http://www.mediapool.bg/site/bulgaria/2004/04/29/13_290404bg.shtml

 

Прокуратурата поиска Софиянски да бъде отстранен от кметството
Обвинен е заради сделката с Халите отпреди 5 години
29 април 2004

Няколко дни след като зам.председателят на ДПС и областен управител на София Росен Владимиров остро нападна Стефан Софиянски, прокуратурата обвини столичния кмет за сделката за Централни хали отпреди 5 години и поиска той да бъде отстранен от кметската длъжност. На Софиянски е наложена 10 000 лв. гаранция като мярка за неотклонение и му е забранено да напуска страната. Прокурорското разпореждане е изпратено веднага на гранична полиция.

Сделката, за която е обвинен кметът на София, е още от 1998 - 1999 година. Става въпрос за създаването на смесеното дружество между общината и израелската фирма "Ащром", в което кметството апортира сградата на Централни хали срещу 34% от дружеството. Задължението на инвеститора бе да реконструира напълно порутената сграда, което стана факт през 2000 г. "Ащром" вложи в ремонта около 7 млн.долара, с които капиталът на смесеното дружество бе увеличен и акциите на общината паднаха до 25 процента.

Съобщението за искането на Върховна касационна прокуратура Софиянски да бъде отстранен от кметския пост дойде няколко часа, след като той бе привикан на разпит в столичното следствие. Кметът прекара вътре 45 минути и на излизане заяви, че прокуратурата го обвинява, защото е апортирал сградата на Халите по балансова стойност, без да е направена оценка на актива от три вещи лица. Разпитваха ме като обвиняем, защото документът за апорт се подписва от мен, уточни Софиянски.

Кметът съобщи, че му е наложена гаранция от 10 000 лв., но не спомена нищо за искане да бъде отстранен. След съобщението на прокуратурата, той коментира пред БТА, че е научил за него от медиите и че не му е връчено прокурорско разпореждане. Софиянски заяви, че ще използва едноседмичния срок за обжалване на решението и се въздържа от коментар на мотивите. По повод забраната да пътува в чужбина кметът уточни, че няма планирани пътувания в близките дни в чужбина.

Столичният общински съвет (СОС) е единственият орган, който може да вземе решение дали да отстрани или не кмета от длъжност и дали това да бъде временно, докато трае разследването, или да се насрочат нови кметски избори.

Пред Дарик радио председателят на СОС Владимир Кисьов защити кмета с думите, че действията срещу Софиянски спъват работата за развитие на столицата и в никакъв случай не са в полза за нормалната работа на общината. Още преди изборите имаше хора, които "стреляха" в системата за управление на столичната община, явно продължават да го правят, допълни Кисьов, който е зам.председател на СДС.

В съобщението на прокуратурата се казва, че Софиянски е занижил 400 пъти цената на Централните Хали при създаването на смесеното дружество, от което са настъпили значителни вредни последици за столичната община. Това представлява престъпление по служба по чл.282 от Наказателния кодекс. До 5 или 8 години затвор, в зависимост от алинеята, която прокуратурата не посочва, застрашават кмета при осъдителна присъда.

Говорителят на прокуратурата Николай Марков не можа да уточни как е пресметната цената на Халите към 1998 г., която според ВКП кметът е занижил 400 пъти.

Нашата позиция е, че оценката се прави в момента на реализация. Сега стойността на дела на общината в Халите е далеч по-голяма от това, което се предполага, че сме нанесли като щети, каза след разпита Софиянски. Той допълни, че тогавашната оценка на Халите е била много по-малка сума от сегашните предложения за изкупуване на 25-процентния дял на общината в смесеното дружество с "Ащром".

В средата на миналата година кметството предложи на предишния общински съвет да продаде за 1.650 млн.лв. дела си в Халите, но сделката бе отхвърлена. Към онзи момент единичната цена на акциите на общината в смесеното дружество с "Ащром" се оценяваше за 1319 лева.

Халите бяха една срутена сграда, а сега са един от най-работещите обекти в София, заяви днес кметът и допълни, че няма притеснения по делото. Според него няма проблем от икономическа гледна точка, ставало въпрос за процедурен проблем.

Той отбеляза, че от следствието не били запознати със сегашните оценки на дела на общината и не било отбелязано, че тя е запазила 25 % дял, чиято цена расте непрекъснато с развитието на обекта.

Обвинението срещу столичния кмет идва само дни след разменените нападки между него и областния управител Росен Владимиров. Владимиров нарече Софиянски "феодал", който иска еднолично да управлява столицата и държавата. Двамата взаимно се обвиниха в некоректни сделки с общинско и държавно имущество. Кметът допълни, че Владимиров стопира важни решения на столичния общински съвет, което бе потвърдено и от председателя на СОС Владимир Кисьов. Областният управител пък, който е и зам.председател на ДПС, видя политически мотиви в атаките на Софиянски срещу него. Владимиров заяви, че като лидер на ССД Софиянски се опитвал да измести ДПС от ролята му на балансьор в политическия живот.

Само ден след първите обвинения на Росен Владимиров, прокуратурата съобщи, че е започнала проверка на сделки с общински и държавни имоти, сключвани от кмета Софиянски. Подобно съобщение, но за действията на областния управител, не дойде.

Софиянски днес не пожела да коментира защо срещу него се повдига обвинение за сделка, извършена преди повече от 5 години и дали зад привличането му като обвиняем не стоят политически интереси.

За първи път прокуратурата "погна" Софиянски през пролетта на 2001 г., когато заедно с тогавашния председател на СОС Антоан Николов бяха извикани на разпит за емитирането на еврооблигации от столичната община. Не бе повдигнато обвинение.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Какво пише в старите вестници"