И се видяха, и се познаха…

12 ноември 2006

Председателят на Национално турско обединение Мендерес Кунгюн и лидерът на нелегитимната организация ОМО “Илинден” ПИРИН Стойко Стойков се срещнаха и решиха двете организации да реализират общи мероприятия за защита на националните малцинства в България. Срещата между двамата предизвика редица коментари, включително, че подобно взаимодействие е опасно. Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, Кунгюн и Стойков целят дезинтеграцията на нацията. Подобни намерения в срещата им откри и председателят на фондация “Васил Левски” Стоян Джавезов. Според него, с тази среща се прави опит да се покаже, че в България има малцинства, които не се признават, на които държавата не създава условия да се развиват и по този начин страната ни да се злепостави пред Европейския съюз непосредствено преди присъединяването й.
Според Ивелин Николов, заместник-председател на Висшия съвет на БСП срещата между лидерите на Националното турско обединение и ОМО “Илинден” ПИРИН е доказала кои са сепаратистите у нас.

Агенция "Фокус"
Красимир Каракачанов: Сепаратистите търсят общи действия
Сепаратистите не само се появяват, а и търсят общи действия, каза лидерът на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов пред Агенция “Фокус” по повод информацията за срещата на Стойко Стойков и Мендерес Кунгюн в Благоевград снощи. “Това само потвърждава нашата теза, която ние поддържаме от много години за ОМО “Илинден”. Защото Кунгюн е същият като ОМО “Илинден”, той между другото е от Якоруда (б.ред. българо-мохамеданин, с името Емил Кокунгьов). Т.е. – един българо-мохамеданин се прави на по-голям турчин от Ахмед Доган. А един Стойко Стойков се прави на по-голям македонец от Александър Македонски. Такива хора целят дезинтеграцията на нацията”, смята Красимир Каракачанов. По думите му - липсата на добро патриотично образование в училищата, липсата на обществена реакция срещу подобни сепаратистки прояви водят до това – не чужденци, а чисти българи да се обявяват за чужденци и да са най-агресивни в това отношение. “Като краен резултат виждаме едно сътрудничество между една откровено сепаратистка организация като групичката на Кунгюн и една откровено антибългарска организация като ОМО “Илинден”, заключи Каракачанов.
Естествено, че ОМО и нерегистрираното сдружение на Кунгюн се опитват да се легитимират с подобни срещи. Това е още един знак и за самата Прокуратура, че не трябва да гледа безразлично на подобни прояви и подобни групички хора, каза още лидерът на националистите.

Агенция "Фокус"
Боян Ботйов: Не би трябвало да съществуват сепаратистки организации в България
Достатъчно толерантно е ръководството на държавата, както и народът, и не мисля, че има някаква опасност във връзка с малцинствата у нас. По тази причина срещи като тази на Мендерес Кунгюн и Стойко Стойков са напълно излишни. Това каза пред Агенция “Фокус” председателят на общонародна фондация “Христо Ботйов” Боян Ботйов. Той бе помолен да коментира вчерашната среща на лидера на Националното турско обединение и лидера на ОМО-Илинден ПИРИН.
Според Ботйов не трябва да се отдава толкова голямо значение на подобни организации.
“Подобни организации не би следвало да съществуват и затова трябва държавата да си свърши работата. В този смисъл трябва да се пипа по-твърдо”, категоричен бе Боян Ботйов.
 

Агенция "Фокус"
Стоян Джавезов: Срещата на Мендерес Кунгюн и Стойко Стойков цели злепоставяне на България пред Европа
Националното турско обединение и ОМО “Илинден” Пирин са забранени организации и безпринципното събиране на лидерите им Мендерес Кунгюн и Стойко Стойков говори за едно, че се опитват да излизат срещу установеното законодателство. Това заяви пред Агенция “Фокус” д-р Стоян Джавезов, председател на фондация “Васил Левски”. По думите му със срещата на двамата лидери, организациите се противопоставят на българската Конституция, която не признава малцинства. “Конституцията дава възможност на етносите да имат своите религиозни, лични и други права. ОМО “Илинден” Пирин и Националното турско обединение официално не са признати юридически и нямат право да развиват каквато и да е обществена дейност”, посочи Джавезов. Той допълни, че категорично се противопоставя на всички опити на такива организации в страната да развиват каквато и да е дейност - било то просветна, културна или политическа.
Според председателя на фондация “Васил Левски” състоялата се среща между Мендерес Кунгюн и Стойко Стойков има за цел да привлече вниманието на европейската общественост. “Те правят опит да злепоставят България пред Европейския съюз непосредствено преди присъединяването на страната ни. Идеята им е да се каже, че в България има малцинства, които не се признават и на които държавата не създава условия да се развиват. Това е тяхната цел”, заяви Стоян Джавезов. По думите му българското законодателство е много либерално.
“Добре е, че съдът отказа регистрация на ОМО “Илинден” Пирин. Но ние отдавна наблюдаваме действия, които по никакъв начин не мога да приема. Не може македонският посланик да присъства на проявите на ОМО “Илинден” Пирин на гроба на Яне Сандански, което става ежегодно. На това не се реагира официално. Трябва ясно да се разбере, че подобно нещо държавата и нейните органи не трябва да толерират”, посочи още Джавезов.

Агенция "Фокус"
Тошо Пейков: Българските патриоти трябва да дадат решителен отпор на срещи като тази между Кунгюн и Стойков
В България съществуват редица тежки проблеми-демографски срив, обедняване на 70% от населението, икономическа миграция, но национален проблем в страната ни не съществува. Срещата между Мендерес Кунгюн и Стойко Стойков е един напразен опит да поставят такива проблеми пред България. Това заяви пред Агенция “Фокус” Тошо Пейков, изпълнителен директор на Национален дарителски фонд “13 века България”. Според него българските патриоти и интелектуалци трябва да дадат решителен отпор на едни такива срещи и обединявания.
“Тези хора искат най-вече да се легитимират пред хората, на които мислят, че служат. Мендерес Кунгюн иска да се легитимира пред изповядващите исляма в България, като може би наивно си мисли, или някой го кара да измести ДПС от неговата роля. Стойко Стойков знаем пред кои служби и чужди посолства се легитимира. Тези хора са бели врани в българския политически живот и нямат никакво бъдеще”, подчерта Тошо Пейков.
Той допълни, че държавните институции, най-вече съдебните органи трябва по-сериозно да изпълняват конституционните си задължения, защото не трябва да се дава поле на подобни опити да се компрометира конституционното единство на българската нация.
 

Агенция "Фокус"
Тома Томов: Не виждам с какво ОМО "Илинден" и Националното турско обединение са по-опасни от “Атака”
Живеем в едно демократично общество и съществуването на такива организации не е опасно. Това заяви пред Агенция “Фокус” депутатът от Коалиция за България и член на Комисията по правата на човека и вероизповеданията Тома Томов. Той бе помолен да коментира вчерашната среща на лидера на Националното турско обединение Мендерес Кунгюн и лидера на ОМО-Илинден ПИРИН Стойко Стойков. Томов обясни, че не приема много на сериозно съществуването на тези организации.
“Ако говорим, че държавата трябва да защитава интересите на народа, то трябва първо да бъде закрита партия “Атака”, която е извън закона. Не виждам с какво са по-опасни тези две организации в сравнение с “Атака”, каза още Томов.

Агенция "Фокус"
Огнян Герджиков: Държавата е показала отношението си към сепаратистките организации
Нашата държава досега е показвала своето отношение към такива сепаратистки организации, които винаги носят известен риск. Затова трябва да се внимава, защото националната ни сигурност е преди всичко. Това заяви пред Агенция “Фокус” председателят на парламентарната Комисия по правата на човека и вероизповеданията Огнян Герджиков (НДСВ). Той бе помолен да коментира вчерашната среща на лидера на Националното турско обединение Мендерес Кунгюн и лидера на ОМО "Илинден" ПИРИН Стойко Стойков. “Не трябва да допускаме някакви съмнителни организации за подбиват клинове, защото ние, слава Богу, през годините се опазихме от подобни опасности и създадохме един добър етнически климат - нещо, което е едно постижение, което трябва да съхраняваме”, категоричен бе Герджиков.
Той допълни, че към днешна дата може да се каже спокойно, че българските държавни институции защитават в голяма степен националните интереси на България във връзка със сепаратистките партии.

Агенция "Фокус"
Ивелин Николов: Срещата между Националното турско обединение и ОМО-Илинден доказа кои са сепаратистите у нас
Не знам дали подобни срещи са опасни, но най-малкото са незаконни. Това заяви пред Агенция “Фокус” заместник-председателят на Висшия съвет на БСП Ивелин Николов. Той бе помолен за коментар във връзка с вчерашната среща между лидера на Национално турско обединение Мендерес Кунгюн и лидера на ОМО "Илинден" ПИРИН Стойко Стойков. По думите на Николов е станало ясно, че българският съд правилно е решил да откаже регистрацията на ОМО "Илинден". “За пореден път се доказва, че става въпрос за сепаратистки организации, които са забранени от българската Конституция. И ако лъжовно някои политици говорят повече от години, че Движението за права и свободи е такава организация, в случая става ясно кои са точно сепаратистите, които не работят за българските национални интереси, а за чужди интереси”, посочи още Ивелин Николов.
Според него чрез подобни срещи се търсят причини за дестабилизация и напрежение, а не се търси някаква легитимация. “Те знаят много добре, че не могат да имат легитимация”, категоричен бе зам.-шефът на ВС на БСП.
На въпрос дали държавните институции защитават в достатъчна степен националните интереси в България във връзка със сепаратистките организации, Николов каза, че защитата на националните интереси не може да се мери в достатъчност или недостатъчност. “Това трябва да се прави ежедневно и аз си мисля, че нашата правораздавателна система ще има сили да се справи”, допълни Ивелин Николов.
 

Агенция "Фокус"
Стойко Стойков: С Мендерес Кунгюн говорихме за отношението към Европа и спазването правата на човека
Ние не оценяваме организациите по такъв начин, ние ги оценяваме по техните устави и програми. Така лидерът на нелегитимната ОМО “Илинден” – Пирин Стойко Стойков коментира в предаването "Метроном" на радио “Фокус” – Пирин има ли притеснения относно възможността да бъдат обвинени в сепаратизъм след проведената среща с Мендерес Кунгюн .
“Преди да се запознаем със становищата на дадена организация какви са истинските им цели, не можем да си направим конкретен извод. Защото ние често сме страдали от погрешни впечатления, разпространявани в пресата. Все още не съм прочел устава на организацията, водена от Мендерес Кунгюн, пък и трябва устава да го прочете цялото ръководство”, допълни Стойков.
Според него единственото, което са си казали, са “общи приказки за отношението към Европа, за спазването правата на човека”.
“Това, което казахме, беше в европейски дух и от двете страни. Но това е твърде малко, за да се каже нещо конкретно”, уточни Стойков. На въпрос не се ли притеснява, че подобни срещи могат да попречат на легитимността на организациите Стойков отговори, че “не би трябвало. “Сега излиза, че ние пречим на тях и те на нас. Все пак сме демократично общество, в което хората се срещат и опознават. Това беше неофициална среща, дори се учудвам, че излезе като някаква информация в пресата. Тя срещата беше напълно открита. Не сме я крили. Седнахме в кафе в центъра на Благоевград, но и не беше нещо конкретно. Общо опознаване, разменяне на устави. Това е. Не е договаряно нито действия, дори и следваща среща не договаряна”, каза още Стойко Стойков.

Агенция "Фокус"
Николай Свинаров: Нека да оставим институциите да си свършат работата
ОМО “Илинден”- Пирин и Национално турско обединение са организации, за които многократно е имало произнасяне, те се опитват да се легитимират. Това коментира пред Агенция "Фокус" председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров по повод срещата между председателя на Национално турско обединение Мендерес Кунгюн и лидера на нелегитимната организация ОМО “Илинден”- Пирин Стойко Стойков.
“Нека да оставим институциите, които са ангажирани с това, да си свършат работата”, каза депутатът.
Той призова “да не се чудим в политически план и в медиен план кое е легитимно и кое – не, защото има закон, който казва това и институции, които определят дали това е така, или не”.
“Затова имаме изградена демокрация и институции, които да си кажат становището”, посочи Свинаров.

Агенция "Фокус"
Георги Георгиев: Опасно е сътрудничеството между Мендерес Кунгюн и Стойко Стойков
Опасно е сътрудничеството между председателя на Национално турско обединение Мендерес Кунгюн и лидера на нелегитимната организация ОМО “Илинден”- Пирин Стойко Стойков. МВР и главният прокурор трябва да предприемат спешни мерки, за да бъдат забранени тези организации.
Това коментира пред Агенция "Фокус" Георги Георгиев, депутат от “Атака”.
“Ако за в бъдеще те си сътрудничат, това започва да ми напомня за Косово. Не бива България да се превърне в място на етническо противоборство”, коментира депутатът.
Националното турско обединение и ОМО “Илинден”- Пирин са организации, които противоречат на Конституцията. Те нямат нищо общо с политиката в България – това са хора, които се мъчат да сепарират страната, каза още Георги Георгиев.
“Не може да става въпрос за някаква отделна нация, освен българската, а Кунгюн представлява хората, които бяха в основата на терористичните атентати преди 1989 г.”, заяви депутатът.
 

Агенция "Фокус"
Мендерес Кунгюн и ОМО "Илинден" ПИРИН договориха общи действия
След вчерашната неофициална среща в благоевградско кафене между председателя на Национално турско обединение Мендерес Кунгюн и лидера на нелегитимната организация ОМО “Илинден”- Пирин Стойко Стойков, съвсем скоро предстои нова среща. Това съобщи пред Агенция "Фокус" Мендерес Кунгюн.
Двамата вече са обсъдили прилагането на рамковата конвенция за защита на малцинствата, освен това са разменили уставите на организациите си.
“Установено е взаимодействие между двете организации – нашата и тяхната и предстои да реализираме общи мероприятия по същата тема – защита на националните малцинства”, поясни Кунгюн. Той каза още, че на следващата среща със Стойков ще обсъждат конкретни общи задачи.
 

Агенция "Фокус"
Срещата на сепаратистите (ОБЗОР)
Председателят на Национално турско обединение Мендерес Кунгюн и лидерът на нелегитимната организация ОМО “Илинден”- Пирин Стойко Стойков решиха двете организации да реализират общи мероприятия за защита на националните малцинства, съобщи за "Фокус" Кунгюн. Стойков обаче заяви, че на неофициалната си среща в Благоевград двамата са си казали “общи приказки за отношението към Европа, за спазването правата на човека”.
“Това, което казахме, беше в европейски дух и от двете страни”, уточни Стойков. На въпрос не се ли притеснява, че подобни срещи могат да попречат на легитимността на организациите, Стойков отговори, че “все пак сме демократично общество, в което хората се срещат и опознават”.
Срещата между двамата обаче предизвика редица коментари, включително, че подобно взаимодействие е опасно.
“Нашата държава досега е показвала своето отношение към такива сепаратистки организации, които винаги носят известен риск. Затова трябва да се внимава, защото националната ни сигурност е преди всичко”. Това заяви пред “Фокус” председателят на парламентарната Комисия по правата на човека и вероизповеданията Огнян Герджиков (НДСВ).
“Не трябва да допускаме някакви съмнителни организации за подбиват клинове, защото ние, слава Богу, през годините се опазихме от подобни опасности и създадохме един добър етнически климат - нещо, което е едно постижение, което трябва да съхраняваме”, категоричен бе Герджиков.
”Опасно е сътрудничеството между председателя на Национално турско обединение Мендерес Кунгюн и лидера на нелегитимната организация ОМО “Илинден”- Пирин Стойко Стойков. МВР и главният прокурор трябва да предприемат спешни мерки, за да бъдат забранени тези организации.
Това коментира Георги Георгиев, депутат от “Атака”.
“Ако за в бъдеще те си сътрудничат, това започва да ми напомня за Косово. Не бива България да се превърне в място на етническо противоборство”, коментира депутатът.
“Нека да оставим институциите, които са ангажирани с това, да си свършат работата”, призова председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров.
“Сепаратистите не само се появяват, а и търсят общи действия”, каза лидерът на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов.
“Това само потвърждава нашата теза, която ние поддържаме от много години за ОМО “Илинден”. Защото Кунгюн е същият като ОМО “Илинден”, той между другото е от Якоруда (б.ред. българо-мохамеданин, с името Емил Кокунгьов). Т.е. – един българо-мохамеданин се прави на по-голям турчин от Ахмед Доган. А един Стойко Стойков се прави на по-голям македонец от Александър Македонски. Такива хора целят дезинтеграцията на нацията”, смята Красимир Каракачанов. По думите му - липсата на добро патриотично образование в училищата, липсата на обществена реакция срещу подобни сепаратистки прояви водят до това – не чужденци, а чисти българи да се обявяват за чужденци и да са най-агресивни в това отношение. “Като краен резултат виждаме едно сътрудничество между една откровено сепаратистка организация като групичката на Кунгюн и една откровено антибългарска организация като ОМО “Илинден”, заключи Каракачанов.

Естествено, че ОМО и нерегистрираното сдружение на Кунгюн се опитват да се легитимират с подобни срещи. Това е още един знак и за самата Прокуратура, че не трябва да гледа безразлично на подобни прояви и подобни групички хора, каза още лидерът на националистите.
Не знам дали подобни срещи са опасни, но най-малкото са незаконни. Това заяви пред “Фокус” заместник-председателят на Висшия съвет на БСП Ивелин Николов. По думите на Николов е станало ясно, че българският съд правилно е решил да откаже регистрацията на ОМО "Илинден". “За пореден път се доказва, че става въпрос за сепаратистки организации, които са забранени от българската Конституция. И ако лъжовно някои политици говорят повече от години, че Движението за права и свободи е такава организация, в случая става ясно кои са точно сепаратистите, които не работят за българските национални интереси, а за чужди интереси”, посочи още Ивелин Николов.
“Живеем в едно демократично общество и съществуването на такива организации не е опасно”. Това заяви депутатът от Коалиция за България и член на Комисията по правата на човека и вероизповеданията Тома Томов. Томов обясни, че не приема много насериозно съществуването на тези организации.
“Ако говорим, че държавата трябва да защитава интересите на народа, то трябва първо да бъде закрита партия “Атака”, която е извън закона. Не виждам с какво са по-опасни тези две организации в сравнение с “Атака”, каза още Томов.
“В България съществуват редица тежки проблеми-демографски срив, обедняване на 70% от населението, икономическа миграция, но национален проблем в страната ни не съществува. Срещата между Мендерес Кунгюн и Стойко Стойков е един напразен опит да поставят такива проблеми пред България”. Това заяви пред “Фокус” Тошо Пейков, изпълнителен директор на Национален дарителски фонд “13 века България”. Според него българските патриоти и интелектуалци трябва да дадат решителен отпор на едни такива срещи и обединявания.
“Тези хора искат най-вече да се легитимират пред хората, на които мислят, че служат. Мендерес Кунгюн иска да се легитимира пред изповядващите исляма в България, като може би наивно си мисли, или някой го кара да измести ДПС от неговата роля. Стойко Стойков знаем пред кои служби и чужди посолства се легитимира. Тези хора са бели врани в българския политически живот и нямат никакво бъдеще”, подчерта Тошо Пейков.
Той допълни, че държавните институции, най-вече съдебните органи, трябва по-сериозно да изпълняват конституционните си задължения, защото не трябва да се дава поле на подобни опити да се компрометира конституционното единство на българската нация.
 

Агенция "Фокус" припомня:

Сдружението "Национално турско обединение" на Мендерес Кунгюн

Сдружението "Национално турско обединение" на Мендерес Кунгюн получи отказ за регистрация от страна на Пловдивския окръжен съд на 19 юни 2006 г.
Според мотивите към съдебното решение, част от заявените за вписване и приети от Учредителното събрание цели на сдружението имат политическа насоченост. Става въпрос основно за “развитие на политическия плурализъм с цел демократизиране и демонополизиране на турската общност”. Съгласно чл. 12 ал. 2 от Конституцията на Република България, сдруженията на гражданите не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.
Съдът е приел, че тъй като част от целите на сдружението имат политически характер, регистрацията му като сдружение с нестопанска цел е невъзможна. С подобни цели трябва да се претендира регистрация по Закона за политическите партии, като друг е компетентният съд, който следва да преценява съответствието на Устава и поставените цели с изискванията на Конституцията на Република България.
Учредителното събрание на сдружението се проведе на 21 май 2006 г., на връх Бузлуджа, след като пловдивският хотел "Тримонциум" отказа да приеме учредителите на сдружението, а привърженици на ВМРО и "Атака" в Пловдив се заканиха да не ги допуснат в хотела.

ОМО "Илинден" - ПИРИН
На 31 октомври 2006 година Софийски градски съд отказа вписване на политическа партия ОМО “Илинден”-Пирин.
В мотивите се посочва, че на съда е представен списък с 530 учредители, но според експертна справка в 25 случая едни и същи лица са попълнили 116 учредителни декларации. 91 души не са попълнили саморъчно декларациите си както изисква законът.
Липсват данни за броя и състав на участниците в учредителния форум, а така също и саморъчно попълнени декларации от тях.
Списъкът на членовете е неточен и непълен – липсват имена, ЕГН и адреси на отделни участници.
Липсват данни за кворум на изискуемия от закона Инициативен комитет от най-малко 50 души.
Учредителното събрание се проведе на 25 юни 2006 година в Гоце Делчев. На събранието за председател на партията е избран Стойко Стойков, а за подпредседатели – Иван Сингартийски, Ботьо Вангелов, Ангел Безев и Стефан Мицов, последния от които е ръководител на Македонския културно-информационен център в София. Журналисти не са допуснати в залата по време на събранието.
На другия ден Стефан Мицов официално заявява, че не е присъствал на учредителния конгрес и няма участие в основаването на партията. Той подчертава, че в Гоце Делчев е бил за последен път през октомври 2005 г. От своя страна останалите членове на ръководството потвърждават, че Мицов е присъствал на събранието.
На учредителното събрание на ОМО "Илинден" – ПИРИН присъстват между 330 и 350 души. Много от тях са деца, под 18 години. Има и голям брой гости на събранието. Партията има проблеми и със събирането на нужния брой подписи за регистрация. Полицията неколкократно проверява сигнали, че в началото на септември активисти на ОМО обикалят циганските махали в градовете в Югозападна България и предлагат на хората пари срещу подписи.

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Национално турско обединение"