой: “Телефонни обаждания между двамата е имало. Принцът е в роднински отношения със Симеон Сакскобургготски. Става въпрос за роднини на половината европейска аристокрация. Ясно е, че те си говорят помежду си. Извадки от телефонни разговори, отсети в услуга на сензационни твърдения, публикувани в печата, не могат да представляват обвинения.”
Най-малко двама прокурори от Върховната касационна прокуратура ще заминат за Италия, ако данните от разследването по корупционния скандал, в който е намесено и името на Симеон Сакскобургготски, пристигнат официално в София.
Главният прокурор Борис Велчев обясни, че вече е изпратено искане затова. Ако започне съвместно разследване на случая, Симеон Сакскобургготски и бившият министър на транспорта Пламен Петров, ще бъдат разпитани в България.
Българската прокуратура има свои данни за част от обвиненията, по които са задържани савойския принц Виктор Емануил и неговия роднина Пиерпаоло Черани. Още през 2004 година в нашата преса излиза дописка за злоупотреби на кабинета Сакскобургготски при проекта за строеж на детска болница с австрийски капитал в София. После опозицията сезира прокуратурата с този сигнал. Започват две проверки, които после са обединени. Папката с тези документи е намерена на бюрото на Никола Филчев след като той напуска поста на главен прокурор.
Въпрос: Какво има в тази папка?
Борис Велчев: Това е наблюдателното производство, именно на тази предварителна проверка.
Въпрос: След обединяването й.
Борис Велчев: Това е наблюдателното производство, което посочва движението, на коя дата, кой прокурор, къде е изпратен. Това е само една папка, в която се държат писмата, които са пращани по съответните институции.
Главният прокурор Борис Велчев обясни, че след края на проверката, и ако има достатъчно доказателства за корупция, нашата прокуратурата може да образува наказателно производство. В търсене на доказателства българските обвинители разчитат и на италианските си колеги.
Борис Велчев: Аз днес направих опит да се свържа с господин Грассо по телефона. За съжаление той ще бъде извън офиса си до четвъртък. Опитах се да се свържа с някой от неговите заместници, опитваме се да получим информацията максимално, максимално бързо. Изпратихме писмо до италианската прокуратура и искаме те да ни изпратят документите, които са събрали в хода на тяхното разследване.
В момента от прокуратурата имат пълното съдействие на МВР, което води паралелно разследване с полицейските органи на Италия.
Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова потвърди, че преди две години в качеството си на депутат от опозицията се е противопоставила на проектите за строеж на т.нар. царска детска болница. По думите на министър Масларова сделката е била неизгодна, защото с предвидените 46 млн. евро можело да бъдат построени поне 6-7 детски болници в цялата страна.
Емилия Масларова: Аз бях един от депутатите, който остро се противопостави не срещу изграждането на такава детска болница, а срещу ресурса, който беше предвиден в тази детска болница. Нашите разчети сочеха, че едно легло в тази болница излизаше близо два пъти по-скъпо, отколкото едно легло в най-модерната кардиохирургия и то за реанимационна дейност. Така че ние считахме, че там трябва да се прецизират финансовите параметри на тази сделка.
“Не ми е известно Пиерпаоло Черани да е имал интереси в сектора на комуникациите или да е развивал бизнес в България”. Това каза днес в Габрово, бившият министър на транспорта от кабинета на Симеон Сакскобургготски - Николай Василев.
Той обаче не отрече, че е имал срещи със скандалния италиански бизнесмен. Николай Василев каза, че се познава с италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани от събития в България и Италия, на които и двамата са присъствали.
Василев обаче заяви, че докато е бил транспортен министър в правителството на НДСВ, Черани не е имал интереси в бизнеса с телекомуникации в България.
Николай Василев: Никога не ми е било известно да има какъвто и да е интерес в сектора на комуникации, не ми е известно да е правил никакъв бизнес в България.
Бившият министър от кабинета Сакскобугготски отказа да уточни на какви теми са били водените разговори между него и Пиерпаоло Черани. Според него, Черани е сериозна фигура в рамките на Италия. Василев допълни, че при срещите си с италиански бизнесмени, е лобирал за инвестиции в България.

Нова ТВ - “Календар” - 19.15
От Върховната касационна прокуратура са изпратили писмо, с което молят италианските власти да им предоставят материалите от разследването срещу принц Виктор Емануил

От Върховната касационна прокуратура са изпратили писмо, с което молят италианските власти да им предоставят материалите от разследването срещу принц Виктор Емануил, в което беше замесено и името на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев. При необходимост ще бъдат командировани и двама прокурори, които да разследват случая на място, уточни говорителят на прокуратурата Бойко Найденов. По думите му ще бъде направено всички необходимо проверката да приключи максимално бързо.
Предварителната проверка за законността на проекта за изграждане на детска педиатрична болница е образувана през есента на 2004 година във Върховната касационна прокуратура. Преписката обаче не е била решена и е отлежавала в различни кабинети. Главният прокурор Борис Велчев подчерта, че ще изясни и причината за забавянето й.
Борис Велчев: Не бива да свързвате всички действия на прокуратурата с някакви големи, страшни тайни. Много е възможно да става дума просто за едно чисто прокурорско нехайство. Много е възможно да има и друго обяснение, но за да говоря за него, трябва да имаме доказателства. На този етап нямаме.
В момента въпросната преписка, която се води на производство в Софийската градска прокуратура, предстои да бъде решена, а материалите са изпратени и в Националната полиция за съвместно разследване. Решаващи за изясняването на случая обаче ще бъдат материалите, които евентуално италианските власти ще изпратят.
Бойко Найденов: ...образувано предварително производство, но все още не можем да кажем, че имаме достатъчно данни за образуването на такова. Разчитаме на материалите, които можем да получим от италианските власти.
Предварително производство по случая ще бъде образувано, ако се съберат достатъчно данни и доказателства за извършено престъпление. В този случай ще бъдат извикани на разпит всички уличени.
В Италия разпитът на принц Виктор Емануил е предвиден за утре. Разпитаните по случая днес отказаха да отговорят на въпросите на прокурора и съдията, което е предвидено в италианските закони. Сред тях беше и частният секретар на принца. Неговото има фигурира в доста от публикуваните извадки от телефонни обаждания.
В момента това, което се случва в Италия, може да се определи като начало на програма от рода “Големия брат”. Това определение даде министърът на правосъдието, който възропта срещу публикуваните в медиите извадки от подслушани телефонни разговори на обвиняемите, а част от тези извадки засягат именно бившия български премиер Симеон Сакскобургготски. Според документите на съдията обвинението към Сакскобургготски е свързано с подтикване към корупция в качеството му на премиер, “че за да гарантира на бизнесмена Черани и на Виктор Емануил Савойски спечелването на сделки в болничния сектор и в сферата на телекомуникациите на България, е получавал от Черани и Виктор Емануил както пари, така и други неща.” Според документите на съдията по повод на изборите в България през миналата година Черани предоставил значителна сума на Сакскобургготски, за да можело самият той, Черани, и Виктор Емануил да получат правото да построят болничен комплекс в България. Според съдията на 14 март тази година Черани бил обещал на Сакскобургготски да стане посредник при отстъпването на недвижимо имущество за сто милиона евро, собственост на бившия премиер. В замяна на това трябвало да осигури на Черани и на Савоите сделки в телекомуникациите в България.
Повечето от предявените обвинения към арестуваните и към замесените в следствието се базират на подслушани телефонни разговори. Както стана ясно днес, близо сто хиляди телефонни разговора в Италия биват подслушвани всяка година.
Утре в десет часа сутринта Симеон Сакскобургготски ще направи изявление по случая в централата на НДСВ.

БНТ - По света и у нас – 20.00
Българската прокуратура може да образува паралелно наказателно производство за корупция срещу Симеон Сакскобургготски

Българската прокуратура може да образува паралелно наказателно производство за корупция срещу Симеон Сакскобургготски и министъра на транспорта от неговото правителство Пламен Петров. Обвинител №1 Борис Велчев ще командирова в Рим прокурори, които да разследват на място аферата. На Националната полиция е възложено да провери скандалния проект за педиатрична болница, който според италианската преса е бил основен проводник на корупционните взаимоотношения между български политици и италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани.
Върховната прокуратура започва собствено разследване на италианската корупционна афера. За момента обаче нашите власти могат само да четат италианската преса, защото нямат почти никакви материали по случая. От сутринта прокурорите пишат писма и търсят връзки с колегите си в Рим, за да изяснят имало ли е нерегламентирани отношения на български политици с Виктор Емануил и Пиерпаоло Черани. Положителен отговор би означавал, че в България също ще има обвинения и наказателен процес.
"Към настоящия момент имаме законен повод за образуване на предварително производство, но все още не можем да кажем, че имаме достатъчно данни за образуването на такова. Разчитаме на материалите, които можем да получим от италианските власти", заяви Бойко Найденов. "Естествено, че ако се образува досъдебно производство всички лица, които са замесени в него или протичат по него ще бъдат разпитани, няма съмнение", каза Борис Велчев.
Засега няма съдебна поръчка от италианските власти за разпит на Симеон Сакскобургготски и Пламен Петров. Главният прокурор обаче не изключи възможността да се появи такова искане. Според прокурорите има очевидна връзка между италианския корупционен скандал и разследването на т.нар. “царска педиатрична болница”, което е започнало през 2004 г.. И днес никой от върховната прокуратура не можа да обясни защо материалите за клиниката са стояли заключени в кабинета на Никола Филчев близо две години.
Новият главен прокурор ще назначи проверка, за да изясни истинските причини и виновните за това забавяне. Борис Велчев отказа да се ангажира със срок, в който прокуратурата трябва да се произнесе дали български политици са замесени в корупция. Отказа също да коментира дали и как тази афера ще се отрази на Тройната коалиция и предстоящите президентски избори.
Италианските медии публикуваха цитати от обвинителния акт на прокуратурата в град Потенца, които потвърждават, че Симеон Сакскобургготски е разследван за корупция във връзка със скандала около принц Виктор Емануил. Днес започнаха разпитите на арестуваните.
Един от тях призна, че е дал подкуп на сина на последния италиански крал. По повод разпространяването в медиите на компрометиращи записи от прихванатите телефонни разговори, италианският министър на вътрешните работи заяви, че е обезпокоен и ще въведе по - строг контрол.
Арестите в Италия предизвикаха отзвук и сред българските политици. Според заместник-председателя на НДСВ Пламен Панайотов твърденията в италианската преса, че бившият премиер Симеон Сакскобургготски е замесен в скандала с принц Виктор Емануил, са абсолютно неверни. В Сутрешния блок на БНТ Панайотов заяви, че определени политически сили се възползват от този скандал, като се целят в предстоящите президентски избори и се опитват да дискредитират предстоящото ни членство в Европейския съюз.
Бившият здравен министър от кабинета “Сакскобургготски” – професор Божидар Финков, призна за срещи с италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани. Провалилият се проект за изграждане на педиатрична болница у нас, за която също се твърди, че е свързана с интересите на бизнесмена Черани е бил финансово неизгоден. Според социалния министър Емилия Масларова с милионите, предвидени за педиатрията би могло да се изградят няколко детски болници. Министърът на държавната администрация Николай Василев, който беше вицепремиер в кабинета “Сакскобургготски” определи скандала като вътрешно италиански и ненасочен конкретно срещу България.
Скандалът с братовчеда на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски Виктор Емануил е вътрешно-италиански и не е насочен конкретно срещу България. Това каза в Габрово Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа.
Името на България е споменато случайно и то само в медиите, а не от официалните италиански институции, коментира министър Василев. С цялата информация, с която разполага като министър вече пет години, той смята, че няма основания да се замесва името на България и на бившия министър-председателя Симеон Сакскобургготски и тези твърдения и намеци са абсурдни и неверни. Според него всички от НДСВ стоят зад лидера си. По думите му в нито един от големите български телекомуникационни оператори няма италианска връзка и всичко казано е в сферата на хипотезите.

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
ВКС е изпратила днес писмо, в което моли италианските власти да предоставят материали, по повод разследването срещу Виктор Емануил

ВКС е изпратила днес писмо, в което моли италианските власти да предоставят материали, по повод разследването срещу Виктор Емануил, в което беше замесено името на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски. В Италия ще бъдат командировани и български прокурори, които ще разследват случая на място.
Главният прокурор Борис Велчев от своя страна увери, че ще бъде изяснено защо материалите по т. нар. царска детска болница са стояли в кабинета на бившия главен прокурор Никола Филчев и по тях не се е работело. На въпрос, дали върху неговия предшественик Никола Филчев е оказван натиск за това забавяне, Велчев отговори: не бива да свързвате всички нередности в прокуратурата с големи и страшни тайни. Много е възможно само да става въпрос за прокурорско нехайство. Опитваме се да получим информация максимално бързо, увери още обвинител №1. От своя страна, говорителят на прокуратурата Бойко Найденов обясни, че трябва да се съобразим и с италианското законодателство.
Бойко Найденов: В настоящия момент материалите по преписката са дирекция “Национална полиция”, където е възложена проверката по реда на чл. 119 от Закона за съдебната власт. Предприемаме всички мерки, тази проверка да приключи по- бързо. От друга страна, поради големия интерес искам да Ви уверя, че прокуратурата ще направи всичко възможно да получи материалите, които в момента предполагаме, че се намират в ръцете на италианските власти.
Говорителят на ВКП съобщи още, че ако в Италия има законова забрана да ни предостави тези доказателства, българската страна не може да ги принуди да нарушат собствените си закони.
Италианският посланик в България Джан Батиста Кампаньола коментира, че няма информация прокуратурата в Италия да е търсила съдействие от българската прокуратура във връзка със скандала с обвиненията срещу савойския принц Виктор Емануил за корупционни схеми, в който беше замесен бившият премиер Симеон Сакскобургготски
Посланик Кампаньола, който участва в откриването на втората Световна конференция на жените парламентаристки в София коментира, че няма официална информация италианската прокуратура да е търсила съдействие от българската прокуратура след замесването на Симеон Сакскобургготски в скандала с Виктор Емануил: “Не съм запознат с това, защото научавам всичко от пресата, както и вие. Само това, няма официална позиция. Има много ясно очертано разделение между дипломацията и съдебната власт.”
Посланик Кампаньола коментира още, че не знае бизнесменът Пиер Паоло Черани да е търсил съдействие от италианските власти, за инвестиции в здравеопазването и телекомуникациите у нас. Премиерът Сергей Станишев, който уважи откриването на форума на жените парламентаристки не коментира скандалът, в който е замесен бившият министър-председател Сакскобургготски.
Смятам, че няма никакво основание името на България и това на бившия министър- председател Симеон Сакскобургготски да се замесват в подобен корупционен скандал. Всякакви твърдения и намеци за ходатайстване и даване на държавни поръчки в секторите “Здравеопазване” и “Телекомуникации” са абсурдни и неверни, каза в Габрово министърът на държавната администрация Николай Василев. Според него, всички в НДСВ стоят зад своя лидер и нямат никакви притеснения по същество. Министър Василев е категоричен, че Италия никога не е имала никакъв интерес към българската телекомуникация. Никой от българските оператори няма италианска връзка.
20 милиона евро щеше да ощети държавата проектът за финансиране и строеж на детската болница. Това заяви председателят на здравната комисия в този парламент д-р Борислав Китов и председател на комисията в предишния парламент, която проучваше проектът за финансиране и строеж на детската болница. Той допълни пред Дарик радио, че документите още преди две години са подадени в прокуратурата, но Никола Филчев не е дал ход на преписката. Д-р Китов беше потърсен за коментар на информациите в италианския печат, че савойския принц Виктор Емануил задно с братовчед си, бившият премиер Сакскобургготски, са участвали в корупционни схеми, именно в проекта за детска болница в България и в сферата на телекомуникациите.
Борислав Китов: В крайна сметка, в документациите никъде не се споменаваше нито Виктор Емануил, нито Паоло Черани. Така или иначе, не беше наша работа да се занимаваме с посредници и роднински връзки. Аз мисля, че това е работа на прокуратурата. Бяха тръгнали да строят, без да се знае къде е мястото, без да има строително разрешение, без да има включително застрояване, без да бъде бутната другата болница. Имаше парадоксални неща в договора, например, че фирмата може да си внесе включително пясък и чакъл от чужбина, за което тя се освобождава от ДДС в съответната страна, а и в България също се освобождава от ДДС. Така че си представете за какво идва реч. Да не говорим, че например само за една информационна система на една болница, която по всички експертни оценки е съвсем достатъчно между милион и половина и два, беше предвидена една сума от осем милиона, само за извършването на плана и инвеститорският контрол – 15 милиона, изобщо над 20 милиона евро щяха да бъдат отклонени от държавата. Когато попитахме министъра на финансите по това време, дали знае къде ще се строи тази болница, той каза – “ми там някъде”.
Детска болница в София трябваше да се построи с финансиране от “Кредит-Анщалт” – Австрия. Това заяви бившият министър на здравеопазването в правителството на НДСВ Божидар Финков пред Дарик радио. Проф. Финков уточни, че познава австрийският бизнесмен Пиер Паоло Черани, който също беше замесен в скандала с принца и бившия премиер Симеон Сакскобургготски.
Проф. Божидар Финков: По мое време договор не беше сключен, тъкмо поради това, че имаше елементи на нецелесъобразност и на недостатъчно ясна финансова обосновка от страна на строителя, само че защо непрекъснато се коментира някакъв роднина на Симеон, като ставаше въпрос болницата да бъде финансирана от една австрийска банка - “Кредит-Анщалт”. По отношение на детската болница, с тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски аз не съм разговарял. Върху мен също не е бил упражняван натиск.
Въпрос: Проф. Финков, познавате ли Пиер Паоло Черани?
Проф. Божидар Финков: Виждал съм го може би два или три пъти в министерството. Имаше интереси към хемодиализата. Очакваше, че ще има приватизация на сектора и имаше намерение да участва в това. Разбира се, аз му казах, че това скоро няма да стане. Нито по мое време, нито в следващите години. Както виждате, и досега не стана. Така че, мисля, че даже му бях дал съвет, че ако толкова много...понеже знам, че той имаше производство на някои от консумативите, свързани с хемодиализата, казах му – постройте си нов център. Защо да приватизирате стар. Той предпочиташе да закупи няколко, но просто беше невъзможно, както и досега. Тъй като това е свързано с много сериозни промени в законодателството и в структурно отношение. Тези центрове са така интимно обвързани с болниците и административно, и нормативно, че не виждам как ще се приватизират и до ден днешен.
В 10 часа утре лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски ще направи изявление за медиите по повод скандала, в който бе замесено неговото име. Това съобщиха от централата в партията.

БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Прокуратурата поиска от италианските власти всички материали, отнасящи се до България в започналото разследване срещу принц Виктор Емануил

Прокуратурата поиска от италианските власти всички материали, отнасящи се до България в започналото разследване срещу принц Виктор Емануил. Това съобщи на специална пресконференция главният прокурор Борис Велчев. Говорителят на ВКП Бойко Найденов добави, че в изпратеното писмо е изразено желание, в Италия да бъдат командировани български прокурори, които да разследват случая на място.
По другия случай, със сделката за детската болница, Найденов уточни, че действителната работа по нея е започнала едва на 16 април 2006 година.
Борис Велчев: Не ми е ясно въобще къде са стояли материалите. Предстои да се изясни кой носи отговорност за това забавяне. Знаете, ние обявихме забавянето по тази преписка много преди италианците да съобщят за този скандал, така че едва ли някой може да ни упрекне нас, че се опитваме да прикрием каквото и да било, но за да съобщим конкретни факти, първо трябва да ги има, засега ги нямаме. Естествено, че ако се образува предварително производство или досъдебно производство, всички лица, които…по него и са замесени в него, ще бъдат разпитани, няма съмнение. На този етап обаче не сме готови да образуваме такова производство, нямаме достатъчно данни за това.
Бойко Найденов: нека да имаме търпение да получим материалите от Италия. Те ще бъдат решаващите в случая. Единственото, което трябва да имаме предвид, е че все пак трябва да се съобразим с италианското законодателство, защото ако те имат законова забрана да ни предоставят тези доказателства, ние не можем да ги принудим да нарушат техните закони. Българската проверка разчита на италианските събрани материали доколкото, пак от пресата знаем, са провеждани СРС, има разпити и т.н. Ако ги получим тях, ние ще можем да свържем това, което е като материал в нашата преписка, и вече да направим съответните изводи - дали има, или няма корупционно поведение. В нашата преписка засега няма основание да се направи такъв извод.Copyright 1998-2018 OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"