Партията на КостовЛена Мелтева
30 май 2004

http://www.mediapool.bg/site/bulgaria/2004/05/30/01_300504bg.shtml 
С учредяването си, новата партия Демократи за силна България се обяви за предсрочни парламентарни избори. Това съобщи пред делегатите от цялата страна в столичната зала "България" бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов, който по-рано бе единодушно избран за председател на новоучредената партия.

Основната цел на формацията е силна България в обединена Европа, преодоляването на разликата между българските граждани и гражданите на другите европейски страни в сигурността, стандарта и качеството на живот, обяви пред учредителите Костов. Думите му "Създаваме партия, за да печелим избори", бяха посрещнати от участниците със скандирания "Победа".

На изборите партията на Костов има готовност да се яви самостоятелно, но допуска и коалиции с партньори на базата на общи ценности, принципи на взаимодействие и политически противници.

Демократи за силна България определиха като основен противник БСП и се обявиха като "категорична опозиция" на управляващата коалиция НДСВ - ДПС, която, според тях, е зависима от комунистическата олигархия, от нейния бивш репресивен апарат и от престъпните групировки.

Партията се обяви за предсрочни парламентарни избори, защото "либерално-социалното управление на НДСВ и ДПС, подкрепяно от президента Георги Първанов и БСП, е вредно за България".

Като наследница на управлението на ОДС, партията ще продължи да се опира и да защитава постиженията на това управление.

"Имаме смелостта да бъдем алтернатива"

Новоучредената партия иска нови избори в София

Общинският съветник Вили Лилков, който заедно с още пет души преди дни напусна групата на СДС в Столичен общински съвет, заяви, че Демократи за силна България искат нови избори в София. В момента столичният кмет е временно отстранен от длъжност поради повдигнато обвинение за сделката с Халите. Ние искаме нови избори и реванш в столицата и демократите в столицата ще ги спечелят, а после ще победим и на парламентарния вот, заяви Вили Лилков.
Още

"Несигурността на отделния български гражданин се поражда преди всичко от слабата и безотговорна държава. Тази слабост се дължи на зависимостта на политиците от бившата комунистическа партия, създадените от нея олигархия и престъпност", заяви Костов в речта си. Според него, състоянието на българската демокрация в момента е такова, че политическите партии съглашателстват помежду си за сметка на българските граждани.

"Имаме смелостта да бъдем алтернатива. Ние не създаваме партия като интелектуално упражнение, водени от негативни чувства, а за да спечелим изборите и да осъществим своите планове", каза още той.

Заместник-председатели на новата формация са Екатерина Михайлова, която е лидер на ПГ на ОДС, и историкът и бивш вицепремиер в първото правителство на ОДС Веселин Методиев. Те, както и останалите 9 члена на ръководството, бяха номинирани от Иван Костов, за чийто пост нямаше други кандидатури и чийто избор бе посрещнат с бурни овации.

В националното ръководство бяха избрани още депутатите Елиана Масева, Васил Паница и Стойчо Кацаров. Останалите петима са представители на гражданската квота - политологът Светослав Малинов, Константин Димитров (бивш посланик на България в НАТО, председател на Института за Евроатлантическа сигурност), Антонела Понева (бивш председател на СДС "Лозенец"), Нено Димов (бивш зам.министър на екологията), д-р Николай Михайлов и Владимир Юруков.

"Съзнавам, че това е огромно доверие в аванс, което трябва да бъде оправдано," каза Костов след консенсусното гласуване на учредителния акт, устава и ръководството на партията.

Учредителите одобриха устав, според който се създават нови за българските партии институции - вътрешнопартийния арбитраж, който бе оглавен от депутата Йордан Соколов, и вътрешнопартиен омбудсман начело с Георги Георгиев от Разград.

Публичен достъп до архивите на ДС

Демократи за силна България ще настояват за нова конституция, чрез която да се изгради нова структура, състав и организация на властите в България.

Архивите на бившата Държавна сигурност да бъдат предадени на Централния държавен архив, за да се осигури публичен достъп до досиетата на бившите служители на комунистическия репресивен режим, настояват още от ДСБ. Служителите и сътрудниците на комунистическия репресивен апарат да не заемат ръководни длъжности в армията, МВР, публичната администрация, обществените медии и дипломацията.

"За нас няма специален български етнически модел, чийто изключителен защитник и гарант е ръководството на ДПС. Ние сме за европейска интеграция и свободно съжителство на хората с различен етнос и религия", се сочи още в позициите на новата консервативна формация.

Тя поиска от основния си политически опонент БСП да се да се извини на българския народ за "престъпленията на комунистическия режим и да се отрече публично от своето антибългарско минало". Според партията на Костов, БСП е партия на левите политически експерименти, на популизма и на неразумното управление.

При откриването на форума Иван Костов отбеляза, че тези дни се молят християни и мюсюлмани, визирайки християнския празник Петдесетница и това, че на вчерашния ден преди 15 години започна т.нар. възродителен процес спрямо българските турци.

Днес тук сме християни и мюсюлмани, роми и представители на други етноси, синове на едно отечество, което обичаме и заради чието добруване основаваме политическата си формация, каза Костов, чиято партия още преди учредяването бе нарочена за "националистическа" и "реваншистка" най-вече от бившите му съпартийци от СДС и от ДПС. В Учредителната декларация на новата партия е разграничено отношението към етническите малцинства и към ДПС, като се посочва, че Демократи за силна България не приемат политиката на отделяне и изолиране на българските мюсюлмани, за да се упражнява монопол върху тяхното гласуване.

В изказването си пред делегатите Салчо Салчев заяви, че е от ромски произход, но иска да бъде приет в Европа не по етническия модел на ДПС, а като гражданин на България. "Не искам предимства като ром, искам да се борим заедно като гражданин на тази страна," каза още Салчев.

Силна държава, отворено общество и заможни граждани

Владислав Тодоров, преподавател в университета в Пенсилвания, дефинира новата формация като консервативна, което по думите му я прави силна. "Ние съхраняваме естественото състояние на модерния човек със стремежите му за щастие, свобода и наследство," посочи Тодоров, който изтъкна като важна цел засилването на естествените съхранители - семейството и институциите, които в момента са "не случайно отслабени в България".

Искаме България със силна демокрация, силни държавни институции, силна и ефикасна държава, отворено общество и заможни граждани, се заявява в Учредителната декларация на новата партия.

Формацията ще работи и за превръщането на България в първостепенен политически фактор на Балканите и Черноморието.

Партията ще работи за утвърждаване на върховенството на закона, защита на гражданското общество, парламентарната демокрация, както и за стимулиране на пазарната конкуренция и на икономическия растеж.

Против политиката на отделяне и изолиране на българските мюсюлмани

Като остатък от тоталитарното управление разглеждаме политиката на отделяне и изолиране на българските мюсюлмани, за да се упражнява монопол върху тяхното гласуване, се заявява в учредителната декларация. "Това наричат "етнически модел".

България не може да компрометира европейското си членство с такъв модел", пише в документа. В декларацията се отбелязва, че правата и свободите на всеки български гражданин са защитени по силата на гражданската, а не на етническата принадлежност.

В Учредителната декларация се заявява, че политическата система на България е в криза и нито една от партиите не сочи българската перспектива. България е без политическо лидерство, включително и десницата.

При откриването на събранието председателката на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова обяви, че лошите могат да бъдат победени, само когато добрите се обединят. Ние трябва да се обединим, призова тя.

Учредителното събрание започна с изпълнение на българския химн, а певецът Стоян Михалев изпълни химна на партията "Моят ден", които повечето от присъстващите в залата запяха. Поради технически проблем в началото на заседанието озвучителната уредба в залата не работеше.

В "Програмните насоки" учредителите на ДБС се обявяват за лична сигурност и силни държавни институции; икономическа политика за бърз растеж на благосъстоянието; културно възродена България; политика на инвестиране в образованието и подготовката на младите; грижа за здравето и продължителността на живота на гражданите.

Отчитайки като голяма победа на българските демократи членството на страната ни в НАТО, формацията заявява, че е необходима нова политика на сигурност и външни отношения, която да гарантира интересите на всеки български гражданин и да утвърди силна България в обединена Европа.

Премахване влиянието на остатъците от тоталитарния репресивен апарат

Придържайки се към принципите на парламентарна демокрация, новата формация иска да отстрани влиянието на остатъците от тоталитирния репресивен апарат върху полицията и специалните служби за сигурност, да проведе реформа в контролните органи и органите на реда, за да отстрани връзките им с престъпния свят, както и да отстрани корупционната среда най-вече сред държавните сектори, които трябва да гарантират сигурността.

Партията иска институциите и лицата от изпълнителната и другите власти да бъдат задължени да носят отговорност за действията си - без имунитети и гаранции за несменяемост.

Партията е за намаляване на данъчното и осигурителното бреме, фокусиране на държавната социална закрила само върху тези, които не могат сами да осигурят нормалното си съществуване. Тя е за поддържане на валутния борд до влизането в ЕС; за ефективно земеделие и ценна земя.

България да присъства в обединена Европа със силна културна идентичност е сред целите на Демократи за силна България. Искаме да прекъснем порочния левичарски егалитаритски нагон за компрометиране на успяващите и да постигаме духовното с хармонизиране на личностните и колективни енергии, с подобряване на качеството на културния продукт и културните събития, заявява формацията. Сред предлаганите мерки са държавно осигуряване на националните културни институти чрез пряко финансиране от бюджета, постепенно оттегляне на държавата от администрирането на културата, алтернативно финансиране чрез специализирани фондове.

Партията е за свиване на държавната медийна регулация в полза на саморегулаията, за условия за инвестиционен интерес в сектора и за нови законови механизми на прозрачност на собствеността и финансирането на медиите.

Решението за учредяване на нова партия бе взето на 28 февруари, когато 28 сини депутати обявиха, че напускат СДС, а Иван Костов обяви пред стотици симпатизанти възванието "За силна България в обединена Европа". Три месеца членовете на Инициативния форум за създаване на нова партия обикаляха страната, където бяха създадени инициативни съвети, които излъчиха делегати за учредителното събрание.

В събота, ден преди откриването, за учредяването бяха регистрирани 1365 души от 1452-ма заяви желание да участват в него при срещите с граждани в странатаCopyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно Обратно