МНЕНИЕ
 http://www.focus-news.net/
Проф. д-р. Владо Поповски, преподавател в Юридическия факултет в Скопие: На кого пречеха македонците в Западна Македония?

 
 19 юли 2004 | 11:22
 Агенция "Фокус"


Фокус: Как оценявате предложението на правителството в Скопие за новото териториално деление на Македония?

В. Поповски: Предложението на македонското правителството за децентрализацията е концепция или план за подялба на Македония на етническа основа. Това означава подялба на управлението и администрацията по етнически признак. Президентът Бранко Цървенковски призна публично, че етническият принцип на подялба на управлението е в основата на новото териториално деление на страната.

Фокус: Какви са според Вас последиците от приемането на пакета закони за децентрализацията?

В. Поповски: Първата последица от правителственото предложение за териториалното деление е маргинализацията на македонците в Западна Македония.
Второ, - натискът върху македонската общност в западните части на страната. Става въпрос за интересите и потребностите на различните общности в западната част, където мнозинството от населението е албанско.
Най-вероятно македонците ще започнат да се изселват от тези части в други градове във вътрешността на Македония.
В Западна Македония ще започне процес на етническо прочистване на македонците. Тя постепенно ще загуби мултиетническия си характер и ще стане моноетническа.

Фокус: Възможно ли е решаването на въпроса за статута на Косово и Метохия да влияе върху ситуацията в Западна Македония?

В. Поповски: По-късно след около 5-6 години и след решаването на крайния статут на Косово възможно е албанците в Западна Македония да поискат по-голямо самоуправление. Това означава въвеждането на по-висока степен на самоуправление и създаването на кантон или федерална единица.

В Западна Македония има 5 града – Тетово, Гостивар, Кичево, Струга и Дебър. В три от тях албанците са мнозинство – в Гостивар, Тетово и Дебър. В два града – Кичево и Струга те са малцинство. С присъединяването на селските общини към Струга тя също ще стане албанска община.
На кого пречеха македонците в Западна Македония?
С приемането на предложенията за новото териториално деление македонската страна от коалицията в Скопие - Социалдемократическият съюз на Македония /СДСМ/ и Либералнодемократичната партия /ЛДП/ фактически предаде Западна Македония под управлението на албанците.Проф. Владо Поповски е бивш министър на отбраната на Македония и бивш министър на правосъдието в кабинетите на социалдемократа Бранко Цървенковски. Той беше съветник на покойния президент Борис Трайковски. Поповски участваше активно и непосредствено в изготвянето на Рамковия политически договор от Охрид.
 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Македония"