Специалните служби проверяват дали е автентична терористичната заплаха срещу България
 
 21 юли 2004 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Компетентните служби проверяват произхода и достоверността на заплахите на ислямистка групировка, самоопределяща се като европейския клон на “Ал Кайда”, срещу България и Полша, ако двете страни не изтеглят контингентите си от Ирак, съобщиха от МС.
В изявлението публикувано в ислямистки сайт на арабски се казва: “Към кръстоносното българско правителство, което се е съюзило с американците, и към българския народ – ние искаме, за последен път, да бъдат изтеглени българските войници от Ирак, или, заклеваме се, ще превърнем България в море от кръв, ако не изпълните исканията ни”.
Правителствената информационна служба заяви, че специалните служби следят внимателно всяка информация, която постъпва от чужбина и от България във връзка с оперативната обстановка в страната. До момента данни за конкретни заплахи не съществуват.
Всяка информация първо трябва да се провери преди да се коментира, заяви за Агенция “Фокус” говорителят на Министерски съвет Димитър Цонев.
В Министерството на отбраната също не са постъпвали данни за подобни заплахи. Военното разузнаване разполага от няколко дни с информация за заплахи от страна на “Ал Кайда”, заяви пред БНР министърът на отбраната Николай Свинаров. Отнасяме се абсолютно сериозно към тези заплахи, увери министър Свинаров. Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев подчерта, че трябва да се подхожда сериозно в такива ситуации.
В българския контингент в Ирак, който изпълнява нормалните си задачи, няма получени данни за заплахи срещу България. На сутрешния брифинг на командването на батальона, съвместно с полското командване, не е подавана подобна информация, каза Румяна Стругарова, говорител на МО.
От полското командване на многонационалната дивизия “Център-Юг” в Ирак съобщиха за Агенция “Фокус”, че в настоящия момент не разполагат с информация за отправените от групировка, самоопределяща се като клон на “Ал Кайда” в Европа, заплахи срещу България и Полша.
От Министерството на външните работи заявиха, че ще излязат по-късно с коментар по повод заплахите към България.
Автентичността на съобщението още не е потвърдена.
Позицията на българската държава е ясна – тя не може да се поддава на заплахи от подобно естество. Ултиматумът от такъв характер – за изтегляне на войските от Ирак, според зам.-председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев, българската държава не може да приеме.
По-рано днес в изявление, публикувано в Интернет от неизвестна до момента групировка, която се самоопределя като европейския клон на “Ал Кайда”, се съдържат заплахи за смъртоносни нападения срещу България и Полша, ако двете страни не изтеглят контингентите си от Ирак. Групировката твърди, че двете държави “ще платят цената”, също като САЩ и Испания, намеквайки за терористичните нападения от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон и атентатите от 11 март 2004 г. в Мадрид.
Изявлението, подписано от ислямската грипировка Таухид, се появи в ислямистки уеб-сайт, известен като място, на което “Ал Кайда” и групировки, свързани с терористичната мрежа, отправят заплахите си. Групировката се самоопределя като “Ал Кайда в Европа”. Автентичността на изявлението, както и самата групировка, не може да бъде установена.
В Европа действително съществува групировка "Таухид"заяви за Агенция “Фокус” о.з. полковник Славчо Велков, преподавател по “тероризъм, антитероризъм и международно сътрудничество срещу тероризма” в НБУ. Той коментира, че много внимателно трябва да бъде проверен източникът и автентичността на съобщението, но заплахата не бива да бъде пренебрегвана. От съобщението не става ясно дали заплахата за терористични атаки визира територията на България и Полша или обекти, свързани с националната сигурност – това биха могли да бъдат базите на военните ни контингенти, дипломатически представителства в чужбина, самолети или влакове. Биха могли да бъдат и обекти на територията на страната, посочи Велков, но подчерта, че на първо място трябва да се установи автентичността на заплахата.
Славчо Велков коментира, че след решението на Филипинското правителство да изтегли контингента си, за да спаси заложника си в Ирак, е напълно логично заплахи за терористични атаки да получат и останалите страни от коалицията.Агенция “Фокус” припомня:

На 11 юни 2004 година германският експерт по тероризма и директор на германския Институт за изследване на тероризма и сигурността Ролф Топхофен предупреди за нарастваща активност на “Ал Кайда” в Източна и Югоизточна Европа. Германският вестник Tagesspiegel съобщи, че според данни на европейските тайни служби военизираните ислямисти разширяват операционната си база в посока Полша, България и Румъния. "Съчетанието между ислямски терористични клетки и влиятелни структури на организираната престъпност в тези страни би могло да създаде взривоопасна смес", изтъква Топфовен. Експертът цитира разговор между ислямисти, подслушан от британското разузнаване МИ-5. Единият от подслушаните заявява: "В Полша и България всичко е толкова лесно, защото мнозина са корумпирани. Можете да ги купите с долари, а освен това контролът и бдителността са по-слаби в сравнение с други европейски страни".
Българското МВР отказва да коментира публикация в чужда преса, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
През януари 2004 година британският “Обзървър” писа в свое разследване, че терористите се прегрупират и сега прицелът им е Европа.
Ислямските терористични групи се насочват на Изток - към Полша, България Румъния и Чешката република, което буди опасения за създаването на ново бойно поле през следващите години в тези страни със слаба власт, мощни престъпни групировки и ендемична корупция, посочват още авторите на материала.
"Сега Европа се контролира по въздух и земя, но в Полша и България - страни, които не са част от европейската общност, всичко е лесно. Преди всичко те са корумпирани и можеш да ги купиш с долари. Второ тези страни не са толкова контролирани и там "няма много очи".
Това е част от запис, направен на 15 юли 2002 в Милано от италианското разузнаване. Думите са на един от основните помощници на Абу Мусаб Заркауи - сочен за човекът, който ръководи новите ислямски терористични групировки.
Записаният е иракски кюрд, известен само под името Фуад, който казва също така, че Австрия е страната, където започва всичко, определяйки я като страната на международните комуникации, страната за контакти.
Преди време източници от българските специални служби разкриха, че през лятото на 2002 година Фуад е заловен в България и предаден на разузнаването на натовска държава.

 

Войната в Ирак


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новата световна война"