Нова дясна партия през май обеща Костов
 http://www.mediapool.bg/site/bulgaria/2004/02/28/01_280204bg.shtml

Обяви се за "силна България в Обединена Европа"
 

Босилена Михайлова
28 февруари 2004

През май ще бъде учредена нова дясна партия, заяви Иван Костов на среща със симпатизанти в София. На срещата бе излъчен инициативен форум от 25 души, сред които мнозинството са представители на гражданското общество и седем са бивши сини депутати, които да подготвят учредителното събрание на новата формация, нейния устав и проектопрограма.

"За силна България в Обединена Европа"

Иван Костов прочете "Възвание за силна България в Обединена Европа", с което призова " с нови сили, енергия и мечти, но и с умереност и търпимост, със стремеж за добруване на всеки българин", гражданите да бъдат мотивирани за "продуктивна дейност".

Като приоритети Иван Костов посочи защита на националната сигурност в и чрез НАТО; отстояване на националните интереси в и чрез Европейския съюз, работейки за просперитета на Обединена Европа; свобода за избор между отговорни и независими политически партии и личности; справедливост чрез върховенство на закона; гарантиране на права, свободи и собственост чрез силни демократични институции; подкрепа за конкурентноспособността на българските фирми и съдействие с всички политически средства на техния стремеж за по-добри пазарни позиции.

Бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов бе посрещнат с бурни овации и възгласи "Костов, Костов", "Победа" и "Искаме нова партия" в зала на университета по архитектура (УАСГ). Симпатизанти му поднесоха букет от сини хризантеми, а в злата звуча музика на Вангелис. Костов призова присъстващите да не скандират името му. Той влезе в залата, придружаван от д-р Нено Димов, бивш зам.-министър на екологията.

В речта си Костов посочи, че на България и нейните граждани е нужен нов курс на действие - нов политически проект с нови цели.

Активната част от гражданското общество няма свое политическо представителство, посочи той и добави, че тази част от обществото не вижда нито една партия, която да открива нови хоризонти, да проектира бъдещето на страната отвъд фасадата на прехода и след атлантическото и европейското членство, която да защитава националния интерес и да се противопоставя на противниците на българската демокрация.

Имаме смелостта да посрещнем истината за себе си и своето управление, както и за дейността в опозиция и да се изправим срещу истинските си политически противници, заяви Костов. Искаме да мотивираме гражданите и обществото за благоденствие чрез продуктивна дейност, каза той.

Всички имаме усещането, че демокрацията ни е фасада, зад която няма истински дом, каза бившият лидер на СДС. По думите му българският комунизъм си отива, но оставя зад тази фасада на ключови позиции в икономиката, в политическите партии и в медиите своята олигархия и бившата Държавна сигурност. Остава и създадената от тях организирана престъпност, добави той.

В началото на седмицата Костов и още 26 депутати напуснаха СДС след като извънредната Национална конференция на партията преизбра за лидер Надежда Михайлова и почти цялото предишно ръководство. 27-те обаче останаха в Народното събрание, в ПС на ОДС.

"Ние сме от правилната страна на историята"

Ние сме от правилната, от дясната страна на историята, заяви на срещата Владислав Тодоров, д-р по философия и преподавател в Пенсилванския университет в САЩ. В България има нещо гнило, нещо лукаво, има политическа класа със снето доверие, което държи българина спънат, каза Тодоров, който бе избран в Инициативния форум. "Искаме си България обратно, а утре ще отидем да си я вземем", добави той.

Освен членове на клуб "Диалог" и граждани, в залата присъстваха бивши членове на СДС. Антонела Понева, която бе отстранена от НИС на СДС от председателския пост на СДС - Лозенец за това, че организацията поиска оставката на Надежда Михайлова и НИС, заяви: "Трудно напуснах СДС, беше като да напуснеш дома си, който някой е превърнал в офис". Нас ни обединява стремежа към свобода, а не култът към личността", изтъкна Понева.

В СДС нямаше правила, които да изолират хората, които паразитират върху принципите на партията, заяви д-р Петър Москов от клуб "Диалог", член на Инициативния форум. Затова, по думите му, първо трябва да изградим ясни правила, върху които да стъпи новата формация. Посланието от срещата ни да бъде, че вече за всеки един гражданин има смисъл да за занимава с политика и че гражданите, а не политиците, инициираха тази среща, добави той.

Крайно време е Конституционният съд да бъде сезиран лицето Георги Седефчев Първанов да бъде отстранен от поста държавен глава, призова историкът Пламен Цветков. Според него Първанов трябва да бъде свален от поста заради измяна на националните интереси и злоупотреба с власт. Назначената от президента проверка на данните за скандала "петролгейт" (за това, че БСП е получавала подкупи от Саддам Хюсеин по време на председателството на Първанов - б.р.) е пристрастна и неслучайно оневини БСП, каза Цветков. Първанов изцяло подчинява държавните интереси на руската политика и руския президент Путин, мотивира се още Пламен Цветков.

Инициативен форум ще подготви учредяването на партията

На срещата днес беше избран инициативен форум, който да работи по създаването на програма, устав, както и правила за учредяване на общински клубове и име на организацията.

Седалището на инициативния форум от следващата седмица ще бъде на ул. Оборище 23 в столицата, където ще се приемат предложения по проектодокументите.

Форумът включва седем депутати, четирима представители на клуб "Диалог", както и на гражданската квота.

Народните представители са Васил Паница, Димитър Камбуров, Евдокия Манева, Екатерина Михайлова, Иван Костов, Стойчо Кацаров и Теодора Константинова.

Гражданската квота включва 18 члена, сред които оперната певица Александрина Пендачанска; адвокат Александър Караминков; шефът на департамент "История" в НБУ Веселин Методиев; Владислав Тодоров, д-р по философия и преподавател по политически науки в Пенсилванския университет в САЩ; изпълнителният директор на Фондация "Демокрация" Гроздан Караджов; Калин Янакиев, доцент по средновековна култура; Стефан Попов, д-р по философия; психиатърът д-р Николай Михайлов; политологът Светослав Малинов; професорът по антична философия в СУ Цочо Бояджиев, актьорът Йосиф Сърчаджиев, както и членове на клуб "Диалог".

Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на загиналия македонски президент Борис Трайковски.

На срещата дойдоха над 2000 души от София, Русе, Пловдив, Варна, Добрич и други места, които изпълниха залата и коридорите, а някои останаха навън. След края на срещата, която продължи час и половина, пред сградата на университета са заформи импровизиран митинг.

Българските граждани имат нужда от нова политическа формация и политика, която да се прави заедно с тях, заяви председателят на ПС на ОДС Екатерина Михайлова в началото на срещата и добави, че ще остане в парламента заедно с колегите си, които напуснаха СДС.

През седмицата те бяха призовани от ръководството на СДС да напуснат парламента, тъй като изменят вота на избирателите, но 27-те заявиха, че са избрани с листата на ОДС, председателствани тогава от Иван Костов и че отстояват каузата си.

Каузата е при нас и ние ще бъде опозицията, която ще показва алтернативата до следващите парламентарни избори, заяви Михайлова. По нейните думи на 14-ата конференция на СДС не е имало дух, енергия и послания, както и възможност да се тръгне напред с избраното ново ръководство на партията.

През последните две години политиците забравиха, че са избирани от гражданите на България, добави пред участниците в днешната среща Екатерина Михайлова.

.Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към ДСБ