С трето обвинение, Софиянски може завинаги да бъде отстранен от кметството

Mediapool

Деси Стефанова
2 юли 2004

Софийска градска прокуратура образува трето следствено дело срещу отстранения от длъжност столичен кмет Стефан Софиянски. Този път делото е по сделката за бизнес център на ул. "Гурко" 1. Преди това Софиянски бе обвинен за сделката за Халите и за бизнесцентър "Милениум".

Както и в първите два случая, кметът отново коментира, че няма притеснения.

Според текста, по който е образувано третото дело обаче, ако съдът кмета за винивен, може да го лиши от възможността да заема държавна и обществена длъжност. Чл. 282 в Наказателния кодекс позволява длъжностното лице, което е нарушило задълженията си и така е причинило вреди, да бъде лишено от правото да заема длъжността си, предвидено в чл. 37 от кодекса.

С третото дело, по което се очаква обвинение към кмета, се засилват все повече очакванията за предсрочни кметски избори в столицата.

Първоначално Софиянски бе временно отстранен от поста на 5 май. Тогава съдът зачете искането на прокуратурата кметът да бъде отстранен, за да не попречи на разследването за Халите, което още беше в начална фаза. Миналия вторник изтече двумесечният срок на проверката срещу Софиянски за сделката с Централните хали и адвокатът на кмета депозира молбата му за отмяна на наложената му процесуална мярка "отстраняване от длъжност".

Делото по нея е насрочено за 7 юли. Дни преди съдът да се произнесе за връщането на кмета, прокуратурата го атакува с трето обвинение.

Длъжностни лица от общината са обвинени за извършени престъпления по чл. 282 от НК- нарушение на служебните задължения за това, че не са изпълнили решението на Столичния общински съвет от 14.07.1997 г., в частта му, с която е одобрено внасянето като апортна вноска в "Бизнес Център - Гурко 1 " АД и на правото на строеж, ведно с незавършеното строителство на обект "Бизнес Център - Гурко 1", се казва в съобщението от прокуратурата.

Стефан Софиянски заяви пред Дарик радио, че е научил от медиите за образуваното дело за бизнесцентъра на "Гурко 1". Според него в тази сделка в общината и в Столичния общински съвет не е имало никакви спорове и несъгласия. Няма никакви проблеми, тъй като има действащ, работещ обект, каза кметът. Той добави, че всичко по сделката е направено със санкция на Общински съвет.

"В края на краищата колкото повече обвинения има толкова повече публично ще стане ясно, че няма проблеми", коментира новото следствие отстраненият столичен кмет.

От събраните до момента документи е установено, че през юли 1997 г. Столичният общински съвет е разрешил на общината да участва с 34% в учредяване на търговско дружество "Гурко-1" АД. Съучредители били БСК и "Риалити" ООД. Докладната записка за създаването на дружеството е била на Софиянски.

Междувременно през 1998 г. Софийският градски съд регистрира ново АД - "Бизнес Център Гурко 1". Неговата цел е изграждане и експлоатация на строящия се от 1994 г. бизнес център - сега Гранд хотел София, на мястото на столичната библиотека. В края на същата година СОС решава да увеличи капитала на новото дружество. От страна на общината в него е апротриран незастроен парцел на мястото на старата библиотека от над 2000 кв. метра. Според оценка на вещи лица тази вноска е за 1 724 720 000 лева. След това строежът е поет от "Риалити".

Според данните досега до края на 1997 г. общината не е внесла правото на строеж и незавършеното строителство като апорт. Тъй като правото на строеж е по-скъпо от терена, а оценката на парцела не го включва, общината е била ощетена като акционер. Това е дало отражение върху цената на акциите на "Бизнес-център Гурко 1", тъй като то е станало титуляр и на дадените на общината разрешителни за строеж. Така АД-то, в което 66% от капитала държи НИКМИ е облагодетелствано, смятат в прокурорите.

Според обвинението от това са настъпили "значителни вредни последици за Столичната община като акционер в "Бизнес център Гурко - 1" АД в размер на около 1 035 000 000 неденоминирани лева.

Производството е и за умишлена безстопанственост предвид отправеното писмено предложение до председателя на Съвета на директорите на "НИКМИ" АД купувач по сключения договор между Столичната община като продавач и "НИКМИ" АД - купувач за покупко-продажба на пакета акции на Столичната община в "Бизнес Център Гурко 1" АД, възлизащ на 34 % от капитала му. С писмото се предлага да закупи акциите на Столичната община за 2 673 840 лв. вместо за договорената цена от 3 191 357.30 лв. и от "НИКМИ" АД е платена така предложената занижена цена, с което е нанесена значителна щета на Столичната община - в размер на 517 517.30лв.

През април 2001 г. кметът е предложил на СОС да се направи оценка на акциите на общината в АД-то след искане на "НИКМИ" да ги купи. Назначената от Софиянски комисия за оценка на акциите заключава, че те струват 2 984 000 лева, но е договорена цена от 3 191 357 лева, която да се плати до половин година. Това не става и Софиянски възлага да се актуализира оценката през януари 2003 г. Според оценителите акциите струват вече 2 673 804 лева, но продажната цена не бива да е по-малка от вече договорената 3 191 357 лв. Сделката е направена.

В случая с Халите кметът е обвинен, че е ощетил общината като е занижил с 400 пъти стойността на порутената сграда на столичните Хали и прилежащите й терени, при учредяването на смесеното дружество с израелската фирма "Ащром"

При делото за бизнесцентър "Милениум", вината на столичния кмет е заради безвъзмездно отдаване на терен от 7 000 кв. м. в квартал "Ив. Вазов" на ОББ за строежа на бизнесцентъра през 1993 г. и за продажбата през 2001 г. на общинските акции в "Милениум" -център 25% обратно на ОББ на ниска цена, с което е ощетил общината.

Обвиненията на прокуратурата са, че длъжностни лица са сключили без търг или конкурс, безвъзмездно, извънсъдебно споразумение към договор от 6 декември 1993 г. С него столичната община е отстъпила на ОББ и ИФ "Развитие" право на строеж върху парцел от 7 000 кв.м в кв. "Иван Вазов" за изграждане на административен, бизнес и банков комплекс. Според прокуратурата, длъжностните лица са нарушили служебните си задължения с цел да набавят облага за ОББ и "Развитие", с което са причинили вреди за общината в размер на 5 млн.щ.долара.

Служителите на кметството са обвинени и за престъпление по служба за сключения договор за покупко-продажба на пакет акции на столичната община в "Милениум център" АД. Според прокуратурата, вредите от него за общината са в размер на 32 хил.щ.долара, а целта на нарушението отново е била облага за ОББ.

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени