ГОРЕЩА ТЕМА
 http://www.focus-news.net/

Бранко - президент,

ВМРО-ДПМНЕ не го признава

 

 29 април 2004 | 04:05


Македонският министър-председател Бранко Цървенковски спечели президентските избори в страната и по този начин наследи на поста Борис Трайковски, който загина при самолетна катастрофа през февруари, пише електронното издание Bloomberg .
41-годишният Цървенковски е първият македонски премиер след обявяването на независимостта на страната. Според Държавната избирателна комисия (ДИК) той печели 62% от избирателните гласове срещу 37% за кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Сашко Кедев.
Според Кедев президентските избори в Македония са грубо фалшифицирани. Свидетели сме на най-грубо погазване на демокрацията в Македония и на политически пазарлък между коалиционните партньори, заяви той. ВМРО-ДПМНЕ поска анулиране на изборните резултати.БТВ – Новините – 19.30
Днес в Македония се провежда вторият тур на президентските избори

Днес в Македония се провежда вторият тур на извънредните избори за президент на страната. На първия тур преди две седмици най-много гласове събраха сегашният премиер Бранко Цървенковски и представителят на опозиционната ВМРО - ДПМНЕ Сашко Кедев. Изборите се провеждат след като президентът Борис Трайковски загина при самолетна катастрофа.
Гласуването започна в 8 часа българско време и ще продължи до 20 часа. Близо 1 700 000 души имат право на глас. До момента няма данни за инциденти. Държавната избирателна комисия трябва да съобщи предварителни резултати 24 часа след края на гласуването, а официалните - най-късно след 3 дни.
Вчера гласуваха вътрешно разселените лица, затворниците, болните и войниците. Техните гласове са запечатани и ще бъдат преброени след края на втория кръг. Македонските медии постоянно приканват гражданите да упражнят правото си на глас. За да бъдат валидни изборите, трябва да гласуват 50 на сто плюс 1 избирател, като за президент ще бъде избран кандидатът, който спечели най-много гласове. Ако това условие не бъде изпълнено, цялата процедура по избор на президент започва от начало.


БНТ - По света и у нас
Втори тур на президентските избори в Македония

В Македония се провежда вторият тур на предсрочните президентски избори. 1 700 000 гласоподаватели избират между настоящия премиер Бранко Цървенковски, спечелил на първия тур 42,5%, и кандидата на опозиционната ВМРО Сашко Кедев, взел 34%. За валидност на вота трябва да гласуват над 50 на сто от имащите право на глас.
От 7.00 часа тази сутрин са отворени изборните бюра в Македония. До обед нямаше информация за нарушения и проблеми. Вторият тур на президентските избори се наблюдава от над 4000 македонски и 450 чуждестранни наблюдатели. Според прогнозите премиерът Бранко Цървенковски ще запази преднината си от 7-8% от първия тур пред кандидатът на опозицията Кедев.
Основният въпрос сега по-скоро е дали ще излязат да гласуват необходимите над 50%, за да са валидни изборите. Според социологическите проучвания, активността ще бъде между 48-52%, т.е. на границата. В голяма степен изборите днес зависят от активността на албанските партии, които на първия тур имаха свои кандидати. Сега партията на Али Ахмети, участваща в управляващата коалиция, призова привържениците си да гласуват за премиера Цървенковски. Опозиционната Демократична партия на албанците на Арбен Джафери обяви, че няма да подкрепи нито един от двамата кандидати и призова хората да гласуват по съвест.
Общо, според анализите тук, македонците са силно демотивирани и разочаровани от политиците поради неуспешните сериозни икономически проблеми.


Дарик радио - Вечерна основна емисия - 18:00
Няма актуални данни за избирателната активност в Македония. Държавната избирателна комисия все още обявява процента гласували към 10 часа сутринта.
Четирима активисти на Демократичната партия на албанците в Македония са арестувани за нарушаване на избирателния закон. Гражданите на Македония гласуват във втория кръг от изборите за президент на страната. В тях участват Бранко Цървенковски, издигнат от управляващия Социалдемократически съюз на Македония и Сашко Кедев - кандидат на ВМРО-ДПМНЕ.
Противоречивите информации за избирателната активност в днешния ден не дават ясна представа за това ще бъдат ли достигнати необходимите 50 % плюс един избиратели, за да бъдат изборите легитимни. По едно и също време около обяд процентите се движеха от 7 до 25 % в зависимост от източника на информация. Във всеки момент се очаква Държавната избирателна комисия да обяви данни за процента гласували към 14 часа местни време.
Четирима функционери, между които и един депутат - на Демократична партия на албанците са арестувани заради нарушаване на реда по време на втория кръг от президентските избори в страната. Според МВР те влезли в секцията с оръжие и счупили урната. Според лидера на партията в урната вече имало 150 бюлетини, без да има отбелязани избиратели. И четиримата са направили опит да предотвратят кражба на гласове.
По традиция албанските гласове решават крайния резултат, затова и вниманието към гласуването в албанските райони е най-голямо.
Приоритет за партията си нарече тези избори лидерът на Демократичния съюз за интеграция. Али Ахмети. Другият албански лидер Джафери не вижда в кандидатите достатъчно авторитетен политик и не призова към гласуване.
Изборите приключват към 19 часа местно време, а първите неофициални данни от преброяването - 2-3 часа след това.


Bloomberg:Цървенковски спечели президентските избори в Македония
Bloomberg

Македонският министър-председател спечели президентските избори в страната и по този начин наследи на поста Борис Трайковски, който загина при самолетна катастрофа през февруари, пише електронното издание Bloomberg .
41-годишният Цървенковски е първият македонски премиер след обявяването на независимостта на страната. Според Държавната избирателна комисия (ДИК) той печели 62% от избирателните гласове срещу 37% за кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Сашко Кедев.


По последни данни, Цървенковски печели президентските избори с 63% от гласовете
АФП

От Държавната избирателна комисия на Македония съобщиха, че Бранко Цървенсковски печели президентските избори с 63% от гласовете, предаде АФП. За кандидата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Сашко Кедев са гласували 37% от избирателите.
Избирателната активност е била 53%, което прави резултатите от президентските избори легитимни.


АФП: Според ДИК, Цървенковски печели на изборите в Македония
АФП

Македонският министър-председател Бранко Цървенковски печели на втория тур на президентските избори в страната, предаде АФП като се позова на съобщение на Държавната избирателна комисия (ДИК).


Сашко Кедев: Президентските избори в Македония бяха най-груб фалшификат
ФОКУС

“Президентските избори в Македония бяха най-груб фалшификат.Свидетели сме на най-грубо погазване на демокрацията в Македония и на политически пазарлък между коалиционните партньори” - заяви кандидатът за президент на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
“Несъществуващи гласове дадоха победата на Цървенковски. Ние няма да признаем т.нар. самообявил се президент на Македония. Той никога няма бъде президент, нито ще има легитимността на държавен глава.”- допълва Кедев.


Охрид: Митинг на социалдемократите и шествие на автомобили
Фокус

Митинг на охридските социалдемократи на Рибарския площад и шествие на автомобили ознаменува победата на Бранко Цървенковски на президентските избори в Македония, предаде кореспондентът ни в Охрид.
Според местните жители митингът е далеч от грандиозните празненства след парламентарните избори - на ВМРО-ДПМНЕ през 1998 г. и на СДСМ през 2002 г.


Според ВМРО-ДПМНЕ още 80 000 гласа са необходими на Бранко Цървенковски, за да стане президент
Фокус

Според резултатите от обработените 84% от гласовете Бранко Цървенковски е спечелил 460 000 гласа, а Сашко Кедев 310 000. За да бъде избран за президент Бранко Цървенковски необходими са му още 80 000 гласа от 260 000 участвали гласоподаватели. Това съобщиха за “Фокус” от изборния щаб на кандидата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Сашко Кедев. Във ВМРО-ДПМНЕ не са изненадани, че непреброените гласове са от избирателните секции в Западна Македония.


АФП: Бранко Цървенковски печели президентските избори в Македония
АФП

Действащият министър-председател на Македония Бранко Цървенковски спечели на втория тур от президентските избори в страната, предаде АФП. Избирателната активност е била повече от 50% и това прави изборите легитимни. Бранковски ще наследи на поста президента Борис Трайковски, който загина при самолетна катастрофа през февруари.
Изборите се проведоха във време, в което Македония върви към стабилност, посочва АФП.
Върховният представител за външната политика
и сигурността на ЕС Хавиер Солана призова македонските граждани да гласуват, тъй като един евентуален провал на втория тур би навредил на шансовете на страната за присъединяване към ЕС и НАТО.
Първите официални данни от изборите ще станат ясни след три дни.


Радмила Шекеринска: Цървенковски е президент
Фокус

На вторият тур на изборите в Македония са гласували 878 040 души, заяви говорителят на изборния щаб на Бранко Цървенковски - Радмила Шекеринска.
За Цървенковски са гласували 526 380 души. Това означава, че той е избран за президент, добави Шекеринска.


Бранко Цървенковски: Днес загубиха тези, които призоваваха за бойкот
Фокус

На днешните избори в Македония няма победени. Не е победен и моят достоен опонент Сашко Кедев. Победени бяха тези, които призоваваха за бойкот и неучастие в изборите. Македония показа, че има бъдеще. Да живее Македония! –Това заяви пред своя щаб и своите симпатизанти Бранко Цървенковски.


Бранко Цървенковски: Македония положи още един изпит по демокрация
Фокус

Добър вечер, Македонийо! Днес Македония положи още един изпит по демокрация. На демократични и честни избори тя избра своя президент. Това бяха първите думи на Цървенковски на първата му среща с гласоподавателите на “Бихачка”8 в Скопие.
“Днес няма победители и победени”, каза Цървенковски и благодари на гражданите, които са подкрепили кандидатурата му, както и на тези, които не са гласували за него, но все пак са упражнили правото си на глас.
Цървенковски приветства също своя опонент Кедев за гласовете, които спечели на президентските избори.


Пред щаба на СДСМ в Скопие започва митинг на победата на Бранко Цървенковски
Фокус

Хиляди симпатизанти на Бранко Цървенковски започнаха да се стичат пред щаба на СДСМ в Скопие. Социалдемократите носят знамена на партията и на Македония.
На голям екран пред щаба на СДСМ са показани резултатите от гласуването, според партийната централа.


Миряна Контеска, говорител на МВР: Протестите на ВМРО-ДПМНЕ са без основание
Македонска телевизия

Говорителят на МВР на Македония, Миряна Контеска заяви, че претенциите на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ за използване на полицейски сили срещу опозиционната партия, са неоснователни, предаде сателитния канал на Македонската телевизия.
Според Контеска активисти на ВМРО-ДПМНЕ са заплашвали членове на изборна комисия в село Усойка, в резултат на което са били извикани полицаи, които са принудили лицата от групата да се легитимират.


Миряна Контеска, говорител на МВР: Протестите на ВМРО-ДПМНЕ са без основание
Македонска телевизия

Говорителят на МВР на Македония, Миряна Контеска заяви, че претенциите на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ за използване на полицейски сили срещу опозиционната партия, са неоснователни, предаде сателитния канал на Македонската телевизия.
Според Контеска активисти на ВМРО-ДПМНЕ са заплашвали членове на изборна комисия в село Усойка, в резултат на което са били извикани полицаи, които са принудили лицата от групата да се легитимират.


АФП: Бранко Цървенковски печели изборите в Македония
АФП

По предварителни данни, македонският министър-председател Бранко Цървенковски печели президентските избори в страната, предаде АФП като се позова на информация на неправителствена организация, която наблюдава втория тур на президентските избори в страната.


Според Гражданската асоциация МОСТ Бранко Цървенковски води пред Сашко Кедев с 22%
Фокус

Според Гражданската асоциация МОСТ кандидатът на СДСМ за президент на Македония Бранко Цървенковски води пред кандидата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Сашко Кедев с 22%. Цървенковски е спечелил 61% от гласовете, а Кедев 39%.


Любе Бошковски: Не очаквам да бъде избран президент на Македония
Фокус

Не очаквам да бъде избран президент на Македония на днешния втори тур от президентските избори в страната. Смятам, че международната общност няма да позволи цялата власт в Македония да бъде концентрирана в ръцете на Бранко Цървенковски – изпълнителната, законодателната и съдебната, а сега и президентската власт. Това заяви специално за “Фокус” бившият македонски министър на вътрешните работи Любе Бошковски.
Бошковски не успя да се кандидатира за президент на Македония, тъй като кандидатурата му бе отхвърлена от Държавната избирателна комисия /ДИК/.
“Демокрацията в Македония бе унижена с фалшифицирането на днешния втори тур от изборите”, каза още Бошковски.
Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ също обяви, че изборите са фалшифицирани.


“Ройтерс”: Македонската опозиция настоява да бъдат анулирани резултатите от изборите
Ройтерс

Македонската опозиция настоява да бъдат анулирани резултатите от втория тур на предсрочните президентски избори в страната, предаде Ройтерс.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обяви публично, че вторият тур от президентските избори в Македония е класически фалшификат и призова изборите да бъдат повторени


“Класически фалшификат” нарече втория кръг от президентските избори в Македония Никола Груевски
Дарик радио, новини в 20.30 ч.

“Класически фалшификат” нарече в интервю за Дарик радио втория кръг от президентските избори в Македония, които се проведоха днес, председателят на ВМРО Демократична партия за македонско национално единство Никола Груевски. Той допълни, че партията няма да признае изборния резултат.
Никола Груевски изреди много нарушения в изборния ден – въоръжени лица в най-честите случаи са заплашвали и гонили от секциите активисти на ВМРО-ДПМНЕ, чийто кандидат Сашко Кедев е опонент на премиера на страната и кандидат на Социалдемократическия съюз на Македония Бранко Цървенковски. Нарушенията днес са стотици пъти повече от тези от първия кръг, каза за Дарик радио Никола Груевски. “Имаме класически фалшификат на изборите в Македония и това е катастрофа за развитието на демокрацията в Македония”.
До този момент македонските медии все още не са съобщили за решението на ВМРО–ДПМНЕ. Изборният ден приключи преди половин час. Очакванията са първите предварителни резултати от преброяването да станат известни след около час.


На уеб-страницата на СДСМ бяха публикувани първите неофициални резултати от гласуването в Македония
Фокус

Според първите неофициални резултати от гласуването на втория тур от президентските избори в Македония, публикувани на уеб-страницата на СДСМ, Бранко Цървенковски е спечелил 29 873 гласа, а кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Сашко Кедев 21 321 гласа.


ВМРО-ДПМНЕ поиска касиране на изборите в Македония и призова за тяхно повторение
Фокус

15 минути преди приключването на гласуването лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обяви публично, че вторият тур от президентските избори в Македония е класически фалшификат и призова изборите да бъдат повторени. Това съобщиха за “Фокус” източници от изборния щаб на кандидата за президент на Македония Сашко Кедев.
Никола Груевски каза, че в Македония трябва да бъдат проведени нови президентски избори, независимо от резултатите от гласуването на днешния втори тур.


Според изборния щаб на Бранко Цървенковски избирателната активност до 18,30 часа е над 50%
Фокус

Според изборния щаб на кандидата за президент на Македония на управляващия СДСМ Бранко Цървенковски избирателната активност до 18,30 часа е над 50%. Тази информация се отнася за над 90% от избирателните секции в страната.


Никола Груевски: Изборите трябва да бъдат повторени, независимо от резултатите
Фокус

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски призова за повторение на президентските избори в Македония, независимо от резултатите от гласуването.
Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Македония съобщи за редица нередности при гласуването.
Според Груевски в няколко избирателни секции симпатизанти на Демократичния съюз за интеграция са хвърлили по 100 бюлетини в избирателните урни.
Той каза, че независимо, кой ще спечели мнозинството от гласовете, изборите трябва да бъдат повторени.


АФП: Избирателната активност в Македония е по-висока, отколкото на първия тур
АФП

Избирателната активност на втория тур на президентските избори в Македония е малко по-висок, отколкото на първия на 14 април, сред опасенията, че няма да достигне необходимите 50%, предаде АФП, като се позова на организация, наблюдаваща изборите.
“Около 32,3% са гласували до 14,30 ч.”, заяви Дарко Алексов от неправителствената организация Мост. “Това означава, че 2,3% повече избиратели са упражнили правото си на глас, в сравнение със същия период на първия тур”, добави той.
На 14 април избирателната активност достигна около 55%.


Избирателната активност в Прилеп и околността до 17% ч. местно време е надскочила 45%
Фокус

Според неофциални информации, избирателната активност в Прилеп и околността до 17% ч. местно време е надскочила 45%. Местните избирателни комисии съобщават, че след 17ч. местно време се наблюдава масово гласуване ма гражданите. Изборният ден в Македония ще приключи в 19 ч. местно време. За сега няма информация за по-сериоани нарушения в изборната процедура.
Днес в Македония се провежда вторият кръг от предсрочните президентски избори.


Избирателната активност в Македония до 15 часа е 34,46%
Фокус

До 15 часа са гласували 34,46% от избирателите в Македония. Това съобщи говорителят на Държавната избирателна комисия на Македония Зоран Таневски.
Избирателната активност в Берово е 55,68%, в Битоля 32,97%, в Делчево 34,51%, в Охрид 31,61%, в Куманово 27%.
Най-ниска е избирателната активност в градовете, в които живеят албанци - в Тетово до 15 часа са гласували 19,61% от избирателите, в Дебър 18,28% и в Гостивар 26,32%.
От изборният щаб на кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Сашко Кедев потвърдиха информацията за избирателна активност от около 34% до 15 часа.Според Македонската национална телевизия избирателната активност в Македония до 14 ч. е 42%
Македонска телевизия

Според неофициална информация на Македонската национална телевизия до 14 часа са гласували 42% от избирателите в Македония.
Информацията е на журналистите на МТВ, които наблюдават втория тур на президентските избори в Македония и поддържат постоянни контакти с членовете на избирателните комисии в страната.


Четирима македонски албанци са задържани във връзка с изборните нарушения в Тетово
Макфакс, Македония

Във връзка с нарушенията на изборната процедура в Тетово, полицията задържа за справка бившия зам.-министър на вътрешните работи Рефат Елмази и народният представител Ружди Матоши заедно с още двама македонски албанци, предаде македонката Агенция Макфакс. Полицията потвърди, че час и половина след отварянето на избирателната секция в тетовското село Синичание, четирима въоръжени членове на Демократическата партия на албанците за строшили избирателната урна, след което изборния процес е прекратен. За инцидента са информирани и представителите на международната общност. Днес в Македония се провежда вторият кръг от предсрочните президентски избори.


Изборите в Македония са съпроводени с много нередности, алармира Гражданската коалиция “Доверба”
Сител, Македония

Македонската Гражданска коалиция “Доверба” информира за нередности в изборния процес в различни градове и села в Македония, предаде македонската телевизия СИТЕЛ. Според тази организация, в Основното училище “Лирия” в Скопие избирателните урни са били пълни още рано сутринта, докато избирателните списъци са показвали, че още много малко хора са гласували. В много избирателни секции по селата се е случвало един избирател да гласува вместо няколко други дори без да се легитимира. В две избирателни секции в община Пласница кметът напълнил избирателните урни още в 8ч. сутринта без да позволи на избирателите да гласуват. В село Църнилище, край Прилеп председателят на избирателната комисия е задържал 130 бюлетини за себе си, съобщава още “Доверба”.


 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Македония"