Надпис на СамуилСКАНДАЛ НА ДЕНЯ

 

30 март 2004 | Агенция "Фокус"

Сензационна археологическа находка беше задържана при акция на Районното звено за борба с организираната престъпност в землището на село Самуилово. Според експерти от Историческия музей в Благоевград, граничният камък с надпис "Самуил - цар и самодържец всем българом датира от началото на 11-ти век и е неоспоримо доказателство за българския характер на Самуиловото царство.
От кметството в Благоевград и Окръжния исторически музей, както и исторически работници се противопоставиха намереният Самуилов камък да бъде пренесен в София. Кметът на града Лазар Причкапов свика извънредна пресконференция. Образувана е била жива стена, за да не могат полицаите да изземат каменната плоча, която все още представлява доказателствен материал.
Според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, камъкът е щял да бъде счупен веднага щом влезе в Македония. Според Божидар Димитров, камъкът е щял да бъде унищожен, защото е първият документ от XI век , където самият цар Самуил се нарича български цар.


БНТ - По света и у нас
Полицията задържа уникална археологическа находка

Сензационна археологическа находка беше задържана при акция на полицията в землището на село Самуилово, община Петрич. Според специалисти находката е граничен камък с надпис "Самуил, самодържец български". Тя е с огромно историческо и политическо значение, с оглед на споровете, които имаме с Македония, заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.
За да разкрият ценната археологическа находка, спецполицаите са наблюдавали 4 адреса. На единия от тях в къщата на Стамен Василев от село Самуилово, е открит граничният камък. Той е даден за експертиза в музея в Благоевград и досега не е показан.
Мисля, че има поръчана и тройна експертиза, която ще бъде проведена утре. Разпоредил съм на колегите в Благоевград утре да извадят камъка да го снимат благоевградските журналисти, каза ген. Бойко Борисов.
Този камък, повече от сигурно е, че в момента, в който щеше да премине македонската граница щеше да бъде счупен пет метра след като мине границата, заяви Божидар Димитров.
Според директора на Националния исторически музей, успехът на полицията е голям, защото този камък е щял да бъде загубен за България завинаги. Според Божидар Димитров, камъкът е щял да бъде унищожен, защото е първият документ от XI век , където самият цар Самуил се нарича български цар.


БТВ Новините
Историческа находка доказва българския характер на самуиловото царство

Намереният на 25-ти март в село Самуилово камък, с надпис "Самуил - цар самодържец всем българом", вкара в спор директорите на Историческия музей в Благоевград и Националния исторически музей.
Камъкът е намерен от Стамен Василев и е постъпил като дарение в Благоевградския исторически музей. Археологическата находка е с размери 65 на 70 см и е открита в село Самуилово - Петричка община. Върху плочата на три реда е издълбан текстът "Самуил - цар и самодържец всем българом". Според специалисти камъкът е доказателство за българския характер на самуиловото царство и е от времето на Самуил. Археологическата находка се намира в Историческия музей в Благоевград. Директорката Камелия Грънчарова и кметът на Община Благоевград Лазар Причкапов са категорични, че ще се съхранява там.
Находката е с национално значение, пак повтарям. За нас не е без значение, ако това остане в нашия музей.
"Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей иска камъкът да се съхранява в София. Според музейни експерти от Благоевград, мястото на плочата е тук", заяви Лазар Причкапов и допълни: Никой не е казал, че тя не трябва да гостува в Националния музей, но тя ще бъде собственост на Благоевградския музей.


БНР - Нещо повече
В Благоевград образуваха жива стена, за да попречат Самуиловият камък да бъде преместен в София

От кметството в Благоевград и Окръжния исторически музей, както и исторически работници се противопоставиха намереният Самуилов камък да бъде пренесен в София. Кметът на града Лазар Причкапов свика извънредна пресконференция. Образувана е била жива стена, за да не могат полицаите да изземат каменната плоча, която все още представлява доказателствен материал. С разпореждане плочата трябваше да бъде иззета от Окръжния исторически музей.
Сензационна археологическа находка беше задържана при акция на РЗБОП в землището на село Самуилово, община Петрич, в дома на местен иманяр. Според експерти от Историческия музей в Благоевград граничен камък с надпис Самуил самодържец български датира от началото на 11 век и е неоспоримо доказателство за българския характер на Самуиловото царство. Граничният камък е трябвало да бъде изнесен нелегално от България, най-вероятно в Македония.


БНР - Централен осведомителен бюлетин
Сензационна археологическа находка беше задържана при акция на Районното звено за борба с организираната престъпност в землището на село Самуилово. Според експерти от Историческия музей в Благоевград, граничният камък с надпис Самуил самодържец български датира от началото на 11-ти век и е неоспоримо доказателство за българския характер на Самуиловото царство.
Двама души са били задържани от спецполицаите в Петрич и Благоевград по случая с откритите находки на иманяри на 16-ти март в района, съобщи главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов на съвместна пресконференция с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. На тази дата, в дома на Стамен Василев от село Самуилово бяха открити исторически граничен камък и 7 ценни от общо 161 намерени монети. Всички тези ценности са щели да бъдат изнесени от страната ни чрез канал, съобщи Борисов. Полицаите са наблюдавали четири адреса на хора, замесени по този случай, след специализирана полицейска операция срещу иманярските посегателства в района и търговията с културно-исторически ценности. "Стойността на камъка е много висока и е равностойна на няколко златни съкровища", коментира професор Божидар Димитров. Камъкът е от времето на цар Самуил, приблизително 11-и век, когато България е имала практика да отбелязва границата си с камъни. Досега има намерени два такива, поясни професор Димитров. Според него, камъкът е бил купен и най-вероятно е щял да бъде пренесен към пренесен към Македония, където да бъде разделен на части.
В момента камъкът се намира в музея в Благоевград, където специалисти извършват експертиза, за да бъде установена точната му стойност.


БНР - Централен осведомителен бюлетин
От кметството в Благоевград и Окръжния исторически музей, както и исторически работници се противопоставиха намереният Самуилов камък да бъде пренесен в София. Кметът на града Лазар Причкапов свика извънредна пресконференция. Образувана е била жива стена, за да не могат полицаите да изземат каменната плоча, която все още представлява доказателствен материал. С разпореждане плочата трябваше да бъде иззета от Окръжния исторически музей.


БНР - Нещо повече
Божидар Димитров потвърди, че е очаквал Самуиловия камък в Националния исторически музей

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров потвърди за БНР, че е очаквал Самуиловия камък да пристигне в музея, но е разбрал, че това няма да стане. Димитров коментира вълненията в Благоевград като каза: От една страна ме радва този местен локален патриотизъм, така трябва и да бъде. Това действително окуражава и дава сили но хората, но малко смешно изглежда. Разбира се, че щяхме да го върнем или да снемем копие. Все пак не е златно съкровище и не струва много. От кметството в Благоевград и Окръжния исторически музей, както и исторически работници се противопоставиха намереният Самуилов камък да бъде пренесен в София. Образувана е била жива стена, за да не могат полицаите да изземат каменната плоча, която все още представлява доказателствен материал, тъй като беше задържана при акция на РЗБОП в землището на село Самуилово в дома на местен иманяр.


Любен ОБРЕТЕНОВ, Уникален камък спасен от износ
Уникален граничен камък с надпис "Самуил самодържец български" е спасен от нелегален износ в Македония при акция на РЗБОП в Петрич. Той се равнява по историческа стойност на няколко златни съкровища от Тракийската епоха, заяви шефът на НИМ Божидар Димитров.
Камъкът е изваден от землището на с. Самуилово и е намерен в двора на Стамен Василев. Паметникът щеше да бъде унищожен 5 метра след границата с Македония, твърди Димитров.
.Това е първият пограничен камък на български царе от Средновековието, който е намерен в България. Има още 3, но те са в чужди музеи. Надписът е първото документално доказателство от самия цар Самуил, че е владетел на българите. Досега подобни доказателства е имало само от чужди извори.
Белият камък е с големина 40 на 70 см. Музейни работници го датират към началото на XI в.
Македонските историци отдавна се опитват да докажат, че Самуил е македонски цар, понеже негова столица е бил Охрид.
Очакваше се камъкът да бъде докаран в НИМ вчера, но това не стана заради съпротива на петричката общественост, включително на кмета на Благоевград Лазар Причкапов. Според Димитров обаче проблемът между Благоевградския музей и НИМ ще бъде изгладен.
в. Новинар стр. 1


Спасиха камък на цар Самуил
Антимафиоти спасиха уникална находка от Самуиловото царство, която е трябвало да бъде изнесена в Македония. От дома на иманяря Стамен Василев в петричкото село Самуилово е иззет граничен камък с надпис "Самуил самодържец български".
Експерти датират находката към началото на XI век. Камъкът е шамар за историците в Скопие, той е пряко и неоспоримо доказателство за българския характер на Самуиловото царство, заяви шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
Според него реликвата вече е била продадена и веднага след като се озове на македонска територия, трябвало да бъде натрошена на стотици парченца. Благоевградският музей и НИМ влязоха в спор кой да съхранява уникалния камък.
в. Стандарт - стр. 1


Благоевград на крак в защита на камъка на Самуил
Жива стена от служители в кметството в Благоевград и Окръжния исторически музей попречи на полицаи да пренесат ценна находка в Националния исторически музей. Става дума за граничен камък от XI в. с надпис: Самуил самодържец български. Той бе намерен от иманяр в землището на село Самуилово, община Петрич. Полицията открила камъка в двора на иманяря. В момента се води следствие, защото находката е трябвало да бъде изнесена нелегално от страната.
За първи път България ще разполага с такъв оригинал, коментира пред агенция Фокус проф. Божидар Димитров. Досега има открити три подобни гранични камъка - първите два са намерени край Солун и през 1908 г. са предадени на Цариградския музей, а третият е намерен от австрийски войник в село Болша през 1917 г., намира се във Виенския музей.
в. Сега - стр. 1


Скандал за камък на Самуил
Полицаи и музейни работници в Благоевград вчера се караха чий е намереният ценен камък с надпис "Самуил самодържец български". Плочата бе открита в дома на Стамен В. от с. Самуилово при акция на РЗБОП преди две седмици. Тя е предадена за експертиза на историческия музей, след като срещу иманярът бе образувано следствие. Вчера началникът на РЗ "Полиция" Димитър Балев пристигна при директорката на музея Камелия Грънчарова, за да вземе обратно уникалната находка, но тя му отказа. Оказа се, че междувременно иманярът дарил камъка с нотариално заверен протокол на музея. " Наш е и не можем да го изнасяме навън. Има си инвентарен номер, няма да го дадем на полицията", категоричен е музейният експерт Кирил Грънчаров. Прокурорът Тодор Мержданов пък е категоричен, че не може да се прави дарение с веществено доказателство по следственото дело.
в. 24 часа - стр. 4


Полицията спаси Самуиловата плоча от иманяр
Полицаи задържаха изключително ценна реликва - Самуиловия граничен камък, който по неоспорим начин свидетелства за българския характер на Самуиловото царство. Антиката е открита при полицейска акция по предварителен сигнал за незаконни разкопки край Благоевград. Униформените обискирали няколко къщи, докато стигнат до дома на иманяра Стамен Д. от с. Самуилово, който копал в местността Рупите.
На плочата има надпис "Самуил, самодържец български". Според експерти от Историческия музей в Благоевград камъкът датира от началото на XI век, а стойността му е колкото на няколко златни съкровища. По данни на полицията плочата най-вероятно е била подготвена за контрабанден износ за Македония.
"След оперативен сигнал на 16 и 18 март бяха проведени полицейски акции по изземване на незаконно придобитите антики. Открити бяха глинени съдове, монети и две каменни плочи, едната от които впоследствие се оказа граничен камък от времето на цар Самуил", каза директорът на полицията в Благоевград ген. Богомил Янев. Всички ценности са щели да бъдат изнесени от страната през иманярски канал. Полицаите са наблюдавали четири адреса на хора, замесени по този случай, съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. По случая са задържани двама.
Служители на кметството в Благоевград и Окръжния исторически музей образуваха жива верига, за да спрат изнасянето на Самуиловия камък от града. Кметът Лазар Причкапов свика извънредна пресконференция, на която категорично отказа плочата да бъде преместена другаде. Хората не допуснали до реликвата дори полицаите, които опитали да я изземат като доказателствен материал.
в. Дневник - стр. 4


Хванаха иманяри с граничен камък от Самуилово време
Граничен камък с надпис "Самуил самодържец български" бе задържан при акция на регионалното звено за организираната престъпност в землището на село Самуилово, Петричко, при опит да бъде изнесен извън страната. Сензационната археологическа находка е открита в дома на местен иманяр заедно със 100-на медни, сребърни и златни монети от различни епохи. Според полицаите те са били изтьргувани с македонски археологически ценители и предстояло нелегалното им изнасяне извън България. От Историческия музей в Благоевград заявиха, че камъкът датира от началото на XI век. Според тях той е пряко и неоспоримо доказателство за българския характер на Самуиловото царство от 997 година.
в. Дума - стр. 4


Милена ОРОЗОВА, Задържаха граничен камък с надпис от цар Самуил
Граничен камък с надпис от цар Самуил е бил задържан при спецакция на полицаите от Петрич и Благоевград. Камъкът е изключително ценен и датира от 11 век. Досега в България няма подобни открити.
След задържането е станало ясно, че археологическата находка вече е била продадена незаконно в Македония. Ако не бяхме я заловили на метри от границата, щяха да я натрошат на парчета, защото на нея пише "Самуил самодържец български", заяви шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.
"По случая има двама задържани. Наблюдавахме четири адреса дълго време. В дома на Стамен Василев от с. Самуилово бяха открити граничния камък и седем ценни монети", съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той допълни, че археологическите находки са щели да бъдат изнесени от България през контрабанден канал, наблюдаван от доста време от полицията.
Стойността на камъка е изключително висока и равна на няколко златни съкровища, заяви Божидар Димитров.
в. Монитор - стр. 5
 Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Македония"