"Стандарт", четвъртък, 30 Юни 2005 h

http://www.standartnews.com/stnews/worldfolio/index.htm

htm

В САЩ проблемите на чернокожото население се решават успешно

Нехайството ни роди “Атака”

Не може учителите да получават колкото подпирачите на метли, казва Емил Кало


 


Емил Кало е на 55 години. Има 15 години научна кариера в БАН, доктор по философия, бил е директор на "Труд", създател на "Новинар", директор на "Общество и право". Сега е председател на организацията на евреите в България "Шалом" и има консултантски бизнес в областта на развитието на недвижимата собственост. Женен от 34 години, с две деца и три внучки.
 

Емил Кало
фото Виктор Леви

 

Георги Готев

- Уважаеми г-н Кало, какво представлява феноменът "Атака"?

- За "Атака" гласува огромно количество от българското население. Това не са лумпени, не са скинари. Но да дъвчем "Атака", е безсмислено. Мисля, че когато обстановката формира бели политически петна, те вече не могат да остават празни. Ако не беше "Атака", някой друг щеше да се възползва от това празно поле.

- Как се образува то?

- То е резултат от пълното нехайство на политическата класа и на медиите за трите основни проблема, които изведоха "Атака" напред. Първо, това е проблемът с циганското малцинство. Вторият проблем е очевидното нарушаване на така наречения български етнически модел, който го няма, каквото и да се твърди в публичното пространство. И трето, това е премълчаваният проблем с плюсовете и минусите от европейския път на България.

- Забелязах, че освен политическата класа, обвинихте и медиите. Къде се провалихме според вас?

- Става дума за медийно отсъствие на проблемите. Да започнем все пак с властта. Вижте програмите на партиите, как фигурират тези проблеми там. Фигурира абсурдното понятие интегриране на малцинствата. На кои малцинства? Ами евреите са сто процента интегрирани! Те са неразличими в българското общество, за добро или за зло. Но партиите си държат на своето - да интегрират малцинствата. Ама как? Да сте видели една партийна програма за интегриране на ромското малцинство?

- Проблемът не е само български. Нито в Унгария, нито в Чехия или Словакия не са го решили...

- Ама нека първо да се постави. Ако той се постави ясно и ако се вижда по еднакъв начин от всички политически сили, говоря за проблема, не за неговото решение, би било различно. Решението би могло да бъде левоцентристко, десноцентистко и т.н. Но проблемът е един и никой не го казва. А той е:

 

основният криминогенен елемент

 

на нашето общество е циганското малцинство. Това е статистика. Защо го казва само един политически субект? Защо, когато стана драма, както в "Захарна фабрика", медиите правят опит за неговото, в кавички, справедливо представяне?

- Защото единственото нещо, което управляващите измислиха спрямо ромите, е така наречената позитивна дискриминация.

- А медиите за какво сте? Ето, една телевизия, СКАТ, ви демонстрира какво трябва да е поведението на медиите. Взели са си позицията и си я отстояват! Оказа се, че в цялата кампания единственият, който артикулираше тази проблематика, беше г-н Волен Сидеров и неговата група. Колко други материали има в българските медии по тези проблеми?

- Нали властта откри международна ромска декада, тоест десетилетие, тук беше Сорос, беше шефът на Световната банка Улфънсън, какво беше това?

- Вие сте много добре информиран журналист. Кажете ми какъв е процентът на престъпността сред ромското население? Кажете ми какъв е процентът на лишените от свобода от цигански произход?

- Много е голям, но процентът на чернокожите в американските затвори също е удивително висок.

- Благодаря за този пример. Мога да ви кажа обаче колко правителствени програми има в Щатите след последните черни бунтове през 70-те години. Ще видите някакъв опит за решение. Бил съм там и знам, че проблемът намира своето решение. Гета има още, но виждате колко чернокожи има реално в американската власт. Има реално действащи и държавно контролирани механизми за интеграция и адаптация.

- Нима искате да шокирате? Вашата теза може да се приеме и така: Да благодарим на Волен Сидеров, защото дано поне сега някой нещо направи по въпроса...

- Волен Сидеров е един етикет в случая. Важен е проблемът и това, че политическата класа го проспа. А това, че той го повдигна, е резултат от случайността. Вече 15 години отношението към ромите, към циганите, се заключава в подаване на кебапчета.

- Еврейските организации по света имат особена чувствителност по темата за зараждането на фашизъм тук и там. А вие даже не произнесохте тази дума.

- Когато една политическа сила открито проповядва омраза, това е фашизоиден лозунг. След като те ти казват - това го чух с ушите си -

 

циганите - в лагери",

 

тогава за какво говорим? След като казват - "в парламента - само българи, нито един не-българин", за какво говорим? Когато неговото предаване започва с архивни кадри на "Бранник", на мен или на моите родители той ще каже какво е бил "Бранник", които са били пребивани по улиците, какво е това? Някой може да го нарече патриотизъм, но за мен това е фашизъм.

- Фашизмът е чума, нали така?

- Аз мисля, че българското общество е генетично имунизирано срещу подобни залитания.

- Вярвате ли го?

- Убеден съм и ще ви кажа защо. Ще ви дам пример с моята биография. Знаете ли моят род откога живее по тези земи? От 267-а година, от трети век. Моят ген е минал през идването на славяните, през установяването на българската държава, през всички катаклизми на османското робство и идването на голямата група евреи от Испания. През Априлското въстание, през Освобождението на България. Винаги моят ген е имал абсолютно позитивна роля в развитието на България. Кажете какво е добро и какво е лошо и ще ви покажа участието на евреите. Ако съпоставим броят на убитите като процент през войните, ще видите, че броят на убитите евреи през Първата световна война е 7 пъти по-голям спрямо населението. Това население е гинало за България.

- През Втората световна война комунистите бяха в световния аванград на борбата срещу фашизма. Днес според социолозите "Атака" е привлякла ляв електорат...

- За мен е важно каква е позицията на БСП.

- Станишев каза: ще изолират "Атака".

- Но това е политиканстване, драги господине. Кога БСП артикулира проблематиката? Кога НДСВ артикулира проблематиката? Никога! ДПС няма да коментирам, защото тя е промалцинствена партия.

- Защо не коментирате ДПС? Те са дразнител за "Атака". Може би са сбъркали в някои неща.

- Не може би, сигурно са сбъркали. Защото втората точка, за която говорих, е нарушаването на така наречения български етнически модел. И това е в районите, в които турското малцинство не е малцинство. Тук обаче запазваме мълчание. Как може в един български окръг да няма един български депутат?

- Ами такава избирателна система сме си избрали. Да оспорваме изборите ли предлагате?

- Не, уважаеми. Това са въпроси, които трябва да сe коментират свободно, а не страхливо. Само че преобладава мисленето: да не ги уплашим, защото те така, те иначе. Няма свободна артикулация по тази тема. И третият проблем: негативите от влизането в Европа. Очакван ръст на заплатите, очакван ръст на цените... Нека данните за евроскептицизма също бъдат изнесени! Ако четвъртата власт беше по-остра и категорична, правителството нямаше да може да крие тази проблематика и тази територия да се заграби от популисти.

- Доволен ли сте от изборите?

- Политическите партии ни избягват нас, евреите. Нито една партия освен НДСВ

 

не включи в листите си евреи

 

НДСВ включи Мони Паси, Чилова, Шулева. Но Шулева и Чилова категорично не желаят това да се коментира.

- За вас проблем ли е това заобикаляне на българските евреи?

- За мен - да.

- При една хипотеза за предсрочни избори, как виждате шансовете за "Атака"?

- Реално политическата ситуация вече не е същата. Време е политическата класа да каже: да, ромите са криминогенна група, те крадат, убиват и изнасилват. А вие запитайте Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Ахмед Доган: Какво правите по този въпрос? Как ще намалите циганската престъпност? Ами програмата "От социални помощи към заетост"? Бяха изхарчени сума пари, мои и ваши. Какво стана с тази програма? Ама не с елементарния отговор: 270 000 души получиха работа. Каква работа получиха?

- Подпираха метли.

- Ето! Вие го знаете и аз го знам. Ама го казва само онзи.

 

Затова един учител получава точно толкова

 

колкото един подпирач на метла. Откъде накъде това малцинство ще се ползва с привилегии, питам аз? И което и да е малцинство? Аз никога не съм искал привилегии за еврейската общност. Докато не се изнесе ясно и точно тази проблематика, ще триумфират екстремистите.

- Това ще е една от първите задачи на новите управляващи...

- И ваша. И ваша.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно