ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА И БАЛКАНИ | МАКЕДОНИЯ
 
Владо Поповски: Правителството в Скопие предлага териториална подялба на Македония на етническа основа
 
 7 юли 2004 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонското правителство предлага териториална подялба на Македония на етническа основа. Това заяви специално за Агенция “Фокус” проф. Владо Поповски, преподавател в Юридическия факултет в Скопие.
Проф. Владо Поповски твърди, че етническият критерий е приложен систематично при изработването на законите за децентрализацията в Западна Македония.
“По този начин се има за цел да се направи западната част на Македония компактна в етнополитическо отношение. Тази част с помощта на модела на местното самоуправление ще спечели управлението в цяла Западна Македония”, предупреждава проф. Поповски.
“Съгласно македонската конституция албанският език не може да бъде въведен като втори официален език в Скопие”, каза още той.
В македонската столица живеят 15,3% албанци, а за да бъде въведен като втори официален език албанският са необходими най-малко 20%.
Предложението за град Скопие предвижда присъединяването към столицата на селски общини с предимно албанско население, за да бъде достигнат този процент. Според проф. Поповски отново става въпрос за една изкуствена конструкция, защото общините няма да получат нищо с тяхното присъединяване към градските центрове.
Поповски е бивш министър на отбраната на Македония и бивш министър на правосъдието в кабинетите на социалдемократа Бранко Цървенковски. Той беше съветник на покойния президент Борис Трайковски. Поповски участваше активно и непосредствено в изготвянето на Рамковия политически договор от Охрид.
 

Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Македония"