http://www.segabg.com/17072004/p0050003.asp

 

И България стана част от света на "Ал Джазира"

Не без основание са упреците към катарската телевизия, че обслужва терористите. Силното й влияние се дължи главно на това, че е замислена да работи по изцяло западен образец

АЛБЕНА БОРИСОВА

"Сега, когато "Ал Джазира" говори, светът слуша." Това е част от представянето на катарската медия, поместено в сайта й www.aljazeera.net. Българите също бяха принудени да се почувстват част от този свят, след като именно от ефира на "Ал Джазира" дойде вестта за двамата отвлечени шофьори и записът със смъртта на единия.
Допреди началото на инцидента с Георги Лазов и Ивайло Кепов огромното влияние на "Ал Джазира" в световния обмен на информация звучеше доста абстрактно за редовия зрител у нас. Българите научиха името на медията по време на войната в Афганистан през 2001-2002 г., когато тя беше единственият източник на информация от лагера на талибаните и всички останали медии, включително и Си Ен Ен, цитираха нейните кореспонденции. Родните тв канали също се принудиха да наемат арабисти, които да следят предаванията на катарския канал и да държат в течение на случващото се аудиторията. После във военен център на световната политика се превърна Ирак. След нещастието с двамата шофьори българите привикнаха да спират сърфирането из каналите, щом стигнат логото на арабската медия. Вярно че гледат само картинки, но вече е факт, че и България стана част от света на "Ал Джазира".
От нейния ефир жените на шофьорите призоваха за милост, там дадоха изявления и президентът Георги Първанов, и външният министър Соломон Паси.
Въпреки дадената възможност да се види позицията на потърпевшите, за повечето хора у нас и за западния свят арабската телевизия е медията на терористите. През последните 5 години тя неизменно бива свързвана с Бен Ладен и Саддам Хюсеин и водачите на най-могъщите терористични организации. Заради връзки със Саддам бе уволнен шефът на тв канала Мохамед ал Али. Журналистът от "Ал Джазира" Тейсир Аруни пък стана единственият, взел интервю с Бен Ладен. В света няма друга медия, която

да се ползва с доверието на терористите

Екипите на телевизията никога не разкриват точния механизъм, по който влизат във връзка с тях. Обикновено касетите със записите на техните искания, с кадри на заложници и пр. са подхвърлени в някое от кореспондентските бюра или пък се озовават в пощенската кутия на центъра в Доха. Основно правило на "Ал Джазира" е никога да не издава анонимните си източници на информация.
Затова американските власти считат "Ал Джазира" за враг, обвиняват я, че разпространява невярна и непроверена информация и правят всичко възможно да ограничат влиянието й или най-малкото да повлияят на съдържанието на изнасяните от нея данни.
Медията тръгва през ноември 1996, финансирана от катарския шейх Хамад ал Тани. Той отпуска за дейността й 500 млн. долара с идеята да създаде медия, свободна от правителствената цензура. Така "Ал Джазира" бързо успява да привлече милиони зрители заради предаванията си на арабски, които коренно се отличават от практиката в останалите телевизии. Популярността й се дължи главно на новините и токшоутата, които се занимават с чувствителни социални, политически, дори сексуални проблеми. Експертите обясняват нейното влияние с ниската грамотност на арабските общества, а телевизията и радиото са единственият и най-достъпен начин да получат информация. Неслучайно нейни предавания са предизвикали истински шок сред зрителите й заради освободения начин, по който се дискутират темите.
"Ал Джазира" работи по всички правила на западната журналистика, повечето от наетите там също са западни възпитаници. Точно тук се крие и проблемът на западния свят, който още не може да приеме мисълта, че е възможно да се осъществи контакт с "вражеската" страна. "Ал Джазира" се опитва със средствата на западната комуникация да покаже арабския свят - неговите ценности, предимства и противоречия. Затова пък зрителите от Европа и Америка се чувстват засегнати не толкова от едрите кадри с насилие и от разпространените послания на терористите, а по-скоро от факта, че информационното послание вече не е еднозначно. Те не са подготвени да намерят общ език с различните от тях арабски общности.
След създаването на "Ал Джазира"

световният монопол върху информацията

вече не принадлежи единствено на Би Би Си и Си Ен Ен. Сега зрителите вече имат възможност да чуят и друга гледна точка. Всички помнят как американският канал, създаден през 1980 г., доби изключителна световна популярност едва по време на първия конфликт в Персийския залив през 1991 г. Тогава Си Ен Ен изпълняваше на живо и в ефир пропагандните задачи на американското правителство и показваше не истинската, а цензурирана и безобидна версия на войната.
По време на атентатите в САЩ от 11 септември и войната в Ирак обаче "Ал Джазира" надмина по гледаемост Си Ен Ен и вече 50 млн. души посещават сайта й. Само в САЩ пък абонатите й са 3,5 млн. души. Затова не е чудно, че 30-секунден рекламен клип в ефира й струва 7 000 долара.
"Ал Джазира" има близо 200 филиала и излъчва 24 часа за 100 млн. зрители от Вашингтон до Техеран. Сигналът й се приема в Северна Африка, Южна Африка, Европа и Близкия изток. В момента в телевизията работят 350 редактори, водещи и технически персонал, мрежата й включва 35 кореспондентски бюра в почти всички точки на света. Както се изразяват някои от нейните анализатори,

"телевизията на емира е по-голяма от държавата му"

Въпреки високите оценки за професионализма на екипите й, политическите атаки срещу "Ал Джазира" не спират. Затова медията беше принудена да приеме етичен професионален кодекс, в който се ангажира да прави разлика между информационен материал и коментар, както и да избягва клопките на спекулацията и пропагандата. Медията продължава да отстоява правото си да отразява "грозното лице на войната", но в същото време обяви, че вече ще обръща повече внимание на чувствителността на Запада и арабския свят, когато преценява дали да излъчи кадри на насилие. Телевизията обеща "да се отнася към аудиторията с уважение, а към всяка тема - със съответното внимание, за да представи ясна, фактическа и точна картина". Може би това беше една от причините да не се види в ефир записът с обезглавяването на Георги Лазов, каквато беше досегашната практика с материалите, изпращани от терористите.
Засега единствената по-влиятелна от "Ал Джазира" в Ирак медия е базираната в Дубай арабска сателитна телевизия "Ал Арабия". За 37% от сънародниците на Саддам Хюсеин тя е най-предпочитаният източник на новини, следван от "Ал Джазира" с 26% и управляваната от американците телевизия "Иракия" с 12%.
"Ал Арабия" е създадена и замислена като конкурент на "Ал Джазира". Тръгва през 2003 г. с първоначален капитал от 300 млн. долара. Финансирането идва от саудитската медийна групировка MBC, ливанската "Харири груп" и още няколко инвеститора. Целта й е да не създава проблеми на ръководствата на арабските страни, както това прави "Ал Джазира".

17.07.2004

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новата световна война"