МАКЕДОНИСТИКУМ


| СКАНДАЛ НА ДЕНЯ
 
Македонист арестуван в Солун
14 март 2004


На 12 март гръцката полиция задържа българин по подозрение за участие в разкритите от властите експлозиви във влак, който е трябвало да бъде натоварен с пропан в Солун. В последствие се оказа, че задържаният е координаторът на Международната агенция за икономическо развитие за Югозападна България Кирил Апостолов.
Задържаният е свързан с ОМО ”Илинден”, съобщиха за “Фокус” от Скопие. Кирил Апостолов е пребивавал повече от година в македонската столица, благодарение на близките си контакти с македонистката сепаратистка организация.
Освен с многобройните измами в района на Благоевград, Апостолов е известен с опита си за биография на “Александър Македонски”, издадена в Скопие, както и с участието си в т.нар. “Дионисиеви дни” през 2001 г., организирани с участието на македонистки организации от Пиринска и Егейска Македония.БНТ - По света и у нас
37-годишният Кирил Г.Апостолов е задържаният български гражданин в Гърция
37-годишният Кирил Георгиев Апостолов от Гоце Делчев е задържаният български гражданин по случая с намерените взривни вещества в товарния влак София-Солун. Това потвърдиха от българското посолство в Атина пред нашия кореспондент Вяра Анкова. Очаква се до дни той да бъде екстрадиран, но заради нелегален престой в страната. Апостолов е свързан с ОМО-Илинден, предаде днес Агенция Фокус.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Координаторът на Международната агенция за икономическо развитие за Югозападна България Кирил Апостолов е българинът, задържан в ранния следобед вчера в Гърция. Той е един от групата, организирала пренасянето на голямо количество експлозиви в бързия влак София-Солун. Информацията е потвърдена от РДВР-Благоевград. Говорителят на регионалното звено ген. Валери Георгиев каза, че не разполага с информация по случая. По повод информацията, че РДВР-Благоевград е потвърдило тази информация, от местното звено заявяват, че такава информация не е подавана от тяхната служба на средствата за масово осведомяване.


радио "НЕТ", новини в 13 часа
В Гърция е задържан Кирил Апостолов от групата, пренасяла експлозиви в бързия влак София–Солун
Координаторът на Международната агенция за икономическо развитие за Югозападна България Кирил Апостолов е българинът, задържан в ранния следобед вчера в Гърция. Той е един от групата, организирала пренасянето на голямо количество експлозиви в бързия влак София–Солун. Информацията е потвърдена от РДВР-Благоевград.


ФОКУС
Задържаният в Солун българин Кирил Апостолов е бил свързан с ОМО ”Илинден”
Задържаният в Солун във връзка с трафик на експлозиви българин Кирил Апостолов е бил свързан с ОМО ”Илинден”, съобщиха за “Фокус” от Скопие. Кирил Апостолов е пребивавал повече от година в македонската столица, благодарение на близките си контакти с македонистката сепаратистка организация. Освен с многобройните измами в района на Благоевград, Апостолов е известен с опита си за биография на “Александър Македонски”, издадена в Скопие, както и с участието си в т.нар. “Дионисиеви дни” през 2001 г., организирани с участието на македонистки организации от Пиринска и Егейска Македония.
Кирил Апостолов бе задържан вчера в Гърция за връзки с група, пренасяла експлозиви във влака София – Солун.


Катимерини, Гърция
Българската мафия е свързана със заловените експлозиви в Северна Гърция
Гръцките власти потвърдиха, че в товарен влак в Северна Гърция са заловени експлозиви, но изключиха каквато и да е връзка с терористични групи, пише гръцкият Катимерини.
Говорителят на полицията Лефтерис Економу заяви, че експлозивите и два детонатора са били намерени в понеделник вечерта във вагон на празен товарен влак, идващ от България и отиващ в Солун Той подчерта, че детонаторите “не са могли да избухнат” и добави, че заловеният в Солун българин, заподозрян за връзка с инцидента, ще бъде експулсиран за незаконно влизане в страната.
Според ежедневникът “Ta Nea” заловеният е бил информатор на полицията и тайните служби.
“Според нас устройството е било заложено във влака с цел проследяване от български контрабандисти”, заяви Економу.
През април 1996 година две бомби избухнаха във влакове, идващи от България, на жп-гара в Солун. При взривовете, приписвани на български контрабандисти, нямаше жертви, припомня вестникът.


12 март 2004 | БНР - новини в 10 часа
В Гърция е задържан българин по подозрение за връзка с разкрити експлозиви във влак
Гръцката полиция е задържала българин по подозрение за участие в разкритите от властите експлозиви във влак, който е трябвало да бъде натоварен с пропан в Солун, съобщи БНР, като се позова на солунската агенция МПА. Името на българина не се съобщава. Според информациите българинът се разпитва от гръцките власти по сигурността в Атина.
Достоверността на информацията не бе потвърдена пред БНР от Министерство на външните работи. Уточнено е, че компетентните органи работят по случая и до обяд ще има официална информация.


12 март 2004 | АФП
Гръцки полицаи заловиха българин, пренасял експлозиви
Неголямо количество експлозиви са били открити в товарен влак, пътуващ от България за Солун, съобщава АФП, като се позовава на полицейски източници в Гърция, които категорично отричат версията за възможни терористични намерения.
Говорителят на гръцката полиция Лефтерис Ойконому съобщи, че по случая има задържан български гражданин. Мъжът е нелегален имигрант, който ще бъде върнат в родината след приключване на следствените работи.
Според гръцката полиция, мъжът е част от мафиотски структури, но до момента не се съобщава каква е била крайната цел на заловените експлозиви. Източници, близки до следствието, не изключват хипотезата за шантаж.
Влакът е трябвало да бъде натоварен в Солун с пропан.
Информацията е била публикувана от гръцкия всекидневник Ta Néa, ден след кървавите атентати в испанската столица Мадрид, при които по последни данни, са загинали 198 души, а 1400 са ранените.


12 март 2004 | ANSA
Гръцката полиция е заловили експлозиви във влак от България
През изминалата нощ гръцката полиция залови експлозиви във влак пътуващ от България за Солун, предаде италианската агенция ANSA. Според атинския вестник Ta Nea полицията е била информирана от българин, че във влак пристигащ от България, който трябва да товари газ пропан-бутан от пристанището в Солун ще се намират експлозивни материали. Полицията е спряла влака на гара Стримонас, близо до гръцко-българската граница и след внимателен оглед под един вагон е открила малки количества експлозиви без детонатор, които не биха могли да предизвикат експлозия. Полицията е задържала българския информатор. Създава се впечатлението, че в случая не става дума за терористични намерения, а за “трик” на българската мафия, целящ да отвлече вниманието на полицията от други нелегален трафик или да поиска пари за информация за терористи, като използва тревогата на международната общност във връзка с тероризма. “Информаторът”, ще бъде експулсиран от Гърция.


12 март 2004 | Радио НЕТ
Задържаният в Гърция българин е Кирил Апостолов
Координаторът на международната агенция за икономическо развитие за югозападна България Кирил Апостолов е българинът, който бе задържан в ранния следобед в Гърция. Той е един от групата, която е организирала пренасянето на голямо количество експлозиви с бързия влак София – Солун. Информацията е потвърдена от РДВР-Благоевград. Преди повече от година Кирил Апостолов е бил обявен за общодържавно издирване по дело за крупна валутна измама и фалшиви зелени карти за Канада и Израел.
На 14 януари 2004 година благоевградският бизнесмен Кирил Апостолов, президент на Агенцията за регионално развитие и международни връзки получи присъда 3 години лишаване от свобода. Три години затвор за Апостолов поиска районният прокурор Никола Невенчин, който поддържаше пред магистратите обвинението срещу бизнесмена за измама с виза за САЩ за $ 4000. Кирил Апостолов е осъден и да плати 9000 лева на хората от Неврокоп, които са му платили във валута, за да ги уреди с виза.
Десетки свидетели бяха разпитани по делото на държавата срещу Апостолов, последно пред магистратите показания даде председателят на фондация „България", бизнесменът Яков Джераси.
Повече от година президентът на Агенцията за регионално развитие и международни връзки бе обявен за общодържавно издирване след разпореждане за задържането му, издадено от магистратите, тъй като дълго време не се яви пред съда. Последната информация за местонахождението му бе, че се е установил в Македония.
Преди време Апостолов стана известен с това, че цветните графики, послания към света, бяха върху кутиите цигари на „Булгартабак", а за ексцентричните му картини с послания за мир лобираха много влиятелни личности.Гърция екстрадира българина, съобщил за взрива във влака
Майя ХРИСТОВА, Тони МАСКРЪЧКА
Българинът, който информира за влизането на влак, зареден с експлозив, в Гърция на 9 март, най-вероятно ще бъде освободен и експулсиран в родината след приключване на разпитите му.
Завчера стана ясно, че българин е арестуван от гръцката полиция заради влак, в който бяха открити 900 г тротил. Влакът трябвало да бъде напълнен с пропанбутан. Българинът сам подал информация за трена бомба на гръцките спецслужби, на британското и на американското разузнаване. Гърците пък го арестували, за да го разпитат.
Южната ни съседка е особено чувствителна към подобни заплахи, след като през 1096 г. бомба избухна във влак край Солун и смачка няколко вагона. За щастие тогава никой не пострада. Намирането на тротил в трен сега пък паникьоса гърците, след като влакове бомби убиха 200 души в Мадрид.
Късно снощи стана ясно името на българина - Кирил Апостолов. Според агенция Фокус става дума за координатора на Международната агенция за икономическо развитие за Югозападна България. От РДВР - Благоевград вчера потвърдиха пред БТА, че в Гърция е задържан Кирил Апостолов, но не разполагат с информация по какъв повод. До регионалното звено "Борба с организираната престъпност на РДВР - Благоевград, е стигнала информация за задържането му, но не и за повода и причините, каза говорителят на службата Валери Георгиев.
„Става дума за елементарна криминална история", заяви консулът ни в Атина Кирил Презов за "24 часа".
Говорителят на гръцката полиция Лефтерис Иконому уточни, че българинът е държан и разпитван в регионалната дирекция за сигурност в Солун. Няма доказателства, че самият той е замесен в случая с влака. Но пък пребивавал в Гърция без разрешително за престой, поради което щели да го екстрадират. Очаква се това да стане до 10-ина дни.
Все още няма задържани за поставянето на бомбата, но основната версия е, че това са членове на българската мафия, а не терористи, съобщи говорителят Иконому.
Влакът цистерна по линия София-Солун-София, в който полицаи и антитерористи откриха тротил миналия вторник, е влязъл зареден с експлозива в Гърция. Бомбата или не е била открита от нашите полицаи на КПП Кулата, или е поставена след българския и преди гръцкия пункт.
При пристигане в гръцкия граничен участък местните полицаи, които вече имали информация от българина информатор за идването на цистерната, веднага я отклонили за проверка в най-близката гара Стримона, недалеч от Серес. Там открили и обезвредили експлозива, който за щастие не бил свързан в необходимата за избухване верига. Влакът е бил освободен, пристигнал в Солун, където заредил с пропан, и се върнал обратно в България. Кирил Апостолов е издирван от нашата полиция заради дело за измами със зелени карти и задгранични паспорти.
Преди повече от година група от 10-ина души от Гоце Делчев и околните села сигнализира в полицията, че Апостолов им събрал по около 2000 долара, за да им уреди зелена карта за САЩ.
Следствието срещу него приключи и делото е в съда. На първите заседания той се явяваше в залата, после изчезна и се наложи да бъде пуснат за издирване.
По оперативни данни 37-годишният Апостолов е избягал нелегално зад граница. Твърди се, че около половин година е живял в Скопие. Дали обаче още е там не е ясно.
Роденият в Гоце Делчев Кирил Апостолов стана популярен в България през 1996 г. Тогава той предприе инициатива за организиране на поредица от изложби по света на свои картини с еврейски-символи "Послание към света". Първата му изложба бе на 9 септември 1996 г. в Червената зала на "Шератон".
Зад грандиозния му проект застанаха висши партийни активисти, ложа "Кармел" на еврейската организация "Б'ней Б'рит" и др.
Изложбата на Апостолов бе открита лично от Емил Кало, пристигна специално и вицепрезидентът на световната ложа Хари Зеслер. Сред присъстващите тогава в "Шератон" бяха израелският посланик, представители на американското, руското, португалското посолство, партийни активисти, шефове от нашите спецслужби.
Втората изложба на Апостолов бе в Тел Авив през юли 1997 г. в рамките на дните на България в Израел. Гоцеделчевецът успя да сключи договор дори с "Булгатабак холдинг" и неговите картини бяха отпечатвани на кутиите цигари "Булгартабак" през 1997 г. След това обаче дейността му заглъхна.
Като президент на АР-ДИР (Агенция за регионално развитие и международни връзки) обяви, че има намерение да прави паралелна частна служба за сигурност и контраразузнаване.
Апостолов винаги е твърдял, че има доста познанства с политици от най-високите етажи на властта и спецслужби не само в България.
На първото заседание в съда в Благоевград преди година по делото за измама той обяви, че е агент на нашата НСС.
Опита да се оправдае, че точно контраразузнаването ни го внедрило в канала за фалшиви паспорти и зелени карти и е работил по тяхна поръчка. Посочи дори имената на офицерите, които са контактували с него.
Скоро след това изчезна от Благоевград и се разбра, че е в Македония. Според агенция Фокус Апостолов е бил свързан с ОМО "Илинден". Благодарение на организацията той живял повече от година в македонската столица. Освен с многобройните измами в района на Благоевград, Апостолов е известен с опита си за биография на „Александър Македонски", издадена в Скопие, както и с участието си в т.нар. „Дионисиеви дни" през 2001 г., организирани с участието на македонистки организации от Пиринска и Егейска Македония.
в. 24 часа - стр. 10


Нашият - гръцки шпионин бил македонист
СКОПИЕ - Българинът Кирил Апостолов, който бе задържан в четвъртък в Солун във връзка с влака с експлозиви, е бил свързан с ОМО „Илинден", съобщи агенция „фокус", позовавайки се на източници в Скопие.
Той е пребивавал повече от година в македонската столица благодарение на контактите си с македонистката сепаратистка организация.
Световните агенции определиха Апостолов като информатор на гръцките тайни служби. Той бе арестуван, след като властите в южната ни съседка откриха по негов сигнал на гара Стримона, до Серес, малко количество взрив и електронен детонатор. Те бяха под цистерна на влакова композиция, пристигнала от България. Според АП с инцидента информаторът целял да продаде възможно най-скъпо подадената от него информация за експлозива.
В Благоевград Апостолов е известен като измамник, завлякъл преди години 15 хил. долара от различни хора с обещания да им уреди визи са САЩ. За това той бе осъден задочно на 2 г. затвор, уточни кореспондентката на „Труд" в Благоевград Светлана Василева.
За да избегне изпълнението на присъдата, той избягал с фалшив паспорт в Македония, където се представял като член на ОМО „Илинден". Апостолов се жалвал, че бил преследван и малтретиран в България. Той имал психически проблеми и затова се представял като агент на нашето и чужди разузнавания.
в. Труд – стр. 24
 


 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Македония"