НОВОТО ВРЕМЕhttp://www.focus-news.net/

ГОРЕЩА ТЕМА
 
Време за Ново време?

 
 10 март 2004 | 03:57


НДСВ остана с 97 депутати, след като 10 членове на партията и независимата Румяна Георгиева учредиха група на Новото време". Лидер на седмата ПГ е Мирослав Севлиевски. Заместници са Юлияна Дончева, Румяна Георгиева, Борислав Цеков и Радослав Коев. НДСВ напуснаха и Емил Кошлуков, Ралица Агайн, Величко Клингов, Клара Петкова, Господин Чонков и Недялко Калъчев.
Групата бе регистрирана в 11.58 ч вчера. Минути по-рано 11-те депутати влязоха заедно в парламента. Членовете на Новото време са изпратили заявления за напускане на НДСВ.
Създаването на нова парламентарна група е въпрос на морална оценка за българските избиратели, коментира вицепремиерът Пламен Панайотов. Според него, групата "Новото време" не застрашава ръководството на НДСВ и няма да доведе до криза в него.
Според председателя на БСП Сергей Станишев, парламентарната група Новото време се създава с оглед на наближаващите парламентарни избори.
След появата на новата парламентарна група и редуцирането на мнозинството в парламента до 97 души, коалицията НДСВ-ДПС ще управлява по-трудно, но успешно ще завърши мандата си. Такъв беше коментарът на ДПС.БТВ Новините
Днес бе сформирана нова парламентарна група - "Новото време"

10 депутати от НДСВ и един независим депутат учредиха нова парламентарна група - "Новото време". Те заявиха, че няма да се конфронтират с ръководството на НДСВ и ще работят за консолидиране на дясното пространство. 10-те депутати вече са подали заявления за напускане на партия НДСВ.
Сред тях са досегашните зам.-председатели на парламентарната група на жълтата партия Мирослав Севлиевски, Борислав Цеков, Юлиана Дончева. Към новата група се присъедини и независимият депутат Румяна Георгиева. Единадесетте заявиха, че няма да критикуват сегашното ръководство на НДСВ и ще си сътрудничат със СДС на Надежда Михайлова, с ОДС на Иван Костов и с някои депутати от БСП.
"Ние ще бъдем опозиция на инерционното мнозинство.Нямаме претенции, не се борим за постове в изпълнителната власт", заяви Мирослав Севлиевски - председател на парламентарната група - "Новото време".
С напускането на 10-те депутати от НДСВ, при предстоящия вот на недоверие на Кабинета, решаващи за Правителството ще бъдат гласовете на ПГ-"Новото време".
"Не намираме причини и основания да подкрепим вота на БСП и ще изразим мотивите си за това по време на дискусията по вота", уточни Борислав Цеков - зам.-председател на ПГ-"Новото време".
НДСВ и ДПС ще управляват при много по-тежки условия, след появата на групата на "Новото време". Такава е оценката на заместник-председателя на ДПС Лютви Местан. Според него, обаче, НДСВ и ДПС, ще продължат да носят отговорността за управлението и не се налага включването на трета група в коалицията.
Управляващата коалиция НДСВ-ДПС вече е малцинство в парламента и ще управлява при много по-тежки условия. Въпреки това, според ДПС, коалицията има ресурса да приключи успешно мандата.
"Би било нереалистично да се каже, че няма да имаме проблеми за управлението на страната, но аз точно затова казвам, че трябва по нов начин да предефинираме отговорностите", каза Лютви Местан.
ДПС призова "Новото време" да бъде на висотата на отговорностите.
Ръководството на движението взе решение всичките 20 депутати да присъстват в залата и да участват активно в дебатите по вота на недоверие.
Парламентарната група "Новото време" се създава заради наближаването на парламентарните избори. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев, по повод сформирането на новата парламентарна група.
Според Станишев, "Новото време" се стреми да се разграничи от отговорността за сегашното управление. Лидерът на БСП се съмнява, че това може да стане.
"И за мен начинът, по който тази парламентарна група ще гласува на предстоящия вот, ще бъде показателен", каза Станишев.
Лидерът на БСП смята, че "Новото време" е изгубило много политическо време, за да се обособи в отделна парламентарна формация.
"И стават просто една от поредните групи, които се нарояват в сегашното Народно събрание", казва Станишев.
Роенето на групите създавало атмосфера за безпринципни пазарлъци в парламента.
"В това Народно събрание има една единствена парламентарна група, която се е запазила в своята цялост. Това е Парламентарната група на "Коалиция за България". ДПС изгуби един народен представител", заяви Сергей Станишев.
До този момент социалистите не са водили разговори с "Новото време" във връзка с предстоящия вот на недоверие.


БТВ Новините
Управляващото мнозинство от НДСВ и ДПС вече е малцинство

След днешния ден парламентарната група на НДСВ има 97 народни представители и заедно с двайсеттте места на коалиционния партньор ДПС имат общо 117 депутати.
След създаването на седмата група в парламента, управляващото мнозинство от НДСВ и ДПС вече е малцинство. Ето какво е разпределението на силите в народното събрание след поредното прегрупиране и само три дни преди гласуването на вота на недоверие.
След днешния ден парламентарната група на НДСВ има 97 народни представители и заедно с двайсетте места на коалиционния партньор ДПС имат общо 117 депутати.
За запазване на правителството е необходимо, ако няма отсъстващи, 121 депутати или да подкрепят, или поне да не гласуват против кабинета.
Новосформираната група на "Новото време" декларира, че няма да подкрепи вота на недоверие. С техните 11 гласа управляващата коалиция ще разчита на мнозинство от 128 гласа.
Категорично "за" вота на недоверие, т.е. против правителството ще гласуват вносителите от "Коалиция за България". Те са 48 депутати. Към тях ще се присъединят 28-те от групата на ОДС с председател Екатерина Михайлова и 11-те от Народен съюз. Така се получават общо 87 сигурни гласа "за" вота на недоверие.
Тринадесетте депутати на СДС все още нямат своя позиция по вота на недоверие. Сигурното е само, че няма да подкрепят правителството. Остават 11 независими и едно празно място - на напусналия Иво Цанев.
Числата показват, че ако депутатите изпълнят заявените си досега намерения, вотът на недоверие няма да мине и правителството ще бъде запазено.


Нова ТВ - Календар
Десет депутати от НДСВ се отцепиха и създадоха парламентарна група Новото време

Десет депутати от НДСВ се отцепиха и създадоха парламентарна група Новото време. В групата влиза и независимата Румяна Георгиева. Нововремците внесоха декларациите си за напускане на НДСВ в деловодството на парламента в 12.00 часа. Управляващото мнозинство се разпадна за втори път, два дни преди да бъде гласуван вотът на недоверие към правителството, внесен от Коалиция За България. Парламентарната група Новото време няма да подкрепи вота на недоверие, така че правителството няма да падне. Утре на първото си заседание Новото време ще обсъди стратегията на поведението си в пленарна зала, когато се обсъжда вотът на недоверие. Иначе Новото време се формира около лидерите на клуб Новото време - Емил Кошлуков, Борислав Цеков и Мирослав Севлиевски. Не всички от клуба обаче влязоха в новата група.
Предвождани от лидера си Мирослав Севлиевски 11-те дойдоха в парламента. Те подадоха заявления, с които напуснаха НДСВ и създадоха група Новото време. Заместници на Севлиевски са Юлиана Дончева, Румяна Георгиева, Борислав Цеков и Радослав Коев. Извън ръководството остана Емил Кошлуков. Той вероятно ще оглави партията, която предстои да бъде учредена. Освен известните нововремци като Ралица Агаин и Величко Клингов. Новото време не се определи като антиправителствена сила. 11-те ще търсят подкрепа за своите законопроекти сред всички парламентарни сили. Въпреки дясната си платформа подкрепа ще търсят дори и от левицата. Нововремците обясниха, че напускат НДСВ, за да ускорят приемането на своите законопроекти. Те се оплакаха, че досега парламентарната група на НДСВ е спъвала идеите им. Нововремците обясниха, че нямат конкуренция в дясното пространство. Те обясниха, че всички десни партии съществуват заради един лидер, а Новото време ще бъде партия на лидерите.


Нова ТВ - Календар
Според ДПС, След появата на новата парламентарна група, коалицията НДСВ-ДПС ще управлява по-трудно

След появата на новата парламентарна група и редуцирането на мнозинството в парламента до 97 души, коалицията НДСВ-ДПС ще управлява по-трудно, но успешно ще завърши мандата си. Такъв беше коментарът на ДПС. От централата на БСП определиха стъпката на нововремци като: Разграничаване от отговорността за сегашното управление. Повече от четири часа заседава вече парламентарната група на СДС. Заседанието се провежда на Раковски 134. До момента обаче няма официална позиция на сините за създаването на нова парламентарна група.


БНТ - По света и у нас
Новата парламентарна група вече е факт

Седмата парламентарна група в Народното събрание вече е факт. Новото време я регистрира днес с 11 члена, напуснали НДСВ, с четирима заместник-председатели и с председател Мирослав Севлиевски. Учредителната й платформа носи мотото Нашата кауза е модерна България.
Целите си нововремци свързват със създаването на нова политическа и икономическа инфраструктура, с възстановяване на връзката между хората и политиците, с консолидацията на дясното политическо пространство.
Създаваме нова парламентарна група, за да докажем, че искаме да обединим хора около идеи, по-големи от собствена парламентарна група и от собствена политическа сила, каза Мирослав Севлиевски.
Общото в посланията и идеите с тези в програмата на НДСВ бяха обяснени с факта, че създателите на новата група, а в обозримо бъдеще и на нова партия са участвали в изготвянето на документите на управляващите. Не виждат причина да се отказват от обещанията си пред избирателите и смятат, че именно този парламент им дава шанс да ги реализират.
Тези идеи, някои от тях се движат много бавно, други не стигат до пленарна зала, голяма част бяха отлагани непрекъснато. Затова заявяваме, че България няма време за губене, ние искаме нещата да се случат сега, а не след 40 години, допълни Емил Кошлуков.
В преследване на целите си нововремци ще търсят тематични коалиции предимно вдясно, но не изключват и сътрудничество с БСП по определени въпроси. Исканият вот на недоверие към правителството обаче, определено не е такъв въпрос. Вотът няма да мине, заяви Мирослав Севлиевски. Защото е лицемерен - допълни Кошлуков.


БНТ - По света и у нас
НДСВ за групата на "Новото време"

Създаването на нова парламентарна група е въпрос на морална оценка за българските избиратели, коментира вицепремиерът Пламен Панайотов. Според него, групата "Новото време" не застрашава ръководството на НДСВ и няма да доведе до криза в него.
Роенето на НДСВ беше обяснено от председателя на Парламентарната група на движението с факта, че мнозина не са издържали на натиска от очаквания, ангажименти и претенции от страна на опонентите на управлението.
На заседанието си тази вечер ПГ на НДСВ се е запознала с декларацията на доскорошните си колеги от "Новото време". Според Станимир Илчев, те поставят акцента върху неоспорими действия - да се налага дневния ред на обществото, да се търси партньорството по най-важните за страната въпроси. "В същото време тя е прототип на партийна програма, с рекламна част, която е неосъществима", каза още Илчев.
За нас най-приемлив е тонът на нововремци, каза още Илчев, и заявената позиция срещу вота на недоверие към правителството.


БНТ - По света и у нас
ДПС за управлението на страната

Няма предпоставки за промяна на субектите на управлението на страната. Това заяви Лютви Местан, заместник-председател на ДПС по повод създаването на новата парламентарна група на депутатите от "Новото време".
Лютви Местан смята, че коалиционните партньори НДСВ и ДПС могат да разчитат на подкрепа от новосформираната група "Новото време" по всички важни и приоритетни за страната въпроси.
"Парламентарна група, която подкрепя избирателно някои решения на управляващото мнозинство, но се разграничава от всички негативи. Естествено, това не може да бъде субект, отговорен за управлението на страната", коментира Местан. Така от ръководството на ДПС определиха новосформираната парламентарна група "Новото време".
Според тях няма предпоставки за промяна на споразумението за коалиционно управление на страната между НДСВ и ДПС. "Това управляващо мнозинство има ресурсите да приключи мандата на своето управление и всяко друго развитие, например дестабилизация, не е в съответствие с българския национален интерес", каза Местан.
От ДПС отново подчертават, че са в диалогов режим към всички парламентарни групи, включително и към новосъздадената седма група "Новото време".
От ДПС разчитат на отговорността на депутатите от "Новото време", много от които са участвали в подготовката на програмата на НДСВ, с която движението спечели парламентарните избори.


БНТ - По света и у нас
Станишев за групата на "Новото време"

Според председателя на БСП Сергей Станишев, парламентарната група Новото време се създава с оглед на наближаващите парламентарни избори. Очевидно тя ще се стреми да се идентифицира и разграничи от отговорността за сегашното управление, каза пред журналисти лидерът на социалистите.
Новата парламентарна група изпусна твърде много време, за да направи тази крачка, коментира Сергей Станишев. Тя е просто една от поредните групи, които се нароиха в Народното събрание и създадоха атмосфера на безпринципни пазарлъци по всеки въпрос и законов акт.
Лидерът на социалистите изрази съмнение доколко възможно е с дейността си Новото време да се разграничи от управляващите, защото досега нововремците винаги са ги подкрепяли при всички основни гласувания.
За мен начинът, по който тази парламентарна група ще гласува в предстоящия вот ще бъде показателен - дали те по същество представляват нещо реално алтернативно на управлението на НДСВ и имат свои собствени виждания, или това е чисто политикантски ход, каза още Станишев.


Дарик радио - Вечерна основна емисия
11 депутати обявиха в Народното събрание създаването на нова парламентарна група Новото време. Неин председател ще бъде Мирослав Севлиевски. Официално беше потвърдена информацията, че заместник-председатели ще бъдат Румяна Георгиева, Борислав Цеков, Юлиана Дончева и Радослав Коев. Сред членове на групата са лидерът на дискусионното време Емил Кошлуков, Клара Петкова, Недялко Калъчев, Господин Чонков. Създаването на нова група не е агресивен акт, заяви Севлиевски. Нововремците заявиха, че се обединяват в парламентарна група, защото са убедени, че няма по-голямо политическо лицемерие от това да се примирят и оправдават с нежеланието и съпротивата на старите партии. Очаква се да бъде обявено и дали Новото време ще прерасне в партия.


Дарик радио - Вечерна основна емисия
Огнян Герджиков заяви, че със създаването на ПГ Новото време не очаква да има сътресения в мнозинството. Депутатите от новата ПГ не са могли да се справят с управлението на парламентарната група на НДСВ, в чието ръководство преобладаваха и затова са решили да се вместят в по-скромните възможности, с които разполагат, заяви Герджиков. Все още не е решено коя стая в парламента ще бъде дадена на новата парламентарна група. Депутатите от Новото време са поискали помещението на пресцентъра на Народното събрание, намиращо се на първия етаж, но Огнян Герджиков заяви, че въпросът с намирането на стая за 7-мата ПГ е труден за решаване.


Дарик радио - Вечерна основна емисия
Новото време създава парламентарна група заради приближаващите парламентарни избори, за да може по този начин да се разграничи от отговорността за това управление. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него, именно по време на гласуване на вота на недоверие ще проличи дали депутатите от Новото време са алтернатива на НДСВ, или само политиканстват. Той заяви още, че до този момент не е водил разговор с депутати от 'Новото време' и след като е създадена парламентарна група, може и да направи подобен опит за разговор.
Според депутати от БСП идеята на НДСВ за създаване на Велико народно събрание /ВНС/ има за цел да осуети помените в Конституцията и да забавят политическите процеси в настоящото Народно събрание. Това заявиха Михаил Миков и Гиньо Ганев на заседание на парламентарната комисия за промени в конституцията. Според Миков лансираната идея от Даниел Вълчев и други депутати от НДСВ за Велико народно събрание противоречи на сега подготвените промени в Конституцията, обезсмисля работата на комисията за промени в Конституцията и подлага под съмнение, че в това Народно събрание могат да се направят някакви промени в основния закон, особено след сформирането на толкова много парламентарни групи. Според него НДСВ умишлено забавя промените в Конституцията, за да обоснове с несвършената работа необходимостта от ВНС. Михаил Миков заяви, че изказванията на НДСВ-депутатите създават впечатление, че с конституционната тема се злоупотребява с друга цел- забавяне и разбъркване на политическите процеси в това народно събрание, при което да се намери подходящо място за запазване на позициите на НДСВ и някои негови дейци.


БНР - Централен осведомителен бюлетин
Днес беше създадена парламентарна група "Новото време", в която влизат 11 депутати, напуснали НДСВ. Това е седмата група в 39-тото Народно събрание и с нейното създаване депутатите от управляващата коалиция на НДСВ и ДПС наброяват 116 души и не могат да формират мнозинство в Народното събрание. Според депутатите от "Новото време", с преструктурирането на парламента започват нови политически дебати за България. Лидерът на новата парламентарна група Мирослав Севлиевски заяви: Парламентарната група на Новото време ще бъде на страната на хората, които всеки ден работят усърдно и всеки ден спазват закона, а няма да бъде на страната на малцината, които разчитат на привилегии и връзки. Създаването на новата парламентарна група не е враждебен акт, не е опозиционна стъпка. "Новото време" няма да подкрепи искания от БСП вот на недоверие на правителството. 11-те депутати напускат и партията НДСВ и в най-скоро време ще учредят партия "Новото време".


Фокус
Пламен Панайотов: Избирателите едва ли ще одобрят действията на Новото време

В досегашната си практика като партия НДСВ е доказала, че умее да уважава различните мнения и да ги изслушва. Но всички ние сме избрани заради една и съща програма и работим за реализацията на една и съща идея. В този контекст избирателите едва ли ще одобрят подобни действия. Това каза вицепремиерът и първи зам.-председател на НДСВ Пламен Панайотов по повод създаването на нова парламентарна група Новото време.


Фокус
ПГ Новото време е отворена за хора, които споделят нашите идеи, каза Мирослав Севлиевски

Парламентарната група на Новото време е отворена за хора, които споделят нашите идеи и виждания за управлението на страната. Това каза пред Агенция Фокус председателят на новосформираната парламентарна група Мирослав Севлиевски. Смятаме да продължим пътя за реализиране на идеите, за които е достойно човек да е народен представител, каза още Севлиевски.
За заместник-председатели на новата парламентарна група са избрани депутатите Румяна Георгиева, Борислав Цеков, Юлиана Дончева и Радослав Коев.
Севлиевски заяви още, че в най-скоро време ще бъде създадена и партия с името Новото време. По думите му тя ще бъде по-различна от всички досегашни политически партии. Председателят на ПГ на Новото време прогнозира, че вотът срещу правителството няма да мине.


БНР
Новото време е демагогска организация, според Емилия Масларова

Създаването на Парламентарна група /ПГ/ на Новото време е още един аргумент, подкрепящ искането на БСП за предсрочни избори. Това заяви в Пловдив заместник-председателят на ПГ на Коалиция За България Емилия Масларова. По думите й, Новото време е демагогска организация и членовете й няма да подкрепят внесения от левицата вот на недоверие, защото те критикуват кабинета, за да бъдат атрактивни. Ако гласуват с нас, Народното събрание /НС/ ще се разпадне, а те се нуждаят от парламентарната трибуна, за да се докажат.


А1, Македония
Новото време става нова партия в България

В Народното събрание в България днес ще се сформира нова парламентарна група, предаде македонската телевизия А 1, като се позова на българските медии.
Ново време е името на новата парламентарна група.
Според неофициална информация, председател на парламентарната група на Новото време ще бъде Мирослав Севлиевски, а заместник-председател Румяна Георгиева, до неотдавна депутат от партията на премиера Симеон Сакскобургготски НДСВ.
Можем да продължим да работим заедно с парламентарната група на НДСВ, с чиято помощ могат да бъдат прокарани добрите инициативи на Новото време, заяви Севлиевски.
Създаването на новата парламентарна група вече беше разкритикувано от опозиционните партии, според които, ако групата сформира партия, това ще означава изкуствено създаване на дясна партия въз основа на мнозинството на правителството.
На следващите парламентарни избори такава партия би представлявала само допълнителен елемент за политически пазарлък, смятат критиците.


Дарик радио - Денят
Новото време ще преодолее 4-те % на парламентарните избори, заяви Мирослав Севлиевски

На следващите парламентарни избори от 4%-та бариера няма да бъде проблем за Новото време, проблем ще е да постигнем мнозинство. Това заяви председателят на новосформираната Парламентарна група Новото време. Не е въпросът да бъдем различни, а да бъдем предвидими. Това, че всички очакваха да направим парламентарна група говори, че сме уцелили момента. Двуполюсния политически модел беше разбит на предишните парламентарни избори и свърши времето на лесна политика, дойде време да се прави полезна политика, заяви Севлиевски. Преди две години, когато създадохме дискусионен клуб Новото време това беше работилница за идеи, но тя веч стана фабрика. Българската политика трябва да се превърне в състезание на идеи, заяви още Мирослав Севлиевски.


Дарик радио - Денят
Скоро ще започне работата по създаването на партия Новото време, заяви Мирослав Севлиевски

Съвсем скоро ще бъде създаден инициативен комитет по създаването на партията Новото време. Това заяви председателят на новосформираната парламентарна група Новото време Мирослав Севлиевски.
Смятаме, че със създаването на парламентарна група ще имаме много по-силен инструмент идеите ни да се реализират. Ние създадохме нова парламентарна група не на базата на отрицание, а на базата на бъдеща тематична коалиция. Партията, която предстои да създадем ще бъде нова, модерна и различна. По повод на информациите, че Емил Кошлуков е готвен за председателското място в партията Севлиевски заяви, че това е достоен участник в политиката и е една ярка кандидатура за този пост.


Тодор ТОКИН, Депутатското роене
Със създаването на парламентарната група на Новото време" вчера 39-ото народно събрание достигна рекорда на 36-ото, просъществувало три години - от 8 ноември 1991-ва до 17 октомври 1994 г. И в двата парламента бяха регистрирани 8 групи. Сегашният парламент обаче още не е навършил три години, така че има мегдан за още групи.
В началото в 36-ото НС имаше само три парламентарни групи - СДС, БСП и ДПС. Роенето започна, след като 24 депутати от СДС (главно представители на Център Нова политика" на Димитър Луджев и АСП на проф. Николай Василев) подкрепиха правителството на проф. Беров. Един по един и на групи те бяха изключени от ПГ на сините. И през март 1994-та част от тях създадоха парламентарната група НСД (Нов съюз за демокрация).
Малко по-късно от ПГ на СДС бяха изгонени петима социалдемократи от Сбор за демокрация на Иван Пушкаров. ПГ на БСП пък бе напусната от Константин Аджаров (лидер на християндемократическа партия в коалицията на столетницата), а на ДПС-от трима недоволни от политиката на Доган. И през февруари 1994 г. всички те създадоха (плюс още един, изгонен от СДС) Парламентарен съюз Независими".
През юли 1994 г. НСД и ПСН бяха напуснати от депутати, водени от Луджев и Пушкаров, които регистрираха нова парламентарна група - Нов избор".
Междувременно ГОР-яните на Александър Томов излязоха от БСП и през септември 1944 г. заедно с остатъка от НСД създадоха поредната парламентарна група Демократична алтернатива за републиката (ДАР). Четири дни преди разпускането на 36-ото народно събрание Демократическата партия на Стефан Савов напусна ПГ на СДС и си създаде своя, към която се присъединиха депутати от ОХДЦ и безпартийни сини. Коалицията с БЗНС на Мозер бе вече факт и й трябваше телевизионно време за предстоящите избори.
В резултат на това роене първата политическа сила в началото на събранието -СДС - от 110 депутати
завърши с 67.
По този път е поело и НДСВ. В първи ден на 39-ото НС жълтите брояха 120 депутати. Сега са 97.
От техните редици вече бяха създадени две парламентарни групи -НИЕ и Новото време". НИЕ се разпадна, но трима от
депутатите й се записаха в отцепилата се от ОДС ПГ на Народен съюз. Парадоксално, но факт- в тази група бившите царски представители са повече от демократите. СДС също напусна ОДС и си създаде група. Ако рекат, и независимите депутати могат да си спретнат своя - те са 11 души.
И в СДС през 1991 -ва, и в НДСВ през 2001 г. влязоха депутати, които тепърва се опознаваха и откриваха общи интереси, които невинаги съвпадаха с тези на ръководствата. На бял свят изведнъж се появяваха и нови лидери. Така се стигна и до нови групи.
И в двата парламента от това спечели БСП. На изборите през 1994 г. тя получи абсолютно мнозинство, а сега е далеч пред другите партии в социологическите проучвания.
в. Труд - стр. 2-3


Иван ДИМОВ, "Новото време" готово на съюз и с дявола
Парламентарната група Новото време" е готова да се коалира и с дявола, ако има важна тема и тя трябва да мине в пленарната зала." Това декларира вчера депутатът Недялко Калъчев, който заедно с още 10 бивши царисти регистрира в 11,58 ч вчера осмата поред ПГ в 39-ото Народно събрание. Тъй като обаче ПГ НИЕ се разпадна, формациите в парламента в момента са седем.
Ние ще сме опозиция на инерционното мнозинство и ще сме част от модернизационното мнозинство", каза председателят на ПГ Новото време" Мирослав Севлиевски. Той допълни, че е готов на всякакви тематични коалиции. Негови заместници в ПГ ще са Юлияна Дончева, Румяна Георгиева, Борислав Цеков и Радослав Коев. В групата се записаха още Ралица Агайн, Клара Петкова, Емил Кошлуков, Величко Клингов, Господин Чонков и Недялко
Калъчев. След като се регистрираха вчера, те отидоха на църква.
Имало още царисти, които искали да се присъединят, но не били допуснати. Кошлуков обясни, че платформата на новата ПГ си прилича с тази на НДСВ, защото и двете били писани от едни и същи хора. Нововремците обаче искали да приложат на практика тези намерения. Те щели да регистрират и партия, а заявленията им за напускане на НДСВ вече пътували към Врабча" 23. Новото време" имало възможност да привлече 2-3 млн. гласоподаватели, които за 15 г. не са гласували за БСП, но нямали и твърди пристрастия към нито една от десните партии, уточни Кошлуков. Въпреки слуховете, че бившият син депутат Димитър Абаджиев ще отиде при Новото време", той отрече, че ще се присъедини.
Новото време" няма да подкрепи вота на недоверие срещу правителството, внесен от БСП. Нищо не ни задължава да участваме в един лицемерен вот", каза Емил Кошлуков.
През 1999-2000 г. Борислав Цеков бе шеф на клуба на Българската социалистическа младеж (БСМ) в столичния район Възраждане", заяви пък вчера Михаил Балабанов, лидер на БСМ. Цеков не е подавал писмено заявление, че напуска БСМ. Приемам това като закачка от стари приятели. Молба за членство в БСМ не съм подавал", контрира Цеков.
в. Труд - стр. 5


Валерия ВЕЛЕВА, Царят осиротя без бунтарите си
Създаваме Парламентарна група Новото време", защото сме убедени, че е политическо лицемерие и безотговорност да се оправдаваме или примирим с нежеланието и съпротивата на старите партии!"
С това послание 11 бивши царски депутати тръшнаха вчера след себе си вратата на НДСВ, отърсиха се от царствената опека на Симеон II и свиха свое политическо гнездо. Засега само парламентарно, утре - и партийно. Нетърпеливците ще кажат: Най-после!"
И ще бъдат прави, защото още от средата на 2003 г. нововремците демонстрират алтернативно политическо мислене, раждат свежи идеи,творят закони, водят битки с панайотките", конструктивно критикуват управлението, по младежки непримирими са пред язвите му, но им липсваше смелост (и организираност) да кажат на колегите си: Баста, ние не сме като вас!" Е, вчера Мирослав Севлиевски го изрече: Баста! Благодаря! Дотук!" Без гняв, но със самочувствие, че е търпял достатъчно. И че времето му на политик изтича. Че часовникът му е в дисонанс с царския, на който времето му май няма и да дойде.
Скептиците обаче ще отвърнат: какво пък толкоз - поредното депутатско роене (станало модно в този парламент) и поредната N-та партия в България, която тепърва ще си търси електорат. А зевзеците ще изкривят мустак: абе то, Новото време", не отлетя ли с 800-те дни на царя?
Тепърва младите бунтари ще чуват зад гърба си сплетни: че са поредните отцепници от НДСВ, поредните политически брокери, осребрили подобаващо царската харизма, че са некоректни, неморални и т.н. При всеки развод е така. А политическия (по Костов-Надежда) е не по-малко дребнав от семейно-битовия.
Можеше ли да се избегне?
Не! Севлиевски и Кошлуковса вече 15 години в политиката. А тя все не се случва такава, каквато си я мечтаят. Може да са утописти, може и прекалено да бързат, но пък отказват да бъдат потопени в блатото на старите партии". И честно си го казват. Ако са вярвали, че Симеон II може да модернизира родната политическа класа и да изтегли каруцата на държавата - разочарованието им днес е не по-малко от това на хилядите българи, които през 2001 г. тръгнаха след царя. Лидерът (премиер) просто им изпорти надеждите: с нежеланието си за съпротива на статуквото (което те наричат лицемерие"), с бездействието си, с потайната си политика, с примирението си пред бедността, престъпността и корупцията в държавата, с това, че създаде лидерска партия по образ и подобие на тези, с които е препълнен политическият пейзаж в България.
И най-важното - с това, че не реализира идеите им, върху които надгради програмата си за управление. Затова нововремците не скачат срещу същността на НДСВ, а срещу несбъднатата му реализация, срещу несъстоялата се промяна. Ние правим ПГ със същите идеи, но така, че нещата в България да се случат", казва амбицирано Севлиевски. И колкото и да декларират, че съпротивата им е срещу старите партии", всъщност бунтът им е срещу Симеон 11, който влезе в коловоза на старите партии". Няма да правим партия от лидерски тип, а ще сме партия от лидери", гордо рапортуват те, не скривайки самочувствието си на реализирани млади хора. За които политиката не е средство за препитание и властови облаги, а инструмент, чрез който могат да налагат законодателните си (40 до този момент) инициативи, които отдавна прашасват в папките на НДСВ. Затова те не искат да напуснат парламента (акт, който с основание може да се тълкува като подмяна на вота).
Кога - ако не сега, къде - ако не в този парламент може да се прокарат законите за референдумите, за политическите партии, за мажоритарния избор", попита вчера Кошлуков. И обещава натиск върху правителството и мнозинството. Резонен е въпросът - какво им пречеше на нововремците да правят същото и като членове на ПГ на НДСВ? Остарялото мислене, липсата на откритост, партизанщината...
Крачката е направена.
Връщане назад няма. За разлика от НИЕ нововремци не се нахвърлиха да хулят Симеон. Ако са умни - няма и да го сторят. Изпитанието им ще бъде предстоящият вот на недоверие, където в състезанието по опозиционност ще мерят сили не с кого да е, а с Костов. И те като него - с проекция в бъдещето. И в битка с времето. Да видим кой колко може.
А пък царят - жалко, че загуби бунтарите си, които бяха живецът в групата му.
в. Труд - стр. 12


ДПС: Трудно ще е без отцепилите се
Ще управляваме при много по-тежки условия след появата на новата ПГ, призна зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. Групата на Новото време" няма да бъде включена в управляващото мнозинство, намекна той и натърти: Отговорността за това управление се носи от НДСВ и ДПС. Не може да бъде отговорен за властта субект, който избирателно подкрепя някои решения и се разграничава от всички негативи, обясни Местан. Вече нямаме мнозинство, но това е само от гледна точка на аритметиката, а не на политическите реалности", заяви заместникът на Доган В ДПС са оптимисти, че Новото време" няма да предизвиква политически трусове и да саботира приоритетите на страната.
Новата група е предпоставка за нови сделки с управляващите", коментира зам.-шефът на СДС Владимир Кисьов. С роенето в НС се създава почва почва за безкрайни пазарлъци,
заяви и соцлидерът Сергей Станишев. Според него нововремци са изпуснали ценно политическо време и сега са просто поредната група. Те нямало да успеят да се разграничат от отговорността за жълтото управление до следващите избори, каквато била целта им. Не можаха да се справят с управлението на ПГ на НДСВ и решиха да се вместят в по-скромните си възможности, каза пък шефът на НС Огнян Герджиков. Сега жълтата група даже стояла по-добре. Така поне ще се знае кой кой е", коментира Герджиков.
в. 24 часа стр. 5


Лили КЛИСУРОВА, Нововремци на бой за 3 млн. десни
НДСВ остана с 96 депутати, след като 10 жълти и независимата Румяна Георгиева направиха група на Новото време". Лидер на седмата ПГ е Мирослав Севлиевски. Заместници са Юлияна Дончева, Румяна Георгиева, Борислав Цеков и Радослав Коев. НДСВ напуснаха и Емил Кошлуков, Ралица Агайн, Величко Клингов, Клара Петкова, Господин Чонков и Недялко Калъчев.
Групата бе регистрирана в 11,58 ч вчера. Минути по-рано 11-те депутати влязоха заедно в парламента. На път за деловодството Севлиевски обиколи сградата, за да не направи първата крачка вляво. Нововремците пратили заявления за напускане на НДСВ на врабча".
Отделянето ни не е враждебен акт, нито опозиционна стъпка", каза Севлиевски. И досега бяхме критични към НДСВ, дори повече от опозицията, обясни Кошлуков. Новата група няма претенции към кабинета, нито искала постове в изпълнителната власт. Според Цеков било възможно към тях да се присъединят и други депутати.
Нововремците обявиха 11 приоритета, сред които реформа в МВР и спецслужбите чрез граждански и парламентарен контрол, съдебна реформа, гаранции срещу
злоупотребите на монополите и др. Участвали сме в писането на управленската програма на НДСВ и продължаваме идеите, заради които влязохме в НС, обясни Кошлуков. Новото време" ще ускори изпълнението на тези обещания. Ще търсим тематични коалиции, каза Кошлуков. По-сходни били позициите им с депутатите на Костов и Надежда. С БСП обаче няма да сътрудничат.
Хората на Севлиевски обявиха, че заедно с групата за натиск Новото време" на Камен Воденичаров създават инициативен комитет за сформиране на партия. Тя ще се бори за привличането на онези 2-3 млн. гласа, които не са подкрепяли БСП никога, но днес не припознавали нито една дясна партия.
Няма да подкрепим вота на БСП, каза пък Цеков. Според Кошлуков, ако гласуването за вота е тайно, правителството щяло да получи 250 гласа, защото никой не искал то да пада сега. Шефът на НС Огнян Герджиков вчера още не бе решил коя стая да даде на новата група. Ако трябва, ще изляза на палатка", повтори той.
в. 24 часа стр. 5


Ана МИЛАНОВА, Властта изгуби мнозинство в парламента
Управляващата коалиция НДСВ - ДПС загуби мнозинството си в парламента, след като "Новото време" създаде собствена парламентарна група. Макар доскоро да играеха вътрешна опозиция, нововремци обясниха, че напускат царската формация, за да реализират по-успешно програмата, с която Симеон Сакскобургготски дойде на власт. Те заявиха, че няма да подкрепят "лицемерния вот на недоверие на БСП".
Новата, седма по ред парламентарна група, е от 11 депутати. Неин лидер е Мирослав Севлиевски - досегашен член на Политическия съвет на НДСВ и зам.-председател на жълтата група. Още девет царски представители го последваха - Емил Кошлуков, Борислав Цеков, Юлияна Дончева, Ралица Агайн, Величко Клингов, Радослав Коев, Клара Петкова, Господин Чонков и Недялко Калъчев. Към тях се присъедини независимата Румяна Георгиева. Тя, Цеков, Дончева и Коев са заместник-председатели. Кошлуков, смятан за идеолог на групата, не влезе в ръководството й вероятно поради темпераментния си характер. Като дискусионен клуб "Новото време" се състоеше от 22 депутати. Ако гонехме бройката, щяхме да отделим 25-ма, заяви Борислав Цеков.
След поредното парламентарно преструктуриране групата на НДСВ се сви до 97 депутати. Заедно с 20-те от ДПС управляващата коалиция събира едва 117 гласа. За да имат мнозинство, НДСВ и ДПС се нуждаят от 121 гласа. Гласуването на недоверие или доверие на кабинета, на правителствена промяна, прокарването на закони ще минава през преговори между НДСВ, ДПС и "Новото време", а вероятно и други парламентарни сили. "Ще се коалираме тематично с абсолютно всички, които подкрепят идеите ни, имаме сходни виждания и с двата лагера в СДС - и на Надежда, и на Костов, можем да постигнем споразумение по някои теми и с част от БСП", обясни стратегията Кошлуков.
Нововремците постигнаха отдавнашната си цел в парламента да се работи с "тематични коалиции", но не изключиха възможността да подпишат споразумение с НДСВ. Тяхната подкрепа сега се оскъпява, но заедно с това се качва цената и на ДПС и на всеки глас за правителството, коментират депутати. Вярно е, че може да се стигне до охлаждане на отношенията ни с ДПС, досега мнозинството зависеше от Доган, но нещата се променят, каза нововремец. ДПС реагира почти толкова остро, колкото и НДСВ на създаването на групата. "Ще управляваме при много по-тежки условия", каза зам.- председателят на ДПС Лютви Местан. Няма нужда от ново коалиционно споразумение НДСВ - ДПС, нито пък ще сключваме такова с "Новото време", заяви той и посочи, че нововремците не могат да носят отговорност за управлението на страната, щом подкрепят избирателно само някои решения на управляващите и се дистанцират от всички негативи.
Нововремците се въздържаха от резки изказвания, както и от обичайните си нападки към НДСВ и потвърдиха, че в петък ще гласуват за кабинета. "Ние сме били по-критични и от БСП, и от СДС към правителството си. Това не ни задължава, да участваме в един лицемерен вот", заяви Кошлуков. Той допълни, че самото БСП ще осигури провала на вота, като "разболее" десетина от своите. "Всеки ще гласува да остане в парламента, защото всеки иска време да се стабилизира и да се организира, за нас обаче това не е политически пазарлък, а принципна позиция - кога друг път ще можем да приемем закон за изборите и за референдумите", обясни той. Политици напомниха, че и "Новото време" няма интерес да бламира кабинета, защото все още няма ресурс да се яви на избори. Предстои да създаде и партия.
Тя щяла да бъде по-скоро дясна, защото "левият завой е най-опасен", както поясни Севлиевски. Учредяването й ще стане вероятно през май. Тогава се очаква и създаването на партията на Иван Костов. Няма да се съревноваваме с бившия лидер на СДС за избиратели, заяви Кошлуков. Нямаме конкуренция вдясно, допълни Севлиевски. Целевият електорат на бъдещата партия "Новото време" по описанието на Кошлуков са "онези 2- 3 млн. гласове, които през всичките 13 години никога не са гласували за БСП, подкрепяли са в различни времена Желев или Филип Димитров, или Костов, или царя, а днес нямат носител и не разпознават никого като свой представител". Целите на партията според него ще са насърчаване на модерния бизнес и високите технологии, промяна в избирателната система и осигуряване на сигурност по пътищата. Заявката на "Новото време" е да осигури политическо представителство на средната класа, на центристки настроените. Такъв съвет отправиха политолози и социолози към НДСВ.
Представители на царската партия обвиниха нововремците, че подменят волята на избирателите. Борислав Ралчев, зам.-председател на жълтата група, препоръча "Новото време" да се яви на избори, а не да се създава в този парламент. Атанас Щерев, който е член на партийното ръководство, пък допусна, че НДСВ и бъдещата формация могат да намерят общ език. "Някои като мен избират да водят дискусията вътре в мнозинството, други - извън нея", каза пред БНР Щерев.
От СДС не изключиха да сътрудничат с новата група. Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че тя се създава само заради наближаващите парламентарни избори. "Това е единствената цел, която преследва "Новото време", защото то очевидно ще се стреми да се идентифицира и да се разграничи от отговорността за сегашното управление", каза той.
в. Дневник - стр. 1, 2


Мирослав Севлиевски, председател на групата "Новото време": Нямаме конкуренция вдясно
В: Защо точно сега напускате мнозинството?
- Ние се отделяме в самостоятелна група, за да не се отцепим точно от онези идеи, заради които влязохме в парламента. Ако днес вие очаквате от нас да кажем и една критична дума, по-скоро няма да я чуете. Поведението ни ще е под знака "благодаря на всички". Благодарим за сътрудничеството и помощта на всичките си колеги и вярваме, че ще имаме възможност да направим онези много и необходими за България тематични коалиции, така че да направим нещата в този парламент да се случват.
В: Вие опозиция ли сте или сте в мнозинството?
- В декларацията си ние заявяваме, че ще работим, както сме работили досега. Целта ни е да бъдем част от модернизационното мнозинство в българския парламент. А ще сме опозиция на инерционното мнозинство.
В: Виждате ли се като балансьор в парламента?
- В българската политика ролята на балансьор се е превърнала в клише. Ние бягаме от клишетата и ще направим всичко възможно за в бъдеще да ви изненадваме, а не да ви поднасяме клишета. За нас не е важно някой да е балансьор, а някой да катализира нещата и те да се случват. Това ще бъде нашата роля.
В: Смятате ли, че изпълнителната власт е изчерпала своя ресурс на доверие?
- Нямаме претенции. Няма да искаме постове, не се борим за това. Но ще преследваме реализацията на нашите идеи в политиката на правителството и на всеки един министър.
В: Кога ще учредите собствена партия?
- Заявленията ни за напускане на партия НДСВ вече са готови. Новата партия на "Новото време" ще се случи вероятно скоро. В инициативния комитет ще включат членовете на групата, както и колегите от групата за натиск "Новото време".
В: Твърдите, че сте десни, дясното е пренаселено, кой е електоратът ви?
- Нямаме конкуренция към днешна дата в дясното пространство. Поради простата причина, че там има само лидерски партии - партията на Костов, на Надежда Михайлова, дори НДСВ. А ние няма да правим лидерска партия, а партията на лидерите. Нямаме конкуренция в дясното, те се конкурират помежду си.
Използвани са въпроси и на други медии
в. Дневник - стр. 2


Даниел Вълчев, зам.- председател на партия НДСВ: Новото време трябва да реши дали е опозиция
В: Със създаването на новата група управляващата коалиция НДСВ - ДПС губи мнозинство, как ще се отрази това на управлението?
- Първо, аз все още не съм наясно дали тази група и нейните ръководители са изяснили за себе си дали са опозиция, или са в управлението. Защото те обявиха, че ще подкрепят правителството при вота на недоверие, това е показателно.
В: Как си обяснявате решението на колегите ви да напуснат мнозинството, но да защитават същите идеи като НДСВ?
- Винаги съм си мислел, че основното в тяхното поведение е, че нещо им пречи. Така поне твърдяха те. В началото им пречеше ръководството на парламентарната група, после им пречеше правителството, след това нещо друго. Интересно ми е, когато те вече имат собствена парламентарна група, да видим какви са идеите им и какво точно пречи те да бъдат постигнати. Освен това със създаването на групата рухна един от митовете, които бяха разпространявани през последната година и половина - че едва ли не половината група, или 30 или 40 човека, стоят зад тези няколко наши колеги.
В: Новата група е с претенции за балансьор в парламента, не са ли много компромисите, които ще трябва да правите, за да осигурите подкрепа за правителствената политика?
- Политиката винаги се е постигала с някакви компромиси, без това не може. Въпросът е да не би тези компромиси да доведат до това да се заличи въобще физиономията на едно управление. Аз мисля, че това категорично няма да бъде допуснато.
В: Новото време обяви, че ще си сътрудничи с всички групи - и с вас, и със СДС, и с БСП. След като те ви напуснаха, как си представяте това взаимодействие?
- В политиката, особено в политиката на 42 паралел, всичко е теоретично възможно. Още повече, че биографията на един от идеолозите на тази група, любезният господин Кошлуков, показва, че през последните 13 години в политическия живот на страната той е сътрудничил с кого ли не. В този смисъл допускам, че е възможно да има опити за сътрудничество и с нас.
в. Дневник - стр. 2


Катя МИХАЙЛОВА, НДСВ се стопи до 97 депутати
Нововремци няма да подкрепят червения вот, жълтите заедно с ДПС вече не са мнозинство в парламента
НДСВ остана с 97 депутати в 39-ото Народно събрание, след като 10 жълти депутати напуснаха ПГ и основаха ПГ "Новото време". Учредителите на новата група са 11 заедно с независимата Румяна Георгиева. Така дори и с гласовете на ДПС, които са 20, НДСВ не събира половината от 240 депутати, а само 117.
Това са депутатите, които би трябвало да подкрепят кабинета при гласуването на вота, внесен от БСП.
ПГ "Новото време" ще разчита на тематични коалиции по различните законопроекти, но едва ли би могла да си сътрудничи с БСП, каза Борислав Цеков. По-късно пред "Монитор" той заяви, че нововремци няма да подкрепят вота на недоверие, поискан от "Коалиция за България" заради социалната политика на кабинета.
Вотът на избирателя тотално подменен
Разцепленията в Народното събрание създадоха 7 групи
В парламента вече има 7 парламентарни групи. Включилите се в новите формирования депутати твърдят, че не са подменили вота на избирателите, но на практика не е така.Четири политически сили вкара в Народното събрание българският избирател с вота си на парламентарните избори през юни 2001 година.
в. Монитор стр. 1


"Новото време" ще крепи правителството докрай
Само в този парламент имаме исторически шанс да променим политиката, заяви Кошлуков
"Новото време" най-сетне се откъсна от НДСВ и направи собствена група - седмата в сегашния парламент. Тя събра 11 депутати, председател ще им бъде Мирослав Севлиевски. Нововремците ще крепят правителството докрай, се разбра от първата им пресконференция.
"Само в този парламент имаме шанс да превърнем платформата си в закони. Историческият шанс да променим политиката още съществува. Ще го отстояваме докрай", каза Емил Кошлуков.
Нововремците няма да подкрепят вота на социалистите срещу кабинета, защото бил демагогски и лицемерен. Те обещаха да не казват лоша дума за бившите си колеги.
Позицията им е важна, тъй като без "Новото време" управляващите губят мнозинството си. С излизането им от групата НДСВ остава с 97 депутати. ДПС е с 20.
Нововремците отказаха да се определят категорично като част от управляващите или като опозиция. "Ние сме част от модернизационното мнозинство и ще бъдем опозиция на инерционното мнозинство", обобщи Севлиевски. Той и хората му ще търсят тематични коалиции по всеки важен законопроект. Показаха списък с 41 закона, внесени от тях от началото на парламента. Сред тях са Избирателният кодекс, законите за референдумите и партиите. В името на своите законопроекти според Недялко Калъчев нововремци са готови и с дявола да се съюзят.
11-имата отрекоха, че ще се борят за постове в изпълнителната власт.
в. Сега стр. 1


НДСВ: Избирателите няма да разберат "Новото време"
Малко вероятно е избирателите да подкрепят такова политическо поведение, те ще преценяват морално. Така първият заместник на Симеон в НДСВ Пламен Панайотов коментира отцепването на "Новото време" в отделна парламентарна група.
Политиците реагираха различно на новината за създаването на седма група в Народното събрание. Но само от групата на Костов пожелаха сътрудничество.
Мнозинството стои добре, макар че вече е виртуално, каза Огнян Герджиков. Той даде оптимистична прогноза, че управляващите ще изкарат не само този, но и следващ мандат. Според Герджиков възможностите на "Новото време" са скромни. Той се зачуди какво е пречело на нововремците да осъществят идеите си досега.
Коректно е да кажа, че тепърва ще управляваме при много по-тежки условия, но от гледна точка на политическите реалности управляващото мнозинство има ресурс, коментира Лютви Местан от ДПС.
"Новото време" изпусна доста ценно политическо време и стана една от поредните нароили се групи, с които се създава атмосфера на безпринципни пазарлъци за всеки въпрос, заяви Сергей Станишев. Той смята, че групата се създава преди избори, за да може да се разграничи от управлението.
Емилия Масларова беше още по-крайна: "Това е демагогска организация, която критикува кабинета, за да бъде атрактивна." В нея членували момчета и момичета, които използвали бързия влак на Симеон, за да влязат в парламента. Морално било да излязат от парламента като Иво Цанев.
Зам.-шефът на СДС Владимир Кисьов заподозря "Новото време", че ще продължи да работи добре с НДСВ. За всеки случай той добави, че сините са за водене на диалог.
Само заместникът на Екатерина Михайлова в ОДС Димитър Абаджиев изрази надежди за бъдещето на новата формация: "Оценявам положително раждането на групата. Ако тя заяви ясни десни проекти, това ще бъде добре за обществото. По отделни теми няма нищо лошо да има съвместни действия с тях".
Кой влиза в "Новото време"
Мирослав Севлиевски - шеф на ПГ
Румяна Георгиева - зам.-шеф на ПГ
Юлияна Дончева - зам.-шеф на ПГ
Борислав Цеков - зам.-шеф на ПГ
Радослав Коев - зам.-шеф на ПГ
Клара Петкова
Недялко Калъчев
Емил Кошлуков
Ралица Агайн
Господин Чонков
Величко Клингов
в. Сега стр. 3


Нововремците разчитат на негласуващите
"Новото време" обяви, че скоро ще създаде своя партия, но няма да конкурира организациите на Надежда Михайлова и Иван Костов, които се борели за един и същ електорат. В платформата на нововремците е записано, че вярват в съзидателната сила на огромното мълчаливо мнозинство - хората, които вече не вярват в старите партии.
Депутатите от "Новото време" не се определиха директно като дясна формация, въпреки че подчертаха десните си биографии. Емил Кошлуков обаче каза, че хора, които през годините никога не са гласували в червено и които не подкрепят отделни личности, в момента нямат представител.
Нововремците отрекоха да се превръщат в лидерски тип партия като останалите вдясно и като НДСВ. Те предпочитали да бъдат партия от лидери.
Упрекнати, че са направили платформа подобна на НДСВ, нововремците отговориха, че идеите им са същите, но те се отделят от царистите, за да ги реализират. Убедени сме, че е политическо лицемерие да се оправдаваме с нежеланието и съпротивата на старите партии, обясниха от новата група.
Много от афишираните като инакомислещи депутати в НДСВ не участват в новата група. Ако правехме компромис с каузата си, тук щяхме да сме над 25 души, заяви Борислав Цеков. Според него групата не се прави от хора, които търсят приют, а които са обединени от кауза.
Най-новата парламентарна група вероятно ще се настани в стаята на шефката на пресцентъра Силвия Симова, съобщи председателят на парламента Огнян Герджиков. Другият вариант бил 11-те да се сместят в една от стаите на НДСВ, които са две плюс едно преддверие. За една от жълтите стаи обаче претенции има и Анастасия Мозер, която също чака групата й да бъде настанена.
"Търся си палатка, поне двуместна и студено, топло - излизам", пошегува се Герджиков с комуналния проблем в Народното събрание. Нововремката Румяна Георгиева обеща колегите й да му съберат пари за палатката.
В ПАРЛАМЕНТА ВЕЧЕ ИМА 7 ГРУПИ
ПГ на НДСВ - 97 депутати
ПГ "Коалиция за България" - 48 депутати
ПГ на ОДС - 29 депутати
ПГ на ДПС - 20 депутати
ПГ на СДС - 13 депутати
ПГ на Народен съюз - 11 депутати
ПГ "Новото време" - 11 депутати
Независими - 11 депутати
в. Сега стр. 3


Лилия ГЮРОВА, Новото време напусна НДСВ, ще крепи Симеон
Председател на ПГ на "Новото време" е досегашният зам.-шеф на жълтата група Мирослав Севлиевски. Негови заместници са Румяна Георгиева, която ще отговаря за парламентарния контрол, Юлиана Дончева - по информационната политика, Борислав Цеков - по законодателната дейност, и Радослав Коев - връзки със синдикатите. Останалите членове на "Новото време" са Емил Кошлуков, Недялко Калъчев, Ралица Агаин, Клара Петрова, Величко Клингов и Господин Чонков.
10 царски депутати и независимата Румяна Георгиева сформираха вчера нова парламентарна група "Новото време". Отделяме се от НДСВ, за да не се отцепим от идеите, заради които влязохме в парламента, обясни шефът на новата формация Мирослав Севлиевски. Той лично уведомил премиера и председателя на ПГ на НДСВ Станимир Илчев за решението. "Новото време" ще крепи правителството на Симеон Сакскобургготски, като гласува срещу червения вот на недоверие.
С отделянето на новата група управляващата коалиция на НДСВ и ДПС остана със 117 депутати и загуби мнозинството си в парламента.
Нововремци обявиха, че напускат царската партия, защото ще създадат своя. На въпрос дали е възможно да направят парламентарен съюз с ПГ на НДСВ Севлиевски заяви, че по-скоро са възможни тематични коалиции. Нововремци не искали постове в изпълнителната власт. Според Ралица Агайн те ще отстояват заявеното в предизборната програма на НДСВ, тъй като са участвали в създаването й. Нямаме конкуренция вдясно, защото там се създават лидерски партии, а нашата ще е партия от лидери, каза Севлиевски. Според Емил Кошлуков нововремци имат сходни виждания както с групата на Костов, така и със СДС на Надежда Михайлова, но ще се борят за онези 2-3 милиона, които за 15 години никога не са гласували за БСП.
в. Стандарт стр. 4


БНТ, Актуално
Ралица Агайн, Новото време

Водеща: Да открием разликите. Г-жо Агайн толкова ли невъзможно бе да се модернизира НДСВ като парламентарна група, че Вие я напускате най-накрая.
Ралица Агайн: Ами едва ли ще споделя голяма тайна ако кажа, че Новото време беше един вид тематично малцинство в собствената си парламентарна група по серия от законопроекти, които ние смятаме не само за приоритетни, но за абсолютно необходими за модернизацията на политическото пространство и на обществото ни, сред които са избирателният кодекс, етичният кодекс за работата на народните представители, Законът за референдумите, Законът за отговорността на държавата за вреди причинени на граждани, въобще една серия от законопроекти, които ние смятаме за един комплект, който е абсолютно необходим днес на България, за да можем да имаме един достоен парламент в бъдеще.
Водеща: Закони, на които държите, а от НДСВ не им дават ход. Това ли е основният мотив, кои са още? И ето аз чета: по-добър дневен ред в Народното събрание. Трима от вас сега бяха представители на ръководството на НДСВ. Не се ли налага по-лесно нов ред с 108, отколкото с 11?
Ралица Агайн: Ами очевидно в този случай аритметиката е обратната. Действително парламентарната група е необходима като един инструмент, за да може поне една част от тези проекти, ако не всички както се надяваме, да бъдат реализирани до края на мандата на това Народно събрание. Ние твърдо стоим зад тези идеи, които аз бих казала, че ги споделяме като кауза, тъй като фактът, че последните избор - местните избори, за старите партии гласуваха 10-15%, всички останали гласове бяха дадени в подкрепа на независими хора, в подкрепа на малки партии, които в по-добра степен отразяват нуждите на гражданското общество днес. Фактът, че също така парламентът ни е с толкова нисък рейтинг.
Водеща: Никаква отговорност ли не носите за това, така някак си само медът без жилото след две години и половина - три?
Ралица Агайн: Не, напротив това, което днес казахме на пресконференцията и зад което твърдо заставаме е преди всичко фактът, че ние работихме с всичките си сили и всичките си знания, за да бъде възможно това правителство днес. Работихме по тази програма, която ние приемаме като единствената възможна за модерна България. И поемаме своята отговорност, която произтича от всички тези факти.
Водеща: НДСВ не е достатъчно модерно, гъвкаво, мобилно в прокарването на истинските закони. Това четем сега като основен мотив. Моля за вашата реакция и ако може въпроси, на които отговорите се губят за вас?
Татяна Калканова: За нас днес е денят на въпросите и между другото това, което каза г-жа Агайн тя го нарече обратна алгебра, аз пък съм убедена в правотата на нормалната алгебра. Убедена съм, че задачата за налагане на по-добър парламентарен ред, както е предложено в учредителните документи на новата парламентарна група е много по-лесно изпълнима, когато 108 човека са обединени около този ред, отколкото само 11. Изобщо въпросите днес са много.
Водеща: Кажете няколко.
Татяна Калканова: Например защото 11 и защо точно тези 11? Групата за натиск Новото време в един момент включваше много повече хора и ние днес питаме, защо емблематични фигури като колегата Алеко Кюркчиев днес е извън новата парламентарна група? Всъщност новата парламентарна група е опозиция или продължава да бъде част от управляващото мнозинство? Как ще продължи работата по тези законопроекти, които спомена г-жа Агайн, след като по-голямата част от тях имат като съносители или автори колеги, които остават в ПГ на НДСВ? Изобщо за мен стоят много важни въпроси, особено ако е вярно намерението на новата парламентарна група да се развие като нова политическа формация. Всъщност последните седмици ние сме непрекъснато свидетели на раждане на нови политически формации и почти пълна информация за тяхната идентичност, смятам, че и тук случаят е точно такъв.
Водеща: Три въпроса отбелязахме, на които ще можете да отговорите, но ето един нов. Вие днес казвате: Не трябва да се примиряваме с нежеланието и съпротивата на старите партии. Ами те старите също много се роят, тези в дясно особено.
Татяна Калканова: Всъщност да Ви кажа, то не останаха стари партии. Видяхте, че емблемата на дясното пространство вече не е във вида, в който беше преди две седмици. И пак казвам, ако трябва да търсим принципи, за момента принципни отговори на тези въпроси липсват.
Ралица Агайн: Най-напред въпроса за старите партии. Това, което ние наричаме стари партии не са партиите, които съществуват от 100 години или партиите, които съществуват от 20 години, а стари партии са тези партии, чиято структура в момента представлява този инструмент на хората да управляват собственото си бъдеще. Като казвам стари партии, аз имам предвид лидерските партии, заради които напусна и колегата ни Иво Цанев. Имам предвид също така тези партии, които структурират и раждат вождизъм, който се съпровожда надолу в партията, а не обратното. Те не успяват да генерират идеите на своите членове, които да израснат. И вярвам, че тези парти са отживелица. По отношение на това дали ще има нова партия, нова партия Новото време ще има и тази партия се създава поради един факт, който е свързан с нашите корени при създаването на НДСВ. Ние многократно положихме усилия тази партия да бъде отворена към своите членове. Те да могат активно да влияят върху политиката, която партията формира. Убедени сме, че това нещо не успя да проработи.
Водеща: Господин Чонков, също отделил, каза, че въобще няма такава партия НДСВ. Това не е ли силно?
Ралица Агайн: Ами вероятно той така го чувства. Вероятно има и много други хора, които така го чувстват. Партия формално погледнато има, но за мен тя не осъществява тези принципи, за които ние я създадохме. Защо сме 11? Защото това днес са хората, които се обединиха около тази кауза, наред с всички други важни закони и решения, които предстои да се вземат, свързани с ЕС, с НАТО.
Водеща: Имате ли намерение, г-жо Агайн, да растете по брой? Предложихте ли на други от вашия кръг, пък само 11 приехте?
Ралица Агайн: Само да довърша. Наред с тези решения, важното за България днес е да успеем да изградим такава политическа система и такова общество, което да даде гордостта, от която се нуждае всеки един българин, когато говори за своите институции.
Водеща: Говорим вече и за следващите парламентарни избори?
Ралица Агайн: Да, за следващите парламенти най-вече, като въвеждането на мажоритарен вот, въвеждането на лична отговорност е моментът, който ние настояваме да бъде изпълнен именно в този парламент.
Водеща: НДСВ не би могло да се преустрои в такова мислене в този вид?
Ралица Агайн: Не мисля, че бяха положени малко усилия до този момент. Аз се надявам това да се промени в бъдеще, тъй като времето на този парламент все пак изтича. Ние преценихме, че е наш дълг да приемем тази възможност, която е несъмнено много по-тежка, да използваме тази парламентарна група като инструмент тези идеи да бъдат родени.
Водеща: Може би г-жа Калканова иска да оцени отговорите.
Татяна Калканова: Просто искам да кажа, че за съжаление има нещо, което искаме и една жестока реалност, както реалността си казва думата, когато искаш да правиш принципни неща много по-лесно е да имаш 108 човека, отколкото 11.
Водеща: Значи не вярвате в тия мотиви, а какво съзирате зад тях?
Татяна Калканова: За да кажа какво съзирам зад тях трябва да имам много по-точни и конкретни отговори. За сега нека да кажа, че в учредителната декларация, в учредителните документи не мога да намеря идентификация, не мога да намеря разлика не между НДСВ и новата парламентарна група, а дори да идентифицирам тези документи, да ги различа по някакъв начин от всички останали.
Водеща: Г-жа Агайн каза практиката е важна. Нови закони, които не намират път в тази среда. Ще намерят ли обаче механизъм? Как точно те ще бъдат подкрепени и от кого повече?
Ралица Агайн: Аз лично бих се радвала, ако тези проекти бъдат подкрепени от 108 или ако щете 150 народни представители. Ние сме готови да създадем всяка коалиция, която е необходима, за да бъдат възприети и адаптирани тези идеи към реалността в България. Ние веднага заявихме, че нашата политика е на протегната ръка. Още повече, че ние сме внесли над 50 законопроекта, много от които са съвместно с колеги от ПГ на НДСВ.
Водеща: С кой друг бихте се коалирали?
Ралица Агайн: Явно е момент, в който дори думата опозиция може да бъде клише и която не може да бъде използвана в прекия смисъл, който сме свикнали да възприемаме. Когато става въпрос за опозиция, да вероятно може да не се възприемат някои предложения, които са на мнозинството, но ние бидейки част от хората, които са изготвили тази програма, които са били в основата на много от идеите, които се развиват в момента. Ние не можем да сме опозиция на собствените си идеи.
Татяна Калканова: Аз бих казала за последно, че напоследък в парламента има остър дефицит на принципност. Така както може една седмица един колега да инициира създаването на поредната нова политическа сила - г-н Костов, да си послужи с тезата за антикомунизма пред своите симпатизанти, а следващата седмица да подкрепят вота на БСП с цялата му популистка мотивация. Така в момента е необходимо много нови принципи да бъдат развити от нашите колеги от новата парламентарна група, за да се получи идентификация, каквато трябва да имат за своето политическо бъдеще.
Ралица Агайн: Не се нуждаем от нова идентификация и принципи, тъй като всички тези проекти, които сме внесли са нашата визитна картичка.


Дарик радио, Денят
Мирослав Севлиевски, председател на ПГ Новото време, Михаил Балабанов, Борислав Цеков

Водещ: Дали тя закъсня или времето бързаше, тази хубава българска песен бях подготвила за среща на първия ми специален гост тази вечер шефът на новата парламентарна група Новото време, но да не губим време. Добре дошъл, на Мирослав Севлиевски.
М.Севлиевски: Благодаря! Благодаря и на целия ви екип и на всичките ви слушатели.
Водещ: Никой не остана изненадан от това, че 11 депутати днес направиха групата си Новото време. Поне всички политици, които днес препитахме и в дясно и в ляво и в центъра започваха с това- не сме изненадани, очаквахме. А, до вчера всички се изненадваха, брояха на пръсти и казваха, че от къде ще намерят десет, че аз най-много до 5 стигам. А, оказа се, г-н Севлиевски, че вие намерихте нужните 10 плюс 1- 11 свои съмишленици, за да направите ПГ Новото време. С какво обаче тя ще бъде по-различна като позиции, като идеология от ПГ на НДСВ, от която всъщност се раждате?
М.Севлиевски: Ако трябва да бъдем различни може бихме могли да потърсим определени разлики. Ако определяте, че различен човек или народен представител, който внася законопроекти, по които 15 години не са били внасяни, например законопроектът за изменение на Закона за държавната собственост, където министри и техните заместници и членовете на техните кабинет ида не могат да си купуват жилища по време на мандата, в който те заемат този пост. Да, различни сме. Ако 15 години някой говори, че трябва да има и мажоритарна избирателна система и да се даде шанс и хората да играят доста по съществена роля в определянето на депутатите, да, така е. Различни сме. Ако изреждаме списъка по този начин, то ще минем през 45 законопроекта, които в една или друга степен са ни направили различни. Но днеска не е въпроса да бъдем различни, а да бъдем предвидими и това, което вие казахте, че всички са очаквали да направим ПГ, това е едно доказателство, че нито времето е закъсняло, нито ние сме избързали или обратното, а сме направили парламентарна група точно на време и се надявам с точните хора и с точните идеи.
Водещ: Но, дето се казва, и новите парламентарни групи по отношението им по вота на недоверие, който предстои ще ги разпознаваме дали ще са сред опозицията, дали ще са сред управляващите. Кой с кого и срещу кого е. Всички политици препитваме. Какво решихте вие?
М.Севлиевски: Ами вие препитвате...
Водещ: Знаем вече личните мнения, вашето и на г-н Кошлуков, на г-н Борислав Цеков, на много други новобранци във вашата група и такива, които останаха извън, че при всяко положение смятате да подкрепите, не да подкрепите, а да застанете против вота, да подкрепите правителството. Но...
М.Севлиевски: Ако мога да ви прекъсна само за секунда?
Водещ: Но, това не ви...Точно тук не можем да намерим разликите между колегите ви от ПГ на НДСВ и вашата нова ПГ която излиза от техните редици.
М.Севлиевски: Нещата са супер прости, ако обаче излезем от клишетата, натрупани през тези 15 години. Ако подкрепяш правителството, значи не си опозиция. Ако си опозиция, то трябва да плюеш ежедневно правителството, да го критикуваш, да бъдеш емоционален и да се оправдаваш, че не можеш нищо прагматично да направиш, защото нямало кой да те разбере от мнозинството и не можело нищо да се случи. Това сигурно беше правило до този парламент, до 39-тото НС. Първо, 39-тото НС започна в конфигурация коренно различна и различна от оня двуполюсен модел, който ние всички познавахме, където или едните са маскари, или другите са маскари. Така или иначе, обаче, с връщането на царя в България този двуполюсен модел беше разбит и свърши лесната политика. Дойде времето да се прави вече конкретно политика,. И онези политически партии, които не го разбраха това нещо, започнаха и за гоилямо съжаление, или за радост, губят обществена подкрепа. Доказателства за резултатите от последните парламентарни избори, където основните партии в България сумарно получиха 15-20 % от гласовете. Останалите гласове бяха на хора, които или не излязоха да гласуват, или пък хората гласуваха за независими кандидати, или за малки партии. Така че не ни определяйте по това как ще гласуваме в петък, а ни определяйте по това, което работим в НС и по това, което ще кажем на дебата в четвъртък. Ако обаче се върнем на вота, нека да погледнем дали е възможно ние да подкрепим един откровено лицемерен вот на недоверие, внесен от БСП. Този вот вероятно ще свърши една единствена работа, или този дебат ще свърши единствена работа и за съжаление лоша. Ще загуби парламентарно време, през което можеше да кажем, да мине малката поправка в Закона за концесиите, където концесионните договори да станат обществено достояние и всеки един софиянец да знае какви са условията, по които Софийска вода му дава и му събира таксите.
Водещ:Не смятате ли, г-н Севлиевски, че като Дискусионен клуб Новото време, можехте да бъдете много по-силни в ролята си на морален коректив на новото, на НДСВ като мнозинство в парламента, което се опитвате да правите повече от 2 години. Да припомня, че с Иде новото време, вие всъщност доведохте това мнозинство в това НС, за което казахте, че е по-различно. Сега с излизането точно на Новото време от парламентарната група на НДСВ 11 на брой депутати, няма ли да бъдат по-безсилни, отколкото ако си бяха останали вътре сред управляващите?
М.Севлиевски:Първо, преди 2 години, когато създадохме Дискусионния клуб Новото време, ние казахме, че Дискусионния клуб ще бъде една работилничка във фабриката за идеи на НДСВ. Днеска работилничката стана фабрика и всички останали работилнички, или цехови фабрики са напълно свободни да генерират идеи и тези идеи да бъдат сложени в парламентарното и в политическото състезание. Българската политика наистина трябва да се превърне в политика на идеите и в състезанието на идеи, а не в състезанието на омразата кой е по-лош и кой е най-големия враг на врага на хората, или от този род. Това нещо всичкото, което ние познаваме от прехода, ако го охарактеризираме, че това е политиката на емоциите, ние казваме: Дошло е време за прагматичната политика, за политика, която нещата се случват. И ние всичките колеги, всички тези 11 човека смятаме, че чрез създаването на парламентарна група, ще имаме доста по-силен инструмент в ръцете си да направим така, че от онези стъпки и онези идеи, заради които ние сме влезли в парламента, да се реализират.
Водещ:Мислите ли, че сред вече бившите ви колеги от парламентарната група на НДСВ, могат да се намерят още ваши съмишленици? Питам Ви, защото днес в ефира на Дарик радио някои от вече бившите ви колеги, Борислав Ралчев произнесе по ваш адрес и такива думи: Те нововремците си спечелиха изборите и си влязоха в парламента да правят каквото си знаят. И другото: Те са случайно пребиваващи в НДСВ, затова и не случайно дойде им времето да си излязат.
М.Севлиевски:Аз няма да кажа лоша дума за нито един от моите колеги от НДСВ и смятам, че днес ние се отделихме в самостоятелна група не на база отрицанието, а на база идеята за бъдещи тематични коалиции и за приемане на важните закони, които ние смятаме, че трябва този парламент, това 39-то НС да приеме на живот и смърт, както се казва. Ние искаме повече права за гражданите, искаме Закон за референдумите, искаме Етичен кодекс за българския депутат така, както има във всички останали парламенти. А по отношение наминалото, вярвайте ми, нямам никакво угризение на съвестта. При всичките 15 години аз съм се опитвал в една, или друга степен, без да бия тъпана винаги, да се опитвам да правя нещо България да бъде различна държава. Започнах на 25 години, когато за мое щастие имаше 10 хиляди човека, които ме подкрепяха и с които аз работех и създадохме Сдружението за честни избори, което аз го смятам за огромен успех. А когато царят се върна през 2001 година, а групата за натиск Новото време вече съществуваше, тя генерираше идеи и в една, или друга степен ги пласираше.
Водещ:В това студио преди три седмици и половина, Емил Кошлуков каза: Много скоро, в началото на март ще имаме наша парламентарна група и много скоро, в средата, или в края на март, ще имаме и партия Ново време. Много малко колеги вестникари обърнаха внимание, за да цитират тези две новини, които гръмнаха тогава по електронните журналистически сайтове. Едното, обещано от г-н Кошлуков се случи днес. Кога ще се случаи партията Новото време?
М.Севлиевски:Съвсем скоро ще бъден създаден инициативен комитет по създаването и изграждането на партия Новото време. Между другото, една вероятно любопитна подробност. Оказа се, че вчера някои извън нас е събрал куража, отишъл и регистрирал Новото време за политическа партия. Оказа се, че има и такива хора в България, които им се струва, че имената им принадлежат без да са вложили нищо в тях. но животът е пред нас, аз вярвам, че ние ще си вземем името и ще направим партия с това име. Партията при всички положения ще бъде по-модерна, ще бъде различна от тези партии, които познаваме днес и надявам се, ще бъде успешна на следващите парламентарни избори.
Водещ:За това обаче, месец време няма да ви стигне. Досега всички други са почвали обратното. Членове на различни партии като влязат в парламента, могат да си се групират по парламентарни групи по собствена съвест и различни идеи. Вие тръгвате обратното. Първо правите парламентарната си група, оттук нататък ще правите партия по сега същесвтуващото законодателство.
М.Севлиевски:Но пак по собствени възгледи и по идеите, които споделяме от години, не по някакви нови, изключителни идеи, а с идеята да реализираме всичките си идеи, които сме имали през всичките тези години и те са идеите, които хората искат и споделят.
Водещ:И на следващите избори какво ще правите с 4-процентната бариера?
М.Севлиевски:На следващите избори аз смятам, че 4-процентова бариера няма да бъде проблем на партия Новото време, а по-скоро вярвам, че ще бъде възможно Новото време да има мнозинство в следващото НС.
Водещ:Съжалявам, че не може да направим телефонна връзка с Емил Кошлуков. Исках него да попитам, но сега ще попитам Вас. Пазите Емил Кошлуков за лидер на тази партия ли?
М.Севлиевски:Емил Кошлуков през всичките тези 15 години и преди това 4-те години в затвора, е дал доказателства, че е достоен участник в българската политика и аз смятам, че има политическо бъдеще. Кой ще бъде председател на бъдещата партия, ще го реши Учредителният конгрес. Разбира се, г-н Кошлуков е един ярък претендент за този пост и аз смятам, че той има качества.
Водещ:Защо сред имената на вашите колеги от новата парламентарна група го няма това на нововремеца Ламбовски? Бяхме свикнали той да е едно от знамената на Новото време през последните 2 години?
М.Севлиевски:В политиката и в нормалния живот се случват и такива неща. Едни хора избързват, други леко изостават, но няма никакви пречки тези хора в бъдеще да се срещнат отново и да продължат заедно. Искам да допълня, както казахме и на пресконференцията, всички колеги, които споделят идеите, приоритетите, ритъма, начина на водене на политика и на парламентарна дейност, са добре дошли.
Водещ:Днес ви се случи и друго. Едва сформирали, едва обявили новата парламентарна група Новото време, и един от вашите най-видни членове Борислав Цеков, беше замерен с компромат. Компроматът, че видите ли, 1999 2000 година той, Борислав Цеков, видният нововремец, е бил всъщност член на Българската социалистическа младеж.
М.Севлиевски:Това е една пълна глупост, разбира се, но това са едни от глупавите неща, които обикновено губят и радиовреме, които губят и времето на читателите на вестниците, които губят и политическото време да дискутираме подобни неща. Борислав Цеков през последните 3 години е дал ярки доказателства що за човек е, каква политика и какви идеи има и какво предлага. За 15 години не се намери народен представител, който да напише и да предложи законопроект за българската православна църква. Е, Борислав Цеков го направи. А пък за Борислав Цеков дали бил в Социалистическата партия, или в някаква младежка социалистическа организация, мисля, че е откровена глупост. Защото аз, когато бях на 25 години, срещнах Борислав Цеков при майка му, която работеше в СДС 1990 година, той беше някъде 14 15 годишен.той беше в СДС-Либерали, после беше със СДС-Либерали в Патриотичния съюз. Знам много добре неговото развитие. Така че малки социалистчета се опитват да правят ретросоциалистическа пропаганда.
Водещ:Компромат, може да кажем с една дума, но все пак любопитно е. Нека да чуем едно от малките социалистчета, лидера на Българската социалистическа младеж Михаил Балабанов какво каза по адрес на Борислав Цеков пред Ива Капкова.
Репортер:Откъде, г-н Балабанов, сте сигурен в тази информация, че бившият депутат от НДСВ и настоящ от парламентарната група на Новото време е бил член на БСМ?
Михаил Балабанов:Сигурен съм, защото съм председател на организацията. През този период, който цитирам, бях заместник-председател.
Репортер:И да уточним, той бил ли е член на БСМ, или е член на БСМ?
Михаил Балабанов:По време на подготовката ни за местните избори 1999 година, Борислав Цеков беше провлечен като лектор в нашето обучение на подготовка на актива на организацията по темата Медийно поведение и медийни стратегии. Впоследствие, той реши да се запише и да участва в организацията като неин член, а и беше председател на клуб Възраждане в София. Що се отнася до въпроса дали той понастоящем е член на БСМ, на него ще мога да отговоря след като прегледаме обстойно архивите на софийската организация на БСМ. Доколкото ми е известно, до този момент той не е подавал молба за напускане на организацията. Разбира се, ще трябва да проследим доколко той е плащал членския си внос и тогава ще бъдем в състояние да отговорим на въпроса дали и днес той продължава да бъде член на организацията.
Репортер:Защо мълчахте досега? Има ли връзка с формирането на новата група и с вота на недоверие?
Михаил Балабанов:В началото на формирането на сегашното НС, с колегите се шегувахме, че макар не сме представени парламентарно по линия на БСП, сме представени парламентарно по линия на НДСВ. Причината да не съобщаваме толкова време този факт се крие в това, че аз лично, пък и колегите в организацията уважаваме младите хора, които имат качества, хъс и амбиция и се борят да успеят в политиката. Твърде много наслагвания обаче се получиха в резултат на медийната активност на Борислав Цеков. Аз смятах, че той сам ще заяви част от своята автобиография. Не само, че това не се случи, но в доста интервюта той надълго и нашироко обясняваше как той е демократ по убеждение от началото на 90-те години и през цялото време едва и не е бил привърженик на СДС. Впоследствие, в други свои медийни изяви обясняваше как трябва да се спре лявата вълна, трябва да се спре похода на БСП към властта, че е вредно левицата да управлява. Подобен момент беше, когато той се изяви като рупор на атака на Новото време към президента Първанов, което по мои спомени също е присъствал на някои от семинарите, на които е участвал и г-н Цеков.
Репортер:На кои семинари той се е засичал с президента Георги Първанов като тогавашен лидер на БСП?
Михаил Балабанов:Не мога да цитирам точно семинарите, но ми се струва, че на един семинар в Ловеч.
Водещ:Да дадем думата и на самия Борислав Цеков. Преди по-малко от половин час той даже даде много кратичко специално изявление за колегата Нина Александрова. Нека да го чуем.
Борислав Цеков:Аз... като някакво объркване и желание на този млад човек да се открие по някакъв начин и да блесне пред ръководството на партията си в един момент, в който те внасят вот на недоверие. И сега този млад човек няма с какво друго да блесне и е решил, че нещо такова... За негово съжаление, не борави с явна информация и по този начин олеква още повече, но това са негови думи. Балабанов, който е председател на БСМ твърди нещо абсурдно, че аз съм бил лидер на една от общинските организации на БСМ в София в община Възраждане, което бих казал,ч е не е вярно. Второ, такова нещо не може да има. аз живея на единия край на София, как може да бъдеш лидер на нещо, което в другия край на София? Възприемам го като закачка на един млад човек, който очевидно има объркване в информацията.
Водещ:Закачка на един млад човек, В стремежа си да блеснеш, внимавай да е лъснеш, с такива поговорки си говорим и то младите в политиката. А уж вече сме на 15-ата годишнина от демокрацията, със сини, червени, жълти компромати се замеряме, за ново време и нов морал говорим.
М.Севлиевски:Вижте, аз разбирам новия морал като работа и всеки да си върши работата. Ние сме избрани в парламента наистина да представляваме интересите на хората, да контролираме изпълнителната власт, да правим законопроекти, които да отговарят на дневния ред на хората и на основните приоритети на България като държава. Оттам нататък, тези доказателства кой работи и кой не работи, в НС специално, те се броят за законопроекти. Кой колко законопроекта има, кой колко изменения и допълнения на закони е направил, кой колко предложения на първо и второ четене, кой колко изказвания е направил от парламентарната трибуна. Може би ви изглежда прекалено количествен подходът за оценката, но в края на краищата това е.
Водещ:Но ако този подход хванем и се върнем назад в годините на това НС по бройката на внесените законопроекти, по идеите, по лобирането, по чистата съвест, вашата парламентарна група, това на Новото време, може да се окаже най-многобройната и най-много свършила работа още преди да се създаде.
М.Севлиевски:Ами дай, Боже. Аз знам, че имаме около 50 законопроекта направени и внесени заедно, или по отделно от тези 11 човека и смятам, че това е достойно за гордост. Аз се гордея с това нещо. Смятам, че ние направихме известен пробив в парламентарната практика. Специфични законопроекти, които обикновено досега са били внасяни от министър-председателя, или от правителството, да бъдат внасяни от един народен представител, или от група народни представители. И се радвам, че и такива закони минаха.
Водещ:Но шансовете на тези внесени от народни представители законопроекти да минат през пленарна зала са твърде по-малки, отколкото законопроектите, внесени от правителството. Оттук нататък с кого ще се борите да стигнат до пленарна зала? Че в края на това НС да можете да се охвалите, че най-новата парламентарна група най-много работа е свършила.
М.Севлиевски:Тук въпросът не е само до хвалбата. Разбира се, човек трябва да има и неща, с които да се гордее, но номера е да направим така, че наистина да намерим поддръжници за онези идеи и закони, които ще променят политическата и икономическата инфраструктура на България. Ние говорим за неща, които не са били говорени, или пък правени през последните 15 години. Ние смятаме, че това нещо трябва да се случи. Например оня ден, един от последните законопроекти, които внесохме, е Законът за лицензираните оценители. Вие знаете,че през последните години едни оценители полулицензирани оттук, полулицензирани оттам, оценяват един апартамент за 10 хиляди лева, другите за 50 хиляди лева, другите за 100 хиляди лева, или пък за без пари. Тази дейност е трябвало да се регулира.сигурно през годините е имало някакви други неща, които са спирали този процес, но дойде време това да се случи. Не го правим за хвалба, или медиен интерес,правим го просто, че трябва да се случи.
Водещ:До днес бяхте зам.-председател на парламентарната група на НДСВ, сега е сте на заседанието за първи път на тази парламентарна група. Някои просто не издържаха, чухте думите на Станимир Илчев, не издържаха на много претенции, на многото работа, затова напуснаха. Малко неглижиране сякаш.
М.Севлиевски:При всички положения, за нас това не се отнася. По отношение на многото работа, мисля, че всички ние сме дали безкрайно много доказателства, че сме готови да носим отговорност и да вършим работа. По отношение на издържането да, аз лично и много от колегите ми не издържахме някои законопроекти да бъдат замотвани, да не се случва това, което би трябвало да се случи, когато хората го искат. Да кажем, Законът за референдумите, който се замотва вече трета седмица по една, или друга причина гласно, или негласно. Но това е без значение. това, което се случи днес, на мен ми се струва, че е абсолютно логично развитие на цялата идея за НДСВ, в което наистина, г-н Илчев е казал: Влязоха хора с различно минало, с различно разбиране за правенето на политика, с различни представи що е това модерна политика. Днеска аз не виждам никаква причина да се разделим и не смятам, че клишетата за партийна йерархия, за отцепване, разцепване, люспи, са адекватни за днешния ден и биха могли да и се прилепят на нас. Ние се отделихме, за да не се отцепим от идеите, с които влязохме в парламента.
Водещ:Как да завършим този разговор, нововремци престават да обират негативите?
М.Севлиевски:Нововремци продължават да работят.
Водещ:Продължават да работят заради позитивите, с които доведоха Новото време. Харесва ли Ви?
М.Севлиевски:Заради хората на България.


БТВ. Тази сутрин,
Румяна Георгиева, Новото време

Водещ:Защо точно преди гласуването на вота, Новото време става парламентарна група?
Румяна Георгиева:Защото това е едно очакване, което бяхме споделили много отдавна, което сме поставили пред нашите избиратели, но все пак факт ще бъде създаването на тази парламентарна група. Когато се спазват всичките законови процедури, от внасянето на заявлението до обявяването на ПГ на Новото време в пленарна зала. И ако ми позволите една шега, единственото притеснение във връзка с тази група от чисто битов характер, тъй като знаете, че г-н Герджиков от Виетнам обяви, че има притеснения, че трябва да излезе, да напусне кабинета си и да излезе на палатка. Той не се притеснява от това, че НДСВ все повече намалява. Предполагам, че тази идея му е продиктувана и от страна на колегата Спасов от НДСВ, който каза, че средата в сградата на Народното събрание не е здравословна, тъй като има различни течения, различни магнитни влияния или вълни и за това, може би първата инициатива на Новото време ще бъде под мотото, с палатка председателя дарихме и здравето му съхранихме, ние искаме да имаме един здрав председател, който наистина да излезе на палатка. Мисля, че вие медиите също да ни помогнете, със събиране на средства за закупуване на палатка, тъй като не искаме да харчим бюджетни пари.
Водещ:Г-жо Георгиева, съгласете се, че наистина ще бъде една доста интересна гледка проф. Герджиков на палатка пред Художествената академия, на която има табела Председател на Народното събрание?
Румяна Георгиева:Мисля, че това е практика. Аз мисля, че уютно се чувстваше и г-н Паси, когато беше г-н Кадафи. Там също, в една непринудена обстановка се приемат и се провеждат разговори, но когато е за здравето, защото една от основните грижи на Новото време ще бъде за здравето на хората, на всичките тези, които имат проблеми, мисля, че това е една добра инициатива и ще ни помогнете за това.
Водещ:Кажете ни гласувано ли е вече ръководството на парламентарната група? Лидер ли ще бъде Мирослав Севлиевски?
Румяна Георгиева:Не съм упълномощена от страна на колегите да обявя, и за това поканихме всичките медии в 12,00 часа да обявим нашата позиция. Зад какво сме застанали, какво искаме, какво ново да се случи, защото знаете, че Новото време винаги е декларирало, че политиката е състезание, реализация на идеи, а не на облага и постове, именно затова ги издигаме на гордостта и достойнството на българина. Това ще бъде и основната идея, по която ще работим.
Водещ:А ще гласувате ли председател на ПГ?
Румяна Георгиева:Да, ще има председател ПГ. Знаете, че това е парламентарна практика. Лично моята позиция беше, зам.-председателите да бъдат по-малко, но във връзка с ресорите, които трябва да бъдат обхванати, да има по-голяма диалогичност са по-големи възможностите за контактуване, за осъществяване на връзките с останалите политически сили. Затова, наистина се предложи този вариант.
Водещ:Последен въпрос. Поставено е наистина пред голямо изпитание парламентарното мнозинство с вашето напускане. Как ще гласувате на вота, ще подкрепите ли правителството?
Румяна Георгиева:Това, отново ще бъде съобщено. Ние вече имаме позиция в тази посока, както знаете аз вече заявих и моето становище още преди да вляза в тази ПГ. Това е вот, който не трябва да се води от пленарна зала, а трябва да се води при хората. Вот, в който няма предложения, няма идеи, няма алтернативи, а в същото време има някаква спекулация с проблемите, които съществуват. Определено смятам, че правителството не всичко си е свършило, но алтернативата на този етап не ни се предлага, така че има какво да работим заедно с всички. Мисля, че тук трябва, специално по въпросите, на проблемите на хората, на социалната политика, да има един политически консенсус, а не конфронтация.Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени