Бойко Борисов, кмет на София: Тази политическа класа е изчерпанаhttp://www.monitor.bg/article?sid=&aid=83389&cid=1&eid=734

Старите лидери потискат всичко ново и добро, което напира да излезе отдолу

Иво Инджев*, btv
- Г-н Борисов, влязохте в остра полемика с правителството, и по-точно с министър Овчаров, по въпроса за Топлофикация - София. Защо това се оказва изведнъж толкова важно и плод на някакви едва ли не лични отношения, тъй като си разменяте реплики с Румен Овчаров в медиите, или е резултат от конкретни проверки, които сте извършили извън проверката на министерството, оглавявано от г-н Овчаров?
- Не е правилно всяка една констатация или наша проверка да се приема като лича нападка. Вярно е, че г-н Овчаров като шеф на столичната организация на БСП не му е приятно, че така катастрофално загуби изборите в София, така че сигурно има и лично отношение, но проверките вървят в доста от общинските фирми. Не казвам във всички просто защото нямаме толкова хора и капацитет да го направим. И виждате какво излиза в "Озеленяване", там съм убеден, че вече има дознание, дадено е на прокуратурата, злоупотребата надминава 1 млн.лв. "Топлофикация" е задлъжняло дружеството с около 130 милиона, нищо друго освен слабо управление не може да причини тази вреда. Не мога да си обясня как е възможно министър Овчаров да каже, че не харесвам изпълнителния директор Димитров при положение че дружеството има такива задължения. Ами, това е лош мениджмънт, това е лошо управление. И много се учудих, когато проверката, която започнахме съвместно,  завърши с извод, че няма никакви нарушения. И аз бих помолил и премиерът Станишев да наблюдава внимателно нашата проверка, защото министър Овчаров се старае да прикрие нарушенията, които са правени там, като с ехиден тон  по "Дарик" радио е говорил за близалки, за дъвки. . .  Да. Ами, до този момент те са над 200 хиляди лева, сиреч за стотици хиляди лева има нарушения във финансовата дисциплина. И аз го уверявам, че от това, което знам към момента на проверката за договорите, които са подписани, впоследствие ще станат и милиони. Изпращам доклад на прокурора с първите констатации. Премиерът Станишев толкова сериозно каза, че ще се борят с корупцията, а до този момент не сме чули за резултати. Но понеже Емел Етем иска да вземе пожарната, само това й остана, хвърля се веднага в пресата, че Кирил Войнов е корумпиран. Мигар хората могат да забравят, че са го гледали на всички наводнения, пожари, бедствия, човекът по дни не спеше. И сега започват да го маскарят, за да може да вземат и тази служба
- Бяхте казали преди време, че ако правителството не ви отпусне  100 милиона за столицата,  ще направите партия през юни. Какво се случва сега? Ето, дойде юни.
- Във всички случаи това няма да се случи и затова ние започнахме да изграждаме и структурите на ГЕРБ. Защото видно е, че тази коалиция в тоя й вид се крепи само на интересите, които има във властта. Защото няма никакъв морален, етичен принцип, по който те могат да се сдружат. Нереформирана социалистическа партия с партия, която е мачкана и изселвана от нея, етническа партия при това, и монарх. Няма логика, по която да се харесат. Няма нещо, за което да се обединят. Това, че за пред Европейския съюз се говори, че са се обединили не е вярно. Защото виждате, че по никакъв начин не се преодоляват критериите. А в същото време, с риск да си навлека гнева на Европейския съюз, мога да кажа, че нашите управници в момента приемат всякакви неизгодни за държавата предложения или натиск от тях, визирам директно и АЕЦ "Козлодуй", тъй като такава е изгодата на мощните европейски компании. България беше енергиен център, това в новата програма не съществува. Румъния прави реактори, всички държави разкриха нови енергийни програми в Европа и в света, а България затваря реактори. Моята позиция е категорична. Националният интерес трябва да се защитава в Европа и те ще се съобразят с нас. Едни хора, които и при Жан Виденов бяха, и доведоха до катастрофа страната, сега, за да се легитимират поемат ангажименти. И всеки, който дойде във властта, ще изпадне в нашата позиция в София.
- Според вас под натиск от ЕС ли започна този особен процес на избирателно отваряне на досиетата?
- Не, категоричен съм. Разговарял съм с колеги от службите в Европа. Обяснението с досиетата е просто. На лична основа искаха да ударят някои от журналистите, които не са послушни, по простата причина, че нищо в България не се е променило от 1990 г. Държавна сигурност си работи с пълна сила. И всъщност в момента битката за досиетата е между Шесто, Първо, и Второ.
- Но докато бяхте главен секретар, със сигурност около вас е било пълно с хора, които са били служители на ДС. Какво да се прави с такива хора, как да се прецени кой е добър и кой не е?
- С една дума ще го кажа. Досиетата, както е в Германия - в интернет. Ето примерно Божидар Димитров ми е приятел, работим заедно и още първия ден го попитах: чул съм, видял съм, имаш досие. За да си с мен, трябва да го извадиш и да поискаш да ти го публикуват. Тогава хората, които стоят зад мен, могат да прочетат какво си правил. Защото аз не искам някой, бил той и министър Петков, да бъде адвокат и да казва: той е много добър или лош. Не, българското общество вече е грамотно. Когато четем какво е направил един човек, можем да си направим извод бил ли е той полезен за държавата и националната сигурност. И с това още повече да го уважаваме. Или е бил доносник и да го пратим в канала.
- Има ли някакви обстоятелства, които могат да ви накарат да се кандидатирате за президент? Знаете, че в момента някои от хората, които мерят общественото доверие, казват, че сте в момента на върха на своята популярност и има опасност властта, която упражнявате в София, да изхаби част от тази популярност в бъдеще, така че сега е моментът да се възползвате. Това така ли е и какво бихте направил?
- Аз съм вече пета година в политиката и това за изхабяването го слушах всеки ден. Но пък се оказа, че като напуснах МВР, директорите на чуждите служби не са ме забравили, продължават да пращат награди. Когато идват в България, винаги гостуват и в кметството. Е, и завчера операция "Елвис" като завърши с италианците, италианските офицери казаха: тази операция започна преди 3 години. Значи 2 години и половина аз съм я ръководил.
В момента всички хора виждат натиска, който има и в общинския съвет, и в партиите срещу мен. Но те виждат и следното: София става все по-красива, все повече сгради светят, все повече паркове, фонтани, градини, спортни площадки се откриват всяка седмица. Виждат, че строежите вече не цапат по този безобразен начин, както преди. Виждат, че се асфалтира, сменят се маркировки, сменят се мантинели. Вижда се, че борбата с корупцията в общинските фирми стана видима. И нещо, което всички само си го говореха, но не смееха да го кажат публично, вече е факт. Така че аз не считам, че това ще ме изхаби, точно обратното. Мисля, че бях добър ръководител на службите, сега мисля, че всеки ден ми е полезен за израстването ми като ръководител.
- С други думи, не бързате да изхабите този потенциал за едни президентски избори?
- Разбира се. Радвам се много, че при посещението ми в Германия и  председателят на ХСС, и неговите хора поеха ангажимент да ми помогнат, когато станем готови за партия и с програма, и с хора, които да обучат. Смея да твърдя, че съм отговорен човек. Аз имах не едно, а две депутатски места. Много кметове напуснаха кметството си, за да станат депутати. В същото време аз се отказах от две, за да вляза в проблемите на София.
- Казвате, че ще се борите за предизвикване на избори многократно в различни интервюта, затова ви питам какви са вашите намерения?
- Аз съм убеден, че тази политическа класа не може да излъчи нищо добро и е изчерпана в голямата си част. Старите лидери потискат всичко ново и добро, което иска да излезе отдолу. Затова според мен бъдещето е на нови партии, които много внимателно да подбират хората. Именно затова ще пусна партията тогава, когато съм убеден, че тя няма да е еднодневка и че няма да омаскари името ми, защото съм се борил за него вече доста години.
- Казахте, че бихте подкрепили президента Първанов за втори мандат, ако се откаже от тройната коалиция. Обаче не само според мен е много малко вероятно той да се изправи и да заклейми собственото си политическо създание. При това положение автоматично означава, че по някакъв начин вие ще бъдете против президента Първанов на тези избори, подкрепяйки друг кандидат или издигайки свой. Така ли е?
- Дали им харесва или не, но движението ГЕРБ е фактор в обществено-политическия живот. В чужбина ни признаха, а някои десни лидери все още говорят глупости по наш адрес. Докато личните дрязги не се премахнат и десните партии не седнат на една маса и не издигнат един, и то сериозен кандидат, дотогава няма смисъл да се говори за единна кандидатура. Моите уважения към г-н Иван Груйкин, чух, че е издигнат, но докато му научат името хората, ще минат изборите. Моята констатация е, че десните в момента не искат да издигат кандидат, защото така и работят. В същото време президентът Първанов много отрано си започна предизборната кампания, добре си я води, медийно е подкрепен и просто няма кой да го спре в тази ситуация.
- Освен един десен кандидат с ваша подкрепа?
- Естествено. Затова казвам, че ако се съберем на преговори и чуят и моето мнение, аз съм сигурен, че ще извадим силен кандидат. Но при положение че те искат да си правят нещо и след това аз да подкрепям някого, това няма да стане. По принцип за нас ще бъде задължително, ако издигаме кандидат, да носим отговорност за него. Дали е общински съветник, дали е кмет, дали ще е депутат, трябва да носим отговорност и да го отзоваваме. Какво значи един кандидат, подкрепен от 5 партии Трябва да се знае кой носи отговорност в държавата.
А що се касае за президента, ако не се откаже от коалицията, тази коалиция ще го занесе и него на дъното. С досиетата, с политиката на Овчаров, с това, което се случва в селското стопанство, с това, което се случва в екологията, с министрите на ДПС, това ще му гарантира 300-400 хиляди гласа, но ще загуби много български гласове. И затова би било хубаво и национално достойно от негова страна, ако напусне тази коалиция. Тогава шансовете му ще станат по-големи. Интервюто е излъчено в предаването на bTV В десетката


назад

Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени