Симеон се заяви официално за втори управленски мандат
Сам ще реди листите и маха името си от "НДСВ"

16 юли 2004

 

http://www.mediapool.bg/site/bulgaria/2004/07/16/13_160704bg.shtml

В разгара на безпрецедентната криза с българските заложници в Ирак премиерът Симеон Сакскобургготски обяви официално намерението да се кандидатира за втори мандат, като целта му остава непроменена - да подобри жизненото равнище на българите.

Обръщайки към избирателите с отворено писмо във в. "Труд" от 17 юли, Симеон заявява, че няма намерение да се кандидатира за президент, че името му ще отпадне от наименованието на оглавяваната от него партия "Национално движение Симеон Втори" и че този път той лично ще реди листите, като изхвърли корумпираните.

В писмото Симеон дава заявка, че е склонен да се коалира с всеки за ново управление, като признава, че НДСВ няма да повтори феноменалния си изборен резултат от юни 2001 г.

Подранилото с година предизборно обръщение на Симеон може да се тълкува и като предупреждение към евентуалните претенденти за бъдещия премиерски пост в редиците на НДСВ. Сред най-спряганите е името на финансовия министър Милен Велчев, който напоследък не крие амбициите си за издигане в политиката.

Царят, който преди три години обеща подобряване на жизнения стандарт на българите за 800 дни и "незабавно и несимволично увеличаване на доходите", сега смята, че българите вече живеят в по-добре.

"По-добрата действителност вече е факт"

"По-добрата действителност, драги сънародници, вече не е една мечта, някъде далеч на хоризонта, а факт", пише Симеон.

По думите му, причината за успешното управление е, че НДСВ е различна от старите партии, преодоляла острото политическо противопоставяне.

"Ние не създаваме напрежение. Ние не назовахме врагове. Ние не предизвикахме конфликти. Нашето правителство работи с всички сили, за да изведем страната на европейската магистрала", казва премиерът.

Той добавя, че "при НДСВ определяща не е желязната партийна дисциплина и тя го доказа, допускайки за свои членове инакомислещи хора".

НДСВ минус "Симеон Втори"

"Според мен, нашето Движение ще придобие още по-съвременен вид, съобразен с либералната ни насоченост, и в унисон с ценностите, определени от Европейската либерално-демократична реформистка партия, чиито членове сме, като от наименованието му отпадне моето име", добавя Симеон.

"Считам, че една управляваща либерална партия се олицетворява не от една личност, а от личности, работещи в екип. Това е причината група съмишленици да обсъждат вече предложенията за ново име, с което да се представим на парламентарните избори догодина", продължава той.

"Лично ще контролирам подреждането на листите"

Не можем да очакваме общественият феномен от парламентарните избори през 2001 г. да се повтори по идентичен начин и през 2005 г. , казва Симеон и обещава: "Искам да ви уверя, че благодарение на натрупания опит в страната лично ще контролирам подреждането на бъдещите депутатски листи. От тях ще отпаднат хора, които поставят собствените си интереси пред тези на обществото, както и политическите хамелеони. Бъдете сигурни, че имам реална представа за качествата и недостатъците и на тези, на които се доверих преди три години".

На изборите през 2001 г. "главен кадровик" на НДСВ беше Стоян Ганев, който впоследствие стана шеф на премиерския кабинет, но Симеон го отстрани само след няколко месеца.

Оферта към всички

Премиерът посочва, че "в скоро време НДСВ ще предложи на всички политически сили програма за цялостното по-нататъшно развитие на страната, към която да се присъедини всеки, който е съгласен с идеите, изложени там".

В офертата си към останалите политически сили за общо управление премиерът акцентира на два момента от бъдещата програма на партията си - издигане на образователните стандарти и подобряването на здравните услуги.

Симеон няма амбиции да става президент

По-нататък Симеон опровергава "приписваните" му амбиции за президентския пост, които се основавали на "чисто субективен критерий - че било по-подходящо за мен да съм президент".

"Призовавам ви да не отдавате значение на безпочвени твърдения и "сигурни" прогнози, свързани с бъдещите ми намерения. Това са спекулации, имащи за цел да разколебаят привържениците на НДСВ", декларира Симеон.

"Маргинални елементи" създават несигурността в обществото

В началото на предизборното писмо той изтъква като постижения на своето управление икономическия растеж и намалялата безработица, изброявайки увеличаването на заплатите през последните три години, намаляването на данъците и ръста на пенсиите.

Същевременно признава оставащите големи социални различия. "С болка съзнавам, че особено пенсионерите изпитват затруднение да покрият основните си нужди като лекарства и отопление", посочва 67 -годишният премиер, който успя да си върне имоти в България за над 160 милиона долара.

В писмото си Симеон изказва решимост да засили "кампанията срещу неспазването на законите, което тегли страната ни надолу" и се обявява за реформа на съдебната система, засилване на финансовия контрол и повече усилия в борбата срещу корупцията.

"Моето правителство полага мащабни действия, за да се пребори с несигурността", която, по думите му, идва "най-вече от няколко маргинални елемента в обществото".

В писмото си премиерът отделя един пасаж на осъдените на смърт българи в Либия и малко повече на кризата с българските заложници в Ирак.

Той обаче изтъква, че "международната общност се е ангажирала редом с нас" по казуса в Либия и се надява на нея за благоприятен изход.

"Необходимото отваряне към света... изисква поделяне на отговорностите, мъчителни понякога. Имам пред вид Ирак. В последната седмица преживяхме трагедия, свързана с българските заложници. Битката срещу фанатизма взема много жертви. Тази участ сполетя и нашата страна. Страдам със семействата и близките им", казва още Симеон.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно Обратно