МНЕНИЕ
 

Новоизбраният президент на Сърбия Борис Тадич: Сърбия се нуждае от стабилност

www.focus-news.net

 1 юли 2004 | 12:50
 Блиц, Сърбия


Като президент на Сърбия ще се застъпвам за това, което обещах по време на изборната кампания. Един от проектите е отварянето на бюро за помощ на социално слабите граждани. Вече посетих президентството на Сърбия, за да видя, къде може да се работи. Не бих искал сградата на президентството да бъде мрачно помещение, в което ще работи само един човек, а искам това да бъде място, в което гражданите ще могат да бъдат обслужени. Подкрепям проекта “Наша Сърбия” и в рамките на този проект ще се застъпвам най-много за помощ на сираците от войната”, каза Борис Тадич в първото си интервю след избора му за президент на Сърбия.


Въпрос: Кои ще бъдат първите мерки, които ще предприемете във вътрешната политика на Сърбия?

Отговор: Най-напред ще се срещна с представители на правителството на Сърбия, за да обсъдим общата стратегия в областта на икономиката, външната политика, отбраната, вътрешнополитическите отношения. Ще разговарям с моя опонент Томислав Николич, за да се запозная с позицията на Радикалната партия в парламента и в политическия живот на страната. Ще се срещна и с някои лидери на извънпарламентарните партии, с Небойша Чович, Йозеф Каса и Расим Ляич, а също и с Боголюб Карич, който постигна значителни резултати на изборите. Искам да се запозная с неговото политическо становище за ситуацията в страната. Ще разговарям и с представители на чужди държави, а някои от тези разговори са вече в ход. Трябва да се срещна и с представители на армията, за да обсъдим някои важни въпроси, включително и доклада на президента на Сърбия и Черна гора Светозар Марович за присъединяването ни към Партньорство за мир, тъй като той участваше в срещата на НАТО в Истанбул. Ще разговарям също и с представители на властите в Подгорица.

Въпрос: Миролюб Лабус каза, че ни очаква създаването на демократично правителство на мнозинството. Означава ли това, че позиция Ви за участие в правителството в Белград се е променила ?

Отговор: Това означава, че се е променило становището на Миролюб Лабус за създаването на правителство на мнозинството. Нищо не се е променило в моето становище по въпроса и няма причина да говорим за участието на Демократичната партия в правителството.
Моето политическо послание е - политическа стабилност. Евентуални промени в правителството ще ни вкарат отново в политическа нестабилност.
Представете си преговори за министерските места или за позицията на Социалистическата партия на Сърбия. СПС ще започне антиправителствени действия. Кои резултати от изборите биха били валидни за промени в правителството – резултатите от парламентарните избори през декември миналата година или резултатите от президентските избори? Формално правителството се създава на основата на резултатите от парламентарните избори, но това отношение сега би било политически невъзможно. Съотношенията на силите не са същите, а изследването на публичното мнение и резултатите от президентските избори говорят същото. Колкото до изявлението на Лабус, аз се застъпвах за демократично правителство още тогава, когато бе създадено това правителство. Партиите, които създадоха това правителство показаха, че не са за правителство на мнозинството, а на малцинството.

Въпрос: Ако се окаже, че участието на вашата партия в правителството е важно за страната, ще промените ли становището си?

Отговор: Това може да стане причина в един момент, но сега не е. Разговарях за това с премиера Кощуница и той споделя моето мнение, че преструктурирането би било вредно. Лабус се намира от другата страна на това преструктуриране. Колкото се отнася до мен, тази история е приключила, и към този момент няма причина за преструктурирането на правителството. Демократическата партия няма да сваля правителството, а ако по някакви причини то само се разпадне, Демократическата партия не носи вина за това. Като президент на Сърбия трябва да се застъпвам за интересите на държавата и призовавам всички партии в правителството да запазят стабилността на страната, което е и общо послание от света.

Въпрос: Опитват ли се представителите на международната общност да ви накарат да участвате в правителството?

Отговор: Не. Светът разбра моето послание по време на кампанията - искам политическа стабилност, а не политическа амбициозност.

Въпрос: По-рано бе съобщено, че след изборите четирима генерали ще бъдат предадени на Трибунала в Хага? Подготвя ли се нещо подобно?

Отговор: Не съм запознат с такова нещо. Нито имах време да се занимавам с подобни неща. Това не влиза в правомощията на президента. От друга страна не искам да бягам от отговорност, когато става въпрос за решаването на някакъв важен политически въпрос. Ние трябва да сътрудничим с Международния трибунал в Хага. Разговарях по този въпрос с международните представители. Ключов проблем е Ратко Младич. Това е проблем, който може да реши редица други проблеми, включително и съденето на всички обвинени пред националните съдилища. Предаването на Ратко Младич е ключов проблем, особено след откритото признание на президента на Република Сръбска Драган Чавич, че в Сребреница е извършено престъпление.

Въпрос: Отговорните институции твърдят, че Младич не се намира в Сърбия?

Отговор: От полицията получавам съобщения, че Младич не се намира в Сърбия. Светът иска мащабна полицейска акция, която да покаже, че ние сме направили всичко, за да заловим Младич. Ако той не бъде открит след една такава акция, смятам, че нашата позиция ще бъде политически по-благоприятна. Това би било доказателство, че тази страна искрено желае сътрудничеството с Хага и изпълняването на всички международни задължения. Акцията трябва да бъде подобна на тази в Република Сръбска.

Въпрос: Разговаряте ли с някой от полицията за предприемането на подобна акция?

Отговор: Да, още по времето, когато бях министър на отбраната. Бих разговарял отново, въпреки че това е задължение на правителството.
Не бих искал да бъда неморален и да казвам, че това е само задължение на правителството, въпреки че формално нямам никаква отговорност.

Въпрос: Искате ли да разговаряте с някой от четиримата генерали за доброволно предаване?

Отговор: Не бягам от този разговор. Всеки, който е обвинен би направил голяма услуга на страната, когато би се предал доброволно. Но същевременно е важно Трибуналът да бъде институция, която да организира честен съдебен процес.

Въпрос: Очаквате ли постигането на консенсус между политическите партии по въпроса за изработването на новата конституция, включително и съгласието на Радикалната партия, без която конституция трудно може да бъде приета?

Отговор: Смятам, че изработването на новата конституция трябва да започне възможно най-скоро. Казах на премиера, че всички политически партии трябва да участват в това и, че конституцията не трябва да бъде създадена на основата на правителственото предложение защото тя трябва да осигури стабилност в страната и всички парламентарни партии трябва да участват в нейното изработване. Вярвам, че до есента ще имаме първото предложение за новата конституция. Надявам се, че ще постигнем консенсус между всички политически партии. Бих искал референдумът за конституцията да бъде насрочен заедно с местните избори, които ще се проведат на 5 септември.

Въпрос: Очаквате ли парламентарните избори да се проведат след приемането на конституцията?

Отговор: Не трябва да се провеждат преди приемането на конституцията. След приемането на конституцията ще се създаде нова политическа атмосфера. Необходима е поне една година политическа стабилност.

Въпрос: Какво ще направите, за да се ускори прилагането на правителствения план за децентрализация на Косово?

Отговор: Разбира се, че ще направя всичко възможно този план да бъде успешен. Моята работа в това отношение е външнополитическа. Трябва да се борим за осъществяване на нашите национални цели в Косово и Метохия. Много е важно, че този план не получи нито една негативна оценка от света. В момента се води голяма дискусия. Срокът за решаване на проблемите в Косово и Метохия се определя от международната общност. Но никой не може да пренебрегне преките преговори между сръбската и албанската страна.

Въпрос: Бихте ли разговаряли с албанските политици за решаването на проблема в Косово?

Отговор: Не съществува нито един албански политик с когото не бих разговарял. Косово и Метохия е съставна част от Сърбия и Черна гора и искам да ходя там и да разговарям с официалните представители на ЮНМИК и КФОР.

Въпрос: Как виждате бъдещето на държавния съюз?

Отговор: Има неща, които функционират, но смятам, че трябва да бъдат променени някои неща във функционирането на държавната общност. Застъпвам се за запазване на държавната общност, защото за това съществуват икономически причини и причини от областта на сигурността. В интерес на Европа, Сърбия и Черна гора и региона е да се запази държавният съюз. Първото ми пътуване като президент на Сърбия ще бъде в Подгорица, където ще разговарям открито с Мило Джуканович и Филип Вуянович, като политици, които зачитат европейските ценности.

Въпрос: Коя страна от международната общност ще посетите най-напред?

Отговор: Първо ще отпътувам за Брюксел, след това в САЩ, а имам намерение да посетя и Русия.

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно Обратно към "Сърбия"