ОБРЪЩЕНИЕТО НА СИМЕОН

 

 

Драги сънародници,


В навечерието на изборите се обръщам към вас – така, както съм го правил и в други моменти, важни за страната. Всички се вълнуваме от предстоящото събитие, защото то ще определи посоката и ритъма на развитие на България за следващите десетилетия.

През юни 2001 г. заедно с моя екип поведохме страната по нов път, благодарение на мощната народна подкрепа. Днес за всички е ясно, че България се развива добре. Нетърпеливи сме да видим Родината си редом до развитите европейски държави, но не бива да забравяме откъде тръгнахме преди 15 години и защо темповете бяха понякога забавяни.

В някои предизборни изказвания виждам, че критиките към нашето управление са за неизпълнени обещания. Ако обаче всеки обективно оцени фактите и цифрите, ще си даде сметка, че България не е имала подобен възход от много години насам. Образът на страната ни вече не е същият. Сравнете само с какво недоверие гледаха на България преди няколко години и как ни приемат сега.

Категорично мога да кажа. Създадохме десетки хиляди нови работни места, както и условия за привличане на рекордни инвестиции. Подобрихме работата на данъчната и митническата администрация. Благодарение на това говорим за преизпълнение на бюджета вече няколко години подред. Това са средства, които ще ни позволят да насочим усилията си към благосъстоянието на всеки един български гражданин и да се справим с така болезнения и за мен въпрос за пенсиите.

Наблюдавам с каква лекота тези наши постижения служат за основа на предизборен популизъм от други политически сили, без да се обяснява на хората, например, че финансовият резерв на страната е основен критерий, по който международните икономически институции оценяват държавата ни като стабилна, и е недопустимо той да бъде произволно разпределян, както се спекулира.

През този мандат ние обърнахме специално внимание на предприемачеството. У нас бизнесът вече работи свободно, стабилно, сигурно, и го казвам като човек, който добре познава законите на пазарната икономика. Водещ принцип в нашата политика по отношение на предприемачите бе максимално да оттеглим намесата на държавата. Положителните промени се виждат навсякъде – неимоверен ръст на строителството, бързо развитие на търговията и туризма. При срещите ми в страната с деловите среди получавам уверения, че не са имали досега по-благоприятен климат за изпълнение на проектите си.

Също толкова позитивни са и отзивите, които идват от местната власт. Заедно с кметовете решаваме проблемите по места, без да се влияем от политическата им принадлежност. Това е още един пример за новаторския модел на управление, който ние въведохме.

Въпреки множеството препятствия, постепенно превръщаме държавната администрация в ефективно работеща система, защото тя е важен компонент в модерното общество. Това беше и моят стремеж като премиер – на базата на добрите практики в европейските държави да изградим и у нас компетентна и професионална администрация, която да работи само в услуга на гражданите. В тази връзка ще отбележа, че нашето управление бе първото, което не си позволи да сменя хората в институциите, заради партийни пристрастия.

Като друго особено постижение на нашия мандат ще откроя факта, че успяхме да внесем необходимото спокойствие в обществено-политическия живот, да наложим толерантен и премерен тон. Това ни позволи да се концентрираме върху приоритетите на страната. На този етап обществото едва ли одобрява да се разпиляват време и енергия в защита на тяснопартийни интереси.

Нашият народ има огромен потенциал и, когато всички, обединени около националните цели, работим всеотдайно и сплотено, ги постигаме. Остават 18 месеца до приемането ни в Европейския съюз. Този период е от решаващо значение за България и трябва да се мобилизираме.

Преди няколко дена в Брюксел, отново получих уверения на най-високо ниво, че няма причина да бъде забавено членството ни, и че зависи от нас да го постигнем в сроковете, които сме си поставили. Изграждането на един ефективен и работещ в синхрон екип изисква време. Ние успяхме да създадем такъв екип и сега се нуждаем от вашата подкрепа, за да изпълним докрай поетите пред ЕС ангажименти.

Вие знаете, че преди 4 години моята лична мечта също бе за бърза промяна в стандарта на живот на всеки наш сънародник. За съжаление, това се оказа не лесно. Имаше обективни обстоятелства, които не ни позволиха да се справим изцяло с бедността, корупцията и наследената организирана престъпност.

Като премиер на Република България откровено ще споделя с вас, че и поради допуснати от правителството грешки, някои реформи във важни области се забавиха и не всички хора почувстваха ефекта така бързо, както исках. Необходимо ни е още време, за да довършим започнатото. Вие добре познавате нашия стил на управление, имаме вече и натрупан опит. Ние предлагаме да продължим напред уверено, спокойно и стабилно.

Неведнъж съм казвал, но държа още един път да заявя – завръщането ми в Родината не е плод на емоционален порив. Впрегнах житейския си опит, създаденото доверие по света и натрупаните в продължение на 50 години контакти, с единствената мисъл да бъда полезен на народа си и да му служа.

Ще ви призная, че през мандата никак не ми беше лесно да преодолявам неоснователни упреци, даже клевети. Много пъти, когато липсваха обективни критики към работата на моя екип, се използваха лични нападки. Въпреки това продължавам да държа на диалогичния и коректен тон, на почтеността. Ще отстоявам този принцип и за в бъдеще.

След броени часове ще се проведат редовните парламентарни избори. В кампанията на преден план непрекъснато излизаше въпросът за бъдещите коалиции. Някои се опитваха да притъпят интереса на обществото към самите избори, сякаш техният резултат е ясен и по този начин да обезсмислят гласуването, да оставят у хората чувството, че от тях нищо не зависи. Необходимо е да гласувате, за да може вашият вот реално да се отрази в управлението.

На младите хора искам да кажа – вярвам силно във вас, във вашите съвременни критерии, във вашето умение да внасяте нови идеи в обществения живот, да участвате в модернизирането на България.

Аз съм убеден, че ще се отнесете отговорно към изборите и няма да стоите безучастни в момент, в който се решава съдбата на България за поколения напред.

Като човек, който десетилетия е милеел да се върне в Родината си, аз ще остана да работя тук. Готов съм да поема отговорността да оглавя правителство, което да продължи водената дотук политика. Сигурен съм, че заедно можем да осъществим националните приоритети.
 

2005 г.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Правителство на Симеон Сакскобургготски"