| СКАНДАЛ НА ДЕНЯ
 
Пак отстраниха Софиянски

 
 16 юли 2004 | 03:41


Стефан Софиянски отново беше отстранен от поста кмет на столицата. Това реши Софийският градски съд по делото за сделката за "Милениум център".
София отново е без кмет. Съдът допусна, че оставайки на поста, Стефан Софиянски може да попречи на разследването и да упражни влияние върху свидетели. Обвинението отново е за длъжностно престъпление, но този път е за сделката с "Милениум център". Според прокуратурата при тази сделка общината е ощетена с 5 милиона лева. Това е второто обвинение срещу Софиянски.БТВ – Новините – 19.30
Кметът Софиянски е отстранен от длъжност за втори път
За втори път Софийският градски съд отстрани от длъжност кмета Стефан Софиянски. След седмица столицата може отново да остане без градоначалник, ако Апелативният съд потвърди отстраняването.
Отстраняването е заради разследването на сделката с "Милениум център".
Според съда, следствието е в началото, не са събрани доказателствата и като кмет обвиняемият Софиянски може да окаже влияние върху служителите си.
Вчера, след като Апелативният съд го възстанови като кмет по първото отстраняване за сделката с Централните хали, Софиянски е подписал заповед, с която задължава подчинените си да оказват пълно съдействие на МВР, следствието и прокуратурата.
"Няма ли да упълномощите някой друг той да подписва и новите сделки, защото така може още 6 месеца или 6 години да стоим с вас в съда?"
"Аз съм свикнал да нося отговорност. Човек, когато е избран, е избран за това да носи отговорност, а не да се крие зад другите", каза Стефан Софиянски.
Съдът не одобри искането на защитата всички обвинения да бъдат обединени в едно.
"Как ще коментирате факта, че Апелативният съд също препоръча обединяването на трите обвинения в едно?"
"Така, има една алинея 5 се казва по член 26, където обединяването на тези дела не е задължително ако се внесе обвинение", поясни Магдален Маринов, прокурор.
По-късно Софиянски отиде в следствието и се запозна с приключилото следствие за Халите. Вчера от прокуратурата настояха за отстраняването му от поста, защото следствието не е приключило и се събират доказателства.
"След като съдът възстанови господин Софиянски, днеска вече се оказа, че следствието е приключило и че не се налага събирането на нови доказателства", коментира Даниела Доковска, адвокат на Стефан Софиянски.
Доковска сама внесе искане за още доказателства и обясни, че го прави, за да няма вече разминавания между следствието и прокуратурата.


БТВ – Новините – 19.30
До произнасяне на апелативния съд, Стефан Софиянски ще изпълнява задълженията си като кмет на София.
Работата на Столичния общински съвет продължава и в негово отсъствие.
"Сега се водят много по-дълги дебати и има опасност да се стигне до дестабилизация на дейността в съвета", коментираха общинари.
Стефан Софиянски не можа да открие редовната сесия на Столичния общински съвет, защото по същото време беше в съда.
Ето как коментираха обшинските съветници.
"За мен това е политическа атака и делото го доказва, нямам друг коментар", казва Милан Миланов - ССД.
"Всички проблеми, които има кмета в момента са проблеми на лошия контрол в предишните общински съвети, това е фактът, и мисля че не знам дали той си вади поуки, но общинските съветници си ги вядат определено и то се вижда на всяко едно заседание, виждате какви дебати има за далеч по-малки отговорности", коментира Любен Дилов-син -"Гергьовден".
"Това, което ще се случва оттук нататък в Столичния общински съвет, според мене е продължаваща дестабилизация в работата на съвета, кметската институция не работи, определено, и това е свързано с отсъствието на господин Софиянски", каза Вили Лилков - ДСБ.
"След като има насрочено и следващо дело и това има втора инстанция следващата седмица, значи нека да изчакаме, да си свършат съдилищата работата и тогава ние ще се произнесем", заяви председателят на СОС Владимир Кисьов.
Единствено лидерът на общинските съветници от БСП Божидар Димитров каза, че е очаквал отстраняването на Софиянски:
"Законът предвижда с две трети от гласовете на общинските съветници да бъде отстранен Софиянски и да бъдат проведени предсрочни избори. Разбира се съдът може да ни изненада с експедитивност и да приключи някои от делата до 20 октомври."
Ако Апелативният съд потвърди днешното решение на градския, отново започва да се брои тримесечен срок по отстраняване на кмета от длъжност. Според Божидар Димитров, този срок приключва в края на октомври.


БНТ - По света и у нас
Стефан Софиянски отново е отстранен от пост
Стефан Софиянски отново беше отстранен от поста кмет на столицата. Това реши Софийският градски съд по делото за сделката за "Милениум център".
София отново е без кмет. Съдът допусна, че оставайки на поста, Стефан Софиянски може да попречи на разследването и да упражни влияние върху свидетели. Обвинението отново е за длъжностно престъпление, но този път е за сделката с "Милениум център". Според прокуратурата при тази сделка общината е ощетена с 5 милиона лева. Това е второто обвинение срещу Софиянски.
Има и трето. То е за сделката с Гранд хотел София. По него той ще застане пред съда следващата седмица. По първото обвинение за Халите, последната инстанция вчера го възстанови на поста му. Днес Софийският градски съд го отстрани. Софиянски каза, че атаката срещу него идва от прокуратурата.
"Що не се кандидатират за кмет, ще им отстъпя мястото, но ако не се кандидатира някой прокурор за кмет няма да се оттегля. Вчера искаха отстраняването ми, че продължава делото, днеска приключват разследването. Ако има някаква логика, вие преценете. Нека те си знаят, оставете ги още малко да се помъчат", каза Софиянски пред журналисти.
Според него това не е война между институции, а междуличностен конфликт.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Софийски градски съд за втори път отстрани от длъжност столичния кмет Стефан Софиянски, този път заради нарушение при сделката с “Милениум център”.
Адвокатката на Софиянски Даниела Доковска поиска обединяването на трите дела срещу кмета, тъй като са за едно и също престъпление, и упрекна прокуратурата, че с това отстраняване си поставя цели различни от правосъдието. Тя упрекна обвинителите, че за един месец от образуването на делото е разпитан само един свидетел. Съдът реши, че делото е в начален стадий и към органите на досъдебното производство не могат да се предявяват такива претенции. Според съда, основанието за отстраняването се съдържат в самата тежест на умишленото длъжностно престъпление и в опасността да повлияе на свидетелите, които са му подчинени.Софиянски ще обжалва новото отстраняване на 27 юли. Според кмета, атаката срещу него идва от прокуратурата и ако някой прокурор се кандидатира за кмет, той ще му отстъпи поста. Софиянски заяви, че няма да прехвърли правомощията си на друг по подписването на сделките, тъй като е свикнал да носи отговорност. Жалка, мръсна политическа игра е поредното отстраняване на Стефан Софиянски, това е мнението на зам.-председателят на Столичен общински съвет и секретар на ССД проф. Милан Миланов.Според Миланов, прокуратурата играе “комедия от грешки”. Той е убеден, че срещу Софиянски се води политическа атака, а тези които я предприемат са мръсни изпълнители на политически поръчки. Лидерът на Гергьовден Любен Дилов-син смята, че проблемите на Софиянски се дължат на лош контрол от предните общински съвети. Председателят на общинската група на ДСБ Вили Лилков смята, че ще продължи дестабилизацията на работата в СОС и кметската институция. В края ще е ясно дали прокуратурата е била права. “Желая на кмета да се защити достойно”, каза още Лилков.Председателят на СОС Владимир Кисьов не коментира по същество. Според него, институциите трябва да си свършат работата.Лидерът на червените съветници Божидар Димитров каза, че е очаквал отстраняването на Софиянски.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Софийският градски съд отстрани за втори път Стефан Софиянски от поста столичен кмет заради разследване по сделката с “Милениум център”. Вчера Стефан Софиянски беше възстановен на поста си по делото за Централните хали и от втората инстанция - Софийски апелативен съд.
Софийският градски съд реши, че служебното положение на Стефан Софиянски би могло да създаде пречки за разследването на сделката за “Милениум център”. Адвокатът Даниела Доковска посочи, че са събрани 5 тома документи по сделката. От Столичната община са предоставили на прокуратурата цялата оригинална документация и други документи в общината няма. Според адвокат Доковска прокуратурата злоупотребява с правомощията си. Незаконно е образуването на дело едно след друго, само за да бъде отстраняван Стефан Софиянски от поста му.
Стефан Софиянски остава на кметския пост до 27 юли, когато е делото в Софийския апелативен съд за обжалване на днешното решение на градския съд за отстраняването му.


БНР - “Нещо повече”
Няма да бъде събрано необходимото мнозинство в СОС за освобождаването на Стефан Софиянски
Зам.-председателят на БСП Румен Овчаров заяви в Стара Загора, че не очаква в Столичен общински съвет да бъде събрано необходимото мнозинство от две трети за освобождаването на столичния кмет Стефан Софиянски. За това въпросът за частични местни избори в София не е актуален за БСП, това е въпрос за съдебната власт, категоричен е Румен Овчаров. Според него София е пример за това какво очаква България, а именно - пълно безвластие.


БНР - “Нещо повече”
Стефан Софиянски: Не искам да отивам на война между институциите, това е недопустимо
“Не искам да отивам на война между институциите, това е недопустимо”. Това заяви градоначалникът Стефан Софиянски след обявеното днес от Софийски градски съд решение за отстраняването му за втори път от поста столичен кмет заради разследване по сделката с “Милениум център”.
Запитан колко време ще продължи това, Софиянски каза: “Колкото издържат”.
Софийският градски съд отстрани за втори път Стефан Софиянски от поста столичен кмет заради разследване по сделката с “Милениум център”. Вчера Стефан Софиянски беше възстановен на поста си по делото за Централните хали и от втората инстанция - Софийския апелативен съд.


Агенция "Фокус"
СГС отново отстрани Стефан Софиянски от длъжност заради сделката с "Милениум център"
София. 15-ти състав на Софийски градски съд отново отстрани Стефан Софиянски от длъжност заради сделката с "Милениум център", съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на съда.
Съдът даде ход на делото по искане на Софийска градска прокуратура. Заседанието започна в 10 часа. Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Агенция “Фокус” припомня:

На 29 април тази година Стефан Софиянски е обвинен за престъпление по служба, извършено през 1998 г. при създаването на акционерното дружество „Централни хали" АД. Наложена му е парична гаранция от 10 000 лв. и забрана да ползва задграничния си паспорт.
На 5 май Софийски градски съд провежда делото за отстраняване на столичния кмет Стефан Софиянски от длъжност. Прокуратурата иска отстраняването на кмета с мотив, че той може да попречи на по нататъшното разследване на случая. Основното обвинение срещу него е за продажба на сградата и терена на Централните хали на израелската фирма “Ащром” за 400 пъти по- ниска цена.
На 12 май Софиянски обжалва решението на съда. Съставът на Софийски апалативен съд - Галина Тонева, Антоанета Данова и Мина Топузова потвърждава отсраняването от длъжност на столичния кмет.
На 15 юни прокуратурата образува и разследване за сделката с дружество “Милениум център”. По това дело на Софиянски също е наложена гаранция от 10 000 лв. и забрана за пътуване.
В началото на юли Софийска градска прокуратура образува трето следствено дело срещу отстранения от длъжност столичен кмет Стефан Софиянски. То е във връзка с водената проверка за строежа и продажбата на акции, за 1 милион лева по-малко от стойността им, на новопостроения Гранд хотел "София" на мястото на старата столична библиотека. Делото е и срещу други длъжностни лица от Столична община за сделката за Бизнес център на ул. "Гурко" 1.
На 7 юли Софийски градки съд заседава по жалба на Стефан Софиянски за възстановяването му на поста кмет на София. Мотивът му е, че двумесечният срок за разследването му по делото за Халите е изтекъл. След заседанието с решение на съда Софиянски е възстановен на поста си. Прокуратурата веднага обжалва. Делото срещу връщането на столичния кмет е насрочено за 14 юли в Апелативния съд.
На 14-ти Софийският апелативен съд /САС/ разгледа делото, образувано по протест на прокуратурата срещу възстановяването на поста кмет на София на Стефан Софиянски САС потвърди решението на Софийски градски съд, което връща Стефан Софиянски на поста кмет на столицата. Решението на апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Градският съд прецени, че продължаването на мярката отстраняване от длъжност ще наруши конституционните права на кмета. Съдът прецени, че по това дело Софиянски не е пречил на разследването, а напротив - сътрудничел е на следствието по всички възможни начини.
На 14 юли Софийската градска прокуратура внесе трето искане за отстраняване на Стефан Софиянски от длъжността кмет на София заради сделката за бизнес-център на ул. “Гурко” 1. Делото е насрочено за 21 юли.
На 15 юли състав на Софийски градски съд отново отстрани Стефан Софиянски от длъжност заради сделката с "Милениум център". Съдът даде ход на делото по искане на Софийска градска прокуратура. Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Агенция "Фокус"
Не е редно политиците непрекъснато да дават оценки или да коментират действията на съда, заяви Румен Овчаров

София. Не мога да коментирам съдебни решения. Ако искаме да имаме правосъдие не е редно политиците непрекъснато да дават оценки или да коментират действията на съда. Това заяви пред Агенция “Фокус” заместник-председателят на БСП Румен Овчаров по повод днешното решение на Софийски градски съд отново да отстрани от длъжност Стефан Софиянски заради сделката с “Милениум център”.
“Тези решения имат начин, по който се оспорват. Това е пред следващата съдебна инстанция. Така че Стефан Софиянски си има правата да го направи”, допълни Румен Овчаров.


Софиянски кмет до 27 юли, магистратите пак го отстраниха
Светлана ЙОРДАНОВА, Анета ПЕТКОВА

„Ще издържа на атаките на прокуратурата. И си мисля - що не се кандидатира някой прокурор за кмет, тогава ще отстъпя мястото си. Но ако не се кандидатира, няма да му го отстъпя". Това шеговито каза вчера Стефан Софиянски след поредното дело за поста му. Минути по-рано съдия Милена Панева разпореди градоначалникът отново да бъде отстранен от длъжност. Този път, за да не пречи на разследването за сделката с „Милениум център".
Решението не е окончателно и ще влезе в сила едва на 27 юли, ако апелативният съд го потвърди. Дотогава Софиянски остава в кабинета си. „Без да оспорва управленските качества на Софиянски, съдът счита, че има реална опасност той да повлияе на свидетели от общината", обясни Панева. Разследването е в начален етап, повечето от документите по сделката били във вид на ксерокопия, а оригиналите се пазели в общината. Преди ден защитата подала молба за обединяване на трите дела срещу Софиянски с мотива, че се отнасят за един вид деяния. Ако това стане, ще бъде недопустимо кметът да има повече от една ограничителна мярка. Прокуратурата обаче още не се е произнесла и адвокат Доковска настоя за отлагане на заседанието, но съдът не уважи искането. В 14,30 ч Софиянски бе призован да се яви на „Развигор" 1. Причината -разследването за сделката с Халите е приключило. Градоначалникът бил извикан да му предявят събраните доказателства.
Заключението на следствието още не е готово. Според магистрати обаче още в началото на идния месец ще бъде изготвен обвинителен акт и ще бъде внесен в съда. Прокуратурата оспори първото искане за връщането на Софиянски на кметския пост с мотива, че предстоят серия от разпити, очни ставки и търсене на документи. „Първо го възстановиха и сега се оказа, че няма нужда от тези доказателства", каза Доковска. След поредното решение за отстраняването му от кметския пост Софиянски заяви: „Не мога да
кажа докога ще продължи това, зависи от прокуратурата. Те си знаят, оставете ги още малко да се помъчат, докато се изтощят". Кметът се въздържа да разкрие кой стои зад атаките срещу него. На въпрос кога ще събере сили да проговори, Софиянски каза: „Аз сили имам, но не искам да отивам на война между институциите. Това е недопустимо...
Защитата:
Твърдението на прокуратурата, че един кмет и бивш министър-председател, щял да манипулира свидетели, оставям на съвестта на прокуратурата. Това вече е отношение към институциите, каза адвокат Даниела Доковска. Всички документи по сделката са предоставени на разследващите. Нещо повече - в сряда Софиянски
сам е издал заповед за това и копие от нея бе представено в съда. Делото за „Милениум"-а е образувано на 15юни т.г. До момента са събрани 5 тома с материали, но е разпитан само един свидетел. „Прокуратурата не може да черпи права от своята бавност или от бездействието си и да ограничава правата на обвиняемия", коментира Доковска.
в. Труд - стр. 6


Анкета
Политически интриги срещу градоначалника

„Труд" попита столичани какво мислят за решенията на съда, според които кметът Софиянски в сряда бе възстановен на поста си, а вчера - отстранен. Хората не се ангажираха с мнение дали градоначалникът е виновен. Всички запитани обаче бяха категорични, че зад атаките срещу него стоят политически игри.
Маца Чернева, пенсионерка:
Не ми се вижда нормално това, което става с кмета. Не може един ден така, а на другия ден друго. Софиянски показа, че е добър за поста си. Не разбирам това, което прави съдът, може би защото вече съм възрастна, но мисля, че зад всичко това се крие някаква политическа интрига.
Радой Стрезов, пенсионер икономист, 74 г:
Тази работа със съда и Софиянски е игра на политиците. На всичките - и на десните, и на левите, на всички шарлатани, които ни управляват. Софиянски трябва да остане на поста си, защото е добър кмет. Говорят, че бил взимал пари, но истината е, че много направи за София.
Ивайло Блажев, 25 г, счетоводител:
Според мен не трябваше да го връщат на работа, защото има съдебни дела срещу него. Най-вероятно в цялата работа и политиците са се намесили. Разследванията срещу кмета обаче е трябвало да се случат по-рано.
Иначе излиза, че някой не си е свършил работата или си е затварял очите
Магдалена Борисова, строителен инженер:
Който е виновен трябва да си носи отговорността. Ако Софиянски има прегрешения - да отговаря за тях, нищо, че е кмет. Според мен обаче това, което става в съда - един ден така, другият ден по-друг начин, не е нормално. Нещо не е както трябва, явно във властта се въртят интриги.
Орландо Палегри, 40 г., кубинец от 18 години живее в София:
Категоричен съм, че кметът Софиянски трябва да си стои на поста. Ама всичко е политика и си правят каквото искат.
Нали хората са избрали Софиянски. Сега само слушам как ту е кмет, ту пречел и го махат.
Е, какво да си помисли обикновеният човек?
в. Труд – стр. 6


Натискат Софиянски да се откаже от политиката
Иван ИВАНОВ

Да се откаже от активното си участие в политиката, е бил приканен столичният кмет Стефан Софиянски.
На поредица от срещи с изключително високопоставени представители на НДСВ, ДПС и изпълнителната власт, на столичния кмет е било намекнато, че това е единственият начин да спре съдебните атаки срещу себе си. Ако това не стане, възможността да се стигне дори до затвор съвсем не била изключена.
Целта на подобни искания била да се разчисти място в центъра и вдясно, където се опитваха да се наместят Свободните демократи. Ако партията на Софиянски бъде отстранена, там ще остане повече място за движението за права и свободии царската формация.
Искането е столичният кмет да спре да развива дейност по региони, а когато започне предизборната надпревара, да я проведе вяло и в крайна сметка да не се класира за следващото Народно събрание. След това се очаквало Свободните демократи постепенно да замрат, а самият Софиянски да се занимава само с делата на общината.
"Софиянски е склонен да обмисли подобен вариант. На него недусмислено му беше показано, че срещу него могат да бъдат заведени достатъчно дела за различни проблеми" - коментира ситуацията участник в две от срещите, пожелал анонимност.
Софиянски отказа коментар по темата, докато ситуацията около него се изясни.
За да бъде демонстрирана добра политическа воля, столичният кмет бе възстановен на поста си от апелативния съд. Много е вероятно, ако Софиянски откаже да се включи в сделката, от-ново да напусне общината, този път по някое от другите обвинения.
"Софиянски е само малка част от цялостната стратегия на Симеон на разбиване на политическия модел в България. Колкото повече наближават изборите, толкова повече удари ще се сипят срещу партиите или конкретно срещу лидерите им" - твърди приближен на величеството. В момента царят се договарял със СДС за общо гласуване и сваляне на столичния кмет на общински съвет, твърди същият източник.
в. 168 часа - стр. 9


Пак отстраниха Софиянски, щял да пречи
Кристина КРЪСТЕВА, Антон КОЛЕВ

Софийският градски съд отново отстрани от длъжност вчера Стефан Софиянски, за да не попречи на разследването по сделката за „Милениум център".
Това стана само ден, след като апелативният съд върна кмета на поста му по делото за Халите. На „Московска" 33 той обаче остава поне до 27 юли, когато по казуса ще се произнесе горната инстанция.
Подобно на колегите си отпреди два месеца и вчера съдия Милена Панева прецени, че има опасност Софиянски да повлияе на подчинените си, които ще дават показания. „Оставям на съвестта на прокуратурата това, че допуска един кмет и бивш премиер да влияе на свидетели", пледира Доковска. Тя укори обвинението в мудност - за месец бил разпитан само един свидетел, а следователите били двама. „Това поведение на прокуратурата оставя впечатлението, че процесът се води с различна от правосъдието цел", отсече Доковска. „Нека защитата да покаже каква е тази цел", отвърна обвинителят Магдалин Маринов.
Доковска поиска отлагане на делото, защото прокуратурата още не е отговорила на молбата й трите дела срещу Софиянски - за „Милениум", Халите и грандхотел „София", да бъдат обединени. Маринов заяви, че по закон това не е задължително.
Междувременно вчера кметът отиде в следствието, за да му предяват материалите по делото за Халите. Днес с разследването ще се запознае другият обвиняем -Антоанета Македонска.
в. 24 часа - стр. 6


Стефан Софиянски, кмет на София: Ако прокурор иска стола ми, давам го

- Г-н Софиянски, докога ще е този цикъл?
- Зависи от прокуратурата. Защо не се кандидатира някой оттам за кмет? Ще им отстъпя мястото. Но ако не се кандидатира прокурор за кмет, няма да се оттегля.
- Сигурен ли сте, че е само за кметския пост?
- Вчера искаха отстраняването ми, защото продължава разследването. Днес - защото го приключват. Ако има някаква логика, вие преценете. Но те си знаят. Оставете ги още малко да се помъчат. Не бих искал война между институциите, недопустимо е.
- Но те водят война срещу вас.
- Докато се изтощят. Ще се мъчат още малко. Сега бързам да работя. Градът трябва да се развива.
- Няма ли да упълномощите друг да подписва новите сделки?
-Свикнал съм да нося отговорност. Човек е избран за това, а не да се крие зад други.
в. 24 часа - стр. 6


Надежда Михайлова се оплака от атаката срещу сини кметове
Марияна ЛИТОВА

Надежда Михайлова се оплака вчера на посланиците на страните от Европейския съюз и НАТО от атаките срещу сини кметове. На обяда в хотел „Кемпински-Зографски" с дипломатите я придружаваха градоначалниците от СДС на Видин, Велико Търново, Перник, Пловдив и Плевен. Уважаваме всяко решение на съдебната власт, но тя не трябва да се употребява за политически цели, заявила Михайлова.
Синята лидерка изразила позицията си, че държавата не трябва да се превръща в мащеха за местната власт. По време на обяда посланиците се интересували и от проблемите в общините.
в. 24 часа - стр. 6


Софиянски отново е отстранен от поста
Павлина ЖЕЛЕВА, Петя ВЛАДИМИРОВА

Кметът на София Стефан Софиянски, който едва онзи ден беше възстановен на поста си, от четвъртък пък е отстранен. Това стана с решение на Софийския градски съд (СГС) по искане на Софийската градска прокуратура с аргумент да не са възпрепятства разследването на сделката за "Милениум център". За 21 юли същият съд е насрочил за разглеждане трето аналогично искане по последното засега обвинение - за сградата на грандхотел "София" на ул. "Гурко" 1. Така прокуратурата и Софийският градски съд вкараха сагата "Софиянски" в странната ситуация следващата сряда да бъде отстранен вече кмет. "Докато някой прокурор не се кандидатира, няма да отстъпя поста", коментира Софиянски след като чу решението.
Групите в Столичния общински съвет (СОС) посрещнаха с далеч по-слаби емоции от първия път сегашното сваляне на кмета. Водачът на фракцията на социалистите Божидар Димитров пресметна, че за да гласува СОС окончателното му отстраняване, трябва да минат нови три месеца, в които Софиянски не е заемал длъжността. Това обаче не снемало от дневен ред въпроса за предсрочни избори в София. Нищо не пречело на съветниците с различни цветове да си обсъждат този въпрос в "неформални контакти", допълни Димитров. Лидерът на "Гергьовден" Любен Дилов отрече партията му да участва в момента в подобни контакти. Вили Лилков от "Демократи за силна България" потвърди позицията на партията за необходимостта от предсрочни избори в столицата, но заради неизпълнение на предизборната програма на кмета. Владимир Кисьов (СДС) каза, че независимата съдебна власт трябва да си свърши работата и едва тогава сините съветници ще коментират намеренията си.
Съдията Милена Панова, която председателстваше състава на СГС, мотивира отстраняването на Софиянски с аргумента на прокуратурата, че той може да повлияе на свидетелите, които предстои да бъдат разпитани, и да попречи на събирането на доказателствата по делото за "Милениум център". Според прокурорите от тази сделка са настъпили щети за общината в размер на 32 хил. долара.
Адвокатът на Софиянски Даниела Доковска заяви, че клиентът й никога не е препятствал правосъдието, и посочи като доказателство заповед на кмета от сряда (единственият ден, в който беше на работа напоследък), с която разпорежда на всички служители в общината да съдействат на прокуратурата и следствието. Тя заяви, че разследването срещу клиента й за "Милениум център" тече вече близо месец и за това време на прокуратурата са предадени оригиналите на всички документи по сделката. Разпитан е обаче само един свидетел и това се прави, за да може прокуратурата да мотивира искането си за отстраняване на клиента ми, каза адвокат Доковска. Според нея така се постига цел, каквато законът не е предвидил. "Прокуратурата има право безконтролно да повдига обвинения, но не бива да й се дава право неправомерно да ограничава правата на обвиняемите", допълни защитничката. Тя заяви, че не може фактът, че Софиянски заема отговорен пост, да е единственият аргумент за отстраняването му. "А това, че прокуратурата априори приема, че един дългогодишен кмет и бивш министър-председател ще манипулира свидетели и документи, представлява отношение към институциите", каза Доковска.
Точно обратното прие съдия Панова. Според нея въпросът дали прокуратурата преследва цели извън поставените от закона не ангажирало съда и не следвало да му се отговаря. "Добросъвестността на органите на предварителното производство се приема по презумпция, а спазването на правата на обвиняемия се гарантира със срочно разследване", заяви Панова.
Междувременно Върховният административен съд отложи за след седмица делото срещу избора на новия шеф на Софийския градски съд Светлин Михайлов заради служебната ангажираност на жалбоподателя - председателя на Софийския апелативен съд Евгени Стайков. Той атакува решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което беше избран преди месец Михайлов, заради процесуални нарушения. В мотивите е посочено и изказване на правосъдния министър Антон Станков по време на заседанието на ВСС, че досега СГС не е имал за председател жена, което е оценено като сексистко. Стайков беше издигнал за председател на СГС съдийката Галина Тонева, но надделяха, макар и на ръба, гласовете за алтернативния кандидат Михайлов, издигнат от една пета от членовете на ВСС, предимно от парламентарната квота на съвета. Новоизбраният председател беше съдия в търговската колегия на СГС.
в. Дневник - стр. 2


Софиянски - кмет още две седмици?
Искра МИЛЕВА

Състав на Софийския градски съд с председател съдия Милена Панева отстрани вчера кмета на столицата Стефан Софиянски по второто дело срещу него за сделката с "Милениум център". Само ден преди това бе отменена първата наложена на Софиянски мярка за временно отстраняване от поста кмет на столицата за сделката с Централните хали.
Адвокатката на Софиянски Даниела Доковска поиска всички дела,
повдигнати от прокуратурата срещу него, да се обединят в едно, тъй като са еднакви.
Съдията отхвърли искането й с мотива, че това можело да стане, ако се докаже еднаква вина по всички дела. Освен това магистратите заявиха, че ако Софиянски остане на "Московска" 33, чрез служебното си положение ще има достъп до цялата документация по разследваните сделки и би могъл да окаже въздействие върху разпитваните свои служители.
За втори път на Софиянски бе наложена мярка временно отстраняване от поста кмет на София. Решението на СГС ще бъде обжалвано на 27 юли, като дотогава си остава в сила решението на Апелативния съд Софиянски да си върши работата като кмет. Другата седмица предстои и друго дело срещу градоначалника ни, след като прокуратурата поиска отстраняването му и за бизнес център "Гурко" 1.
След края на делото кметът коментира, че явно в момента прокуратурата е тази, която има интерес
софиянци да нямат кмет. Той заяви, че ако някой прокурор иска да се кандидатира за кмет, с удоволствие ще му отстъпи мястото.
Кметът допълни, че не би искал от случващото се да се получи противопоставяне на институциите и увери, че няма да спре да работи.
Прокурорът по делото Магдалин Вълковски не пожела да коментира изтъкнатото от защитата на Софиянски, че чрез делата прокуратурата изпълнява извънсъдебни цели.
Той допълни, че в Наказателния кодекс има алинея, която позволява обвиненията да не бъдат обединени както поиска адвокат Доковска.
в. Дума - стр. 5


Кметът почвал ремонт на 19 улици в София
Даниела ДИМИТРОВА

19 улици в София ще бъдат ремонтирани до края на октомври, съобщи кметът Стефан Софиянски. Веднага след решението за отстраняването му вчера, той отиде на " Ботевградско шосе", за да провери как започва реконструкцията на пътя, а след това и до строежа на десета метростанция при "Интерпред". Ще се ремонтират улиците около Централните и Малашевските гробища, в кварталите "Лозенец" и "Слатина" и около Зоопарка, които не търпят отлагане.
За подмяна на асфалта на всичките 19 улици трябват 5,3 млн. лева. Ще се направи корекция на бюджета, обеща Софиянски. На метростанция "Интерпред" ще бъде вдигнат двуетажен паркинг за около 100 автомобила. Целта е до края на тази година да се покрие десета станция и после да се започне работата по тунела между девета и десета спирка. Ще се търси финансиране за метрото в отсечката от "Интерпред" до ж.к. "Младост", добави Софиянски. По думите му усвояването на японското финансиране на метрото от около 104 млн. долара ще започне от 2005 г.
в. Монитор - стр. 2

Съдът отстрани Софиянски втори път
Асен ИВАНОВ

Столичният кмет Стефан Софиянски беше отстранен от съда за втори път вчера. Софийският градски съд (СГС) реши, че той може да попречи на разследването на сделката с " Милениум център". Кметът е обвинен за престъпление по служба - ощетяване на бюджета с 5 млн. долара при сделката за изграждане на бизнес комплекс върху 7 000 дка близо до НДК.
Софиянски ще напусне повторно поста, ако Софийският апелативен съд потвърди взетото вчера решение. Делото пред втората инстанция е насрочено за 27 юли. В мотивите си вчера съдия Милена Панева посочи, че разследването е в начален етап и предстои събирането на много доказателства и документи, а Софиянски можел да попречи на това, ако остане кмет. Разследващите щели да разпитват и служители на общината, които били под прякото подчинение на градоначалника и той можел да им повлияе. На излизане от съдебната зала отстраненият кмет заяви, че атаките срещу него идват от страна на прокуратурата. "Защо някой от прокуратурата не се кандидатира за кмет, няма проблем ще им отстъпя мястото", каза Софиянски. На въпрос докога ще продължава това махане и връщане, той каза, че ще почака още малко " те да се помъчат", визирайки обвинителите. "Това е толкова смешно. Софиянски трябва добре да знае, че прокуратурата е задължена, когато има достатъчно данни за извършено престъпление да повдигне обвинение", заяви в отговор Николай Марков, говорител на Върховната касационна прокуратура (ВКП). Махането на Софиянски идва ден, след като съдът го върна в кметския стол след близо двумесечно отстраняване по делото за Халите.
До момента Софиянски е обвиняем по три дела и е на свобода срещу 3 парични гаранции от по 10 000 лв. Срещу него текат и няколко прокурорски проверки.
в. Монитор - стр. 2


„Намерих cи друга работа"

Ако нещата продължат така, съм си намерил друга работа за два -три месеца, каза вчера Стефан Софиянски. Ще поработя, за да изкарам пари за адвокат, добави с усмивка повторно отстраненият кмет. Той обаче не пожела да обясни каква е службата, както и дали ще подпише договор с частна или държавна фирма. След като се върна на кметския стол в сряда, той се е запознал с финансовото състояние на общината и заедно със заместника си Иван Гечев са подготвили програмата за уличните ремонти в столицата. Софиянски командировал и шефовете на метрото в Москва заради новата система за таксуване в градския транспорт, която се очаква да 6ix)e въведена от догодина. Причината е че новият вид на плащане в рейсовете, трамваите и тролейбусите трябва да бъде съобразена с таксуването в метрото, обясни Софиянски.
в. Монитор - стр. 2

Разследването за Халите приключва

Столичната следствена служба е приключила проверката срещу Стефан Софиянски за сделката с Халите. Разследващите вчера му предявиха делото за да може той да се запознае със събраните доказателства. "Нищо ново под слънцето", заяви кметът след като прекара един час в следствието на ул. "Развигор". Неговата адвокатка Даниела Доковска заяви, че ще иска събирането на допълнителни доказателства и внимателно ще се запознае с тези, които прокуратурата твърди, че са толкова важни. "Вчера (б.а. сряда) прокурорът твърдеше, че ще иска нови свидетели и нови доказателства. След връщането на поста на г-н Софиянски се оказа, че следствието е приключило", каза още Доковска. След като делото бъде върнато с необходимите бележки на следователя, той трябва да го изпрати в прокуратурата, която да го даде на съда. По това дело Софиянски е обвинен, че е занижил 400 пъти цената на Халите при създаването на смесено акционерно дружество с израелската фирма "Аштром".
в. Монитор - стр. 2


Разследват Софиянски и за ремонта на бул."Витоша"

Четвърто дело срещу Стефан Софиянски и длъжностни лица от Столичната община ще бъде образувано от следствието, съобщиха от там. Делото е за авариен ремонт на бул."Витоша", от който общината е ощетена с 350 000 лв. По него като обвиняем ще бъде привлечен и зам.-кметът по строителството Иван Гечев.
Ремонтът е възложен на фирма "Пътища и съоръжения" без конкурс, което е в нарушение на Закона за обществените поръчки. За реконструкцията на бул. "Витоша" през лятото на 2001 г. са отпуснати 700 000 лв. от общинския приватизационен фонд. В хода на ремонта според Гечев средствата се оказват недостатъчни за завършването му. Тогава общината дава още 400 000 лв., без те да са одобрени от Общинския съвет. Така обновяването на булеварда възлиза на общо 1,1 млн. лв., което според следствието е с 350 000 лева повече от реално вложените средства. Още през 2001 г. общинският съвет назначава проверка на изразходването на парите, която установява, че Гечев не е съгласувал проекта за ремонт с комисиите по градоустройство и градски транспорт и обектът е обявен за авариен, без да е такъв. Завишени са хонорарите за проектиране, инвеститорски контрол и независим строителен надзор.
Вчера Софийски градски съд реши Софиянски да бъде отстранен от поста си за втори път, за да не пречи на разследването на сделката с "Милениум център". Искането за отстраняването му бе внесено на 25 юни от Столичното следствие. Софиянски се разследва за договора с ОББ от 17 септември 2002 г. за покупко-продажба на пакет акции на Столичната община на "Милениум център" АД София. Договорът е сключен в нарушение на служебните задължения на Софиянски с цел да набави облага за ОББ, от което общината е ощетена с $32 000. Общината е отстъпила право на строеж на ОББ върху парцел от 7 дка в кв. "Иван Вазов" за изграждане на бизнесцентъра, от което са настъпили вреди за $5 млн.
В сряда Софиянски бе възстановен на поста си от Апелативния съд, след като бе отстстранен от поста си за два месеца.
Софиянски ще обжалва второто си отстраняване пред Апелативния съд на 27 юли. Атаките идват от прокуратурата, каза Софиянски след делото. Готов съм да отстъпя поста само на прокурор, допълни той. Това е смешно. Софиянски трябва да знае, че конституционно задължение на прокуратурата е, когато има данни за престъпление, да се повдига обвинение, отвърнаха от прокуратурата.
Столичното следствие връчи вчера обвинение на Софиянски за апорта на Халите в смесена фирма с израелското дружество "Ащром". Кметът е занижил цената на Халите 400 пъти, установи следствието. Адвокатът на Софиянски Даниела Доковска внесе в столичната прокуратура иск за удължаване на следственото дело. Според Доковска е необходимо да се съберат още доказателства, за да не бъде връщано делото за доразследване.
в. Новинар - стр. 4


Надя МАРИНОВА, Софиянски кметува за няколко часа

За втори път Софийският градски съд отстрани от длъжност Стефан Софиянски по искане на прокуратурата. Този път във връзка с разследването по сделката за Милениум център. Кметът успя да прекара в общината времето от 10 ч в сряда до 10 ч в четвъртък и разпространи интензивна програма, след като повече от два месеца беше отстранен от длъжност. След делото вчера Софиянски заяви, че атаките срещу него идват от страна на прокуратурата, и изрази готовност да отстъпи мястото си на някой обвинител. На въпрос на журналисти докога ще продължава това, кметът в изгнание каза, че ще почака още малко те да се помъчат. Адвокатът Даниела Доковска поиска обединяване на всички дела срещу кмета в едно, защото са все за престъпления по служба. Тя обвини прокуратурата, че с искането за ново отстраняване си поставя цели, различни от правосъдието. Софиянски ще обжалва решението на 27 юли пред Апелативния съд. В общинския съвет представителите на левицата вече прогнозират предсрочни кметски избори през есента. Председателят на групата на БСП в общинския съвет Божидар Димитров съобщи, че прокуратурата е била сезирана и за сделката със софийския крематориум. Вчера столичното следствие пре-даде на кмета материалите по първото дело за Халите и то влиза в съда.
в. Пари - стр. 5


Надежда СЕМЕРДЖИЕВА, И се зададе едно безкметие

Столицата ту има кмет, ту няма. Различните решения на съда се сипят едно след друго след поредното искане на прокуратурата. Един ден отстраняват Софиянски, на следващия ден го връщат. Разследват го за различни сериозни обекти, донесли радост на софиянци /и на Софиянски/ и придали на столицата европейски вид. Халите, Милениум център и Грандхотел София действително спомогнаха столицата ни да заприлича на европейски град. Но защо покрайнините все ни напомнят гета и прокуратурата не е образувала следствие за участие в задкулисни сделки с недвижими имоти в Обеля 5.
Градът вече свикна да е без кмет. И докато от групата на Софиянски в общината ни припомнят, че бил подменен вотът на избирателите, Божидар Димитров /БСП/ и Вили Лилков /ДСБ/ от общинския съвет вече доволно потриват ръце в очакване на нови кметски избори в София. Всъщност вотът на избирателите е важен само за групата на Софиянски. Но той самият преди изборите и по време на кампанията си заяви, че софиянци се нуждаят не от партийно ангажиран кмет, а от кмет гражданин, който с усмивка ще изслушва проблемите им и ще се опитва да ги решава, ако прокуратурата го остави на мира. Да не би вярната съратничка на кмета Софиянски Диляна Грозданова /депутат от НДСВ/, която е виден член на партията Свободни демократи, да не подмени вота на избирателите си в Габрово? Или щом е за доброто на софиянци и Софиянски, това трябва да е без значение. А и пожарната коалиция Софиянски, Михайлова, Мозер, Дилов и Праматарски остана на ниво разпределяне на постовете.
Софиянски, изпускайки нервите си, преди ден заяви, че в атаките срещу него някой няма да издържи, но той ще издържи. Значи си знае за какво иде реч. А иначе има много да се атакува Софиянски - за общинските дружества и дивидента, който внасят в общината, за Общинската банка и нейната роля в общински и не само общински проекти, НИКМИ строи голям бизнесхотел срещу НДК, Централната автогара, чистотата, водата, Хилтън и още, и още. Но Софиянски ще издържи. Прокуратурата също. Най-издръжлив е съдът, защото там не залагат срокове. Последният мандат на Софиянски може да е белязан с мотото "вътре-вънка". А столичани да са временно управлявани от заместника му Минко Герджиков. Както е известно, временните неща у нас са най-трайни и понякога стават постоянни. Най-изненадана ще е охраната на общината, която няма да знае кога влиза кметът Софиянски и кога гражданинът Стефан.
в. Пари - стр. 27


Елена ЕНЧЕВА, Веселина ГАРЧЕВА, Софиянски си намерил работа и отстъпва мястото на прокурор

Софийският градски съд повторно отстрани току-що възстановения кмет Стефан Софиянски от длъжност, а той обяви, че си е намерил друга работа. "Ако нещата продължат така, съм си намерил работа за 2-3 месеца, да изкарам пари за адвокат", сподели градоначалникът. Разбра се, че вероятно ще подпише договор с частна фирма срещу добра заплата. На излизане от съда пък Софиянски се пошегува с обвинителите: "Ако някой прокурор не се кандидатира за кмет, няма да си отстъпя мястото. Оставете ги още малко да се помъчат."
Вчерашното решение на градския съд не е окончателно и отстраненият ще е кмет поне до 27 юли. Тогава въпросът ще се гледа от апелативния съд, който има последна дума. Междувременно за 21 юли пак в градския съд е насрочено трето искане за отстраняване по третото дело срещу кмета, а вчера следовател приключи разследването по първото му дело за Халите и следобед извика Софиянски, за да му предяви материалите.
Срещу Стефан Софиянски в момента има 3 дела - за Халите, за "Милениум център" и за новия грандхотел "София". И в трите случая прегрешенията са формулирани като престъпление по служба, всички са от предните мандати. На 12 май го отстраниха заради Халите, на 14 юли го възстановиха.
Делото в градския съд вчера бе за "Милениум център". Според прокуратурата в тази сделка общината е ощетена с над $ 5 млн. Разследването започна на 15 юни, обвинението бе повдигнато дни по-късно. Сигналът е подаден от областния управител Росен Владимиров до Филчев през април.
Адвокат Даниела Доковска поиска отлагане на делото, докато новият прокурор на столицата Бойко Найденов отговори на молба от 12 юли. В нея защитата настоява да се приложи законът и трите дела да се обединят в едно. Доковска показа и заповед на кмета от 14 юли да се оказва пълно съдействие на разследващите по всичките му дела.
Съдия Милена Панева, бивш прокурор, отказа отлагане и уважи изцяло прокурорската теза, че като кмет Софиянски ще попречи и на това разследване - трябва да се събират документи и да се разпитват свидетели, които са му подчинени. Доковска твърдеше обратното - че всички документи са предадени, а прокуратурата разпитва едни и същи свидетели по всичките дела. За 1 месец по "Милениум" обаче е разпитан само 1 свидетел.
КОМЕНТАР
Веселбата е за сметка на данъкоплатеца
Делата на Софиянски се обърнаха на веселба - участниците се шегуват помежду си както могат. Прокуратурата множи разследвания, обвинения и искания за отстраняване. Има право. Кметът почна да пуска усмивки в съдебните зали, докато чака за пореден път да го отстранят или възстановят, пък и подкача обвинението да му заеме мястото. И той има право.
Но къде останаха правата на данъкоплатеца? Защото цялата веселба е на негов гръб - той плаща заплатите на кмета, следователите, прокурорите и съдиите, той пати от далаверите и от неговия джоб на финала може да възмездят Софиянски за накърнените му права. Пък след това чакай правосъдие.
ПЪРВИ РАБОТЕН ДЕН
Първата работа на Софиянски завчера е била да прегледа финансовото състояние на общината. Заедно със зам.-кмета Иван Гечев са определили програмата за ремонти на 19 улици. Кметът командировал шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев и заместниците му за Москва, за да добият опит за въвеждането на новата система за таксуване в градския транспорт. Вчера обаче кметът се отдаде на инспектиране на обекти в столицата и дори сколаса да се почерпи на празник в Банкя.
в. Сега - стр. 6

Таня КРАСИМИРОВА, Антоанета ПЕТЕВА, Софиянски пак отстранен

СОФИЯ. Софийският градски съд за втори път отстрани временно Стефан Софиянски от кметския пост в столицата. Причината е продължаващото разследване на сделката за "Милениум център". Ден по-рано Апелативният съд отмени отстраняването на кмета заради делото за халите. Ще обжалвам решението на градския съд. Сега се връщам да работя, защото София не може да стои така, коментира Софиянски. Той ще остане в кабинета си до 27 юли, когато Апелативният съд трябва да реши дали да потвърди повторното отстраняване. Адвокатката на Софиянски Даниела Доковска подадe молба до прокуратурата за обединяването на трите дела срещу Софиянски. Защитничката предостави на съда и издадена от кмета заповед общинските служители да окажат пълно съдействие на органите на предварителното производство, както и за предоставяне на цялата налична документация. Мотивите за отстраняването са несериозни, не бяха достатъчно добре аргументирани. Очаквам ВАС да не ги потвърди, заяви Софиянски. Той бил убеден, че ще бъде кмет още 3 години. Имам вариант за високоплатена работа за 2-3 месеца, Мога да се хвана, за да изкарам пари за адвокат, заяви още Софиянски. Междувременно разследването срещу него за сделката за Халите приключи вчера и кметът бе извикан на "Развигор" да се запознае с него. Вероятно ще поискаме нови доказателства, заяви на излизане адвокатката на Софиянски Даниела Доковска.
в. Стандарт - стр. 4


Софиянски, кмет на град София: Ще се мъчат с мен, докато се изтощят

- Г-н Софиянски, докога ще продължи този цирк?
- Не мога да кажа, защото това зависи от прокуратурата. Защо някой прокурор нe се кандидатира за кмет? Ще му отстъпя мястото си, но ако не се кандидатира някой обвинител, няма.
- Атаките срещу вас само за кметския стол ли са?
- Вижте логиката: Вчера искаха отстраняването ми, че продължава разследването, днеска приключва разследването. Ако има някаква логика, вие преценете. Но те си знаят, оставете ги още малко да се помъчат.
- Докога ще продължи войната срещу вас?
- Докато се изтощят. Ще се мъчат още малко, ще се мъчат.
- Докога?
- Докато издържат.
- Няма ли да упълномощите някой друг да подписва новите сделки?
- Аз съм свикнал да нося отговорност. Затова ме избраха да нося отговорност, а не да се крия зад другите.
в. Стандарт - стр. 4
 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "Стефан Софиянски"